Nastavení DLG podle šablony

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Zpráva
Autor
MKfly

Nastavení DLG podle šablony

#1 Příspěvek od MKfly »

Ahoj, snažím se nastavit DLGáčko podle téhle šablony:

https://rc-soar.com/edgetx/setups/dlg/index.php

ale ať se o to pokouším na Pocketu a nebo na Jumperu T18, vždy se zaseknu na kroku ve kterém se mají pomocí Globalvariables G5 - Fof v letovám režimu FM0 nastavit křidélka do neutrální polohy. Ať tam tou hodnotou hýbám jak chci, křidélka se mi ani nehnou :-(
A u JamperaT18 se mi vlastně nedaří ani dostat se při úpravě Fof pod ten letový režim FM0.
Nemáte te s tím někdo nějakou zkušenost?
Přílohy
20250508_214544.jpg
20250508_214414.jpg
20250508_214140.jpg
20250508_214018.jpg
20250508_194838.jpg
20250508_194831.jpg
MKfly

Re: Nastavení DLG podle šablony

#2 Příspěvek od MKfly »

Ještě přikládám soubor s nastavením modelu
Přílohy
DLG_24_SetupGuide.pdf
(643.79 KiB) Staženo 32 x
DGL 240.pdf
(120.81 KiB) Staženo 28 x
prikrylm

#3 Příspěvek od prikrylm »

A nastavuješ proměnnou a ne "jen" hranice možné hodnoty? (klik, hýbací gif)
dlg_240_varBW.gif
dlg_240_varC.gif
---
Když jsem potřeboval něco na DLG, rozhlížel jsem se i po hotových nastaveních, ale nakonec jsem si napípal svoje. Bylo TO rychlejší, jak pochopit autora a přizpůsobit.
Srovnávám s tím DLG 240 a tak nějak mi u mého nastaven nic nechybí. Mixů 1/3, LS ještě míň, letové režimy "cruise, thermal, speed" nepotřebuju, odtokovnku mám plynule na páce plynu a td... A hlavně vím, co který prvek vlastně dělá. :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Figaro

#4 Příspěvek od Figaro »

Přijeď Zítra na závody F3K na Mělník.
Kluci ti poradí.
satcen

#5 Příspěvek od satcen »

... řeším teď na Pocketu totéž. Bez Companionu. Jde to fakt pomalu... krok za krokem. Warbirdy si napípám levou zadní, ale f3k je jiná liga. Ten soubor .otx se mi do Pocketu nepodařilo překlopit... chyba bude na 99% u mne. Pokud se ti podaří průlom, PLS nasdílej pár printscreenů rád se nechám poučit.
MKfly

#6 Příspěvek od MKfly »

prikrylm píše: pát 09.05.2025 9:54 A nastavuješ proměnnou a ne "jen" hranice možné hodnoty? (klik, hýbací gif)
dlg_240_varBW.gifdlg_240_varC.gif
---
Když jsem potřeboval něco na DLG, rozhlížel jsem se i po hotových nastaveních, ale nakonec jsem si napípal svoje. Bylo TO rychlejší, jak pochopit autora a přizpůsobit.
Srovnávám s tím DLG 240 a tak nějak mi u mého nastaven nic nechybí. Mixů 1/3, LS ještě míň, letové režimy "cruise, thermal, speed" nepotřebuju, odtokovnku mám plynule na páce plynu a td... A hlavně vím, co který prvek vlastně dělá. :)
Jj měním tu hodnotu, na chvíli jsem si změnil ty meze jen abych s ní nemusel hýbat tak moc.
Ale je mi záhadou mechanismus jak se to pak může přenést na ty klapky.
No já si tu šablonu našel v domnění že si to tím zjednoduším :-)))). Líbí se mi třeba ta možnost plynulé změny diferenciálu křidélka za letu
MKfly

#7 Příspěvek od MKfly »

satcen píše: pát 09.05.2025 12:17 ... řeším teď na Pocketu totéž. Bez Companionu. Jde to fakt pomalu... krok za krokem. Warbirdy si napípám levou zadní, ale f3k je jiná liga. Ten soubor .otx se mi do Pocketu nepodařilo překlopit... chyba bude na 99% u mne. Pokud se ti podaří průlom, PLS nasdílej pár printscreenů rád se nechám poučit.
U Pocketu mi to přetažení modelu šlo v Companion celkem v pohodě, nejdřív ten model musíš jen otevřít a pak znovu uložit, nově získá příponu .etx nebo tak nějak. Aby mi to šlo, musel jsem ho nejdřív zduplikovat a nebo v něm provést nějakou jinou drobnou změnu.
Ale vlastně každý krok podle toho návodu jsem ve výsledku musel udělat trochu jinak...
ZS-Man

#8 Příspěvek od ZS-Man »

Ahoj, zkusím jen tak od boku... Přepnul jsi z té základní kalibrace na kalibraci neutrálů křidélek? Je na to prednastaveny přepínač.
MKfly

#9 Příspěvek od MKfly »

ZS-Man píše: ned 11.05.2025 19:47 Ahoj, zkusím jen tak od boku... Přepnul jsi z té základní kalibrace na kalibraci neutrálů křidélek? Je na to prednastaveny přepínač.
Jj, přepnul, kdy ne, tak se ta křidélka nenastaví do základní polohy ale dá se s nima v plném rozsahu hýbat. On mi už funguje trim kterým se to zakřivení profilu dá korigovat za letu a ten reaguje správně, ale stejně...
Někde tam musí být zádrhel v mechanismu kterým se ta hodnota globalvariables přenáší na tu výchilku a to je pro mě už až moc " vyšší dívčí"
Obecně ta šablona je primárně vytvořena pro Open TX, a věci v návodu popisující chování pro Edge TX, jsou dost často trochu jinak. Něco se mi podařilo obejít tak nějak intuitivně, něco zatím ne.
Strávil jsem s tím několik hodin v kuse a skončil už značně vyčerpán u tohohle, vlastně téměř posledního kroku základního nastavení.
Mám třeba serva křidélek i výškovku na jiných kanálech než jsou defaultní, ale je tam na to lula skrip, , ktetý to řeší, a tak nějaká malá chybka může být i v něm, ale co jsem zkoušel jiné věci, výškovka i křidélka reagují správně.
MKfly

#10 Příspěvek od MKfly »

Posílám ještě aktuální verzi mého konkrétního modelu pro Pocket a Jumper T18. Jen jsem to musel zabalit, soubory s příponou .yml mi sem nejdou nahrát. Levé křidélko CH1, Pravé křidélko CH2, výškovka CH4, a směrovku zatím neřeším, teď mám jen 3 kanál. Jo a plyn mám vlevo a na CH1 nastavenoou inverzní výchylku.
Přílohy
DGL_240.rar
(5.99 KiB) Staženo 26 x
Louda

#11 Příspěvek od Louda »

Jinak tady je tip na jednodušší šablonu co má taky vše akorát ne kalibrační režim
https://rcgliders.cz/cz/gliders/maat-3-f3k
MKfly

#12 Příspěvek od MKfly »

Tak jsem si trochu odpočatý prošel znovu nastavení a problém bude v mixu CH13, ten ve výpisu modelu má podle originálu šablony vypadat takto:

CH13:FIOff MAX Weight(+GP5:Fof) [AiOff]

já tam mám bůhví proč najednou jen

CH13:FIOff MAX Weight(0%) [AiOff]

GV5 mi tam jako zdroj nějak vypadla.

Problém je, že pokud to opravím v Companion a nahraju zpět do vysílačky tak se mi to znovu přepíše blbě a pokud se snažím o opravu (přepsání zdroje na GV5) přímo ve vysílači,tak možnost použít jakoukoliv GV jako zdroj tam prostě není ...
Louda

#13 Příspěvek od Louda »

MKfly píše: čtv 15.05.2025 23:48 Tak jsem si trochu odpočatý prošel znovu nastavení a problém bude v mixu CH13, ten ve výpisu modelu má podle originálu šablony vypadat takto:
ený název Fiof (u mne Fof) a ten se ti zobrazuje v mixeru a pokud ne tak čemuž nevěřím tak tento název hledej v menu ne GV5.
Naposledy upravil(a) Louda dne pát 16.05.2025 8:25, celkem upraveno 1 x.
Louda

#14 Příspěvek od Louda »

mazu svuj prispevek moc chyb..
MKfly

#15 Příspěvek od MKfly »

Tak jo, když v mixu CH13 nastavím jako zdroj MAX a Fof jako zdroj pro váhu, tak ta křidélka na změnu hodnoty GV5 konečně reagují, jen tedy ne v tom kalibračním režimu CAL ve kterém se to má nastavovat. Ale třeba v režimu Cruise jde výchylka křidélek pomocí GV5 doladit.
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“