Ochrana proti vodě

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Vidlák

Ochrana proti vodě

#1 Příspěvek od Vidlák »

Zdravím kolegy,
prosím o radu, stavím vnučce model vodního mlýnu, a z letecké překližky bych chtěl udělat mlýnské kolo. Můžete mi doporučit vhodný lak, popř. barvu, kterým bych materiál ochránil proti účinkům vody.
Díky.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

Re: Ochrana proti vodě

#2 Příspěvek od warhawk »

Osobně se domnívám, že u překližky dojde dříve či později k ohýbání a rozpadání vrstev, protože se nikdy nepodaří vodotěsně uzavřít póry dřeva.
Jedná se o model, který bude trvale venku, nebo jen dočasně v době hraní? Takhle se mi totiž rozpadlo krmítko pro ptáky za jednu zimu. Ale už nevím, čím jsem to natřel a byla to překližka truhlářská.

Možná by bylo lepší si nechat u truhláře nařezat/ohoblovat tenké prkénka vhodného dřeva a to jen napenetrovat olejem, který umožní vysychání. Mám tady na topení od kolegy truhláře kousky prkýnek dubu a neštípe se to ani při tloušťce cca 5mm.

Já jsem pro zábradlí na terasu řešil podobný problém. Dokonce jsem našel nějaké video na YT, kde člověk z Německa natřel dřevo dvaceti různými výrobky, od laků až po lazury, a nechal to několik let venku. Výsledek byl vždy dost stejný.

Já jsem nakonec volil modřín, který je z měkkých dřev nejodolnější (a nejsmolnatější) a natřel je venkovním olejem od Adler (Bodenöl).

PS: Pěkný projektík, držím palce.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od DAF »

Neříkám, že moje "rada" je jediná správná, ale k IKEA je možné koupit voskový lak, je ředitelný vodou. Nevím teď, jak se to jmenuje. Vosk by mohl zatáhnout póry dřeva, po vyschnutí to vodu nepropouštělo. Měl jsem tím natřenou dřevěnou desku stolu a po (náhodném) polití se kapalina setřela a nikdy jsem nezaregistroval, že by se vpila (pravda, dlouho jsme se setřením nečekali). Pixla (asi 250 ml?) stála myslím 250,-Kč (nepamatuju přesně, je to už dost dlouho, co jsem to kupoval).
Hitec Aurora 9X
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od warhawk »

DAF píše: stř 21.01.2026 9:45 Neříkám, že moje "rada" je jediná správná, ale k IKEA je možné koupit voskový lak, je ředitelný vodou. Nevím teď, jak se to jmenuje. Vosk by mohl zatáhnout póry dřeva, po vyschnutí to vodu nepropouštělo. Měl jsem tím natřenou dřevěnou desku stolu a po (náhodném) polití se kapalina setřela a nikdy jsem nezaregistroval, že by se vpila (pravda, dlouho jsme se setřením nečekali). Pixla (asi 250 ml?) stála myslím 250,-Kč (nepamatuju přesně, je to už dost dlouho, co jsem to kupoval).
Řekl bych, že to spadá do kategorie tvrdých vosků, reps. u nás se to jmenuje Hartwachs Öl. Asi nejznámější je Osmo. Používám jej, když jsem dělal nějaký drobný nábytek do interieru. Je to skvělá věc, ale obávám se, že na venek nevhodná.

JInak je to taky drahá záležitost, ale spotřeba je velmi, velmi malá.
pepin

#5 Příspěvek od pepin »

Z tý letecký překližky se to rozpadne, dřív se to dělalo z takových těch prkýnek z přepravek na ovoce?

Určitě to udělat jen ze dřeva , určitě to ničim nelakovat pokud to má být trvale ve vodě, maximálně to něčím napustit ale pokud to bude ve vodě trvale nemá smysl to ani ničim napouštět.
zdzd

#6 Příspěvek od zdzd »

pepin píše: stř 21.01.2026 13:10 Z tý letecký překližky se to rozpadne, dřív se to dělalo z takových těch prkýnek z přepravek na ovoce?

Určitě to udělat jen ze dřeva , určitě to ničim nelakovat pokud to má být trvale ve vodě, maximálně to něčím napustit ale pokud to bude ve vodě trvale nemá smysl to ani ničim napouštět.
https://www.drevoroz.cz/post/dubov%C3%A ... C3%A1bytek
DAF
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od DAF »

to pepin, dělat to z přepravek na ovoce je dle mě nesmysl. Jsou vesměs z topolové překližky, navíc jak to je sekané, jednotlivé vrstvy se mohou oddělit.

to vidlák, v OBI, Bauhausu a podobných hobbymarketech se dají sehnat různé lišty (ploché, kulaté čtvercové ad.) z buku - v odkaze na zdzd. Možná by z toho šlo něco vybrat a postavit to z toho.
Hitec Aurora 9X
MPml

#8 Příspěvek od MPml »

Asi tak - z tý měkopreglejky to má asi tak šanci týden až 14 :lol: dní - a aby to vydrželo nepatrně :D víc, to by to muselo bejt napajcovaný v komoře.
Nejjednodušší (pokud to má mít nějakou životnost) je to spáchat z dubu nebo akátu. Dub se v malém bude schánět poměrně těžko, ale s akátem je to podstatně jednodušší - jsou normálně dosažitelný plotovky, ty prohnat srovnávačkou a protahovačkou (nebývají příiš rovný) a pak z toho prkénka vhodné tloušťky to spáchat.
Mj, loni na podzim jsem na chalupu dělal takhle z modřínových plotovek takový dekl a protože mě zajímalo jak se ten akát v protahu chová, tak jsem s tím modřínem skrz protah prohnal i jednu akátovku - teda kromě typického akátového smradu - no sebemenší problém - až mě to překvapilo, jak to krásně šlo hoblovat.
Principiálně by asi šlo i použít jako polotovar nějakou dubovou lištu na podlahu - ale v větší šířce se taky nebude schánet jednoduše.
MPml

#9 Příspěvek od MPml »

DAF píše: stř 21.01.2026 14:06 to pepin, dělat to z přepravek na ovoce je dle mě nesmysl. Jsou vesměs z topolové překližky, navíc jak to je sekané, jednotlivé vrstvy se mohou oddělit.

to vidlák, v OBI, Bauhausu a podobných hobbymarketech se dají sehnat různé lišty (ploché, kulaté čtvercové ad.) z buku - v odkaze na zdzd. Možná by z toho šlo něco vybrat a postavit to z toho.
Buk, tím že je otevřený, má mj. tragickou odolnost vůči vodě - na vnější expozici je obecně naprosto nevhodný. Když se to bude máchat v vodě, tak to půjde do xxxxx před očima. Mj. životnost buku venku i třeba oproti modřínu je naprostý zlomek.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od DAF »

Přiznávám, že tahle problematika je spíše pro lodičkáře, než letecké modeláře. S bukem jsem pokusy ve vodě ještě nedělal.
Hitec Aurora 9X
pepin

#11 Příspěvek od pepin »

Určitě né z tý překližky.
Přílohy
IMG_0592.png
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jyrry »

Byl bych pro dub.
Ten je myslím dostatečně dlouhodobě vyzkoušený ;-)
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jyrry »

pepin píše: stř 21.01.2026 19:45...
01-21-2026, 19-52-18.png
01-21-2026, 19-52-18.png (7.49 KiB) Zobrazeno 330 x
jyrry.webnode.cz
MPml

#14 Příspěvek od MPml »

jyrry píše: stř 21.01.2026 19:52 01-21-2026, 19-52-18.png
taky že je (ty kosočtvercoviny) obsahuje - protože rozlišit ložisko od kola je zjevně pro AI nadlidský úkol.
Věc, co se máchá v vodě a je vyrobená za buku - to může "vymyslet" :roll: akorát google, umělá inteligence a ti, co považují za hlavní zdroj znalostí lidstva :lol: klávesnici.
Mj, na ložiska toho mlýnu (pokud bude mít okovanou hřídel ) je pro změnu ten modifikovaný buk skvělou volbou - ovšem v akorát stavu jako byl třeba v ložiskách řízení některých letadel nebo i jinde - tj. napařený, vysušený, a pod tlakem naipregnovaný vhodným mazivem a zhutněný.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od DAF »

Když nad tím tak přemýšlím, má se jednat o hračku pro dítě. Chápu, že konstruktér, investor, stavitel provozovatel, otec a hračička v jedné osobě chce, aby to mělo i nějakou životnost, ale otázkou je, zda téhož názoru (o životnosti) bude hlavní uživatel a nerozebere to v relativně krátké době na prvočinitele a třísky. Tím chci říct, zda má cenu nad tím špekulovat víc, než je zdrávo.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Dílna“