Lepící a napínací lak pro práci s Modelspanem, případně alternativní nápady

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
MPml

Re: Lepící a napínací lak pro práci s Modelspanem, případně alternativní nápady

#31 Příspěvek od MPml »

warhawk píše: čtv 22.01.2026 20:26 Leze na mě nějaký chrobák, tak aspoň můžu nasdílet co jsem vytvořil a proč je třeba to předělat. Třeba to pomůže dalším čtenářům.
Otázka:
Co jsem nikde moc nenašel je to, jak dlouho ten potah "pracuje - vypíná se" při aplikaci laku. S tim souvisí i jak dlouho mám čekat mezi aplikací vrstev.
Jak dlouho tahá?
No to to je opět :D různý. V prvé řadě Clou je mám pocit (opravdu odhaduji, mám pocit) butyrátový - kdežto klasika bývalé ČSSR -1106 z Old City :lol: je asi "obyčejný" - teda respektive netuším, kolik a jestli tam v tom CAB je. Prostě to složení laku asi není vůbec jednoduchý a nikde a nikdo Ti přesně neřekne, co v kterém laku od kterého výrobce přesně je. Změnit lak - absolutní jistota že se to určite bude chovat jinak. Clou neznám, musíš to vyzkoušet.
Z hlediska toho smršťování - typicky - po 24 se to tak nějak vypne. Po týdnu, zásadní změny ustanou. No a třeba po půl roce :mrgreen: už to je celkem stabilní - ovšem pokud se nemění teplota a vlhkost - pak to klidně i zase dodatečně někam přetáhne. Mj. proto se taky závodní (obecně ne jednoduché seřízením) starý modely s netuhým potahem (tj. s malou torzní a obecnou tuhostí) často trvale uskladňovaly v šablonách - ale to je extrém.
Takže jednoduché pravidlo - za den (24h) v teplém prostředí je už zhruba vidět, jak se to vyplo. Za pár hodin (třeba dvě) , uvidíš akorát co tam rozhodně nezůstane. Týden - pak už je to skoro ustálený stav.
Za měsíc.....určitě to někam ještě mírně uteče, pokud je měkká kostra (na fotkách spíš není).
Samozřejmě závisí to na všem - tuhosti kostry, počtu nátěrů, jak to hodně bylo předvyplé, typu papíru (naprosto zásadní)......
Jinak moje zkušenost proto taky je, že u měkké kostry se musí s vypínacím extra opatrně, nebo ještě lépe, pokud to dokážeš vypnout vodou, tak jenom zapon nebo směs - protože voda na rozdíl od vypínacího tahá nesrovnatelně míň a hlavně ne tak "natvrdo".
K fotkám - až to bude 10tý model, tak Ti to půjde jako když mrská - na začátek - podle mě to mohlo dopadnout daleko, ale daleko hůř.
----------
Co se týče broušení - to je vždy problém a nesmíš brousit dokuď to není bezpečně uzavřené - protože jinak okamžitě na hranách "načneš" vlákna papíru a pak se to tam bude časem trhat. Vždy platí "radši víckrát řídkým, čím hustší, tím to dopadne hůř" . Samozřejmě s rozumem, lakovat "vodou" a 20x asi fakt nemá smysl. Jinak i to, co se ti bude zdát řídké, nejspíš časem zařadíš do "bylo to hustý" ;) .
A pozor na to vypínání vodou - některé papíry jsou celkem háklivé v mokrým stavu na hrany - typicky když se kdysi lepilo lovosou a "ublil" jsi i boky lišt a žeber (prostě lepidlo bylo za roh), tak to pak sleduje tu hranu a o to snáz se to načne pak při vypínání vodou a později lakem. Jestli k tomu dochází s tou tyčinkou netuším, ale v každém případě musíš na to dát pozor. Jo a tu vypínací vodu - fixirka, pistole, NE cokoli, co vnáší sílu do papíru.
MPml

#32 Příspěvek od MPml »

ještě jedna poznámka - klasická nitroceluloza je navlhavá, obyčejná čistá celuloza (takže třeba celofán) je navlhavý silně (spíš neuvěřitelně) a při změně % obsahu vody dramaticky mění rozměry - viz třeba když Tvoje prababička zavírala brusinky zagumičkovaným mokrým celofánem, který se pak po vyschnutí změnil v naprostý buben.
Takže cokoli nalakovaný nitrocelulozovým lakem mění rozměry tak nějak - spíš ale mirně (tahá i povoluje) i podle toho jak je to vlhký - buturátový laky to obecně dělají mám pocit daleko miň.
Tím se jenom snažím naznačit, že když budeš mít "nějak" vypnuté křídlo, v místnosti bude třeba 70% vlhkost a pak tam začneš brutálně topit (vlhkost spadne) , tak se to zase dost znatelně dopne a naopak. To samý, když budeš na soutěži a bude pršet a pul dne Ti na tom bude stát voda, tak to povolí.
Samozřejmě u polotuhého potahu nebo tuhého to skoro nepoznáš, u měkký kostry malýho modelu, ano.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od warhawk »

Pánové, děkuji moc oběma. Jsou to cenné informace. Už vím zase o trochu více, abych mohl udělat vlastní úsudek. Původně měly být ocasní plochy z plné lehké balsy, ale dost možná si udělám pár žbrdlin, abych mohl trénovat papír. Musím říct, že mě to teda chytlo. Klasická konstrukce má prostě duši.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od warhawk »

Modýlek už skoro připravuji k záletu, ještě pár věcí chybí.
Podám pak výsledný report, ale rád bych tady dal odkaz na pěkné videa (a obecně hezký kanál)

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Někdy v 7 minute začíná potahování.

Jinak teď jsem se snažil pracovat s folií. No zlatej papír, to vám povím. Půjde to dolů. Na to se nedá koukat. :evil: :cry:
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od warhawk »

Pokud kohokoliv zajimá potahování, hlavně drobotin, tak tohle je dost zásadní:

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz?si=eGlyRk-wO212U6Qu

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz?si=f8PA2kRyZRCKwKmP
No nic, jdu se stydět. (a trénovat)
Hiesbok
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Hiesbok »

"No nic, jdu se stydět."
Kdepak, kupa lidí jenom kafrá a i u toho kafrání skončí.
Kdokoliv kdo to zkusil a nevzdal to při prvním neúspěchu
se nemá za co stydět.
Přji hezký večer
rh
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od warhawk »

Hiesbok píše: sob 14.02.2026 21:29 "No nic, jdu se stydět."
Kdepak, kupa lidí jenom kafrá a i u toho kafrání skončí.
Kdokoliv kdo to zkusil a nevzdal to při prvním neúspěchu
se nemá za co stydět.
Přji hezký večer
rh
Děkuji vaše příspěvky mě vždy potěší.
Moje malé letadélko, napůl vlastní konstrukce, se už pomalu dokončuje. Letovkou bych mohl být někde na 20g/dm2. To by snad mohlo i letět. :)
02-14-2026, 22-12-21.png
MPml

#38 Příspěvek od MPml »

warhawk píše: sob 14.02.2026 18:53 Modýlek už skoro připravuji k záletu, ještě pár věcí chybí.
Jinak teď jsem se snažil pracovat s folií. No zlatej papír, to vám povím. Půjde to dolů. Na to se nedá koukat. :evil: :cry:
U malýho a lehkýho modelu je folie naprosto jasný výsledek - že to bude úplně naxxxxx - protože Reynoldsovo číslo (obecně aerodynamika) platí pro každýho - hladký povrch - sázka na jistotu.
Bezpečně ověřeno už v době, když se tu objevily ty první folie (ta oranžová a nepatrně později Solarfilm) - tj - tak 40 let zpátky. Navíc konstrukce potažená papírem je z hlediska tuhosti (zejména torzní - u křídla) u malého modelu neporovnatelně lepší.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od warhawk »

MPml píše: pon 16.02.2026 5:07 U malýho a lehkýho modelu je folie naprosto jasný výsledek - že to bude úplně naxxxxx - protože Reynoldsovo číslo (obecně aerodynamika) platí pro každýho - hladký povrch - sázka na jistotu.
Bezpečně ověřeno už v době, když se tu objevily ty první folie (ta oranžová a nepatrně později Solarfilm) - tj - tak 40 let zpátky. Navíc konstrukce potažená papírem je z hlediska tuhosti (zejména torzní - u křídla) u malého modelu neporovnatelně lepší.
Jojo,vím, já jsem se nesnažil potáhnout takový model folií, ale pyloňák, co tu suším už nějaký čas. ;)
Odpovědět

Zpět na „Dílna“