Užitečný komentář co tě nevzruší? To bude obtížné.warhawk píše: sob 29.03.2025 21:22 Jiné téma - zajímají mě Filamenty opravdu vyrobené v ČR. Výrobců je překvapivě dostatek. Má někdo nějaký užitečný komentář a zkušenost? Jde mi hlavně o konzistentní chování. Nechci co balík, to jiné vlastnosti. Možnost refill je pro mě také zajímavá. Momentálně žiju z BabmbuLab, ale tak nějak jim chci dávat co nejméně peněz (ta nová p1s byla z druhé ruky, jede kompletně offline a jen na překlenutí doby, než bude CoreOne).
Jinak samozřejmě jsem hledal a našel, ale názory se liší a to i v čase. Proto se ptám na stav k Březnu 2025
Výrobu toho filamentu si můžeš představit jako extruder, co do něj "něco" nasypeš, proženeš a pak odtáhneš na požadovaný rozměr. Namotáš na špulku, zabališ prodáš. Takže výsledek je z (třeba) 80% daný tím co přesně do toho extruderu nasypeš a zbytek pak jak pečlivě dodržíš technologii extruze (vhodný šnek, vhodná konstrukce matrice, dodržení teplotního profilu, dodržení výkonu - odtah a otáčky na šneku). Co do toho kdo sype se až na světlé vyjímky nemáš šanci se dozvědět, o technologií, taky zrovna moc ne. Samozřejmě jsou známé případy, kdy se třeba profláklo, že ABS jedou stále a bez změn z Chimei PA-xxx a mastrebatch je xxxx (nebo používají přímo nabarvený granulát od Chimei), ale těch je naprosté minimum - obvykle víš nic, nebo se spíš dozvíš "sjedu co zrovna seženu". Výsledek pak přesně odpovídá.
Takže pro běžného malého zákazníka neřešitelné.