Nastavení fail-safe

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Libor
Kontaktovat uživatele:

Nastavení fail-safe

#1 Příspěvek od Libor »

Pepin tady v jiném vlákně vytáhl téma nastavení fail-safe. Jsou různé modely, různá místa, kde létáme, každý máme jiné priority. Jak nastavujete u svých přijímačů fail-safe vy?
Libor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení fail-safe

#2 Příspěvek od jyrry »

Nechávám defaultně "poslední poloha", jen plyn nastavím na "nulu".
Zatím jsem neměl příležitost to vidět "v akci".
Graupner HoTT.
jyrry.webnode.cz
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od TomasC »

Na závodech nám kontrolují nastavení fail safe na motor. Tam si to přenastavím na poslední polohu, abych rušení proletěl a motor vypnout.

Na motorácích mám nastavená rovná kormidla a vypnutý motor. Moje myšlenka je, že to případně bude pokračovat po předvídatelné křivce a půjde uhnout.
Na větroních mám přizvedlá křidélka a přitaženou VOP, že se model vlastně propadá. Doufám, že rána bude malá.

Zažil jsem to na Graupner 35 MHz, SPCM. Byl nějak odpálený VF díl vy vysílači a dosah byl malý. Tak 20 m přede mnou se zakymácel a sklesal dolů. Druhý zážitek jsem měl s FPV kdy jsem si poletoval a protože mě boleli nohy, tak jsem se opřel o auto. Když jsem si zaletěl za záda, tak jsem na kameře viděl, jak se model srovnal a vypnul se motor. Koukal jsem kam to přistane a pak jsem si uvědomil auto, vykročil jsem po paměti mimo a chytlo se to. Futaba 2,4 Faaaaast. Ale to je tak 10-15 roků.
pepin

#4 Příspěvek od pepin »

Ja jsem u jeti přez externí modul měl nastaveno držet poslední polohu, hlavní duvod byl ten, že tam nastavit falsafe byl neskutečný opruz.

U frsky jak který model, někde držet poslení polohu , nebo buterfly,u toho frsky i přez externí modul bylo nastavení falsafe že stačilo dát kormidla vysílačem do určitých poloh, tedy třeba buterfly a jen odmáčknout tlačitko zapsat jako falsafe. Ale u některych modelu mi to buterfly nevyhovovalo z duvodu že někdy jsem potřeboval jen vypnout vysílač ale model nechat zapnutý a to bylo v připadě buterfly problém.

Ted uvidím, rozhodně si ale myslím, že ten muj nimbus přežil to rušení na duplexu jen diky tomu, že když se začal sypat ve šturcce k zemi, ve chvili kdy mi došlo že kroucenim páček na tom nic nezměnim jen jsem cvaknul buterfly a děj se vule boží. Já viděl jen část toho pádu bo jsem létal na svahu, ale 100m od hrany ze židličky tskže co se dělo pod hranou už jsem neviděl ale model jsem našel až hodně daleko v režimu buterfly a v podstatě mu vubec nic nebylo.

No rozhodně už ted nebudu použivat držet poslední polohu bo to evidentně muže znamenat že po zarušení serva cuknou na doraz a teprve potom se aktivuje falsafe a drži je v krajních polohach jak jsem si přál.

Přijde mi ted už rozumější jako falsafe pokud né buterfly tak si nastavit hlavně motor na staženo a seva v neutrálních polohách třeba jak psal i tomáš, křidelka trochu nahoru a trochu tý přitažený výškovky.

V každym připadě jak jsem měl to držet poslední polohu už je mi ted jasný že teoreticky super, prakticky uplně na prd.
Jiri

#5 Příspěvek od Jiri »

Failsafe nastavuji standardně na fixní hodnoty, u elektrovětroňů, což je většina vždy vypnout motor, mírná zatáčka, mírně natáhnout, takže v reálu by model měl jít dolů v široké spirále s lehkým možným houpáním. V silné termice může tak uletět, ale když z ní někde vypadne, neměl by jít do země strmě.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
prikrylm

#6 Příspěvek od prikrylm »

Pokud TO má motor, tak vypínám, jinak polohy podobně jak Tomáš, aby TO doklouzalo s tím, že jsem si vymyslel že ještě zatočím kormidlem, aby TO když tak mělo snahu kroužit. Samozřejmě záleží na letadle. Vrtulníky vypínám, tam asi nemá cenu nic vymýšlet.

Kdesi jsem zaznamenal snahu "srovnat" letadlo pomocí stabilizace a borec to tuším dokonce zkoušel, ale výsledky si nepamatuju.

S tím, že by mi někdy něco padlo do FS též mám zkušenost bohudík, jen řízené "na stole" (Spektrum - spíš Orange, FlySky, FrSky D i X, ACCST i ACCESS, HoTT, HiTec, ERLS).
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
pepin

#7 Příspěvek od pepin »

U letadel se vzepětim trochu tý směrovky kuli kroužení smysl dává.
ellet

#8 Příspěvek od ellet »

prikrylm píše: pát 17.10.2025 15:29 Kdesi jsem zaznamenal snahu "srovnat" letadlo pomocí stabilizace a borec to tuším dokonce zkoušel, ale výsledky si nepamatuju.
viewtopic.php?p=1432214#p1432214
BoBik_CZ

#9 Příspěvek od BoBik_CZ »

Na F5J / RCEV to mám takto:
1. Vypnout motor
2. Plné klapky (včetně mixu výškovky jako při brždění při přistání), křidélka mírně nahoru
3. Lehce směrovku

Ta letadla na plných klapkách téměř zastaví dopředný pohyb a tak nějak naplocho podléhají gravitaci.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Libor »

U všeho nastavuji kormidla do zvolených poloh.

lehký větroň:
má-li elektromotor - vypnutí
plné vztlaky nebo brzdy - zmenšení klouzavosti, co nejvíce překonat stoupavý proud
směrovka - let ve spirále
výškovka - let v ustálené spirále
Motiv: nechci, aby mi to uletělo někam do dáli, co nejdříve na zem. Lehký větroň pokud netrefí silnou větev přistání na konci spirály ustojí.

těžký větroň:
V podstatě podobně jako u lehkého větroně. Motivem je ale, aby se to sesypalo co nejblíže letiště, nechci aby to padlo a škodilo někde dál.

motorák s elektromotorem (do 3 kg):
elektromotor vypnout
vztlaky naplno
křidélka směrovka výškovka pro cca přímý ustálený let

motorák s benzíňákem:
nastavena delší prodleva, aby při krátkodobém výpadku nezhasnul motor
křidélka směrovka výškovka pro cca přímý ustálený let
Motiv u motoráků: podobný jako tu zmiňujete, aby se to pohybovalo po předvídatelné trajektorii
Libor
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“