Problém s novými koly v převodovce

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
OndraBM

Problém s novými koly v převodovce

#1 Příspěvek od OndraBM »

Ahoj, jdu zase obtěžovat :) potřeboval bych trochu nasměrovat. Pro svůj model Amewi RCX10B jsem koupil sadu nových převodových kol, na poslední expedici mi křuplo v převodovce a pak jsem 2/3 trasy nesl na rameni nepojízdný šrot. A ted jsem v takové srandovní situaci:
Když přehážu všechny kola v převodovce a tuto zavřu, celá převodovka jde tak ztuha, že v prstech ani neotočím vstupním hřídelem, zejména na dvojku. Přesto jsem to trochu projel, jednička dobrá, ale na dvojce mi vypadával přeřaďovač. Tak ted to mám znovu rozebrané, zkoušel jsem kdeco a nakonec na sekundární hřídel vrátil stará kola proti novým na primárním hřídeli. A najednou jde převodovka krásně hladce.
Takže si myslím, že ta nová kola se musí prostě trochu ojet, ale je mi líto trápit motor. Takže mě napadají dvě možnosti: buď ta nová kola maličko obvodově zbrousit, třeba jen ta větší v každém převodu, nebo zkombinovat nová kola se starými, např. v každém převodu menší kolo nové a větší staré. V tom případě by se časem nyní stará kola ojela úplně a nová částečně, takže bych potom mohl k částečně ojetým kolům dát čerstvá a mohlo by se jezdit zase dál.
Pro úplnost dodávám, že převodová kola jsou tu plastová a nejsou úplně zničená. Úplné opotřebení se týká soukolí za výstupním hřídelem k tomu hřídeli, na kterém jsou už kardany. Tam půjdou samozřejmě všechna kola nová, ta se tam chovají slušně. V podstatě, kdybych v převodovce nechal kola, jak doteď byla, a vyměnil jen ta sjetá ke kardanovému hřídeli, ani bych to neřešil. Ale když už mám celou sadu nových kol...
Takže co byste poradili, brousit nebo kombinovat? Nebo ještě něco jiného?
(jo a omlouvám se, pokud se přes veškerou snahu nevyjadřuju přesně - jezdím ani ne rok a pořád se setkávám s novými věcmi, pořád teprve nabírám zkušenosti ;) )
jirkacbx
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s novými koly v převodovce

#2 Příspěvek od jirkacbx »

Můžeš mi říct,proč jsi JEN nevyměnil kola sestupnýho převodu,kde ti nějaký kolečko podle tvých slov odešlo ,ale KOMPLET přeházel kolečka v převodovce a celý to rozmrdal?
Omlouvám se za neslušné výrazy adminovy,ale na TOHLE se slušně reagovat NEDÁ.
Pokud v převodovce či na sestupným převodu odejde nějaký kolečko,MĚNÍ SE JEN A POUZE to určitý kolečko za jiný/nový.
Tim nesmyslným přehazováním koleček na místa,kam nepatří ,jsi si sám zkurvil komplet převodovku i ten sestup.
U osobáku či nákladáku bys taky jistě samovolně a nesmyslně nepřehazoval kola v převodech,když tam nepatří.
Jediný rozumný řešení je sehnat všechny nový kola do převodovky a sestupu,ojetý a starý vyházet,jelikož jsou načnutý a moc toho nevydrží.
Nebo možná vydrží,ale bude se to srát postupně.
V autoškole jste nějaký základy techniky s převodovkou nebrali?
OndraBM

#3 Příspěvek od OndraBM »

No tak dobře, kombinace není dobrá cesta. Prima. Tak jsi mě sepsul i za mnohé jiné tady, ale zase není potřeba být hrubý.
Problém je v tom, že, jak sis určitě všiml, jsem psal, že pokud tam nasázím komplet nová kola, hřídelama nejde hnout. Nevěda, co ještě vyzkoušet, ZKUSIL jsem na jednom hřídeli zaměnit nová kola za stará a převodovka se točí jak má. Proto mě napadla ta nedobrá cesta kombinace nebo lehkého obvodového obroušení těch nových kol. Protože myslím, že dokud se ta nová kola trochu neochodí, převodovka se prostě točit nebude a budu na tom zbytečně trápit motor. To je vše.

Edit: Nechápu, o jakým rozm*dávání a přehazování koleček kam nepatří mluvíš. Prostě jsem zaměnil stará kola za nová metodou kus za kus a s kontrolou podle výkresu převodovky, takže všechna kola jsou, kde mají být. A když se to celé sotva točilo, ZKUSMO jsem na jeden hřídel vrátil stará kola. Tak vznikla domněnka, že dokud se ty nový kola trochu neochodí, půjde to ztuha - fungl nová ozubená kola tohle občas dělají. Jenže tady je to natolik tuhý, že na tom nechci trápit motor. Proto jsem si dovolil ten dotaz - byť možná nedobrý.
A už vůbec nechápu, proč se rozčiluješ. Jestli snad myslíš, že jsem tu kombinaci nových a starých kol opravdu zavřel a vrátil do podvozku, tak mi prosímtě řekni, kde jsem to napsal.
Mára126

#4 Příspěvek od Mára126 »

Ty nový kola sou zase plastový ? nebo už kov.
http://mara126.rajce.idnes.cz/
OndraBM

#5 Příspěvek od OndraBM »

Plast. Kovový bych radši, ale zatím jsem se pořádně nedostal k efektivnímu pátrání. Tak abych zase jezdil, vzal jsem originál, a to je plast.
Mára126

#6 Příspěvek od Mára126 »

A porovnával si starý kola vs. nový aspoň šuplérou ?
http://mara126.rajce.idnes.cz/
OndraBM

#7 Příspěvek od OndraBM »

Až ted... Nový kola jsou o 1-2 desetiny mm větší

Edit: A protože jsem na odpoledne domluven s kamošem, vzal jsem jen velká kola a tu desetinku jim stáhl. A celý soukolí ted jde o poznání líp. Takže mám převody komplet nové a hurá.
Odpovědět

Zpět na „Auta“