Posunutie stredu serva
Posunutie stredu serva
Zdravim páni.Stala sa mi čudná závada na serve krídelka.Letel som s 2,4m Extrou a počas letu mi posunulo stredovú polohu servá krídelka.Bolo to počas predmetu,takže krídelká neboli zaťažené.Šťastie bolo,že som mal dostatočnú výšku,pretože model mi začalo pretáčať a kým som si uvedomil,čo sa deje,bol som v 2m výške.Servo je digitálne JX 6221 mg.Po pristáti som akúkoľvek mechanickú poruchu po dôkladnej kontrole vylúčil.Nevie mi to vysvetliť nikto z kolegov.Servo si teraz drží novú polohu,no môže sa vráťiť do pôvodnej,čo by bolo počas letu kritické.Posunolo ho asi 15 stupňov,cca 1,5cm zdvihlo krídelko.Vie mi niekto dať vysvetlenie tejto závady?
-
hrábě
Re: Posunutie stredu serva
Co potenciometr v servu?
Písal som,že servo je digitálne,čiže potenciometer tam nie je.
-
HONZIK 22
Mechanickou poruchu v servu?Preskoceni v ozubeni?
Nektera serva presto ze deklaruji komplet kovove prevody obsahuji i plastove .
https://www.bighobby.cz/nahradni-ozuben ... -tabulky-/
Nektera serva presto ze deklaruji komplet kovove prevody obsahuji i plastove .
https://www.bighobby.cz/nahradni-ozuben ... -tabulky-/
Jestli je to opravdu toto low-cost servo za 500,-
https://www.bighobby.cz/digitalni-servo ... dXEALw_wcB
Tak opravdu to že je digitální, neznamená že nemá potenciometr, jen servozesilovač zpracovává signál ve vyšším rozlišení. Obávám se, že serva s Hall senzory budou dražší
-
HONZIK 22
Hm.Kazdopadne je to nebezpecna porucha.Magnetický enkondery opravdu nebyly v digitalech od zacatku.
Naposledy upravil(a) HONZIK 22 dne ned 01.06.2025 3:51, celkem upraveno 2 x.
Je to servo z bighobby.Myslel som si že všetky digitály nemajú potenciometer.Takže budem musieť pozrieť ten, pretože mechanická porucha v ozubení je vylúčená.Ten stred mi zmenilo na krídelku v lete pri premete,čiže bola zaťažená len výškovka.Skúsim ho otvoriť,na reklamáciu by to bolo aj tak problematické.
To že to bylo v lopasu, neznamená že na křidélko nebyly žádné síly. Potenciometr je obvykle (99,9%) připojen na poslední kolo, u větších serv obvykle tvarovým spojem. Vzhledem k tomu že síly na poťák jsou minimální, nevěřím tomu že by byla chyba zde. Spíš bych hledal v chápu výstupní hřídel-páka serva. Jako nejpravděpodobnější příčina se mi jeví přeskočení páky na tisíci hranu, pokud tomu odpovídá změna polohy, je to na 100% ono. Co druhá část mechanismu, tj Paka na křidélku, nepohla se?
Páka na tisíchrane nepreskočila,je tam duralová páka,ktorá je ešte stiahnutá dvojkou skrutkou zboku a trojkou zhora.Na krídelku je páka laminátová,napevno zalepená.Takže jak som uviedol už predtým,mechanická závada na ozubení vylúčená.
Netvrdim že jde o stejný problem, nic méně jedno mé staré digitalni servo si hned od začatku někdy načte po zapnutí modelu jinou středovou polohu, během letu si ji nikdy nezměnilo ale při zapnutí modelu si to musim hlidat.
Zatim jsem linej ho vyměnit za jiné, ale rozhodně neuvažuji o tom že bych se v tom servu rejpal a zjištoval kde je chyba když ta chyba neni trvalá ale pouze občasná.
Zatim jsem linej ho vyměnit za jiné, ale rozhodně neuvažuji o tom že bych se v tom servu rejpal a zjištoval kde je chyba když ta chyba neni trvalá ale pouze občasná.
No,rozhodne nesúhlasím s tým, že hociktoré servo kormidiel alebo krídelok môže "občas" urobiť zmenu polohy.Zistili by ste to v lete v metrovej výške.Mne sa to stalo asi v 50m a mal som hodne veľký problém nerozbiť model.
Jen taková malá poznámka: Třeba může být i studený spoj na tom malém tišťáčku v servu. Nebo, žeby posílal přijímač občas chybné impulsy na ten daný kanál, kde je připojeno to servo? Hold někdy se "zázraky" dějí. Nebo spíše blbé náhody.
Pokud je mechanika OK, tak to může být jedině v elektronice.
Ovšem jsou to jen mé domněnky. Snad na to minob přijde.
Ovšem jsou to jen mé domněnky. Snad na to minob přijde.
Tak pokud má dostatek 2,4 m exter to by v tom byl čert aby nakonec na to proč si jedno servo měni středovou polohu nepřišel.
Já to své servo vyřešim tak, že bud se na to vyprdnu a jen si budu zase dal hlidat jak si načte středovou polohu s tim že jednou na to doplatim nebo se hold dokopu k tomu že ho vyměnim za jiné a tady tomu dam ranu kladivem.
Nemusim nutně odhalit zavadu serva když se dá koupit jiný servo. Jediny problem je že mi neba se v tom zase rejpat. Mě to dělá ve větroni jedno servo křidelek tak to bude trochu oser vytahnout ven kabely z křidla nejspiš i s kabely k servu brzdicich štitu a na obou křidlech.
Jestli to vyměnim nebo se na to vyprdnu je jen moje věc, jen jsem se tady zminil jak mě blbne jedno moje digi servo.
Pepin píše:
" Mě to dělá ve větroni jedno servo křidelek tak to bude trochu oser vytahnout ven kabely z křidla nejspiš i s kabely k servu brzdicich štitu a na obou křidlech.
Jestli to vyměnim nebo se na to vyprdnu je jen moje věc, jen jsem se tady zminil jak mě blbne jedno moje digi servo."
Pepine já bych to radši co nejspíš vyměnil. Protože kvůli tomu servu může dojít i k havárii. A abys potom nemusel měnit i celý model.
" Mě to dělá ve větroni jedno servo křidelek tak to bude trochu oser vytahnout ven kabely z křidla nejspiš i s kabely k servu brzdicich štitu a na obou křidlech.
Jestli to vyměnim nebo se na to vyprdnu je jen moje věc, jen jsem se tady zminil jak mě blbne jedno moje digi servo."
Pepine já bych to radši co nejspíš vyměnil. Protože kvůli tomu servu může dojít i k havárii. A abys potom nemusel měnit i celý model.
Servá som vymenil na obidvoch krídelkách,dal som tam savoxy.Asi by som dodal,že keď ešte boli namontované,tak som prehodil napojenie v príjmači pravé s ľavým.Stred malo posunutý to isté servo,čiže závada je v serve.Nechať ho tam by bola lotéria,mohlo sa zasa kedykoľvek vrátiť do pôvodného nastavenia.Zatiaľ som ho neotvoril,no určite sa do neho pozriem,ak bude vôbec niečo vidieť.