Novinky na trhu spalovacích motorů

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
MPml

Re: Novinky na trhu spalovacích motorů

#16 Příspěvek od MPml »

DAF píše: čtv 16.10.2025 13:03 Když se dobře podíváš na fotky těch motorů, hlavně 2T, tak lem hlavy je obrobený - https://kavanrc.com/cs/item/kavan-s46ai ... ccm-170919, povrch není jako po odlití (viz žebra, karter a další). Takto to mívaly motory ASP. Brňáci měly povrch karteru z formy po odlití a hlava bývala často obráběná (viz třeba 2,5 ccm). Předpokládám, že u těch ASP/Kavanů jde o vzhled, žádnou funkčnost to nemá.
P.S. Doufám, že nabídku časem rozšíří, chtěl bych dvanáctku (myslím objem válce), v nabídce je desítka (nemyslím pivo) a patnáctka (opět mluvím o motoru).
Ta hlava na tom Tvým obrázku je na první pohled odlitá, otryskaná a pak má obrobený obvod. Stejně jako to bylo i před xx lety. Akorát je ta fotka poměrně dost doretušováná.
https://www.pelikandaniel.com/products2 ... _f82f3.jpg
DAF
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od DAF »

Ale to jsem v podstatě psal také, odlito a pro vzhled pp obvodě obrobeno. Jestli ty fotky jsou upravené z nějakých starých, to jsem nezjišťoval. Další si povíme, až nějaký z těch motorů budu mít v ruce.
P.S. Motory jsem zatím na pultu obchodů neviděl.,
Hitec Aurora 9X
varok

#18 Příspěvek od varok »

A není to obrábění hlav motorů i z toho důvodu, že třeba tak malé díly neumí číňan odlít tak přesně a byly by tam různé otřepy a další kazy? Navíc jak už bylo psáno tak by to i po vzhledové stránce nevypadalo tak hezky kdyby to spolu nelícovalo přesně. Trefit se jen odlitím na desetiny přesně asi nejde v tak velkém počtu kusů.
MPml

#19 Příspěvek od MPml »

varok píše: pon 05.01.2026 17:20 A není to obrábění hlav motorů i z toho důvodu, že třeba tak malé díly neumí číňan odlít tak přesně a byly by tam různé otřepy a další kazy? Navíc jak už bylo psáno tak by to i po vzhledové stránce nevypadalo tak hezky kdyby to spolu nelícovalo přesně. Trefit se jen odlitím na desetiny přesně asi nejde v tak velkém počtu kusů.
No, odlejt (technicky - tolerančně) ty hlavy není sebemenší problém - problém je jednak v seriovosti (číňanovi se na tu kusovku, kdy záruka, kolik toho prodá je čistá nula) nejspíš nechce dělat formu a další důvod (částečný) je nižší tuhost lité hlavy.
Jinak co je "velký :lol: počet kusů" - to je celkem relativní - Coxů se udělalo nějakých 50 000 000 (!) kusů a kartery a hlavy měly obráběný - žádný odlitky (až na starý RR, SB, TH a Conquesta a tu motorovku).
DAF
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od DAF »

Takové tlakové lití je velmi přesně, stačí se podívat na karburátory spalovacích motorů aut. Např. sovětské motory OTM měly kartery také tlakově lité a byly i celkem přesně. Teď reinkarnuji starší OS Max, karter přesně litý. Takže obrobení hlavy bude spíše pro estetiku a nic funkčního. Je vhodnější spíše pro velkoseriovou výrobu, protože formy jsou náročné a výrobně drahé.
P.S. přechytralý ajťák už dávno věděl, že budu hlavu motoru obnovovat, nikoliv obrábět (a už zase mě chtěl opravovat a chci místo slova obrábět určitě napsat obrábění). Tvůrci T9 by si měli někdy přečíst, co díky jimi vytvořené predikci vzniká, možná by se divili.
Naposledy upravil(a) DAF dne stř 07.01.2026 16:44, celkem upraveno 1 x.
Hitec Aurora 9X
varok

#21 Příspěvek od varok »

Aha, tak děkuji za informace
DAF
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od DAF »

Včera jsem byl u svého dvorního dodavatele materiálu a bavili jsme se o těch "nových" motorech od Kavana, už tam nějaké měl a prý jdou dost na dračku. Pokud je to tak, jsem mile překvapen. Domníval jsem se, že po té delší odmlce (cca 6 let?) už mnoho modelářů, kteří čuďáky létalo, na ně zapomnělo a přešli na baterky.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“