Sestavoval jsem to dost pečlivě ale chybička se může vloudit vždycky, případně vznikne nějaká vůle časem a já mívám obecně hodně startů a tím i šanci se něčeho nemilého "dočkat" relativně brzy.
Pavel z toho má dojem že ty převody moc nevydrží, přitom je to dělané na 3D lítání. Vložením podložek jsem se vždycky snažil docílit co nejlepší vzájemné polohy autorotačního a předlohového kola na hřídelce v předním domku. Mají sice rozdílnou výšku ale korigovat se to trochu dá. Viz čerstvý snímek z AS350. Problém je trochu to že hnací kolo 118T s šikmými převody je zkombinované s V1 autorotací 180T tak abych udržel poměr 1 : 4,5 a vrtulka nebyla proti tří a hlavně pětilistu úplně na betla, to se opakovaně potvrdilo. Jeden čas jsem se kvůli tomu vrátil k V1 včetně hnacího kola a pastorků, nakoupil toho dost a pak objevil že to lze naproti všem návodům zkombinovat i takto. Ale přídavnou podložkou jsem pak vyladil vzájemnou pozici s autorotačním kolem. Mnohem jednodušší to je s rovnou hřídelí se stavěcím kroužkem, originál s manžetou tohle neumožňuje.
Přední domek jsem lehce posouval, to máš pravdu. Protože předtím se mi ještě u motyk to přímé kolo ohoblovalo. Jenomže tohle nemá vliv na kuželová kola dál, na křídelce ani na kardanu. Tam byl vždycky naopak problém aby se to točilo volně a ze tří kusů fungoval bez zásahů někdy jeden, jindy žádný. Nezbylo než snížit o nějakou desetinku vystouplou manžetu, která je před zadním ložiskem, to zpravidla pomohlo.
Z hlediska provozu to podle mě má několik podmínek které nezbývá než respektovat a od teď se tím budu striktně řídit. Jaksi pozdě ale budu.
Nápor na převody vzniká za těchto podmínek :
1) příliš nebo zbytečně velkým úhlem na rotorových listech ( víc jak +10º ) narůstá reakční moment rotoru. Tento moment se snaží gyro kompenzovat maximálním úhlem na vrtulce ( krajní polohy jsou 35º ) což logicky generuje velký kroutící moment na trase od autorotace přes převody směrem dozadu. Nepovolí kardan, nepovolí čelní ozubení ale povolí kuželové převody vepředu. A nestalo se to zdaleka poprvé.
2) Rescue nastavení používá vysoké otáčky. Což už dva roky od pádu Helisiky nedělám. Vím že stačí o něco menší než maximální úhel, například 8º a regl nikoliv na 80= ale třeba 70%. Na srovnání a zastavení ztráty výšky to bohatě stačí, maketa neletí jako 3D motyka který se může valit dolů a k záchraně potřebuje opravdu maximum. Tím že je mnohem lehčí tak to ale převody vydrží.
3) S maketou raději necouvat a když už tak zásadně velmi pomalu. Tam je to trochu zvláštní. Oba Hughesy s VBarem NEO couvají perfektně, nepamatuju se že by to vrtulka nestíhala i na rychlosti a to mají pětilist. Naproti tomu AS350 se neřídí moc dobře, i když jsem sui těžiště pohlídal tak má tendenci stále zrychlovat, častěji musím korigovat rychlost výškovkou plus méně kolektivu abych nenastoupal a udržel stejnou výšku. Přitom je to třílist, který má mnohem blíž ke dvoulistu který se řídí jednoznačně nejlíp. Tady bych dal požadí dva, pět a tři listy což je nelogické. Několikrát jsem si říkal že v tom může jet Demon a jeho nastavení jenomže to nedává úplně smysl. VBar NEO už nekoupím protože se nedělá, je tam nějaký nástupce VBar GEO V.7xx nebo tak nějak a z inovací nejsem nikdy moc nadšený. Ještě by byla možnost dát tam záložního Spirita, toho jsem v maketě ještě nikdy neměl.
4) Pokud možno nedávat prudce plný kolektiv, hlavně z visu. Za dopředného letu takový problém s vrtulkou nenastává, běží v optimálnějším režimu.
Všemu by pomohlo zvýšení otáček na vrtulce ale to s touhle mechanikou není realizovatelné.
Na závěr se to musí asi víc kontrolovat což nemůžu úplně napsat. Jak se to dá do trupu kam není vidět, jediná cesta je jak to dnes napadlo Pavla malá kamerka na tyčce, stačilo by i malé zrcátko a baterka. Nebo tam možná vychází ty malé otvory imitující stupačky pro mechanika rotoru, uvidím. AS350 má navíc proti Hughesům zakapotované i zadní převody což je ještě horší.
Jediné co se pak dá sledovat je přidržet rotorovou hlavu a otáčet vrtulkou na obě strany. Lze vidět a kontrolovat jestli a jak velkou zubovou vůli tam najdeme. Myslím že u lehce "načatých" převodů by tam šance na včasný warning byla. Z motyk a doby kdy jsem s nimi lítal mnohem víc a hlavně ostřeji než dnes to tak fungovalo, například zuby kuželových převodů postupně ztrácely stejný poměr obou stran ale zuby se zmenšovaly směrem záběru a vrchol zubů nebyl na středu základny. Jednou se mi nevyplatila nechuť to měnit, zachrčelo to v piroflipu nad haldou a přistál jsem v borovicích. Větve pád zbrzdily, kromě ulomených plastových M3 šroubkůl podvozku které letěl pár metrů bokem heli nic nebylo.
vysloveně maketovém lítání to nehrozí nebo nastane po značně dlouhé době což jsem nerespektoval a nedodržel. Fakt mě sere jak jsem si mohl myslet že oddalováním dostat to na zem hned když je řepka až ke zdi a stromům cokoliv vyřeším

. Za těch možná 20-30 vteřin jsem přišel o trup, listy a bude mě to stát šilené peníze i čas. Jako debil....
Vrtulníky couvají běžně, jsou to ta vystoupení na leteckých dnech a při každém startu mimo vojenské mašiny. Zaručuje to bezpečný návrat na heliport kdyžvse něco posere. Já to lítal taky ale chce to furt trénovat

. Stejně jako přistání čumákem k sobě.
Takovy couvani jo, ale asi ne couvany osmicky. Nebo i tak? Ale rekl bych ze kdyby byly prevody spravne sesazeny, coz je u trexe spatne ovlivnitelny, tak ze by couvani nevadilo. Nejak nevim proc by to couvani melo byt pro prevody o tolik narocnejsi. Ty prevody maji vydrzet 3D akrobacii.
U couvání rozhoduje zřejmě rychlost a vítr. Jakmile s tímhle vrtulka začne "bojovat" tj. přetlačit snahu modelu se díky aerodynamice, odporu trupu a reakčnímu momentu rotoru, narůstá síla kterou představuje odpor proti náhonu přes převody a kardan. No a jako ve všem selže nejslabší článek řetězu. Když dáš velké úhly na listy, otáčky nebo příliš kolektivu tak se určitě totéž děje i u rotoru kde t jde proti hnacím kolům, volnoběžce a ve finále to musí ustát motor a govenor, regl.
Ano, jak Píšeš lítat POUZE MAKETOVÉ je řešení celého problému.....
S tou rzí mě napadá jedině pár dní nebo do dvou týdnů ve sklepě kde jsem něco dokončoval a v období dešťů tam bývá skoro 70% vlhkost. Z ostřiku to není. Jednak je to jiný model a druhak voda se do modelu nedostane, za letu to silný proud vzduchu na model vůbec nepustí

.