Bezpečné úložiště pro baterie

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
pepin

Re: Bezpečné úložiště pro baterie

#16 Příspěvek od pepin »

warhawk píše: pon 30.03.2026 14:36

Jo, tohle je pěkné. Něco takového jsem nezpozoroval. Jen opět je nebezpečí to, že budeš mít všechny akumulátory u sebe, takže může chytnout jedna od druhé.
No tak pokud máš třeba tři sady tříčlánku 450 ma tak hold koupíš tři kufříky, do auta se to v poho vejde, ale si myslim že ve fabrice kde ty lipolky vyráběj by se z toho posrali každou lipolku skladovat zvlášt v jednom kufříku,to už vubec neřešim jak by to vyrešil někdo kdo třeba používá do třeba vrtulníku 12 článek 5 tisícovek, ale asi by to taky šlo mít 12 kufřiku a ty články nejak pospojovat až na let. Ale stejně, i když jeden článek, pořád 5000 ma.

Podle me co se má stát se stejně stane. Netvrdim uplně na to prdět, to ne, ale trochu s rozumem.

Jinak k tomu mobilu v autě na nabiječce a 5 hod jízdě.

Nooo já přez mobil jedu v autech navigaci plus v obytnáku i internetový rádio a bez ventilátoru na mobil víc jak hodina jízdy absolutně bez šance, to furt hlásilo po nějaký době jsem přehřátej vypínám.

Osobně mám fobii co se týče lipol lion a tak vubec baterek jen při nabijení,všechno má nějakou omezenou životnost a když muže přestat fungovat televize, muže i přestat fungovat třeba balancování v modelářské nabiječce která 5 let fungovala naprosto v pohodě, tak při tom nabijení bo sedět u toho nebudu jsem rozhodně klidnější pokud je dobijená baterka někde kde by si teoreticky mohla hold v nejhoršim v poho vyhořet aniž by něco zapálila. To jo,ale taky to tak nejde vždy a všude.prostě tady to riziko tak nějak k tý modelařině hold patří , když budu lítat na paraglidingu zase to má jiný riziko, tak to prostě je, ale vem si že přijit na svět jako žížala taky žádná výhra bo jednoznačný riziko že tě nějakej debilní rybář píchne na háček, svět je prostě na hovno,plnej nebezpečí a fakt lepší se vubec nenarodit bo kak je opravdu jistota že se ti vubec nic nestane.
Přílohy
36D9159A-AF24-43C2-87EF-6E7E9636CE0E.jpeg
ladous
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ladous »

V práci v autech používáme nějaké mobily, do kterých se jen přes dotykový displej zadává účel jízdy a on už potom odesílá nepřetržitě polohu. Kvůli snadnější obsluze byly přímo přes přísavku na čelních sklech, takže od jara do podzimu trvale v teple a napojené do autozásuvky, aby se dobíjely, což v těch největších vedrech kvůli přehřívání stejně nedělají. Původní akumulátory v první várce vydržely kolem tří let, průběh byl zpravidla jak přes kopírák: Napřed pár dní blbnul dotykový displej, až celý odpadl, jak ho nafouklý akumulátor odtlačil. Novější kousky nám v podobném režimu vydrží fungovat jen něco přes rok, přestože už nejsou na čelním skle, ale v nějaké přihrádce u spolujezdce.
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
pepin

#18 Příspěvek od pepin »

S tim ventilátorem na mobil je to už v pohodě, ale bez toho se to vubec nedalo, ono ani tak nešlo o to že by baterka měla nižší životnost ale spíš o to že mobil na přehřátí kleknul vypnul dřív než mi dostal do cíle cesty.

Na koloběžce to bylo podobný, pokud jsem měl přez jeden mobil jak navigaci tak i internetovy radio topil a byl brzo vybitej, tam se nakonec osvedčilo navigace přez jeden mobil bez simky jen jako navigace a druhý mobil se simkou internetový rádio, takto to vcelku v poho dá komplet jednodenní jízdu bez dobijení přehřívání vypínání.
tomashr

#19 Příspěvek od tomashr »

Že se baterka nafoukne je jedna věc, ale to neznamená, že “blafne”… Mimochodem ani díra v obalu neznamená, že chytne, i jsem zkoušel na staré před likvidací - prořízl jsem a nestalo se naprosto nic, není to tak, že by po vniknutí vzduchu nastala okamžitě nějaká chemická reakce.

Osobně jsem vlastně zahoření baterky, která “jen tak leží”, nezažil nikdy ani u sebe ani řekněme v blízkém okolí. Zažil jsem reálně nějaká efektní zahoření při nabíjení, další při ráně o zem a velkém mechanickém poškození - to ano, ale mělo to celkem jasný důvod.
Podle mne těch pár zahoření “jen tak” většinou má nějaký reálný důvod. Určitě to může být mechanické poškození, kdy se něco vyzkratuje a projeví se až po čase. Dále vím z doslechu (ale hodnověrně) o problému s nabíjením, kdy baterka “blafla” jen tak odložená, ale byla předtím. plně nabitá a podle všeho šlo o chybu nabíječe, kdy šlo o rozbalancovanou sadu a “rádoby balancer” nabil jeden z článků na minimálně 4,5V. To zase není zrovna “samo od sebe” :?
Prostě opatrnost při skladování nikomu nerozmlouvám, ale možná je lépe vynaložit více úsilí na prevenci chyb. Třeba by mne celkem zajímalo, kolik lidí si fakt kontroluje u nabíječe nastavení balanceru opravdu přesným voltmetrem - že 4,20V bylo ve skutečnosti skoro 4,30V už jsem viděl na vlastní oči. U některých nabíječů lze kalibrovat a je to velmi na místě, pokud to nejde a je takto ujetý, tak prostě patří do koše (nejde-li rozumně nastavit)…
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“