Albatros D.III nebo vlastně D.V

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Odpovědět
Zpráva
Autor
kope
Kontaktovat uživatele:

Albatros D.III nebo vlastně D.V

#1 Příspěvek od kope »

Před nějakou dobou jsem na RCGroups narazil na diskusi o stavebnici Albatrosu D.III od Dancing Wings. Rozpětí je 1,8m, takže měřítko 1:5. Protože jsem menší model D.III už měl postavený, napadlo mě, že si ho postavím znovu většího, ve stejné kamufláži. Na RCGroups k modelu jeden člověk dával i hodně podrobně zpracovaný build-log. Když jsem ho procházel, tak se mi některé tvary modelu, které jsem viděl na fotkách, tak úplně nezdály - tvar kokpitu, samozřejmě osasky, řezy trupem...
No a ukázalo se že Číňan to myslel dobře, ale dopadlo to jako obvykle - stavebnice je sice prodávaná jako Albatros D.III, ale je to vlastně Albatros D.V :-).
Ale už jsem byl mentálně nastavenáý na to, že stavebnici koupím, tak jsem jí objednal s tím, že to bude zábava na dlouhé zimní večery. Holt budu stavět D.V :-). Včera večer jsem jí rozbalil, abych viděl, co jsem vlastně koupil.

Ve stavebnici je všechno, co je potřeba pro stavbu - výřezy, balsa na potah trupu, uhlíkové trubky, vakuové výlisky, veškerá bižuterie, obrázkový stavební návod, plán...

Pokusím se fotit pracovní postup a dávat ho sem. Asi nebudu nic extra vymýšlet, a pojedu podle toho jejich návodu, když to půjde. I když nějaké změny nutné budou - už na první pohled je vidět, že např. kola jsou menší než odpovídá měřítku 1:5. Takže ta budu dělat určitě jiná. A předpokládám, že během stavby ještě něco vyplave
Přílohy
obal.jpg
obsah1.jpg
obsah2.jpg
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
corsair
Kontaktovat uživatele:

Re: Albatros D.III nebo vlastně D.V

#2 Příspěvek od corsair »

klasická záměna D.III plochý trup na bocích, D.V "kulatý" , D.Va kulatý plus opěrka za hlavou -napsáno zjednodušeně
málokdo to v RC řeší.Takže se těším na výsledek.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od DAF »

Tak moc nepospíchej :lol: , já musím všechno pižlat :cry: , bude mi to proto trval déle. Ale snažím se, dolní křídlo se začíná rýsovat. Své fotky také začnu pomalu přidávat. Jen už nebudu moct měnit měřítko (bude zhruba 1:6) a už mám nemalou část vypižlanou ;) .
Hitec Aurora 9X
kope
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kope »

DAF píše: pát 12.12.2025 11:53 Tak moc nepospíchej :lol: , já musím všechno pižlat :cry: , bude mi to proto trval déle. Ale snažím se, dolní křídlo se začíná rýsovat. Své fotky také začnu pomalu přidávat. Jen už nebudu moct měnit měřítko (bude zhruba 1:6) a už mám nemalou část vypižlanou ;) .
Na tvou SE.5a mám nachystaného Fokkera https://rcmania.cz/viewtopic.php?t=93710 :-). Ten měřítkově sedne
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
DAF
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od DAF »

Fajn, zvýším úsilí a plán této pětiletky doženu a překonám, i kdyby to deset let mělo trvat :lol: :lol: :lol: ! Snad o vánocích najdu chvilku (volna budu mít poměrně dost, tak to skloubit s rodinným programem), vyhřeju trochu dílnu a budu lepit. Začíná se rýsovat motor, dostal jsem nabídku na desítku OS Max, to by mohlo stačit. Pokud ne, koupím dvanáctku.
Hitec Aurora 9X
HONZIK 22

#6 Příspěvek od HONZIK 22 »

Dafe to znam. Zvysim usili. A najednou je u me vsechno retro. I ten motor OS Max je jeste Made in Japan. Nicmene kdybych ja uvazoval o novem ,tak to bude uz sestidoby. :D Za tu dobu to konstrukteri daji.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od DAF »

Honzík 22, o stavbě uvazuju už dost dlouho. V podstatě me k realizaci "vyprovokoval" kope, když sám začal stavět modely z WW I. Pravda, trochu (dost) jsem to zanedbal a stavbu posouval. Ale teď jsem se do toho pustil s větším nasazením. Motor zůstane na delší dobu jen dvoudobý. Třídobý od Járy da Cimrmana jaksi nefungoval, stejně jako jeho pětidobý. A 4T se mi tam nevejde, musel bych zasahovat do konstrukce, šlo by to, ale nechce se mi do toho (posunutí motorové přepážky a s tím související další zásahy). Nevím, zda Japonci tak rychle dají šestidobý dohromady :lol: :lol: :lol: .
Hitec Aurora 9X
jag42

#8 Příspěvek od jag42 »

Nemusíme čekat na Japonce.
Porsche:
https://www.auto.cz/porsche-si-patentov ... ihu-154049 :)
MPml

#9 Příspěvek od MPml »

jag42 píše: pát 12.12.2025 17:25 Nemusíme čekat na Japonce.
Porsche:
https://www.auto.cz/porsche-si-patentov ... ihu-154049 :)
Griffin, řekl bych, nepatrně :lol: to Porsche předběhl - protože vyráběl šestitakt už v roce 1885
https://www.gracesguide.co.uk/File:Griffin01.jpg
A kdyby se ještě přidal sedmý, tzv. Cimrmanův takt (odpočinek) tak by to mohl být i sedmitakt. Více pruhů, více taktů, více Add... :lol:
MPml

#10 Příspěvek od MPml »

DAF píše: pát 12.12.2025 16:21 Třídobý od Járy da Cimrmana jaksi nefungoval, stejně jako jeho pětidobý. A 4T se mi tam nevejde, musel bych zasahovat do konstrukce, šlo by to, ale nechce se mi do toho (posunutí motorové přepážky a s tím související další zásahy). Nevím, zda Japonci tak rychle dají šestidobý dohromady :lol: :lol: :lol: .
To, že Jára (protože to pro něj bylo příliš jednoduché - žádná výzva) nezrealizoval jeho pětitakt je bohužel pravda - ale rozhodně to neznamená, že by jeho vynález nefungoval.
Relativně nedávno se jeho myšlenku pokusil oprášit Roger Penske a Ilmor ..... a https://youtu.be/u0uPmrSRM7w
Mj. zkoušelo se to i v Golfu 5
DAF
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od DAF »

Džýzis!!! Já to myslel jako "fťyp".
Hitec Aurora 9X
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Curtiss »

corsair píše: pát 12.12.2025 10:35 klasická záměna D.III plochý trup na bocích, D.V "kulatý" , D.Va kulatý plus opěrka za hlavou -napsáno zjednodušeně
málokdo to v RC řeší.Takže se těším na výsledek.
To není úplně přesné, rozdíl mezi D.V a D.Va byl hlavně v konstrukci - byly přidány malé výztužné "vzpěrky" na spodním křídle u mezikřídelních "V" vzpěr pro eliminaci kroucení spodního křídla. A opěrku za hlavou pilota měl Albatros D.IV
Ale jak píšeš, málokdo to řeší, hlavně že to dělá radost staviteli 8-)
Odpovědět

Zpět na „Makety“