Vetroň na vozíku - krídielka dole namiesto klapiek

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
pepin

Re: Vetroň na vozíku - krídielka dole namiesto klapiek

#16 Příspěvek od pepin »

Nemužete větroně s křidlama u země startovat z louky kde si při startu škrtne křidlem o travu a provede hodiny.

Boha jeho to si fakt myslite že podobný zhovadilosti doposud niko nenapadlo vyzkoušet a že se to takto nestartuje bo se už dávno zjistilo že to nefunguje.

Větroně se gumou startují, střílejí, ale z nějaký boule, hrany svahu kdy se guma, fakt guma kterou musíš napnout na krev , model držíš nad zemí za kýlovku, model rozhoupeš a ve chvíli kdy v tom rozhoupání zvedne v kmitu čumák ten model vypustiš děj se vule boží. Většinou to dopadne dobře, pokud ne tak je ale model diky te napnuté gumě na sračky. Mám jeden takový model na srágoru vyfocený v alpách kdy si právě škrtnul při startu křidlem.

Takhle kdysi stříleli kluci kompozity koštata na raný, mi stačilo to vidět abych si ujasnil že takto opravdu já teda rozhodně nikdy model startovat nebudu. Jestli má mior problém hodit ten model z ruky, rozhodně by neměl sílu tu gumu napnout tak aby ten model odstartoval.

Zase na druhou stranu když to miore zkusíš, model rozlámeš při tom pokusu na sračky budeš mit ve finále definitivně vyřešeneno.
Naposledy upravil(a) pepin dne úte 29.07.2025 10:35, celkem upraveno 1 x.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od blesk »

Guma je bez problémů, startujeme tak i 6m větroně. Gumu máme natahnutou napříč letiště, uprostřed kroužek a pár metrů lanka. Pokud je kolega na letišti sám, má ještě spouštěcí mechanismus, námi zvanou šlapku. Pokud se použije něco jako posílal Jyrry, tak fakt nehrozí zakopnutí o kolik a navíc guma je tak Nicko v trávě, že přes ní přejedou i malé kolečka startujících/přistávajících letadle.
pepin

#18 Příspěvek od pepin »

Blesku jako že 100 a vic startu a pořad v pohodě, nebo dvakrát, možná třikrát a zatim uplně v poho ?

Nerejpu, zajímá mě to., navíc o jakého větroně jde, jak vysoko má ten 6m větron konce křidel při startu třeba nad jednou pampeliškou.
Amigo2

#19 Příspěvek od Amigo2 »

Při tomto startu gumou samozřejmě předpokládám nízko hladce posekanou dráhu a ne půlmetrovou trávu. A start přímo proti větru, ne bokem. Pokud bych se bál škrtnutí křídla o zem, podložil bych si konce křídel nějakými podložkami nebo dřevěnými kozičkami třeba metr dlouhými dopředu. Větroň okamžitě vezme vztlak a křídla ani nestačí klesnout. Zpočátku bych to zkusil jen s málo napnutou gumou, je takový skůček bez použití motoru. Pepine to by pak nebyly možné ani aerovleky malých větroňů. Ale samozřějmě máš pravdu, že bez podložení křídel je tu vždy riziko škrtnutí. Jak říkám, nezkoušel jsem to, je to jen můj názor a nikomu ho samozřejmě nevnucuji.
pepin

#20 Příspěvek od pepin »

Já jsem co znamená že fouká vítr třeba od východu pochopil až na serfu, od východu sice fouká, ale do toho jde od západu, jihu a severu co 10 m mraky termických poryvů. Je to perfektně poznat s hydroplánem na vodě páč jak je na vodě tak se při malé rychlosti neustále přetáčí podle toho odkud zrovna fouklo trochu jinak šikmo.

Jinak mior to psal jasně, pokud mu fouká správně na dráhu odstartuje, neodstartuje pokud mu fouká šikmo, proto je tedy moje rada, nestartuj když fouká šikmo. Prostě se jen smířit s tim že to hold bude sváteční ero s kterym hold nejde odstartovat kdykoli a kdekoli.

Ale samozřejmě mu nebudu zakazovat aby si koupil nějaký pozemek na kterym si zbuduje asfaltové letiště s drahou startu na všechny směry větru.

Pokud ale jediný kde mohu odstartovat je jen cosi, co vzdáleně připomina louku, musim se modelem přizpusobit tomu co mam k dispozici.
mior
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od mior »

jyrry píše: úte 29.07.2025 10:00 Co gumu u země jen zaháknout za nízký háček, abys ji pak mohl během letu nohama transportovat stranou?
Ano, rozmýšľam o tom...
Veď vieš, že s katapultami máme určité skúsenosti, teda hlavne brácho Janko O. :(
A gumicuk je guma bez katapultu, či?
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jyrry »

Gumicuk je pro mě X metrů gumy a Y metrů šňůry/silonu. Tak jsem se to naučil hoooodně dávno :-)
Guma bez katapultu je pro mě guma :-D
Ale gumicuk někdo říká i třeba gumám s háčky na upevnění nákladu...
jyrry.webnode.cz
pepin

#23 Příspěvek od pepin »

Amigo2 píše: úte 29.07.2025 11:18. Pepine to by pak nebyly možné ani aerovleky malých větroňů.
Ale to je něco jiného, ted jsem tyden letal s tim foxem aerovleky, ten fox z principu kuli tomu vysokýmu trupu plus dole v botce kolečko je při startu šikmo jednim křidlem na zemi, ale ledva se vlečná začne rozjiždět, po dvou metrech už vjedu do proudu vzduchu od její vrtule a model jde křidélky srovnat ještě na malé rychlosti, další dva metry a fox je ve vzduchu a v pohodě řiditelný.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od blesk »

pepin píše: úte 29.07.2025 10:38 Blesku jako že 100 a vic startu a pořad v pohodě, nebo dvakrát, možná třikrát a zatim uplně v poho ?

Nerejpu, zajímá mě to., navíc o jakého větroně jde, jak vysoko má ten 6m větron konce křidel při startu třeba nad jednou pampeliškou.
Stovky. Ale na posečeném letišti a i s mírným větrem z boku, to si holt vybírat nemůžeme. ASW-18, ASK-15, Pionýr, Doppelraab, Fox, Luňák, piloňák, BaeHawk (kdysi doba dřevní kdy byly slabé dmychadla, podvozky by to neuvezlo a křídlo to mělo dole, neslo to hodit),...
pepin

#25 Příspěvek od pepin »

blesk píše: úte 29.07.2025 19:37 Stovky. Ale na posečeném letišti a i s mírným větrem z boku, to si holt vybírat nemůžeme. ASW-18, ASK-15, Pionýr, Doppelraab, Fox, Luňák, piloňák, BaeHawk (kdysi doba dřevní kdy byly slabé dmychadla, podvozky by to neuvezlo a křídlo to mělo dole, neslo to hodit),...

Když si někdy vzpomeneš, udělej fotky a třeba i video. Pokud to funguje ideální je to okopirovat. Mincířem by asi i šlo změřit na kolik tu gumu napínáte.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od blesk »

Video mám, nějaké 5m, musím to jen hodit na trubku.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od blesk »

http://youtu.be/n3pxAQLOuw0?feature=shared

Kolik to táhne netuším, vždycky se to natahuje tak nějak od oka, podle toho jak fouká, jaká je tráva... Je tam asi tak 15 let stará dutá modrá guma z Hobbykingu, tuším že je to pro.10 ve dvou pramenech (2*15m) natáhlé napříč letiště.

P.s. nějak mi nejde přes mobil zprovoznit přehrávač...
pepin

#28 Příspěvek od pepin »

Diky, mam pocit že podobnou dutou gumu zminoval jeden muj mistní kolega, chodil s ní jeden čas střílet kompozitový koště tady u nás v Prokopáku.

No je na tom videu vidět že model prvně trochu padne po levém křídle, ale když píšeš že to takto použivate dlouhodobě tak to asi funguje.

Jinak ten model na videu to je K6?

Ted v sobotu letal tuším s 4m K6 jeden modelář na svahu na Raný a já teda byl z toho jak mu ten model létá doslova na srágoru, prvně když jsem ten model zaregistroval ve vzduchu u toho svahu tak jsem si vubec chvilku nebyl jistý jestli je to skutečně model, to se i při těch 4 metrech chovalo v tom vzduchu tak dospělácky a ladně.

Přitom lehký papírák to rozhodně nebyl, mám pocit že zminoval když jsem si ten model po přistání osahával potěžkával něco přez 4 kg, ono to teda má i při těch 4 metrech opravdu kus křídla, ale to byl tak ladný plynulý let. Prostě hezký, fakt hezký a to já na ty starý bacharý historiky teda zrovna moc nejsem, ale tady to se mi teda libilo fakt hodně.
pepin

#29 Příspěvek od pepin »

Ted mi napadlo zkusit šoupnout po trávníku dětskou běžku a na rozdíl od kolečka fakt nedrncá a plynule jede. Stejně čekaji jen na vyhození tak z nich zkusim zbastlit jen cosi jako sánky a párkrát je prohnat po louce nějakým gumicukem, maximálně to bude zbytečná práce.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od blesk »

pepin píše: úte 29.07.2025 22:55 Diky, mam pocit že podobnou dutou gumu zminoval jeden muj mistní kolega, chodil s ní jeden čas střílet kompozitový koště tady u nás v Prokopáku.

No je na tom videu vidět že model prvně trochu padne po levém křídle, ale když píšeš že to takto použivate dlouhodobě tak to asi funguje.

Jinak ten model na videu to je K6?

Ted v sobotu letal tuším s 4m K6 jeden modelář na svahu na Raný a já teda byl z toho jak mu ten model létá doslova na srágoru, prvně když jsem ten model zaregistroval ve vzduchu u toho svahu tak jsem si vubec chvilku nebyl jistý jestli je to skutečně model, to se i při těch 4 metrech chovalo v tom vzduchu tak dospělácky a ladně.

Přitom lehký papírák to rozhodně nebyl, mám pocit že zminoval když jsem si ten model po přistání osahával potěžkával něco přez 4 kg, ono to teda má i při těch 4 metrech opravdu kus křídla, ale to byl tak ladný plynulý let. Prostě hezký, fakt hezký a to já na ty starý bacharý historiky teda zrovna moc nejsem, ale tady to se mi teda libilo fakt hodně.
Myslím že toto je Ka-8, 5m a kolem 8-10kg, musel bych zjistit, má to kolega.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“