Mechanika TREX550/600 v trupu AS350 Funkey od Jettech Models

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Relax

Re: Mechanika TREX550/600 v trupu AS350 Funkey od Jettech Mo

#376 Příspěvek od Relax »

Letošek končím na skóre 173 startů se všema vrtrdelníkama. Próčko 2 starty, TREX550 35 startů a tři makety celkem 136 startů, z toho Helisika jenom dva. Pokud jsem stihl postavit Heliberninu není to špatné i když loni jsem měl startů skoro 300.

Na 2025 jsem dokoupil čtyři 6S baterky protože tři až čtyři už jsou slabší a nad vodu nebo s těžší periferií nehodlám roskovat že kleknou s tím že se budu spoléhat na telemetrii. Továrna v Číně která vyráběla GensAce 5800mAh co jsem kupoval v MS Composit před časem vyhořela, pan Hess mi doporučil MANIA X 5000mAh 100C kterých prodal 120 s jedinou reklamací. Zjistil jsem, že mají novinku 5800mAh 100C tak ji objednal a mám je doma. Gens stávaly 3800 s daní, tyhle jsou za 4500. Je to hodně nicméně když už člověk staví stovky hodin model o který nechce přijít, k ceně přistupuje trochu velkoryseji. Je to Čína, dodání přes německého prodejce.

Váha lehce přes 800 gramů, jediná vada na kráse je enormní průřez silových vodičů které bude evidentně složitější je zapájet do 6mm zlacených konektorů které používám. Scott z NZ mi doporučil AX90 ( které to neřeší protože pájecí vstupy jsou mnohem menší ). Používají je zřejmě nejvíc a dělají se prý i v bezzášlehové variantě. Musel bych měnit všechno včetně nabíjecích kabelů kde mám pouze dva XT90 na starší baterky k 550 z Ostravy. Použít je nicméně stejně nemůžu, na zapojení do série s 2S musím mít konektory polarizace + a - samostatně a nikoliv sloučené.

U 6mm konektorů je uvnitř na pájení docela dost místa, přesto jsem s tím u silnějších vodičů dřív problém měl. vyzrál jsem na to dvěma způsoby, záleží na síle vodiče. Pokud se do konektoru „teoreticky" vejde, chce to opatrně seříznout a stáhnout izolaci na cca 5-6mm. Samozřejmě pouze jeden z vodičů aby se konce nemohly potkat a zkratovat. Nesmí se zatlačit, protože jakmile se drátky rozdělí a začnou třepit, je konec. Pak vezmu měděný vlásek z nějakého obyčejného CYSY vodiče a tři milimetry před koncem obnažený svazek vodiče stáhnu. Třikrát otočím a dotáhnu, konce vlásku stáhnu směrem k baterce. Oba konektory vložím do pájecího přípravku z překližky kde jsou otvory které je pevně drží a můžu na ně při pájení shora zatlačit. Konec kabelu i konektor osvěžím pájecí kapalinou a začnu s cínem. Pořád bez tlaku pocínuju vodič, cínu nesmí být příliš. Načež pocínuju konektor kam dám cínu trochu víc a když je hodně tekutý, vsunu vodič, který vytlačí přebytek cínu ven. Po konektoru nesteče až dolů protože je zasunutý v překližce, pokud se tam něco zachytí stáhnu to po vychladnutí jemným pilníkem a zasmrštím.

Pokud je vodič ještě silnější čehož se obávám u MANIAXů protože tak silné vodiče jsem na 6S baterkách snad ještě neviděl, po stažení drátkem a pečlivém prolití cínem to nechám vychladnout, potom konec plochým pilníkem obrousím na průměr, který už se do konektoru s malou rezervou zasune. Další postup s konektorem a zapájením vodiče už je stejný, opět tam dám ale měděný vlásek, aby se nemohl zbroušený vodič při prohřátí roztřepit což by byla konečná. Zatím jsem musel tohle řešení použít pouze jednou u starých baterek Turnigy 5000mAh.
Přílohy
20241113_122852.jpg
20241113_122826.jpg
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Relax

Re: Mechanika TREX550/600 v trupu AS350 Funkey od Jettech Models

#377 Příspěvek od Relax »

Žlutá Helibernina AS350 má za sebou 19 startů, letošní třetí v pořadí skončil bohužel požárem na palubě který mi připomněl pár let zpátky kolaps šestičlánku v modrofialovém Hughesovi Thunder Tiger s originální mechanikou. Tehdy i dnes jsem to zaregistroval včas, dnešní škody jsou bohužel o něco větší.

Včera jsem měl problém s nefunkční telemetrií což mě dost otrávilo protože lítat s těžkýma periferiema na čas je špatné. Doma jsem na to nakonec přišel, pomohlo opětovné spárování Link s vysílačem a hodnoty jsou opět k dispozici. Baterky nabité tak jsem vyrazil hned ráno, s sebou rozmetadlo i bambi vak. Už včera jsem se rozhodl vyřadit starší šestičlánky protože nové Maniax 5800mAh jsou trojmo pokřtěné v 550 a na co čekat. Trochu problém byly dvoučlánky. Mám pět hardcase, dva starší z auta s kapacitou 5500 a 5700, k tomu výborné K/S Racing z Profimodelu 7500mAh. Zbývající tři 2S jsou klasické letecké Softcase GensAce 5500 a dva 7000mAh. Sehnat identické kapacity jako mají šestičlánky se nedalo, hlavně u těch leteckých šla nabídky strmě dolů.

Dvoučlánky s nižší kapacitou jsem bral jenom na sólo lítání modelů a do šesti minut nebo 2400mA odlítané kapacity, ty výkonnější s velkými šestičlánky 5800mAh pak na periferie a 6-7 minut plus cca minuta rezerva, základní kapacita kterou hlídá telemetrie je 3400mA. Nikdy to nelítám víc jak 3/5 kapacity a velká část baterek se tak dostává na 250-300 cyklů než odejdou.

Na první start jsem vzal kvalitní 6s GensAce 5800 a k němu od stejného výrobce ale Bashing 5500. Baterky od Pecky ze srpna 2021 nabitá v cyklu č. 119, měrný odpor 48 miliohmů a 0,009V rozdíl na článek, zcela v pohodě. Odstartuju, klidné lítání, průběžně jsem začal sledovat telemetrii co napětí a hlavně odlítaná kapacita. A chyba, kapacita nikde, místo ní dvakrát aktuální odběr který se pohybuje mezi 25-30A, když se za to víc vezme tak k 50A nebo víc. Asi jak jsem se v tom vrtal takže přistání, naprogramování , odlítáno 4minuty 30 a 2200mA což mi přišlo málo tak ještě několik okruhů a osmiček. Přišlo mi zvláštní že zadní červený záblesk na směrovce skoro nebyl vidět, blikal hrozně slabě. Včera jsem směrovkou zavadil o zadní plato v kufru auta a dioda se lehce vyklonila, to by asi nebyl důvod.

Zmátlo mě že je tam větší kapacita šestičlánku a k nim dávám vždycky i větší dvoučlánky, minimálně 7000mAh nebo ty 7500. U slabší sestavy lítám jenom těch 2400mA tzn. že jsem toho měl nechat a neodstartovat. Po chvíli mi přišlo že slyším nějaký tupý zvuk jako puf ale nepřikládal jsem tomu význam, heli je poměrně hodně hlučná a je taky otázka zda to s nehodou vůbec souviselo. Uběhlo možná půl minuty, točím osmičku asi v pěti metrech a od sebe, heli vidím zezadu a najednou jako by z ní šel slabě bílý dým ..... Na nic jsem nečekal a rychle plynule na zem, trochu se skluzem. To už jsem k ní běžel, položil vysílač, zastavil listy a sesmekl kabinu s kokpitem. Hned bylo vidět že bafnul dvoučlánek který je zasunutý pod mezideskou a za šestičlánkem. Jeden ze dvou sucháčů co drží šestičlánek se přepálil, druhý jsem rychle rozdělal, vytáhl ho a konečně se dostal k hořícímu dvoučlánku který letěl do vlhké trávy. Hořel směrem dolů, nic velkého nebo sršícího ale bylo evidentně po baterce. V tu chvíli vypadala ještě o něco líp jak na snímku pořízeném asi za 20 minut. Tím že má trup uvnitř černý nátěr matným alkytonem nebylo hned vidět kde a kolik toho dostalo nejvíc nebo zuhelnatělo nicméně plamínky tam byly a musel jsem vícekrát silně fouknout než to přestalo. Na stole jsem zíral na tu nečekanou paseku a co bude následovat.

První co mě zaujalo byl nafouklý malý tříčlánek který tam je doma na poličce pro občasné rozsvícení světel a kokpitu, evidentně jsem ho zapomněl odpojit a zůstal tam což je první věc kterou musím probrat se Zdeňkem - jestli to mohlo nebo nemělo nějaký vliv. Naložil jsem to do auta a vyrazil domů, v tunelu pod Stromovkou mi došlo že jsem tam nechal slaměný klobouk tak otočka u Sparty a zpátky.

Teď večer po částečné rozborce kam se dostanu už je víc poznatků ale bez Zdeňka si o tom úplnou představu neudělám. Požár je jedna věc, enormní poškození sestavy světel druhá. Evidentně tam došlo ke zkratům na obvodu napájení řídící jednotky ale díky tomu že má oddělené okruhy jak mi pan Pavelka řekl při kontrole zda to smím zapojit s napájením z balance 6S, nemohlo se to dostat do přijímače a zhavarovat model. Zatím tam vidím dvě až tři možné příčiny ale teď to nemá smysl pitvat a pasovat na sebe, ještě nejspíš přijdu na něco dalšího.

Tím že to nebyl první ale devatenáctý start kdy bylo vše zapojený vždy stejně, světla by v tom jet neměla i když ten paralelní tříčlánek 500mAh mi do toho trochu háže vidle. Baterka 2S bouchla směrem dolů kde plameny zničily izolace kablíků ke spodnímu červenému záblesku, roztekla se tavná pájka a dioda s krytem visela 2cm dolů. Podobně se opálila až vypařila izolace kablíků ke spodnímu reflektoru ( který ale nebyl v provozu = pod napětím ). Ten první defekt mohl zapříčinit zkrat který se dostal do řídící jednotky NF32. Akorát mi nehraje jak se dostal zkrat do obvodu napájení, to bude vědět pouze pan Pavelka. Tam se totiž zkratovalo napájení směrem k 6S zapojené jako tříčlánek 11,1V resp i paralelně připojené 3S 500mAh.

Večer jsem si to nafotil, popsal některé kabely před odštípnutím zasažených míst a vyzkoušel zapojit načisto pouze avioniku, RX, Demon a ESC jdou v pohodě tak se mi notně ulevilo :-). Pokud bych rezignoval dočasně na světla tak je to letuschopné a bez mechanického poškození, pouze to nemůžu mít v pracovně jak to je nepříjemně cítit a dočasně tak bude ve sklepě. Po opravě kde budu hodně vymýšlet jestli to nezvládnu bez vyndání mechaniky z trupu musím zasažená místa přetřít alkytonem, který to pachově překryje.

Vím že se mi něco do přijímače zapojit ekvilibristicky povedlo tak to zopakovat. Musím dát nové prodlužováky k jednotce NF32 a servospínači spodního přistávacího reflektoru který plameny kompletně odrovnaly. Ale asi bude jednodušší mechaniku vyndat, je tam i oprava vypínačů serva a světel kde to taky plameny na kabelech notně vylepšily.

Vyndání mechaniky ne nejhorší vzadu na vrtulce, sundat zadní domek a oddělit kloubek ze smykátka. Pak už je to relativně v pohodě.

Jak je v kokpitu maketa hasícího přístroje tak dnes by se hodilo kdyby byl funkční :-)
Přílohy
20250421_105449.jpg
20250421_105343.jpg
20250421_105330.jpg
20250421_104716.jpg
20250421_104607.jpg
20250421_104319.jpg
20250421_091325.jpg
20250421_090014.jpg
Relax

#378 Příspěvek od Relax »

Zatím je záhada odtavení nebo jak to nazvat u balančního konektoru napájení světel z 6S. Ten se dvěma tečkama je jako dvoučlánek a 7,4V což stačí pokud se používá pouze jeden a to přední přistávací reflektor. Pokud oba nebo se lítá večer tak se zapojuje ten druhý kde jsou jiné piny a 3S 11,1V. Ten jsem na 100% zapojil, vím že jsem řešil kudy to pak vést okolo šestičlánku, jestli vrchem nebo zepředu. Podle mě se k němu plameny dostat nemohly ale zkrat na napájení ve skrumáži dalších kabelů od přijímače, k servospínačí apod. musel logicky dojít až na tohle místo a tam se to odpálilo. Balanční konektor i kablíky jsou cajk a baterka nevykazuje žádné stopy zkratu nebo rozdílů na napětí článků, 0,023V je její standard. Im přes několik roztočení mechaniky H3 s vibracema má pořád ještě 36% kapacity což potvrzuje že to nebyl žádný dlouhý let.
Přílohy
20250421_211050.jpg
Relax

#379 Příspěvek od Relax »

Teď jsem psal ještě Zdeňkovi a něco si ujasňoval, ta malá 3S tam paralelně za letu nebyla, překážela by při nasouvání kabiny a hned bych jí vytáhnul. Poškodila se až za 20 minut při pokusu zjistit jestli jdou světla protože konektor z 6S se horkem "odpájel" :-). Jenomže jsem se špatně podíval dovnitř a netuše že jsou i jinak tmavé napájecí kabely zpečené, zapojil jsem tu malou 3S 500mA. Po pár vteřinách se začalo znova bíle kouřit tak jsem jí hned odpojit ale byla horká a nafouklá, za 5 minut úplně splaskla.
Relax

#380 Příspěvek od Relax »

Pro změnu něco pozitivního. Po vypreparování shořelých kabelů a popsání konců pro opravu je sice jasné že to musím vyndat z trupu což mě hodně netěší ale mohl jsem konečně a s napětím zapojit avioniku. Všechno chodí, netrvat na světlech která ale tvoří podstatnou estetickou část modelu je to plně letuschopné :-).

Dnes jsem provizorně připojil řídící jednotku světel a je taky funkční což je moc fajn, oprava nebo nová jednotka by trvaly a něco stály. Kabel k RX a napájení bych vyměnit zvládl, na druhou stranu stejně musím k panu Pavelkovi pro dvě poškozené diody tak to udělá lépe sám. Vysvětlil se i "slabý" červený záblesk na směrovce, dioda zapadla dovnitř a musím jí znovu a lépe upevnit. Dílem v tom jede škrtnutí v autě a o zbytek se postaralo včerejší přistání se skluzem které nebylo úplně do peřinky :-).

Objednal jsem tři dvoučlánky K/S Racing 8000mAh 150C, s těmi plus výkonné šestičlánky a stávající 2S s kapacitou 7000 až 7500 mAh už budu při lítání víc v klidu a starty budou o něco delší.

Postupně mi dochází jakou kliku jsem v tom maléru měl a že to dvoučlánek nezabalil tak rychle. Seriové zapojení s šestičlánkem by vzalo za své a model by šel bez napájení ( nemá náhradní zdroj ) k zemi.....
Přílohy
20250422_153343.jpg
Relax

#381 Příspěvek od Relax »

Nové kabely mi tam dá pan Pavelka, jsme domluveni na příští týden. Podle něj v tom nejede zkrat na napájení světel ani přes diodu a řídící jednotku. Problém vidí úplně jinde. Požár dvoučlánku způsobil vysoký lokální nárůst teploty v poměrně uzavřeném trupu a některé bužírky vodičů jsou na to citlivější. Při ohřevu na 120 stupňů se izolace změní na hmotu která se stává vodivou a to způsobí zkrat. Teplo se rozvede rychleji i samotnou pletenou žílou a na konci pak způsobí ohřev pájeného cínu který ztrácí pevnost. Jak jsem rychle odpojil a vyndaval ten šestičlánek abych se dostal k hořícímu dvoučlánku, na 100% jsem neřešil zapojení balančního konektoru a nejspíš jsem ho utrhnul.
Relax

#382 Příspěvek od Relax »

Pan Pavelka tomu dal včera hodinu práce, dnes večer jsem to tak mohl za dvě hodiny celé zrevidovat, odstraněné části kabelů doplnit napájením nových kusů s konektory a opět to svítí. Zbývá spodní přistávací reflektor až budu mít z RC Servisu ten servospínač. Servo ovládající hák chodí dobře, kabel je spíš očouzený než načatý teplem tak jsem se rozhodl to nechat a případnu výměnu odložit až na nějakou budoucí servisní kontrolu až půjde mechanika ven.

Zbývá vyčistit zasklení kabiny kde je slabý nános ze zakouření od baterky a sundat směrovku abych znovu zalepil uvolněnou červenou zábleskovou diodu na vrcholu. Pak už nic nebrání tomu aby šla heli do vzduchu :-).
Přílohy
20250429_233719.jpg
Relax

#383 Příspěvek od Relax »

Dokončení opravy, výměna servospínače a učesání kabelů zabralo další dvě hodiny. Všechno svítilo až na kokpit kde nešly ani přístroje ani stropní lampičky. Věděl jsem zrovna tahle partie kde jsou pod podlahou kabiny velmi tenké kablíky a konektory s přepínačem byla schytala větší žár od plamenů které směřovaly přesně sem. Postupným rozvolněním se oddělily drátky kteé se někde potkaly a diody se rozsvítily. Stačila další manipulace když jsem kokpit vyndal a situace se opakovala takže nezbylo než tomu dát další dvě hodiny a všechno vyměnit za nové. Kromě pár očouzených míst už se dá říct že všechno chodí bez závad.

Včera jsem tak mohl poprvé vyzkoušet rozmetadlo. S oranžovou Helisikou ho mám prověřené ale stále musím počítat s tím že oba Hughesy kde jsou VBary se na kniplech chovají přirozeněji a řídí se líp než právě žlutý Airbus kde je starší Bavarian Demon. Nemůžu říct že by to bylo nějak zásadněji nepříjemné ale řídit se to musí prostě trochu jinak. Už v době kdy jsem měl pouze jeden VBar a druhý Hughes měl právě Demona který je teď v Airbusu to bylo zcela zřetelné. Takže pořád trochu váhám jestli nekoupit třetí VBar Neo, možná až bude nějaký důvod mechaniku vyndat při revizi ložisek, převodů apod.

Rozdíl je dost při startu kdy má Airbus víc problém s přízemním efektem a tendenci stranově plavat takže zvednout ho těsně vedle objektu jako je rozmetadlo a přesunout se plynule nad něj abych ho svisle zdvihl a nikoliv utrhnul stranou je o dost těžší než s Hughesem. Stejný a vlastně větší problém je pak přistání kdy se rozmetadlo položí pomalu na zem a pak se sedne vpravo vedle něj abych měl vrtulku na opačné straně. Myslím že to bude chtít víc trénování ale poddá se to.

První starty jsem dal se samotným rozmetadlem na nižší a přesto dostatečné otáčky ( prázdné rozmetadlo váží 1100gramů ). Vyzkoušel jsem i postavení rozmetadla na zem a odpojení s vypadnutím třmene z háku, potom odlet a přistání samostatně. Je to konec konců v praxi běžná varianta práce s rozmetadlem a u modelu je i bezpečnější. Na třetí start už jsem dal asi 40% náplně strouhanky s hořčičným semínkem a střední otáčky. Na videu není efekt tak patrný, lepší je proti tmavému pozadí takže druhá sekvence rozmetání následuje až po přemístění vrtulníku tak aby tam ta tmavá plocha byla. Příště vyzkouším celou náplň a váhu.

Na závěr mě napadlo natočit spodní kolmo dolů svítící reflektor. Nalétl jsem šikmo nad sebe, rozsvítil ho, zhasl a znovu rozsvítil, pak odlet vpřed. Přišel trest za porušení zásady nikdy nelítat nad sebou protože hrozí chvilková ztráta orientace a vnímání výšky modelu. Jak jsem potlačil výškovku, zdola jsem neviděl jak moc směřuje model k zemi a pak už to byl fofr. Nějakých 15 metrů přede mnou začínalo pole naplno kvetoucí řepky vysoké nějakých 70-80 centimetrů. I když jsem prudce přitáhl čímž jsme heli zachránil tak tu řepku předek trefil a kus jsem si jí přivezl na zem když jsem okamžitě přistál. Dnes to chtělo ještě víc očistit vlhkou vatou s trochou saponátu. Mám z toho video, není to nic co by stálo za export a vkládání na trubku. Ale pamatovat si to budu sakra dobře :-).

Hlavní hřídel chytila přes zimu lišej od rzi, nezbylo než ji vzít rounem a stříknout sprejem s teflonem. Možná tam budu muset dál slabou vrstvu kvalitnějšího oleje na šicí stroje.

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Přílohy
20250501_191223.jpg
20250430_201147.jpg
20250430_201113.jpg
20250428_082628.jpg
Relax

#384 Příspěvek od Relax »

Kabely osvětlení interiéru před a po výměně.

Osm sad baterek 6+2S plus dvě starší sady téhož. Nabíjím proudem 4-5A, můj stabilizovaný zdvojený zdroj HP větší proud do čtyř portů dvou nabíječek Raytronic C60 a Robbe Power Peak Twin 1000 nedá, já nemám kam spěchat a baterkám to prospívá protože dávají běžně 250-300 cyklů. Vylítám jenom část kapacity aby zůstaly články na skladovacím napětí, nabíjím je pak až před příštím lítáním. Nabít těchto 10 sad trvá cca 5 hodin a vezme si to 1,8kWh. Sady jde jsou baterky 5000-5500mAh lítám na 2400mA, ty s kapacitou 5800mAH u šestičlánků a 7000 až 8000mAh u dvoučlánků na 3400 - 3700mA.

Provoz baterek s rozdílnou kapacitou a násobkem C pro vybíjení není optimální jenomže potřebuju 8S a mít dva čtyřčlánky by znamenalo další šestičlánky pro TREX550 zatímco takhle jsou využitelné univerzálně.
Přílohy
20250502_145449.jpg
20250502_122101.jpg
20250430_202130.jpg
Relax

#385 Příspěvek od Relax »

Dnes respektive včera se pohár štěstěny při 19. startu modelu jak bafl ten dvou článek vyčerpal a naopak 29. start, první toho dne skončil téměř nejhůř jak mohl. V rámci příprav na Sobínku jsem jel vyzkoušet ploutev na boxu na bonbony což se povedlo a u AS350 to měla být modifikovaná náplň do rozmetadla. Jenomže se střídal krátký klid s intenzívními poryvy což komplikovalo i práci s bambi vakem na což jsem záhy se vykašlal a lítal krátkou choreografii. Během toho jsem se rozhodl rozmetadlo ani nezkoušet, nechtěl jsem zbytečně riskovat a tak jsem vzal AS350 jenom na lítání na 4 poslední sady baterek. No a hned ta první byla poslední.

Po startu nešlo ovládání předního reflektoru, přistál jsem a zjistil že je ve špatné poloze přepínač na světla 2CH a 3Ch, ak už to šlo. Spodní reflektor má samostatné napájení a jiný spínač. Postupně jsem se rozlítal a kopíroval část toho co s Hughesem, pořád se mi potvrzuje že AS350 se musí řídit jinak a jinak se chová. Je těžkopádnější ( je o půl kila těžší ) ale nevím zda jde ten jiný projev za Demonem, třílistem aerodynamikou jiného trupu. Každopádně se s ním nelítá tak v pohodě a hlavně neustále zrychluje a zastavit ho dá víc práce.

Ono se toho zase tolik předvést nedá, makety není 3D vrtulník a pak je tam i to co mi kluci později vytkli jako nerespektovanou realitu. Mechaniky TRX 550 prodloužené na 600 jsou konstruované na váhu 3,5 kilo zatímco moje makety mají 6,5 až 7 kilo sólo, s periferiema dosahují až 10,5 kilo. I když mají velká výkon a pohon, ty převody a hlavně náhon na vrtulku dostávají hodně zabrat. No a já s tím lítám občas trochu dynamičtěji, ne moc ale je to tam. V tuhle chvíli ale převody jedou někde v mezním pásmu a stačí málo aby zkolabovaly, hlavně šikmé převody v předním domku vrtulky. Před Dětským dnem na Sobínce 2023 jsem "preventivně" vyzkoušel jestli funguje záchrana která ale zůstala nastavená na hodnoty bez trupu, zapomněl jsem na to. Moc otáček, zbytečně velký úhel na listech. Výsledek chrrrrrrrr a pirueta, pád do pole, naseknutý trup a složitá oprava, vystoupení passe protože v té době jsem měl pouze tuhle oranžovou Helisiku.

Loni lilo jako z konve, vrtulníky zůstaly v autě. No a letos jsem měl tři stroje jenomže už je tři nemám.

S AS350 jsem párkrát zkoušel couvání nebo osmičku, jakmile jsem ho nechal zrychlit tak už to vrtulka nedávala a model se přetočil aby pokračoval kabinou dopředu. Bylo vidět že Hughes je i v tomhle lepší přestože má pět a nikoliv tři listy. Jenomže včera foukalo od severu a po dokončení oblouku na jednu stranu se nechtěl otočit na druhou, vrtulka nic a model opět trochu zrychlil, než jsem si to stihl rozmyslet něco se ozvalo, helina udělala hodně rychlou piruetu a..... odletěla kabina kterou na 12mm dlouhých čepech drží asi 12 neodymových magnetů. To byl naprostý šok. Vrtulník letěl setrvačností v piruetách dál, kabinu jsem viděl letmo že padá ale nestíhal oboje a přesné místo dopadu jsem neměl, jenom odhad. A utkvělou myšlenku že v polích se žlutou kvetoucí řepkou o výšce 120-170cm to budu hledat hodiny a hodiny nebo nenajdu působilo jako nesmyslná úvaha nejít rychle dolů. Taky tam je široká štěrko-hlinitá cesta, na ní by to byla kompletní totálka i s mechanikou. Proto jsem n dvě vteřiny cvakl záchranu abych trochu nastoupal a pak to zase letělo s mírným klesáním dál. Tam už byl nejvyšší moment to buď řízeně vyklesat a pod deset metrů vypnout s autorotací jenomže odvaha a chladný rozmysl pořád nikde zatímco heli se vzdalovala. Sice byla vzhledem ke žluté barvě na obloze dobře vidět ale začalo m docházet že když budu čekat ještě dál, nemá to žádné řešení. Blížily se stromy a model se stále zmenšoval. Někde okolo těch deseti metrů jsem vypnul motor a pak model zmizel v ose s jedním stromem vpravo od cesty. Kdybych to cvaknul o pár vteřin dřív spadlo by to do řepky která by to když nezachránila tak by to bylo dobře opravitelné.

Hodil jsem pár věcí do auta a vyrazil těch 300 metrů ke stromu. Napřed nikde nic, pak jsme zaslechl serva ale nepřesně a vyrazil ke zdi vedle stromu. Za zdí černý vlčák, nereagoval, naštěstí heli tam nebyla. Vrátil jsem se ke stromu a pod ním ležela helina. Půl podvozku pryč, dva listy totálka, jeden potlučený, v trupu narvaná menší větev, evidentní trefení trupu a trubky listem, šlo to tam skrz okraj stromu. Na první dojem neopravitelné nebo jenom těžce s defektním výsledkem, kompletní lepení, podlaminování, zbroušení všech vrstev což jsem zažil 3x, hnusná práce.
No nic, stejně nemám kabinu která byla pracná jak zbytek heli a pokud jí nenajdu oprava je passe. Vrátil jsem se k autu, dal věci dovnitř a začal s hledáním. Akorát zbytečně velkoryse a podle prvního a pevného dojmu až za cestou. odhadl jsem kde nejdál by mohla být a postupně prošel s dvou až třímetrovým rastrem první 12m širokou sekci řepky, trvalo to tři hodiny. Pak dělící pruh pro postřik a další 21 metrů širokou část jenom kousek, ubylo světla a tak jsem toho po čtyřech a půl hodinách nechal. Oblečení a boty hrůza, kdo tohle někdy zažil ví o čem mluvím :-).

Dma jsem obhlédl trup a mechaniku, něco bylo jasné ale pak jsem zíral že kloubek na smykátku není na kovovém táhle se závitem. Bud se sesmekl nárazem zadní části kde je vrtulka s listy netknutá ale směrovka utržená a roztržená nebo za letu že by servo tahalo, nešlo to a tak se stáhnul ? To mohla být stopa a zkusím ho našroubkovat. je to klasický krátký kloubek, příště dám delší nebo kovový. Jenomže ohoblované šikmé zuby v předním domku jsou další jasná verze a příčina piruety. Skrze obě hnacím kola propíchnutá 5mm silná větvička, dostat jí ven bylo dost pracné, to taky hrálo jistou roli. Mechaniku jsem vyndal, je vidět jak je její spodek lehce osmahlý plameny z toho dvoučlánku. Trubka dvě stopy po listech, kardan se zdá OK.

Spal jsem sotva tři hodiny, promýšlel taktiku, stáhl data z mapy a kamarád se nabídl přijet s malým dronem. Přivezl i tablet aby to mělo rozlišení a dali jsme první rastr asi 20 minut. Pak nabíjet, pauza. Syn mezitím procházel dalším oblast ale rychle přišel s teorií že pokud mám správně místo oddělení kabiny, podle něj ten kilový objekt nemohl dopadnout tak daleko když navíc ztratil setrvačnost a naopak získyl jinou, klidně směrem k cestě nebo ještě blíž. Nezdálo se mi to ale preventivně jsme prošli pečlivě další blok před cestou a já se pak vrátil ještě na druhou stranu příjezdové odbočky s bránou na letiště. Za pár minut jsem kabinu našel :-) Byla lehce zabořená asi v polovině výšky 120cm vysoké řepky a před pádem až na hlínu a poškození rámu zrcadel jí zachránila kovová bytelně udělaná klika na leví straně, která napíchla hlavní stonek jedné rostliny a kabinu doslova zastavila. Kdybych neztratil stavebnicové plastové kličky které by ulítly raz dva a nevyrábět ty měděné, kabina by nebyla bez jediného škrábance ale pořád snad opravitelná.

Chyběla druhá lyžina podvozku s ploutví, zkusili jsme proto zajet znova na místo dopadu a tam jí syn našel. Ploutev je na konci ohnutá, vzhledem k tomu že i trup je na tom v levé zadní části přechodu na ocasní část nejhůř, zřejmě dopadl na zem právě na tuhle část a lyžina ustřelila bokem. Pár drobností které se musí stejně vytisknout znova už nemělo smysl hledat a vyrazili jsme domů, já s podstatně lepší náladou a syn svým úsudkem přispěl k nálezu. Petra jsem s dronem navigoval dál, jiný názor z praxe zněl že to zkresluje a většinou modely skončí výrazně dál, to víceméně podporoval. Takže bysme to nenašli a vize byla počkat až řepka odkvete, květy propadnou a v tom zeleném bude mnohem větší šance něco žlutého shora zahlédnout. Jet dnes sám, hledal jsem do tmy dál a dál zbytečně, asi bych pokračoval i jindy a pak se frustrovaně vrátil možná i tam kde kabina reálně byla, nebo ne.

Bylo otázkou vteřin než jsem se rozhodl to postavit znovu. Zachovala se mi nejhezčí, nejpracnější a klíčová část modelu. Sice jsem včera litoval že jsem při stavbě rezignoval na nějaké pojistky proti sesmeknutí, řešení by se našlo ale pravdu má jeden modelář který mi na to řekl jasně, ale kdyby neupadla a dál jsi udělal všechno stejně ( špatně ) byla kabina na padrť a asi bys o opravě neuvažoval. Což je pravda.

Trup za mě opravovat nebudu ale koupím nový. Doufejme že bude lícovat kabina nebo budu holt tmelit a brousit, tady to taky nebyl zázrak. Odpadnou hodiny pekelného broušení laků a žluté barvy až na základovku, tohle bude čistá rychlá práce a náklady na trup se hravě vrátí plus lepší výsledek. Další důvod proč to postavit znovu jsou i červené lyžiny, které jsem dělal týden a nikdy tam ještě nebyly.

Devátého mi udělal radost pochvalný mail z Heliberniny v Samedanu, pan Samuel Marti psal že je to hezký model plný detailů. Netušil že následující den ho pošlu na zem... Čas na to bude až na podzim i když začnu s opravou a zalítáváním mechaniky. Trochu váhám jestli nekoupit třetí VBar NEO a taky tu mám ještě jednoho volného Spirita. Bude to příjemná práce na zimu, žádné velké vymýšlení které už mám za sebou, pár věcí vím jak obejít nebo zlepšit. No a příští rok se s ním na Sobínku snad podívám :-).
Přílohy
Crash 10052025.jpg
20250511_182419.jpg
20250511_153523.jpg
20250511_153420.jpg
20250510_232127.jpg
20250510_160157.jpg
Relax

#386 Příspěvek od Relax »

Pár detailů trupu.
Přílohy
20250511_214436.jpg
20250511_214210.jpg
20250511_214052.jpg
20250511_214037.jpg
20250511_214029.jpg
20250511_213957.jpg
20250511_213948.jpg
20250511_213909.jpg
dagx
Kontaktovat uživatele:

#387 Příspěvek od dagx »

Ahoj. Podle toho co píšeš to snad vypadá na nějaké zablokování vrtulky(bez piruet,jen neovladatelná) a následné utržení kloubku(piruety). Stržení převodů domečku vrtulky až při záchraně. Ale to jen jak to na mě působí. Zkoumal jsi už závit na kloubku? Je stržený? Nebo podélně roztrhlé očko v závitu? Nějaké příčiny pokud by šlo o tohle asi znáš. Řezaný závit menší průměr-vytažení očka.Větší průměr-roztržení očka.

Pokud bys potřeboval nějaké díly,dej vědět.

Než jsem to četl a viděl jen fotky,napadly mě dvě věci. Ten končí s heli :lol: ale jedeš dál. Druhá- ještě že k tomu nedošlo na dětském dnu.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
Relax

#388 Příspěvek od Relax »

Zatím jsem se k tomu detailně nedostal jiné povinnosti ale hlavou mi to samozřejmě vrtá. Převody se mohly strhnout klidně při pádu, mluví pro to jeden detail, A sice ta větvička vražená shory okolo desky cykliky hluboko až skrz odlehčovací otvory hlavního hnacího kola se šikmými zuby a i kolo autorotační - 170T nebo 140T, to si teď nevybavuju. Tím že byl včas a několik vteřin vypnutý motor tak jsou netknuté zuby na obou hlavních kolech. Listy se asi dotáčely, setrvačnost a váha širokých listů je značná ale nemělo to už pohon, taková autorotace. Poslední vizuální kontakt byl podvozkem dolů, to je vidět proti tmavému pozadí u žlutého modelu i na těch 300 metrů.

Pokud ta větvička zastavila kompletně obě kola a listy, listy by se přetočily a pomlátily všechno v dosahu než se zastaví ale byl by to jeden úder, to seknutí trubky a trupu vypadá spíš že se ještě točily a dost na takovou paseku. Vyhřezlé dráty z náběžné hrany, to je energie až až.

Ten závit na drátu je dlouhý 11mm a kloubek jde našroubovat dobře aniž bych musel drát jako obvykle držet v kleštích, problém je že nevím a je otázka jestli najdu fotku kolik byl drát uvnitř kloubku. Ten je odvrtaný a řezaný 9mm což je celkem dost a závity řežu pouze na nulu a jedničku, s dvojkou už je to nebezpečně volné. Když to teď zkouším tak kloubek roztržený není, závit se chytne hned na prvních dvou milimetrech a jde pěkně. Až do 70-80 % délky to jde v ruce bez kleští, stačí drát držet pevně mezi prsty, pak už to chci trochu síly ale tohle se podle mě vytrhnout nemůže. Ale je fakt že obvykle to kleště chce. Pak si nedokážu odvodit na kterou stranu vlastně vrtulka a servo pracovaly. Vítr šel z pravé strany ve směru letu ( pozadu ). Vytáhnout by se mohl kloubek pouze ve směru kdy za něj táhlo tahá, nikoliv tlačí a to právě nevím jak to šlo.

Mám tři fotky ze stavby, předpokládám že s tou novou trubkou a kardanem ze 700 jsem s tím musel lítata prověřit to, proto by tam bylo i tohle táhlo a kloubek. Na jedné fotce je ten drát i kloubek vidět ale dost špatně. Bohužel na nejlepším z nich to přesně schovává lem trupu... škoda. Stačilo fotit to o pár centimetrů výš :-). Na ještě starším je to vidět mizerně ale pokud se dívám dobře, je drát uvnitř pouze tak 5mm a to mi přijde dost málo, na druhou stranu když to tak našroubkuju a tahám za něj, nestáhnu ho. Akorát že nevím jakou sílu smykátko a listy vyvinou, kluci z Klecan tvrdí že značnou....

Trubku a kardan jsem zkracoval ze 700, táhlo dělal z drátu sám závitovým očkem M2. Chci si ještě porovnat jestli sedí poměr délek drátu vůči trubce na 550/0600 a to co mám já, jestli neměl být drát delší. Měl jsem postupovat tak že bude delší a pokud to nepůjde vyladit tak ho zkracovat, problém je to tohle je super u motyky a Hughesů kde je to vidět a je to přístupné kdežto u ASka se k tomu ničím nedostanu, musí to celé ven. A převody pak taky nevidíš.

A co by se stalo v reálu po sesmeknutí. Když přehodíš smysl chodu gyra tak helina exploduje, gyro jde opačně. Tohle se nestalo a ani nemohlo. Volné smykátko a listy ? Co to udělá ? Pokud by to skočilo do strany kam to aerodynamika nebo fyzika pošle tak to asi zůstane v koncové poloze a vrtulka má dál plný točivý výkon což znamená že model "piruetí" do nekonečna.

Naopak když se strhnou převody, vrtulka ztratí výkon a pirueta jde v opačném směru než je kompenzace, taky už se nezmění. Říkám si občas že by pomohlo s vrtulkou dál pracovat, možná by se rychlost rotace snížila ale na to člověk ve stresu zapomene.

Převody se při záchraně strhnout nemohly, proti dřívějšku mám na ní menší úhel na listech a tím kroutící moment + kompenzaci vrtulky než je plný kolektiv, řekněme 8stupňů proti 10 stupňům max. A pak tam nemám nejvyšší otáčky ale jenom střední. Je to udělané jinak než u 3D motyk kdy můžeš ít fakt problém, sype se to dolů a jde o zlomky vteřin, model je lehčí a dostane maximum. Tady je to na nějakou ztrátu orientace nebo překážku, nic víc. Cvakl jsem to snad dvakrát nebo třikrát abych se vyvezl o pár metrů a pokračoval, to byla ta hlavní chyba. Díly snad mám, napadají mě ty převody 40T ale juknu co mám nebo zkusím Vachkovou na mail. Web Benovoletadýlka mi nejde, nevím proč.

S helinama bych nebýt tohohle stavebně skončil a vrátil se ke krajinomalbě, samozřejmě lítat budu dál dokud budou hlava a ruce 100%. Asi by se mi po stavění stýskalo, to neskrývám, mám to prostě v sobě. Ale nechci mít na poličce "nelítací" kabinu s baterkou aby to šlo rozsvítit :-). Takže bude repete. Klika že se mi ta barevnost docela zalíbila a nevadí mi že nemám možnost to změnit, tedy kromě sundání polepů a tvorby jakéhokoliv jiného AS-350 s tím že neexistuje.

Ozval se mi majitel Funkey, trup :No paint" naštěstí stále ještě mají. Vyjde na 238USD a shipping 160USD, pak tam bude clo a DPH. Tehdy to stálo víc protože jsem bral rezervní podvozek, z nej použil stupačky které mají být delší. pak náhradní okna, nakonec mi zbyly oboje a budu mít třetí, kouřová žádný Airbus nemá. Dělají to aby trochu zakryli neexistující nebo symbolický kokpit, chápu to. Petr mi vytiskne znovu výdech turbíny z pryskyřice a možná prasklou hrazdu okolo háku. Ještě pak rotorové listy z Vídně, snad je seženu.

Odpadne lepení, laminování, broušení, to jsem rád. Druhý důvod proč do toho jdu je že to chci alespoň jednou vidět s těma sněžnicema které jsem vyráběl několik dní.
Přílohy
IMG_0420.jpg
20240801_091825.jpg
20240801_091337.jpg
Relax

#389 Příspěvek od Relax »

Ještě jsem zapomněl na ulomenou páku na výškovkovém servu, tam bych byl opatrný a možná koupil radši nové servo. Ulomení páky musela být rána jako hrom a servo může být načaté. Před lety mi spadl zelený Hughes na vibrace, ten trup byl moc subtilní. Byla to totálka ale mechaniku jsem opravil, Dvakrát mi pak ještě jako samotná zhucla znenadání přes vrtulku do země asi z pěti metrů, nevěděl jsem proč. Pak mě napadlo zkusit hýbak kolektivem i cyklikou s tím že budu držet gripy a hlavu jako odpor, najednou výškovka zvadla a sjela dolů. Bylo to servo a určitě v tom hrál roli ten ošklivý pád. Přišel jsm sice o dvoje stabilizátory ale trup to neodskákal, od té doby s instalací do trupů nikdy nespěchám.
Relax

#390 Příspěvek od Relax »

Dnes jsem zaplatil trup, 398USD plus pak clo a DPH. Loni byla cena podobná, tím že jsem objednával rezervní okna a podvozek vyšlo to na 516 USD. Okna jsem nepoužil ani jedny, z podvozu se hodily stupačky které mají špatně a mají být dvojnásobně dlouhé. Tehdy to tu bylo AirMailem za necelý týden. Listy jsem koupil opět ve Vídni u Modell-Hubschrauber.at, mají skladem dost typů Blattschmied na 600 i 700. Proti 2023 zdražili poštovné z 10 na 19EUR.
Odpovědět

Zpět na „Heli - makety“