3d tisk - jaké materiály by neměly chybět v modelářské dílně?

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zpráva
Autor
warhawk
Kontaktovat uživatele:

Re: 3d tisk - jaké materiály by neměly chybět v modelářské dílně?

#61 Příspěvek od warhawk »

To je velmi podobné tomu co mám doma. Jen ovládací panel je z čela.

Jinak dnes mi došla krabice filamentu. Velká radost. Žena mě zase neuvidí.
aviatika
Kontaktovat uživatele:

3d tisk - jaké materiály by neměly chybět v modelářské dílně?

#62 Příspěvek od aviatika »

Každý má svoj osvedčený postup, ja sa vždy rád nechám inšpirovať ak uznám, že je to tak správne. Začínal som ako mnohí - v trúbe, neskôr v sušičke ovocia. Jednorázovo fajn, ale ako sa mi zväčšovali zásoby filamentu a zistil som, že k dobrému výsledku vedie len poriadne vysušený filament pred dvoma rokmi som kúpil jednocievkovu sušičku Sunlu v 3djake. No a časom som dospel k systému - najčastejšie pred spaním dám do sušičky materiál a ráno ho mám pripravený na použitie. Robím to s každým materálom pred tlačou. Sušička má aj ventilátor, ale je veľmi tichý. A náklady - cena je 58,- €, odber 45 W, pri 6 hodinách a 100 cykloch sú moje náklady ca 4,- €. Ale tam som sa ani po dvoch rokoch ešte nepriblížil. Aktuálne mám ca 30 ks cievok, po prvom vybalení ich skladujem voľne alebo v originál obaloch. Žiadny igelit ani silagel nepoužívam. Nie som priateľom tlače celých modelov, ale milujem kombináciu balzy, dreva, papieru a k tomu veľa doplnkov z tlačiarne. Tak ako to vidím a nechávam sa inšpirovať aj u Luba Mojzesa.

sunlu.jpeg
Luboš - www.aviatika.sk
MPml

#63 Příspěvek od MPml »

TomasC píše: čtv 20.11.2025 17:03 Mám tohle: https://www.alza.cz/catler-fd-4012-d12993960.htm
Bere to 500W. Umí 75 stupňů (měřeno). Vejdou se 4 cívky.

Pokud tomu dobře rozumím, tak v ideálním případě se dostanu někam k 5% vlhkosti materiálu. Na tisk docela dobré.
Podle mě máš někde nějakou zásadní chybu anebo já tomu s prominutím pro změnu nerozumím.
U obvyklé PA6 bývá rovnovážný stav po delší době až někde okolo 2%, maximum co si to nabere, když PA namočíš do horké vody (to s tiskovou strunou nejspíš nikdo dělat nebude) bývá pak třeba dvojnásobek - tj. někde okolo (třeba) 4-5%. Takže pokud se s nějakou "suškou" dokážeš dostat k 5%, musela by to naopak ještě víc namočit (naprat do toho materiálu další vodu) a ne vysušit. To asi nechceš.
A zkusím opět aplikovat tu fyziku, co jsem se pokoušel naznačit.
Pokud sušíš horkým vzduchem (tj. ne suchým vzduchem), tak aby to vůbec něco usušilo, musíš sušit na co nejvyšší použitelné (tj. kompromis mezi tím aby to bylo co nejvýš, ale nedocházelo k degradaci materiálu a pigmentu) teplotě. Pro PA6 to je někde okolo 100˚C, spíš výš a i tak to bude sušit mizerně - tj. dlouho a na nízkou hodnotu zbytkové vázané vody vůbec nedosáheš... protože prostě...elementární fyzika.
Pro ABS platí ta samá fyzika jako pro polyamid, akorát s tím, že je diametrálně citlivější na překročení vhodné teploty při sušení (a ta musí být navíc relativně nízká - obvykle do 72˚C - protože jinak to má tendenci se deformovat a k sobě lepit (viz typické vlastnosti ABS) - což asi taky nechceš.
Takže regulace teploty pro ABS a sušení horkým vzduchem musí fungovat naprosto přesně - protože máš k dispozici podstatně užší teplotní okno - zdola omezené tím aby to vůbec něco sušilo, shora poškozením materiálu. Ideálně je dobré být tak v maximálně dvou stupních - protože jinak to sušit opět nebude (při nízké teplotě horký vzduch nesuší) a nebo se to pro změnu slepí či zdeformuje (ta struna).
Řekl bych, že ani jedno, ta krabka z toho odkazu neumožnuje - přesná regulace - to bych se divil (snadno změříš), těch 95 - 105° a nebo i výš, nutných pro horký vzduch a pro ten polyamid v tom neuděláš ani kdyby ses rozkrájel - při těch 75°stupních můžeš pak PA jakosušit :lol: i desítky hodin a sice k nějaké změně dojde, ale furt to bude zoufale mokrý. Navíc díky tomu že se vlhkost okolní atmosféry dramaticky mění - tj. toho, co to k sušení používá (zima/leto, pod mrakem/slunce, bouřka, slunečný horko, den/noc) bude to sušit pokaždé jinak - takže typické projevy typu "podle počasí se furt stejný materiál chová pokaždý jinak" :roll: zůstanou. No a ještě je jeden problém - a to je to, že ty špulky, co je na nich ta struna, jsou obvykle z ABS, či dokonce z polyše, takže jakmile to ohřeješ na těch 100˚C (aby to vůbec mohlo ten PA6 sušit), tak po pár minutách bude mít špulka zkažené celé odpoledne - prostě se zdeformuje.
Takže pokud chceš rozumně sušit jakýkoli plast horkým vzduchem (tj. ne horkým suchým vzduchem) musí suška pro citlivé materiály dobře držet teplotu (podle mě je 2˚C dobré, 5˚C už skoro o ničem a pro materiály co se musí sušit vysoko, musí být schopná topit až do nějakých 105 - 130˚C, s tím, že problém špulek si pak nějak budeš muset vyřešit - to je obvyklý opruz.
Jinak takto (tj. tím horkým vzduchem) to sice něco zlepší (nebude to taková katastrofa jako když nesušíš vůbec), ale opakovatelnost a kvalita (mechanické vlastnosti) budou furt mizerné. To je prostě dané fyzikou (čím sušíš a co) a s tím neuděláš nic.
No a na závěr, to, co nejspíš nikdo z "tiskařů" nechce slyšet - pokud to sušení má fungovat dobře, ekonomicky a spolehlivě, tak jediná cesta je buď molekulová síta (tj. suchý vzduch, uzavřený okruh s regenerací), nebo čistý suchý vzduch z vymrazovací sušky - obvykle odebíraný z šroubového kompresoru a nebo ideálně vakuum - tj. všechno technologie jaké se běžně používají v "velké" komerční plastikařině.
A to jsem ještě vůbec nemluvil o problematice kyslíku v vzduchu - tj. změně barev s časem při sušení - pokud totiž potřebuješ aby to drželo odstín, tak jediný řešení, co spolehlivě funguje je vakuum - protože není kyslík, není oxidace - není změna barvy - opět celkem triviální.
Tohle ti mj. řekne každý, kdo se vstřikováním plastů živí a alespoň něco málo o tom ví.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od warhawk »

aviatika píše: pát 21.11.2025 7:34 Každý má svoj osvedčený postup, ja sa vždy rád nechám inšpirovať ak uznám, že je to tak správne. Začínal som ako mnohí - v trúbe, neskôr v sušičke ovocia. Jednorázovo fajn, ale ako sa mi zväčšovali zásoby filamentu a zistil som, že k dobrému výsledku vedie len poriadne vysušený filament pred dvoma rokmi som kúpil jednocievkovu sušičku Sunlu v 3djake. No a časom som dospel k systému - najčastejšie pred spaním dám do sušičky materiál a ráno ho mám pripravený na použitie. Robím to s každým materálom pred tlačou. Sušička má aj ventilátor, ale je veľmi tichý. A náklady - cena je 58,- €, odber 45 W, pri 6 hodinách a 100 cykloch sú moje náklady ca 4,- €. Ale tam som sa ani po dvoch rokoch ešte nepriblížil. Aktuálne mám ca 30 ks cievok, po prvom vybalení ich skladujem voľne alebo v originál obaloch. Žiadny igelit ani silagel nepoužívam. Nie som priateľom tlače celých modelov, ale milujem kombináciu balzy, dreva, papieru a k tomu veľa doplnkov z tlačiarne. Tak ako to vidím a nechávam sa inšpirovať aj u Luba Mojzesa.

sunlu.jpeg
Díky za informace. Počítám s tím, že si do ceny 4 Euro zahrnul i pořizovací náklady. S odstupem času, kupoval by si opět jednozásobníkový, nebo už dvojzásobníkový sušič? Mi se líbí ten CrealityBox
https://www.3djake.sk/creality-3d-tlaci ... u-space-pi
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od TomasC »

MPml píše: pát 21.11.2025 9:47 Podle mě máš někde nějakou zásadní chybu anebo já tomu s prominutím pro změnu nerozumím.
Moje chyba. Napsal jsem to blbě. Mě jsem napsat na 5% relativní vlhkosti. A nikoliv jen 5%, která byla z textu logicky pochopena jako 5% vody v materiálu, což je samozřejmě blbě. Ale při 5% relativní vlhkosti mám cca 0,1% vody v materiálu. To je na tisk skvělé, ale na vstřikolis zoufalé. Osobně si myslím, že tam budu mít víc vody, ale to zlepšení je znát.

Rozumím ti. Pro mě je po vysušení zřetelný pokrok. Příkon mi vzhledem k pořizovacím nákladům nevadí.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od Woita »

Moje zkušenost se sušením:
Pořídil jsem si sušičku Polymaker Polydryer, cena cca 2000,- Kč. Příkon pouze 68W. Suší se dle materiálu několik hodin.
obrazek.png
A přesušení je rozhodně poznat, a to velice výrazně. Vejde se jen jedna špulka. Uvnitř je kastlík se silikagelem (ten je třeba držet suchý = oranžový, takže měnit nebo vysoušet) - princip je ten, že z ohřátého vzduchu ten silikagel vyžere vlhkost. Součástí sušičky je měřič vlhkosti, po vysoušení klesne na 10%. Dal jsem dovnitř druhý měřič, ukazuje stejné hodnoty vlhkosti, takže se tomu dá věřit.
Tady je vidět rozdíl před a po sušení Nylonu (tištěný držák motoru):
PHOTO-2025-10-05-18-57-10.jpg
IMG_3419.jpeg
Celkově za mne: Sušičku rozhodně pořídit, výsledek je jednoznačný.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Zenair

#67 Příspěvek od Zenair »

Woita píše: sob 22.11.2025 11:55 Celkově za mne: Sušičku rozhodně pořídit, výsledek je jednoznačný.
S tím mohu jen souhlasit!
Samotný silikagel nestačí, ten je dobrý na udržení nízké vlhkosti už vysušeného materiálu uloženého v nepropustném obalu.
Také je třeba dávat pozor na čerstvě vybalený materiál. Dříve býval dodávaný suchý skoro vždy a to už dlouho neplatí, je třeba citlivější materiály sušit i po prvním vyndání...
A drobnost - pozor na měřiče vlhkosti. Ty levné, které sám používám, neukazují hodnoty pod 10%. To jen aby se někdo nedivil, že suší a pořád mu to pod těch 10% nechce jít...
Woita
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od Woita »

Zenair píše: sob 22.11.2025 18:37 ...
A drobnost - pozor na měřiče vlhkosti. Ty levné, které sám používám, neukazují hodnoty pod 10%. To jen aby se někdo nedivil, že suší a pořád mu to pod těch 10% nechce jít...
...
Aha... zajímavý postřeh. Asi proto oba mé (levné) měřiče (ten co je součástí vysoušeče i ten druhý malý přídavný) ukazují, jak to leze dolů a na 10% jako by byla zarážka. Mám ještě jeden měřicí přístroj teploměr / vlhkoměr, lepší přístroj a i kalibrovaný, tak to zkusím změřit tím. To mě nenapadlo 👍 Díky za tip
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od TomasC »

Zenair píše: sob 22.11.2025 18:37A drobnost - pozor na měřiče vlhkosti. Ty levné, které sám používám, neukazují hodnoty pod 10%. To jen aby se někdo nedivil, že suší a pořád mu to pod těch 10% nechce jít...
Dokonce je to i lepších shopech uvedeno v parametrech.
Zenair

#70 Příspěvek od Zenair »

TomasC píše: ned 23.11.2025 20:29 Dokonce je to i lepších shopech uvedeno v parametrech.
Přesně tak - někde jsem to četl a pak sám zjistil, že to tak fakt je :) Ale ono se o tom moc neví, tak si myslím, že to sem stojí zato napsat...
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od warhawk »

Tak pánové, první tisk s PCTG Silver Steel od Spectrum. Nastavení obecné Generic PCTG z OrcaSlicer. Budka zavřená všude P1S.
Jsem moc spokojený. Ta předchozí modrá krabička je PETG (Ale hodně staré Devil's design). Uvidíme, jak to půjde dál, hlavně na složitějších objektech.
20251126_214557.jpg
20251126_214548.jpg
20251126_214538.jpg
20251126_214530.jpg
Zenair

#72 Příspěvek od Zenair »

Gratulace, to je povedený tisk :)
Pokud mohu doporučit, pořiď si ještě Engineering plate. Chvíli nebyly, ale teď už by měly být zase k sehnání. Používám ji cca na 90% tisků a na háklivější materiály a tisky za vyšších teplot je určitě lepší, než standardní PEI.
Na spoustu tisků stačí 3Dlac a jen když se nedaří, tak sáhnu po něčem jiném.
Nehoň ji do extrémních rychlostí a flow. Bude tisknout lépe a tišeji.
Držím palce :)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od jyrry »

Zenair píše: čtv 27.11.2025 20:13 ...
Na spoustu tisků stačí 3Dlac a jen když se nedaří, tak sáhnu po něčem jiném.
...
Co je lepší než 3Dlac?

Já otírám izopropylem a když to nestačí, stříknu 3Dlac.
jyrry.webnode.cz
Zenair

#74 Příspěvek od Zenair »

Já většinou tu podložku umeju až když chci použít něco jiného na zlepšení adheze než 3Dlac....
Odzkoušenou mám lepící tyčinku od Bambulab hlavně na polykarbonát a 3Dlac Nylon když jde do tuhého a potřebuju chytit právě nylon.
Na ostatní věci je 3Dlac fajn. Snad akorát je potřeba dávat pozor na některá TPU, to jsem i tiskl na lepenku, aby to šlo vůbec nějak utrhnout od podložky...
Jo a kdysi mě vypekl HIPS, to z PEI nešlo skoro nijak urvat a už jsem myslel, že podložku zničím.
zdzd

#75 Příspěvek od zdzd »

Zenair píše: čtv 27.11.2025 21:40 Já většinou tu podložku umeju až když chci použít něco jiného na zlepšení adheze než 3Dlac....
Odzkoušenou mám lepící tyčinku od Bambulab hlavně na polykarbonát a 3Dlac Nylon když jde do tuhého a potřebuju chytit právě nylon.
Na ostatní věci je 3Dlac fajn. Snad akorát je potřeba dávat pozor na některá TPU, to jsem i tiskl na lepenku, aby to šlo vůbec nějak utrhnout od podložky...
Jo a kdysi mě vypekl HIPS, to z PEI nešlo skoro nijak urvat a už jsem myslel, že podložku zničím.
Toto řeší klasický Kores. Kde to nedrží pomůže, ale hlavně pomůže odervat. A když ne napřímo, tak po namočení. Na PEI napřímo se fest lepí TPU i některé ABS.
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“