Příjmač FRSKY-RX8R
Příjmač FRSKY-RX8R
Dobrý den.Prosím o radu: svojí nepozornosti jsem si ,,utrhnul" na příjmači anténky co mají na koncích ty plíšky. Mohu je nahradit anténkama originál bez těch plíšku? Nejde mě dát tady foto. 
Re: Příjmač FRSKY-RX8R
Mě bylo kdysi řečeno že je to jedno, klidně ať použiju ty "bez plíšku". Mám to několik let, na několika RX a funguje. Měnil jsem i z důvodu že mi prostě ta placatá anténa nevyhovovala. Má jednu výhodu v tom, že prostě ten aktivní konec a ta protiváha je v rovině, u klasické antény když to ohneš snižuješ její zisk. Aktivní část a cca stejně dlouhý kousek za izolované části by měl být v rovině. Toť ale praví teorie a najde se hromada lidí co to tak nemá a bez problémů jim to funguje.
Já když jsem si u RC STUDIA objednával přijímače X8R, tak jsem si zrovna objednal antény bez toho plíšku. Tedy koax a na jedné straně konektor a na druhé straně obnažených od stínění asi 30mm středu toho koaxu. A funguje do nevidím.
Na 700 metrů přijímač asi 160 cm nad zemí, anténky do Vé ve vodorovné poloze proti vysílači a vysílač položený na travnaté cestě a anténa ukazovala na přijímač. Tedy ten nejhorší vyzařovací diagram a vše fungovalo bez problémů.
Na 700 metrů přijímač asi 160 cm nad zemí, anténky do Vé ve vodorovné poloze proti vysílači a vysílač položený na travnaté cestě a anténa ukazovala na přijímač. Tedy ten nejhorší vyzařovací diagram a vše fungovalo bez problémů.
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Presnejšie by to malo byť 31 mm, ale ten milimeter hore-dole nevadí až tak...Janek2 píše: pát 18.04.2025 9:53 Já když jsem si u RC STUDIA objednával přijímače X8R, tak jsem si zrovna objednal antény bez toho plíšku. Tedy koax a na jedné straně konektor a na druhé straně obnažených od stínění asi 30mm středu toho koaxu. A funguje do nevidím.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Ono ještě záleží na ladění vnitřních obvodu a zkracovacím koeficientu, ten záleží na průměru koaxu.
mior píše:
"Presnejšie by to malo byť 31 mm, ale ten milimeter hore-dole nevadí až tak..."
Já jsem napsal asi 30mm. Ale o to kolik mm v mém příspěvku vůbec nešlo. Já jsem jen Messerovi3 chtěl vysvětlit, že je to podle mě úplně, nebo téměř úplně jedno, jaká anténa tam je.
"Presnejšie by to malo byť 31 mm, ale ten milimeter hore-dole nevadí až tak..."
Já jsem napsal asi 30mm. Ale o to kolik mm v mém příspěvku vůbec nešlo. Já jsem jen Messerovi3 chtěl vysvětlit, že je to podle mě úplně, nebo téměř úplně jedno, jaká anténa tam je.
A jak to píše blesk:
"Ono ještě záleží na ladění vnitřních obvodu a zkracovacím koeficientu, ten záleží na průměru koaxu."
Teď jsem změřil antény na X8R a mají přesně 28 mm. Mám ještě náhradní a ta má 32 mm. Když mě ještě zaslali z RC STUDIA dvě antény, tak jedna měla o 2 mm víc než druhá. Ale obě dvě byly na stejný přijímač. Tak jsem tam napsal a bylo mě odpovězeno, že to je normální a že tedy záleží na typu koaxu. Ty koaxi se sice jevily vizuelně stejně, ale? A fungují na jednom příjímači už dost let. A to je právě to, co napsal blesk.
Prostě není koax, jako koax.
"Ono ještě záleží na ladění vnitřních obvodu a zkracovacím koeficientu, ten záleží na průměru koaxu."
Teď jsem změřil antény na X8R a mají přesně 28 mm. Mám ještě náhradní a ta má 32 mm. Když mě ještě zaslali z RC STUDIA dvě antény, tak jedna měla o 2 mm víc než druhá. Ale obě dvě byly na stejný přijímač. Tak jsem tam napsal a bylo mě odpovězeno, že to je normální a že tedy záleží na typu koaxu. Ty koaxi se sice jevily vizuelně stejně, ale? A fungují na jednom příjímači už dost let. A to je právě to, co napsal blesk.
Prostě není koax, jako koax.
Chlapi děkuji za vaše odpovědi 
Rádo se stalo. Myslím, že to tak na vysvětlenou stačí.