Klub příznivců RC paraglidingu

Měkká křídla nad hlavou, RC i volné. Vrchlíky, krosny i tříkolky. Rozumy, tipy a všemožné triky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
martin z

Re: Klub příznivců RC paraglidingu

#1696 Příspěvek od martin z »

Dopředu se omlouvám Graupovi15, ale když mě se včera můj úplně první přelet na tom mém Áčku povedl a uletěl jsem pro mě úžasných 39km. :)

https://www.xcontest.org/cesko/prelety/ ... 2025/11:17

Byly skvělý a řekl bych extra silný podmínky a byla to pro mě velká fyzická dřina to ukočírovat a neustálý rozhodování co dál. Buď jsem točil stoupák nebo svahoval termiku pod mrakem (přímým letem myšleno) nebo zdrhal i několik minut na plným speedu v klesácích někam nad nasvícený místo nebo pod nejbližší mrak. Ještě asi 9km a doletěl bych až domů, ale to se povede třeba už příští sezónu.
graup15

#1697 Příspěvek od graup15 »

Gratuluji..a neomlouvej se. 😀Nemysli, kolikrat čumim na videa borcú co letí nad Alpama a jen lehce závidím..😀Ale jen lehce😀
martin z

#1698 Příspěvek od martin z »

Dík. :) A jaký vlastnosti bys tedy rád viděl u nových RC vrchlíků aby výrobci ještě vylepšili? Jen tu lepší pronikavost proti větru? Protože na tom posledním videu s červeným vrchlíkem Ti to přece lítá moc pěkně.
graup15

#1699 Příspěvek od graup15 »

Opadavost....tu bych uvítal výrazně lepší..jestli to vubec je možné.
Už je mi jasné, že ani sebelepší Rc-para za větru 5m/s neletí dobře vpřed..(teda mimo Dolomity..a pod)
A tudíž se chodí lítat za slabého větru... a převážná většina stoupáků je okolo 1,5ms max. A když máš opadavost CrossAlpa cca 1.3 až 1,5m/s..tak to neleze, nebo tak pomalu, že to stojí za prd :-)¨
Né vždy si Helmut lebedí v takovém zvihu... :-)

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Mimochodem, pošli mi na sebe e-mail. Pošlu ti luxusní prohlíženíčko o skutečných hadraplánech...CrossCountry časopisy v PDF.

Tak nějak čekám , jestli Joe vyplodí něco nového..., ale nějak se zadrhnul. A v posledním videu na Whatsappu mele něco..., ale je to germánsky a tomu vubec nerozumím.
Anglicky bych to pobral.
pepin

#1700 Příspěvek od pepin »

Dalibore je to prostě jen kus hadru a ani origo paraglider proti větru prostě neletí, ted před cca 14 ti dny se zase na Raný zabila jedna holka, vítr ji přefouknul přez hranu a asi ji dostala za hranou turbulence. Bojuješ s větrnými mlýny, je to prostě kus hadru b
pepin

#1701 Příspěvek od pepin »

Dalibore je to jen kus hadru a ani origo paraglider proti větru prostě neletí, ted před cca 14 ti dny se zase na Raný zabila jedna holka, vítr ji přefouknul přez hranu a asi ji dostala za hranou turbulence. Bojuješ s větrnými mlýny, je to prostě kus hadru.

Jinak to co tady zminoval martin z o těch ruzně výkonostních křídlech, tak se tam zabil na raný jeden muj kámoš , od kámošky taky z raný co se na to vyprdla když se stala maminou si koupil výkonnější ero ale to ho vypeklo v né ideálních letových podmínkách, prostě neustálo v poryvech to, co základní vrchlík, klaplo a on to už nenahodil.
Isoroku Jamamoto

#1702 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

graup15 píše: úte 02.09.2025 19:22 Opadavost....tu bych uvítal výrazně lepší..jestli to vubec je možné.
Na to existuje lék, jmenuje se to Libra 3.7 RS. ;)

Jinak neboj, novinky o RC para budou, u mě je teď "klid před bouří", ale brzy vypukne tvůrčí období. :)

Co se týká rádia, jsem na rozcestí, váhám mezi X20RS a X20 Pro AW. Pro AW je připravena na protokol
TD Pro, což je 868 MHz LoRa + 2.4 GHz LoRa. Přijímače na to teprve vyjdou. Aktuální TD využívá na 2.4 GHz
FSK modulaci. Ta LoRa by to měla posunout zase na vyšší level. Jestli se to vyplatí těžko říct, ale mám tendenci
pořídit X20 Pro AW, rozdíl je ušmudlaných cca 10 tisíc. TD Pro bych využil na větší makety větroňů.
graup15

#1703 Příspěvek od graup15 »

Kde jsi našel info o 868 Lora?
Isoroku Jamamoto

#1704 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

graup15 píše: stř 03.09.2025 20:50 Kde jsi našel info o 868 Lora?
Současný tandem (TD) na 868 MHz používá LoRa, ale na 2.4 GHz je FSK.
TD Pro má používat LoRa i na 2.4 GHz, ale příslušné přijímače se ještě neprodávají.
No a na TD Pro je připraven pouze vysílač X20 Pro AW. Má to přinést vyšší odolnost proti rušení
a delší dosah, za cenu trochu menší rychlosti odezvy.

09-03-2025, 21-04-15.png
Isoroku Jamamoto

#1706 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

Takže X20RS určitě není Pro verze v plastovém obalu...
Isoroku Jamamoto

#1707 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

Pochopil jsem to tak, že je to výhoda hlavně pro koptéráře létající třeba 10+ km do pryč,
ale jistou výhodu to má přinést i na kratší vzdálenost v silně zarušeném prostředí.

Jestli pro klasické létání na dohled ona výhoda stojí za daný příplatek si netroufám hodnotit.
Osobně se domnívám, že téměř jistě ne a sice že současný tandem je více než dostatečný.
Ale vysvětlujte to maximalistovi.. :lol: Ta X20RS v bílé vypadá skvěle, ale nakonec asi půjdu cestou
X20 Pro AW...zelenou, Parkside edition... :)
martin z

#1708 Příspěvek od martin z »

e-mail na mě je mzajic@post.cz, rád se na ty časopisy v pdf podívám, díky.

O smrtelné události na Rané jsem taky slyšel, snad to měla být paní okolo padesátky ve výcviku a foukalo nad rámec bezpečného létání.
Isoroku Jamamoto

#1709 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

Isoroku Jamamoto píše: stř 03.09.2025 21:32 Pochopil jsem to tak, že je to výhoda hlavně pro koptéráře létající třeba 10+ km do pryč,
ale jistou výhodu to má přinést i na kratší vzdálenost v silně zarušeném prostředí.
Jinak upozorňuju, že tomu rozumím jako koza petrželi a proto mám také ten pocit,
že to strašně nutně potřebuju... :lol:

Prostě ve zkratce, zaznamenal jsem, že mají někdy v budoucnu vyjít přijímače TD Pro
a v současnosti je na to připraven jen ten X20 Pro vysílač. Má to stejnou spotřebu jako X20RS,
je to cca o 100 g těžší, ale když se podívám kolik váží taková DS-24II, tak je to úplně v klidu.
Cena cca +10t, tak asi proč ne, domnívám se, že tady chybu neudělám.

Jen lavíruju, jestli nemá smysl počkat do jara, jestli náhodou nepřijdou s něčím dalším.
Na druhou stranu by se mi hodilo, kdybych se přes zimu mohl biflovat henten Ethos.
Domnívám se, že do jara se velmi pravděpodobně ve vysílačích nic převratného
neodehraje, tak asi čekat nebudu.
graup15

#1710 Příspěvek od graup15 »

Já ti nevím, jestli to vubec má pro tebe reálně smysl...dělal jsem test i vcelku obyčejné 18RS na 4km a bylo to naprosto bez problémů i se standardním TD režimem.
Pochybuju, že budeš potřebovat něco víc . Chápu ten pocit...(že to tam mám :-) :-) Takže musíš se rozhodnout sám.
Test tady..
https://www.facebook.com/dalibor.steda/ ... Ej13tpvg8l
Odpovědět

Zpět na „Paragliding“