Prvni rc stavebnice

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Prvni rc stavebnice

#31 Příspěvek od zdzd »

hyndifous píše: pon 16.02.2026 13:07 Letadlo nespise potahnu lehkou pruhlednou folii. Od kavana nebo oralightem
viewtopic.php?t=94248&start=15
DAF
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od DAF »

hyndifous píše: pon 16.02.2026 13:07 Zdravim letadlo uz mam z vetsiny hotove uz jenom chybi potahnout a motor, a potreboval bych se poradit s vyberem elektrickeho motoru a instalaci plastovych pantu na kormidlo a vyskovku. A jestli mohu trup s pevnym potahem nechat jen nalakovat a nepotahovat narozdil jak bylo napsano v navodu. Letadlo nespise potahnu lehkou pruhlednou folii. Od kavana nebo oralightem
Pokud jde o potahování, zkus se vrátit a ještě jednou pročíst vlákno. Jestli se ti to bude líbit, potáhni si co chceš, ale jak to pak bude vypadat? K postupům na potahování toho zde najdeš víc než dost, stačí správně položit dotaz do vyhledávače. Postup s Vliesem tu najdeš jak pro použití nitrolaků, tak pro teploaktivní lepidla a povrchovka polyuretanovými laky. Také najdeš návody na barvení Vliesu. Při výběru motoru se dívej na parametry od výrobce/prodejce. Kolega Hiesbök tam určitě něco doporučil. Osobně bych to viděl na motor velikosti 2822 a tak 1400 kV, např. něco takového https://www.bighobby.cz/stridavy-elektr ... ass-hobby/. Regulátor 20A, serva 9 g. Mám poměrně dobrou zkušenost se servy SG-90. Můžeš použít i jiná, ale pozor na výkon BEC.
Není něco ohledně lepení pantu (dodávaných ve stavebnici) na stránkách výrobce? Prohledej, nějaké návody tam jsou.
Jo a zkusil jsi vyhledat nějaký modelářský kroužek ve svém okolí a zeptat se na nějaké rady tam?
Hitec Aurora 9X
hyndifous

#33 Příspěvek od hyndifous »

Jako motor se mi nejvice zamlouva 2826 1400 od kavana a vrtule 7x4 nebo 8x4. Serva mam 9g podobne jako sg 90 a prijimac take mam. Nylonove panty se maji maji zalepit lepidlem (ne kyanoakrylatovym) do vyfrezovanych nebo vydlabanych otvoru na ocasnich plochach. Mne to pripada docela obtizne, a rad bych se zeptal jestli vam pripada jako dobry napad je nalepit na vybrousenou plochu na jedne strane vop misto do vydlabane drazky
DAF
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od DAF »

Tady https://www.rajce.idnes.cz/cakovicky-or ... vych-pantu máš návod na lepení tzv. papírových pantů. Můžeš podobně udělat I ty plastové. Pokud bys to potahoval Vliesem, dají se udělat tzv X panty. Ustřihneš pásky Vliesu a nalepíš (lakem) střídavě shora a zdola (vlákna musí být kolmo na osu otáčení). Pásky pak přilepiš na protikus, ale obráceně, co bylo dole nalepíš nahoru a obráceně. Musíš ale obě části dát co nejtěsněji k sobě. Album na to ještě nemám.
Ten model, jestli to je ta Alfa - https://www.hiesbok.cz/Alfa-sport-d36.htm, má mít letovku 450 g. Pokud chceš mít stíhačku, tak takový motor použij. Na modely s touto letovkou používáme motory EMax CF 2812 1530 kV (Q-Tee) a model je schopný stoupat pod cca 70 st. Motor 2826 1400 kV (konkrétně Leopard 2826 1380 kV) mám v modelu s letovkou 700 g a výkonu to má opravdu dost. Udělá looping z rovného letu pouze po přidání plynu.
P.S. Pokud máš na mysli toho šedého Kavana - https://kavanrc.com/cs/item/kavan-brush ... 400-140795, ten mi podle parametrů připadá slabší, než co používáme. Co takhle se podívat třeba na tohle https://www.bighobby.cz/stridavy-elektr ... ass-hobby/
Naposledy upravil(a) DAF dne úte 17.02.2026 17:13, celkem upraveno 1 x.
Hitec Aurora 9X
hyndifous

#35 Příspěvek od hyndifous »

v návodu doporučují ray 2836, taky dost naddimenzovaný motor a lipol 3čl 1300-2300, měl jsem na mysli toho šedého https://kavanrc.com/cs/item/kavan-brush ... 400-140795
Jo a zkusil jsi vyhledat nějaký modelářský kroužek ve svém okolí a zeptat se na nějaké rady tam?
sice ne kroužek, ale poznal jsem člena jednoho aeroklubu v okolí, který je docela vášnivý modelář, takže bych se ho mohl případně zeptat.
Naposledy upravil(a) hyndifous dne úte 17.02.2026 17:22, celkem upraveno 1 x.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od DAF »

Jestli jsem to dobře přečetl ze stránek výrobce, je tam 2826 1250 kV. Prohlédněte si třeba RC Album, vyfiltruj si podobné modely a srovnej osazení.
Hitec Aurora 9X
hyndifous

#37 Příspěvek od hyndifous »

zdravím
tak jsem si objednal dvě dvoumetrové role folie, vrtuli a 2826 1200 motor s regulatorem jako je v planku,
HONZIK 22

#38 Příspěvek od HONZIK 22 »

Udelal jsi dobre. Drzet se doporuceni vyrobce je jasnou volbou. Vyrobci nejsou zadne orezavatka. :D
DAF
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od DAF »

hyndifous píše: ned 22.02.2026 10:17 zdravím
tak jsem si objednal dvě dvoumetrové role folie, vrtuli a 2826 1200 motor s regulatorem jako je v planku,
No, už to tu bylo, na takto malé modely je vhodnější Vlies (pro letové vlastnosti), i cenově. Ale fólie je vzhledově lepší. Máš žehličku? Prohledej to tu a určitě najdeš rady ohledně potahovaní fólií.
Hitec Aurora 9X
hyndifous

#40 Příspěvek od hyndifous »

DAF píše: ned 22.02.2026 20:27 No, už to tu bylo, na takto malé modely je vhodnější Vlies (pro letové vlastnosti), i cenově. Ale fólie je vzhledově lepší. Máš žehličku? Prohledej to tu a určitě najdeš rady ohledně potahovaní fólií.
Do vliesu a papiru se mi zatim nechce kvuli postupe prace a lakovani , navíc si my pan Hiesbok rikal ze alfa potazena folii a papirem leta identicky. Mam pristup k zehlicce na lyže s digitalnim termostatem a take k pajce s termostatem, ktera by měla mít rozsah ke 100 stupnim horkovzduzšku také mám. Navíc mi ten člen aeroklubu doporucil potahovani kancelarskou laminovaci folii, vychazi mnohem levneji, musi se ale kupovat ve velkem
DAF
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od DAF »

No, lyžařskou žehličku sice znám, ale jen od vidění. Nevím, zda to bude to "pravé ořechové". 100 st. - nic moc, tady se pracuje s teplotou mezi 130 - 150 st. C. Ano, s nažehlovací fólií to jde rychleji, než s Vliesem. Minimálně se to po potažení nemusí lakovat.
Kancelářská laminovací fólie? Jestli je to to, co myslím, tak nevím, nevím. Znám jí jen jako "desky", mezi které se strčí list papíru a prožene se to laminovačkou. Samo o sobě to je tuhé. Ale třeba neznám všechno. Tak držím palce a kdybys pak hodil fotku, určitě to bude zajímat i další.
P.S. Kdybys nebyl tak daleko, řeknu stav se u mě na kroužku.
Hitec Aurora 9X
Hanyk
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Hanyk »

Asi pět modelů jsem požehlil žehličkou Eta, taková ta černá ,je pravda že jsem vždy používal oracover. https://www.rajce.idnes.cz/pepe71/album ... /310042572
v provozu-Miles Magister 3,2 m,ZDZ50ng, Ka6e 4200mm, Avia BH3 2700mm +Aurora9,Tandem x20
DAF
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od DAF »

S tou jsem začínal také :D . Ale ta modelářská je opravdu lepší. Třeba si jí časem také pořídíš.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“