Jak dlouho tahá?warhawk píše: čtv 22.01.2026 20:26 Leze na mě nějaký chrobák, tak aspoň můžu nasdílet co jsem vytvořil a proč je třeba to předělat. Třeba to pomůže dalším čtenářům.
Otázka:
Co jsem nikde moc nenašel je to, jak dlouho ten potah "pracuje - vypíná se" při aplikaci laku. S tim souvisí i jak dlouho mám čekat mezi aplikací vrstev.
No to to je opět
Z hlediska toho smršťování - typicky - po 24 se to tak nějak vypne. Po týdnu, zásadní změny ustanou. No a třeba po půl roce
Takže jednoduché pravidlo - za den (24h) v teplém prostředí je už zhruba vidět, jak se to vyplo. Za pár hodin (třeba dvě) , uvidíš akorát co tam rozhodně nezůstane. Týden - pak už je to skoro ustálený stav.
Za měsíc.....určitě to někam ještě mírně uteče, pokud je měkká kostra (na fotkách spíš není).
Samozřejmě závisí to na všem - tuhosti kostry, počtu nátěrů, jak to hodně bylo předvyplé, typu papíru (naprosto zásadní)......
Jinak moje zkušenost proto taky je, že u měkké kostry se musí s vypínacím extra opatrně, nebo ještě lépe, pokud to dokážeš vypnout vodou, tak jenom zapon nebo směs - protože voda na rozdíl od vypínacího tahá nesrovnatelně míň a hlavně ne tak "natvrdo".
K fotkám - až to bude 10tý model, tak Ti to půjde jako když mrská - na začátek - podle mě to mohlo dopadnout daleko, ale daleko hůř.
----------
Co se týče broušení - to je vždy problém a nesmíš brousit dokuď to není bezpečně uzavřené - protože jinak okamžitě na hranách "načneš" vlákna papíru a pak se to tam bude časem trhat. Vždy platí "radši víckrát řídkým, čím hustší, tím to dopadne hůř" . Samozřejmě s rozumem, lakovat "vodou" a 20x asi fakt nemá smysl. Jinak i to, co se ti bude zdát řídké, nejspíš časem zařadíš do "bylo to hustý"
A pozor na to vypínání vodou - některé papíry jsou celkem háklivé v mokrým stavu na hrany - typicky když se kdysi lepilo lovosou a "ublil" jsi i boky lišt a žeber (prostě lepidlo bylo za roh), tak to pak sleduje tu hranu a o to snáz se to načne pak při vypínání vodou a později lakem. Jestli k tomu dochází s tou tyčinkou netuším, ale v každém případě musíš na to dát pozor. Jo a tu vypínací vodu - fixirka, pistole, NE cokoli, co vnáší sílu do papíru.