Regulátory otáček - lineární BEC

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
pepin

Re: Regulátory otáček - lineární BEC

#61 Příspěvek od pepin »

jyrry píše: pát 04.07.2025 17:39 Serva neodebírají proud kontinuálně, ale pulzně, zatěžovatel bych odhadnul tak na 10-20%.
Hezky to ukáže proudová sonda a osciloskop.
No právě je mi to taky divný, mam jeden model větroně 3,6 m prioritně napájený přijimač serva 4 čl nimh, kdyz na rychlosti při přistaní cvaknu buterfly, telemetrie mi jednou pipne skokový pokles napětí, jen jak ty 4 serva křidla přejedou do brzd a během přeběhu tam odběr je, ale jak přejedou už jen držej pozici a ticho po pěšině.

Prostě je mi to divný, ok, cvakneš nebo odpáčkuješ třeba kopaný výkrut, když to tam dáš odběr se zvýší, ale ero okamžitě změní pozici pro ten obrat a na ty kormidla už není takový—- setrvalý odběrový nárok. Jak když zatloukáš hřebik, rána, ale pak už v podstatě nula nula nic nutné energie.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od Celeron »

No postiženýho Rexe 7 nechám na testování v FMS Sbachoj, do novýho Jaka přijde novej přijímač REX10 s napájením přes tři JR konektory a nebo REX12 EPC s napájením přes MPX konektor. Tomu Assistu už tak nějak nevěřím. :(
miran50

#63 Příspěvek od miran50 »

Nechci zakládat nové téma a tak dám dotaz sem.
Střídavý regulátor s BEC bude mít nepřipojený motor, nevadí mu to nebo dojde ke zničení ??
Může nastat situace že při nepřipojeném motoru bude řídící signál motoru na nule (nebo nepřipojen), ale může nastat situace že řídící signál motoru bude připojen.
Díky za reakce :)
prikrylm

#64 Příspěvek od prikrylm »

Podle mě odpojený motor nevadí. Dokonce jsem tuším kdysi i zkoušel a nenapadá mě, proč by mělo vadit nepřipojení motoru na ESC.
Možná u "autových" ESC se senzory se může dít něco "podivného", ale i tak mě nenapadá, jak by se mohl ESC poškodit, pokud nebude mít připojený motor.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od jyrry »

pepin píše: pát 04.07.2025 19:07 No právě je mi to taky divný, mam jeden model větroně 3,6 m prioritně napájený přijimač serva 4 čl nimh, kdyz na rychlosti při přistaní cvaknu buterfly, telemetrie mi jednou pipne skokový pokles napětí, jen jak ty 4 serva křidla přejedou do brzd a během přeběhu tam odběr je, ale jak přejedou už jen držej pozici a ticho po pěšině.

Prostě je mi to divný, ok, cvakneš nebo odpáčkuješ třeba kopaný výkrut, když to tam dáš odběr se zvýší, ale ero okamžitě změní pozici pro ten obrat a na ty kormidla už není takový—- setrvalý odběrový nárok. Jak když zatloukáš hřebik, rána, ale pak už v podstatě nula nula nic nutné energie.
Odběr serva v klidu pokračuje aby tu polohu servo udrželo, navíc ve výchylce, kdy na řídící plochu působí proud vzduchu, ten odběr musí být vyšší než bez zatížení. Ale při pohybu se uplatní odpor táhel, setrvačnost (hmotnost) řídících ploch, setrvačnost rotoru elektromotoru, odpor převodů, vyšší dynamický účinek vzduchu, elektromotor musí překonat "mrtvé" doby mezi polohami komutátoru (u DC, u BLDC serva to bude podobné - polohy "mezi" magnety a cívkami); tak nejspíš proto je odběr při pohybu vyšší než "přídržný" proud.
Si tak říkám...
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od jyrry »

miran50 píše: stř 22.10.2025 22:44 ...
Střídavý regulátor s BEC bude mít nepřipojený motor, nevadí mu to nebo dojde ke zničení ??
...
Myslím že pokud bude program procesoru správně navržený a nenechá se zmást nepřítomností backEMF napětí (které regl používá pro nezbytné přesné stanovení okamžiků spínání FETů) a třeba současně neotevře FETy jak "pohonné", tak i "brzdící", nemělo by se nic stát.
Asi :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
ellet

#67 Příspěvek od ellet »

prikrylm píše: čtv 23.10.2025 8:02 Podle mě odpojený motor nevadí. Dokonce jsem tuším kdysi i zkoušel a nenapadá mě, proč by mělo vadit nepřipojení motoru na ESC...
Taky nevidím důvod a navrhnout spínání můstku tak aby mohlo dojít ke zkratu (?) - to se snad nepovede ani v PRC.
prikrylm

#68 Příspěvek od prikrylm »

no, nevím... tuhle mi jeden ESC v malém bublinoletu tohle nejspíš udělal. Než jsem po připojení baterky zareagoval, tak se přívodní kabely od baterky k ESC "elegantně" odizolovaly a na chvíli se změnily na řezačku polystyrenu. Pro model nic fatálního (jen jeden extra výřez uvnitř), pro ESC TO ale fatální bylo.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
ellet

#69 Příspěvek od ellet »

ellet píše: čtv 23.10.2025 10:11 Taky nevidím důvod a navrhnout spínání můstku tak aby mohlo dojít ke zkratu (?) - to se snad nepovede ani v PRC.
Hmm, tak asi povede.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“