Dvoumotorák na DC-16
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Dvoumotorák na DC-16
Docela pípací složitost na DC-16, ovládání elektrickýho dvoumotoráku.
Takže v Model > Nový model > 2 křidýlka, 2 klapky, 1 směrovka, 1 výškovka, 2 motory.
Přiřazení funkcí klasika > Křidélka P1, Výškovka P4, Směrovka P3, Motor P2, vztlaky P5 a Podvozek Si.
Přiřazení serv > auto, 1=Motor1, 2=Motor2, 3=Křidélko1, 4=Klapka1, 5=Klapka2, 6=Křidélko2, 7=Výškovka, 8=Směrovka, 9=Podvozek.
Kalibrace serv > všechny serva OK, oba motory chodí společně. Zatím vše bez problémů.
No a teď ten hlavní požadavek: Chci, aby na trojpolohovým přepínači Sj uprostřed chodily na páku plynu oba motory společně a na krajních polohách chodil na buď jen levej a nebo pravej a ten druhej byl ve volnoběhu nebo vypnutej. Dobrý by bylo, kdyby šlo nastavit třeba na P8 poměr plynu mezi oběma motory, ve středu stejně, tedy 0%, ke krajím mírně jeden pár procent přidat a druhý ubrat, takzvaný rozladění motorů. A ideální by bylo, aby při zastaveným motoru kompenzovala směrovka tah jen jednoho motoru, ale to už bych asi chtěl hodně moc.
Myslel jsem, že když se zadá dvoumotorák, tak FW nabídne nějaký funkce navíc od jednomotoráku ale nic jsem v Jemným ladění a Pokročilých nastavení nenašel. V Dalších možnostech modelu je sice funkce Zastavení motoru, kde se dá nastavit Spínač a Pozice plynu pro zastavení a Posun volnoběhu, ale tyhle funkce reagují na oba motory stejně a jsou stejný jako u jednomotoráku, takže mi asi nepomůžou.
Takže tudy cesta nevede, bude se muset přes volný mixy. V Parametry funkcí jsem vytvořil novou funkci M2 bez přiřazení ovladače a v Přiřazení serv jsem ji poslal na servo výstup 2, kde byl původně Motor2. Ve Volných mixech jsem udělal mix Motor na M2, hlavní hodnota +100% a spínač Sj uprostřed a křivka Standard. Podle servomonitoru mi servo M2 kopíruje páku P2. Když přepnu spínač Sj do některý krajní polohy tak servo M2 sice přestane kopírovat plyn ale skočí do střední polohy 0%. Jenže já potřebuju -100%. Tak jsem přidal další volnej mix Nic na M2, kde jsem dal Spínač SJ krajní polohy od sebe a nastavil křivku Konstantní na -100%. Pak mi to na servomonitoru chodí už správně, M2 je na -100% tedy volnoběh a chodí jen Motor1. Takže 2 mixy pro jeden motor. To samý musím udělat i pro Motor1, to znamená že vytvořit funkci M1, přiřadit ji na původní servopozici Motor1 a udělat další dva mixy pro M1, jako jsem udělal pro M2. Zabere to celkem 4 Volný mixy a to neřeším tu synchromizaci obou motorů ani kompenzaci na směrovku. Zatím mě nenapadá, jak pokračovat.
Není nějakej jinej způsob, jak to vyřešit jinak, jednodušeji? Zkoušel jsem celkem 3 lidi, co mají DC-16 nebo DC-24 měkolik let, a taky je nic nenapadlo.
Zkouším to tady, protože do Jeti na podporu jsem se ve čtvrtek nedovolal. Díky za případnou pomoc.
Takže v Model > Nový model > 2 křidýlka, 2 klapky, 1 směrovka, 1 výškovka, 2 motory.
Přiřazení funkcí klasika > Křidélka P1, Výškovka P4, Směrovka P3, Motor P2, vztlaky P5 a Podvozek Si.
Přiřazení serv > auto, 1=Motor1, 2=Motor2, 3=Křidélko1, 4=Klapka1, 5=Klapka2, 6=Křidélko2, 7=Výškovka, 8=Směrovka, 9=Podvozek.
Kalibrace serv > všechny serva OK, oba motory chodí společně. Zatím vše bez problémů.
No a teď ten hlavní požadavek: Chci, aby na trojpolohovým přepínači Sj uprostřed chodily na páku plynu oba motory společně a na krajních polohách chodil na buď jen levej a nebo pravej a ten druhej byl ve volnoběhu nebo vypnutej. Dobrý by bylo, kdyby šlo nastavit třeba na P8 poměr plynu mezi oběma motory, ve středu stejně, tedy 0%, ke krajím mírně jeden pár procent přidat a druhý ubrat, takzvaný rozladění motorů. A ideální by bylo, aby při zastaveným motoru kompenzovala směrovka tah jen jednoho motoru, ale to už bych asi chtěl hodně moc.
Myslel jsem, že když se zadá dvoumotorák, tak FW nabídne nějaký funkce navíc od jednomotoráku ale nic jsem v Jemným ladění a Pokročilých nastavení nenašel. V Dalších možnostech modelu je sice funkce Zastavení motoru, kde se dá nastavit Spínač a Pozice plynu pro zastavení a Posun volnoběhu, ale tyhle funkce reagují na oba motory stejně a jsou stejný jako u jednomotoráku, takže mi asi nepomůžou.
Takže tudy cesta nevede, bude se muset přes volný mixy. V Parametry funkcí jsem vytvořil novou funkci M2 bez přiřazení ovladače a v Přiřazení serv jsem ji poslal na servo výstup 2, kde byl původně Motor2. Ve Volných mixech jsem udělal mix Motor na M2, hlavní hodnota +100% a spínač Sj uprostřed a křivka Standard. Podle servomonitoru mi servo M2 kopíruje páku P2. Když přepnu spínač Sj do některý krajní polohy tak servo M2 sice přestane kopírovat plyn ale skočí do střední polohy 0%. Jenže já potřebuju -100%. Tak jsem přidal další volnej mix Nic na M2, kde jsem dal Spínač SJ krajní polohy od sebe a nastavil křivku Konstantní na -100%. Pak mi to na servomonitoru chodí už správně, M2 je na -100% tedy volnoběh a chodí jen Motor1. Takže 2 mixy pro jeden motor. To samý musím udělat i pro Motor1, to znamená že vytvořit funkci M1, přiřadit ji na původní servopozici Motor1 a udělat další dva mixy pro M1, jako jsem udělal pro M2. Zabere to celkem 4 Volný mixy a to neřeším tu synchromizaci obou motorů ani kompenzaci na směrovku. Zatím mě nenapadá, jak pokračovat.
Není nějakej jinej způsob, jak to vyřešit jinak, jednodušeji? Zkoušel jsem celkem 3 lidi, co mají DC-16 nebo DC-24 měkolik let, a taky je nic nenapadlo.
Zkouším to tady, protože do Jeti na podporu jsem se ve čtvrtek nedovolal. Díky za případnou pomoc.
Re: Dvoumotorák na DC-16
Co to zkusit přes letový režimy? Teda pokud je nemáš použitý třeba na klapky a výškovku start/let/přistání.
Ta kompenzace směrovkou - máš to s křivkou, aby když žijící motor má volnoběh měla kompenzace malou výchylku a když má full tak výchylku větší?
Jinak já jsem u všech elektro dvoumotorácích neplnánoval rozlaďování nebo zdechnutí jednoho, to by asi zvukově nebylo moc efektní, měl jsem jen u některých oddělený start motorů synchronizovaný se zvukovým modulem. Ten tomu podle mě dá větší "šťávu" než to rozlaďování.
Ta kompenzace směrovkou - máš to s křivkou, aby když žijící motor má volnoběh měla kompenzace malou výchylku a když má full tak výchylku větší?
Jinak já jsem u všech elektro dvoumotorácích neplnánoval rozlaďování nebo zdechnutí jednoho, to by asi zvukově nebylo moc efektní, měl jsem jen u některých oddělený start motorů synchronizovaný se zvukovým modulem. Ten tomu podle mě dá větší "šťávu" než to rozlaďování.
jyrry.webnode.cz
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Letový režimy mám start, let a přistání. Teoreticky by to bylo potřeba jen za letu ale ten rozběh v režinu start nejdříve jednoho motoru, potom druhého by bylo taky dost efektní. Při přistání to asi bude zbytečný i když zase nezávislý vypnutí motorů by byl taky pěknej efekt.
Jak jsem to popisoval, tak mi to chodí přes čtyři mixy ve všech letových režimech.
Kompenzace směrovky, jo, na malej plyn málo směrovky, na plnej víc. To by možná vyřešily další dva nezávislý mixy Mástr plynová páka P2 na směrovku v krajních polohách spínače Sj. Možná to bude chtít křivku začínající na 0% a u jednoho mixu do +100% a u druhýho -100%.
Ale jak udělat to rozladění třeba na kroutítko P8 zatím nevím. Nešlo by to nějak pomocí zřetězení mixů pomoci Master Link a Slave Link a zašít do toho Trim mixu? Ale v tom se zatím nějak ztrácím.
No jsem zvědavej, jestli tady někoho něco napadne.
Jak jsem to popisoval, tak mi to chodí přes čtyři mixy ve všech letových režimech.
Kompenzace směrovky, jo, na malej plyn málo směrovky, na plnej víc. To by možná vyřešily další dva nezávislý mixy Mástr plynová páka P2 na směrovku v krajních polohách spínače Sj. Možná to bude chtít křivku začínající na 0% a u jednoho mixu do +100% a u druhýho -100%.
Ale jak udělat to rozladění třeba na kroutítko P8 zatím nevím. Nešlo by to nějak pomocí zřetězení mixů pomoci Master Link a Slave Link a zašít do toho Trim mixu? Ale v tom se zatím nějak ztrácím.
No jsem zvědavej, jestli tady někoho něco napadne.
O jaký jde konkrétně letadlo? Mě totiš napadlo že než tak složitý kombinace že by to možná šlo rozbít už rovnou doma kladívkem aniž bys s tim musel jezdit na letiště.
Ono pokud si ve vzduchu omylem vypneš jeden motor tak se budou dít docela nepěkný věci.
Ten mix směrovky do motoru to je fajn hlavně na popojíždění na vodě případně na souvrat, ale jinak nic mnoho pokud jeden motor v letu táhne výrazně méně nedejbuh vůbec.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Dvoumotoráků jsem několik na DC16 dělal, napíšu jak.. Hned na začátku to chce přidat Funkce MotorPravy a MotorLevy, oba ovládané pákou PLYN. A s tím dál pracovat. Pak není problém nastavit zatáčení pomocí motorů a podobné vylomeniny.
Moje zkušenost je, že mix Směrovka do motorů je vhodně dělat křivkovým mixem. A jen přidávat.
S logickým spínačem snadno i kompenzaci, atd..
Moje zkušenost je, že mix Směrovka do motorů je vhodně dělat křivkovým mixem. A jen přidávat.
S logickým spínačem snadno i kompenzaci, atd..
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
No tos toho Tome moc nenapsal. M1 a M2 samozřejmě ve funkcích mám, ale neovládám je přímo pákou P2 ale z mixů P2 na M1 a M2 za podmínek přepínanejch trojpolohovým přepínačem Sj. Jak jsem psal, střed jedou oba motory, na kraji Sj vždy jen jeden. Už jsem přidal další dva mixy P2 na směrovku za podmínky krajní polohy Sj. Ale to rozladění motorů stále nevím jak na to.
Píšeš logický spínače, ale co s čím a jak?
Píšeš logický spínače, ale co s čím a jak?
Jen, co vím, tak borci, co v Medlánkách honí po obloze WWII stíhačky tam mají též cosi dvoumotorového (fakt nevím co, nějaké elektrické bubliny asi 1,5m) a když mu jeden motor "chcípnul", tak to neuřídil. Tuším, že to nějak relativně "kultivovaně" zapíchnul do obilí, takže se nic moc extra nestalo, ale řiditelné TO v té chvíli nebylo. Možná nevhodný model, možná jen překvapení a vrták, ale tuším měl i vcelku rychlost... Jako že vypínat motory takto malých letadel, aby měly asymetrický tah není úplně dobrý nápad. Určitě se budou chovat jinak jak velká letadla.
Vrtule ve volnoběhu brzdí výrazně víc, jak vrtule stojící.
JETI systémy jsem si osahal jen kdysi na simulátoru, takže s tím moc neporadím, jistě se budou muset využít volné mixy (v tomto je dost síla ETX a v podobných - jak by možná řekl jyrry - pičovinkách je ETX jak doma
- jako že s ETX je to reálně stvořitelé a ještě ti to bude slečna hlásit, kolik procent do kterého motoru pouští) Tak třeba na takové modely k JETI pořídit nějaké EdgeTX rádio?
"Maketový" rozběh motorů jsem taky řešil. Teda ne s JETI. Chtěl jsem rozběhy i s tím, že jako motor blafne, ale ještě se neroztočí, navíc náhodně, takže LUA. A to mě přivedlo na myšlenku, jestli třeba JETI neumí přes LUA řešit podobné "blbinky". AI, tvrdí, že ne, ale AI často dost kecá.
U té B17 mám na "taxi" všechny motory jakoby ve volnoběhu, zabírají jen krajní a navíc je do nich namixovaná směrovka. Podobně by to mělo jít udělati s JETI, ale úplně nevím, jak fungují volné mixy u JETI. Křivka od -100 je asi řešení. Předpokládám,že se mixy dají vypínat/zapínat přepínačem a dá se jako zdroj toho volného mixu dát hodnota minimum (-100) a do toho druhého hodnota toho potenciometru...tak by to asi taky šlo.
Vrtule ve volnoběhu brzdí výrazně víc, jak vrtule stojící.
JETI systémy jsem si osahal jen kdysi na simulátoru, takže s tím moc neporadím, jistě se budou muset využít volné mixy (v tomto je dost síla ETX a v podobných - jak by možná řekl jyrry - pičovinkách je ETX jak doma
"Maketový" rozběh motorů jsem taky řešil. Teda ne s JETI. Chtěl jsem rozběhy i s tím, že jako motor blafne, ale ještě se neroztočí, navíc náhodně, takže LUA. A to mě přivedlo na myšlenku, jestli třeba JETI neumí přes LUA řešit podobné "blbinky". AI, tvrdí, že ne, ale AI často dost kecá.
U té B17 mám na "taxi" všechny motory jakoby ve volnoběhu, zabírají jen krajní a navíc je do nich namixovaná směrovka. Podobně by to mělo jít udělati s JETI, ale úplně nevím, jak fungují volné mixy u JETI. Křivka od -100 je asi řešení. Předpokládám,že se mixy dají vypínat/zapínat přepínačem a dá se jako zdroj toho volného mixu dát hodnota minimum (-100) a do toho druhého hodnota toho potenciometru...tak by to asi taky šlo.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Hele, nerejpej, to mám nedávno za sebou viz vlákno "jak přijít o dvacet tisíc"pepin píše: pát 17.04.2026 19:50 Mě totiš napadlo že než tak složitý kombinace že by to možná šlo rozbít už rovnou doma kladívkem aniž bys s tim musel jezdit na letiště.
Nerejpu, já když zprovoznoval toho svého twinstára jako hydroplána tak mi právě někdo z modelářu upozornil abych si na ruzný mix motorů dal během letu hooodně veliký pozor a když už, tak vyzkoušet v dostatečné výšce abych měl šanci ten model zachránit a bylo to přesně jak řekl.Celeron píše: pát 17.04.2026 23:18 Hele, nerejpej, to mám nedávno za sebou viz vlákno "jak přijít o dvacet tisíc"![]()
Na to popojíždění po vodě mixem od směrovky je to super, souvrat taky srandovní ale jinak spíš o hubu že ero vyvede něco nepředvídatelnýho a to se pak lehce ztratí orientace v jeké pozici model z nějaké podivnosti vyplaval zase ven.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
OK, tohle bych udělal takto:Celeron píše: pát 17.04.2026 1:24 No a teď ten hlavní požadavek: Chci, aby na trojpolohovým přepínači Sj uprostřed chodily na páku plynu oba motory společně a na krajních polohách chodil na buď jen levej a nebo pravej a ten druhej byl ve volnoběhu nebo vypnutej.
M1 a M2 musí být funkce, kde je ovládá P2.
Tři letové režimy nastavením třípolohového přepínače Sj.
V křivkách funkcí nastavím M1 i M2 na SINGLE.
V režimu jedou oba: zkontroluji, že je křivka na M1 i M2 standartní.
V režimu M1 jede, M2 ne: nastavím v Křivkách funkcí M2 jako konstantní na -100, tedy M2 vypnuto, bez ohledu na polohu P2. Křivka na M1 standartní.
V režimu M2 jede, M1 ne: nastavím v Křivkách funkcí M1 jako konstantní na -100, tedy M1 vypnuto, bez ohledu na polohu P2. Křivka na M2 standartní.
Vytvořím novou funkci: Kompenzace SOP. Bez přiřazeného ovladače.Celeron píše: pát 17.04.2026 1:24 A ideální by bylo, aby při zastaveným motoru kompenzovala směrovka tah jen jednoho motoru, ale to už bych asi chtěl hodně moc.
Vytvořím globální mix Kompenzace SOP do SOP.
V Křivkách funkcí nastavím Kompenzace SOP na SINGLE
V režimu jedou oba: zkontroluji, že je křivka Kompenzace SOP konstantní na 0.
V režimu M1 jede, M2 ne: nastavím křivku Kompenzace SOP na vhodnou konstantní hodnotu (10%).
V režimu M2 jede, M1 ne: nastavím křivku Kompenzace SOP na vhodnou konstantní hodnotu (-10%).
Ale píšu po paměti.. Tak prosím o schovívavost..
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Kecá, na netu je spousta LUA scriptů pro Jetiho, který si můžeš nastrkat do DC-16 Uživatelských aplikací, třeba od Harryho Curzona nebo od bráchů McQueenových. Koukám do toho, je to trochu podobný Céčku ale vím o tom prd a pochybuju, že bych kolem toho něco stvořil.prikrylm píše: pát 17.04.2026 23:15 A to mě přivedlo na myšlenku, jestli třeba JETI neumí přes LUA řešit podobné "blbinky". AI, tvrdí, že ne, ale AI často dost kecá.
Tady je třeba nějakej vzorek kolem baterek:
ww = io.open("LiFePO_C2.csv", "w")
io.output(ww)
last=0
lastT=0
line=0
lw=0
for l in io.lines("LiFePO_C.csv") do
--print(l)
o = {}
for w in string.gmatch(l, "([^,]+)") do
if w then table.insert(o, w) end
end
o[3] = last + (o[1]-lastT)*o[3]/3600
if line%300==0 then
lw = lw + 1
out = string.format("%d,%3.2f,%3.2f\r\n",lw, 100*(2.4-o[3])/2.4, o[2]/3)
io.write(out)
end
line=line+1
last = o[3]
lastT=o[1]
end