Pozor - Nařízení ministerstva dopravy není zažehnáno

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
Karel71

Pozor - Nařízení ministerstva dopravy není zažehnáno

#1 Příspěvek od Karel71 »

Po zveřejnění textu vyhlášky v RC modelech jsem nelenil a nakonec přes ministerstvo dopravy se dostal až na úřad pro civilní letectví. Ministerstvo totiž její přípravu plně "outsourcovalo" na tento úřad. Tam mi její autor sdělil, že se mu jeví v pořádku a je pouze odložena. Od veřejnosti nyní očekávají připomínky. Prý vyhláška odpovídá anglické normě, která má šanci stát se normou Evropskou. Asi je nejvíce restriktivní.

Jen pro příklad - když jsem zmínil, že není zmíněna výluka omezení pro létání v hale a tak v oblasti řízeného provozu ho není možné provozovat, tak mi bylo jakožto samozřejmost odpovězeno že pokud bude v Praze chtít někdo létat v hale tak si zažádá na úřadu o vyjímku. Bez zvýšené administrativi se to prý neobejde.
Na druhou stranu byli jak na ministerstvu tak na úřadě vstřícní a ochotni si promluvit. Nyní připravuji za svoji osobu (nikde nejsem registrovaný) připomínky a zašlu jim je. Bylo by zajímavé, kdyby se někomu povedlo získat informace o praktických zkušenostech s provozem RC modelů v Anglii.

Tak jsem začal anglickou vyhlášku číst a jsem lehce zděšen - úřad vypustil řadu věcí jako např. omezení o letovém prostoru platí v anglii pro modely nad 7 kg a to jak pokud jde o prostor, tak i výšku letu. A jiné - odkaz na ni je:http://www.caa.co.uk/application.aspx?catid=33&pagetype=65&appid=11&mode=detail&id=145
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Nakadah »

Co na to rict, Cesky stat je proste papezstejsi nez papez. Neni mi jasne o co tady vlastne jde, o blaho obcanu tezko takze pujde o penize. Zadat si o povoleni letani v hale na urade, to uz je poradna kokotina s prominutim :D:D Nak
sgames
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od sgames »

serte na ne,v nasi bananovo-kretenske republice.
ja budu litat kde chci,jak vysoko chci,jak daleko chci a seru na ne .. uz idim jak beha nejaky idiot s kravatou a sanonama s predpisy,zakazy atd ...

ziju ve svobodne republice,tak na ne seru. at mi zlomi antenu :-D
Stoupak.cz - Portál pro všechny větroňáře, házedláře a jiné maníky :-D
tks
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od tks »

sgames píše:ziju ve svobodne republice,tak na ne seru. at mi zlomi antenu :-D

To se Ti to kecá, když jsi přešel na Assan. :lol:
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
pp
Kontaktovat uživatele:

Re: Pozor - Nařízení ministerstva dopravy není zažehnáno

#5 Příspěvek od pp »

Karel71 píše:Po zveřejnění textu vyhlášky v RC modelech jsem nelenil a nakonec přes ministerstvo dopravy se dostal až na úřad pro civilní letectví. Ministerstvo totiž její přípravu plně "outsourcovalo" na tento úřad. Tam mi její autor sdělil, že se mu jeví v pořádku a je pouze odložena. Od veřejnosti nyní očekávají připomínky. Prý vyhláška odpovídá anglické normě, která má šanci stát se normou Evropskou. Asi je nejvíce restriktivní.

Jen pro příklad - když jsem zmínil, že není zmíněna výluka omezení pro létání v hale a tak v oblasti řízeného provozu ho není možné provozovat, tak mi bylo jakožto samozřejmost odpovězeno že pokud bude v Praze chtít někdo létat v hale tak si zažádá na úřadu o vyjímku. Bez zvýšené administrativi se to prý neobejde.
Na druhou stranu byli jak na ministerstvu tak na úřadě vstřícní a ochotni si promluvit. Nyní připravuji za svoji osobu (nikde nejsem registrovaný) připomínky a zašlu jim je. Bylo by zajímavé, kdyby se někomu povedlo získat informace o praktických zkušenostech s provozem RC modelů v Anglii.

Tak jsem začal anglickou vyhlášku číst a jsem lehce zděšen - úřad vypustil řadu věcí jako např. omezení o letovém prostoru platí v anglii pro modely nad 7 kg a to jak pokud jde o prostor, tak i výšku letu. A jiné - odkaz na ni je:http://www.caa.co.uk/application.aspx?catid=33&pagetype=65&appid=11&mode=detail&id=145

Na tohle tema jsou plamenne diskuze
rc mania
mojehobby

Doporucil bych precist mojehobby (docela se zapotis, je tam toho fakt hodne)

ÚCL je skutečně zmocněn Ministerstvem dopravy k regulaci v oblasti civilního(!) letectví (zák. 49/1997, ve znění pozdějších předpisů). Takže samotný outsourcing je OK. Tušim, že do 24.6.2008 měl SMČR nominovat svého zástupce pro jednání.
Nevidím problém v tom, že by lidé na Úřadu nebyli komunikativní, jen :D se v dané problematice neorientují. Typický příklad je s létáním v hale - obávám se, že si dotyční nedokáží představit ten zmatek co vypukne...
Docela mě zaráží jedna věc, ÚCL deklaroval, že NEBUDE udělovat individuální vyjímky, např. "Jsem reprezentant ČR a potřebuji vyjímku...." atd... no a teď někdo na Úřadu tvrdí, že je třeba si o vyjímku zažádat...
Sice teď mícháme dvě věci dohromady (hala vs volný prostor) ale tento příklad bohatě postačí.
:D
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Nakadah »

Az urady zavali zadosti o udeleni vyjimky tak budou cubrnet :D zajimalo by me kolik dni budou mit na vyrizeni. 3? 5? 30?

Kruci, abych nakonec z letadel nepresel na lodicky :D i kdyz nevim nevim, co kdyz me budou pokutovat ze jezdim na basce s plavidlem vetsi rychlosti nez 25kmh? A kdo vi co casem budou chtit po autickarich...Nak
pp
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od pp »

http://lis.rlp.cz/ais_data/aic/data/c_2008-023.pdf
Ale na jásot a ovace je příliš brzy.
Ono to může dopadnout všelijak...

(Dávám to do všech 3 vláken, které se tímto tématem zabývaly)
blacklight

#8 Příspěvek od blacklight »

Mě by třeba zajímalo jak oni by byli schopni mi výšku změřit ,třeba pokud by to bylo 400m tak jak by to dokázali změřit a taky jak by zdokumentovali to že jsem tam opravdu byl.

Kdyby tam někdo šel tak bych debatu bral tím směrem že nebudeme řešit letadla jako smrtonosné zbraně a prostředky hromadného ničení ,ale budeme řešit něco jiného. Já bych tomu člověku nejradši názorně ukázal že letadla jsou to poslední z čeho by měl mít strach. Pokud pominu že by asi měl mít strach z nás když vymyslí nějakou blbost:D:D:D tak třeba auta jsou mnohem nebezpečnější - s jeho svolením samozřejmě jsem ochoten mu dokázat že rozjeté auto zabije mnohem víc lidí než model letadla. A kolik potká modelů letadel a kolik aut.
Pak bych se zaměřil a AIDS , ptačí chřipku ,žloutenku atd.
Taky třeba feťáky ,opilce ,vrahy ,racidivisty co tu běhají kvůli neschopnosti zákonů atd.
Jednoduše- pokud se potřebují přehrabovat v blbostech ,ať navrhují takové idiotské věci třeba někomu jinému. Mají ještě potápěče ,golfisty ,radioamatéry ,gymnasty ,střelce ,cyklisty ,kopáče , uklízečky a lidi podobně duševně nemocné jako oni.

Ještě jedna věc - to jak posuzují obry mě fakt sere ,protože oni berou obry jako něco víc nebezpečného a hrozivého- opak je pravdou- ten kdo už má toho obra tak to obvykle neodflákne ,bývá to jeho mazlíček kde musí být všechno na 130% . Větší hrozbu vidím v motorech tak kolem 6.5- těch létá mohem víc ,nestojí to tolik tak si toho někteří ani moc neváží takže stačí křídla oblepit izolepou ,jen ať to letí - takových nehod může být podle mě mooockrát víc jak těch co se stanou obrům.

Jinak jsem také ochoten těm lidem samozřejmě s jejich svolením a podpisem ukázat že i 6.5ccm motorem s nějakým érem jde zabít.

Taky jde vlastně zabít i pletací jehlicí nebo otvírákem na konzervy takže si asi budu muset vyřídi zbroják i na příbory.

Ach jo ,kam jsme se to dostali.....
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
pp
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od pp »

http://www.svazmodelaru.cz/new_smcr/aktualita.htm
spojka "a" na konci bodu d) tam má své opodstatnění ve smyslu "d) a zároveň e)"
DAF
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od DAF »

Už vidím callcentrum na ŘLP, kam volají pražští a blízce okolní modeláři, že jdou lítat a chtějí výjimku. U každé RC hračky bude muset být přiložen leták :"Nepoužívejte v Praze a blízklém okolí, a to ani ve sklepě vlastního domu, mohly byste ohrozit provoz civilního letectví a případně se tak případně dopustit i trestného činu obecného ohrožení, případně byste mohli být považováni za potenciální teroristy". U takových pico-Z to bude velmi důležité upozornění.
Já většinou poletuji v blízkosti bydliště a to není daleko od příletové trasy k Ruzyni (severní okraj Prahy). Navíc ne vždy mohu s jistotou říci, že zrovna zítra v tolik hodin půjdu lítat. Kolikrát jsem dobil baterky a z létání z nějakého důvodu nic nebylo.
Za jistých okolností bych chápal, že by v blízkosti příletových tras určitá omezení být mohla, ale roztáhnout to na celé střední Čechy mi připadá jako zhovadilost.
Toho soudruha z ministerstva bych nasměroval na naše stránky, ať už RC Mánii, či mojehoby apod., s odkazem na ta správná vlákna, ať si přečte co si o tom (a o něm) myslíme.
Hitec Aurora 9X
pp
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pp »

to DAF:
Aktualitou je myšlen návrh SMČR na změnu zákona o civilním letectví, další údaje se vztahují ke starším událostem, které jsou již za námi. Jednání proběhlo 25.8.2008 (návrh se objevil až 7. září, trochu pozdě, ale přece)

Návrh zákona má za cíl jasným způsobem odlišit letecké modely tak jak jsou dnes běžně provozované od UAV. Naprosto zásadní informace, kterou tento dokument obsahuje je uvedena v bodech b) a c) - rozlišení je založeno na účelu ke kterému je model (včetně vybavení na palubě) zkonstruován a povaze mise, kterou model plní.

Toto mj. znamená, že letecké práce prováděné dosud s modely (fotografování z vrtulníku, letadla apod) provozované dosud jako "běžné létání s modely" nebudou ze strany SMČR podporovány (nebudou ani blokovány, SMČR jen dle návrhu nemá zájem v této věci jakkoliv hájit zájmy komerčního využívání leteckých modelů) Model využívaný ke komerčnímu účelu je legislativou považován za ÚAV a na jeho konstrukci a provoz se budou aplikovat velmi striktní předpisy. Zásadní rozdíl, který bych osobně viděl mezi modelem a UAV je ten, že u modelu si mohu vybrat lokalitu, která je k létání vhodná neboť mým zájmem je létání jako takové - to mi umožní do velké míry zjednodušit požadavky na bezpečnost a spolehlivost modelu. Naproti tomu u UAV si lokalitu v rámci kontraktu vybírá objednatel a lze tedy předpokládat, že letecké práce (let) mohou být prováděny např. nad obydlenou oblastí.

Jinak "soudruha" z Ministerstva dopravy žádné modelářské stránky, mojehobby, rc mania a pod. nezajímají a ani je nebude číst. Soudruh změní názor jedině tehdy, až na jeho nejvyššího šéfa začnou tlačit jeho kolegové z ODS (p.Řebíček, Ministr dopravy, ODS), neboť modeláři začali tlačit na politické strany a jejich kandidáty. Jsou volby do senátu, klidně lze zajít za jednotlivými kandidáty a říct, že jestli nehodlají zamítnout regulaci modelářů v chystané novele zákona tak jim ten hlas prostě nedám a buďto volit nepůjdo a nebo ho naschvál dám jinému kandidátovi, který modeláře podpoří. A to je přesně to, na co pánové slyšet budou a to velmi rychle. Bohužel, jakkoliv je létání nepolitická věc, tak zákony se na letišti nevyřeší. Ty se řeší jinde, v parlamentu.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od DAF »

to pp, přiznávám, že ten nový návrh jsem zatím nečetl, za to se omlouvám.
Faktem ale zůstává, že naši vyhláškotvůrci si občas s některými věcmi hlavu nelámou. Ne každá normá je zákonem a pokud si pamatuji, zde má jít o vyhlášku, tedy normu podzákonnou, a tu si může vydat ministerstvo samo bez schválení parlamentem. Stejně to dělají obce, když nechtějí mít na svém územi prostitutky, piti alkoholu na veřejnosti atd. Tak bych se nedivil, kdyby se tam modely a další dálkově ovládané létající stroje nijak blíže nerozlišovaly a to, že některé mohou létat v uzavřených protorech (a mnohé z nich nikde jinde) by nikoho nezajímalo. Některé paradoxy jsou pak vidět v zákonech, kdy např. za závažnější dopravní přestupek je méně trestných bodů, než za méně závažný. Proto jsem si říkal, že by bylo dobré, aby ti tvůrci znali i jiné názory, ten kdo to nakonec schvaluje (ministr, parlament apod.) už problému nemusí zdaleka tak rozumět, ten má mít lidi na to, aby to kvalitně připravili. To co bylo připraveno na léto bylo dost likvidační.
Hitec Aurora 9X
pp
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od pp »

To co bylo připraveno na léto, bylo dle mého názoru připraveno s vědomím, že bude porušen zákon o civilním letectví a že to prostě nějak "projde"...
Podle toho, jak sleduji celé dění a co je oficiálně publikováno v AIC C 23/08 bude regulace řešena změnou zákona o civlním letectví ve smyslu odstranění limitu 20kg a zmocnění ÚCL k regulaci leteckých modelů. Po přijetí novely v parlamentu je změna leteckého předpisu L2 jen otázkou času (pár dní) a modeláře k tomu už nikdo potřebovat nebude.
Jediný způsob, který mě napadá jak se tomu bránit, jsem napsal na konci svého minulého příspěvku...
blacklight

#14 Příspěvek od blacklight »

No já budu asi volit podle toho kdo mi povolí modely , takže koho?
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Doktor »

blacklight píše:No já budu asi volit podle toho kdo mi povolí modely , takže koho?

To Máš jedno! Ve výsledku to bude vždycky soudruh!
Buďto bude modrej soudruh, oranžovej soudruh, zelenej soudruh, rudej soudruh a nebo nábožensky založenej soudruh. :cry:
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“