Zdravím,
ako som už v inom vlákne spomínal, kolega zakúpil vysielač Futaba F14SG a podľa pokynov sme úspešne zmenili aj mód.
Teraz k tomu zakúpil aj vario SBS-02A.
Len sa nám nedarí toto vario sprevádzkovať.
Nie som futabák, ale nejako som pochopil, že sa to vario musí najprv registrovať cez vysielač, bohužiaľ som nikde nenašiel zrozumiteľný postup, ako na to.
Máte niekto s týmto skúsenosti, že by ste nás mohli posunúť?
Ďakujem!
Futaba F14SG a vario SBS-02A
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Futaba F14SG a vario SBS-02A
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Re: Futaba F14SG a vario SBS-02A
Vario připojit přes Y kabel k SBUS2 konektoru na zádech vysílače. Na druhý konektor toho Y kabelu připojit napájení 5V (přibližně).
Zapnout Tx, vyvolat Linkage menu, na straně 2 zvolit Sensor.
Tam na str.7 zvolit Register a potvrdit. Tuto operaci (Register) provést opakovaně, protože senzor snímá jednak výšku, jednak vario a obsazuje tedy dva sloty.
Pokud potom není v modelu připojeno více senzorů snímajících výšku a vario, registrace není nutná, ale musí se manuálně zadat na kterém slotu vario bude. Myslím, že cestou Registrace je to jednodušší, tam se o nějaké sloty nemusíš zajímat.
Pak už se připojí senzor k SBUS2 portu na Rx.
Na Tx se ještě musí telemetrie povolit v Linkage menu, položka System, Telemetry nastavit na ACT.
Doufám, že jsem to takhle "nasucho" nepoplet....
Jo a ještě jsem zapomněl. Pokud se bude senzor používat ve více modelech, je nutno ho registrovat v paměti každého modelu zvlášť.
Zapnout Tx, vyvolat Linkage menu, na straně 2 zvolit Sensor.
Tam na str.7 zvolit Register a potvrdit. Tuto operaci (Register) provést opakovaně, protože senzor snímá jednak výšku, jednak vario a obsazuje tedy dva sloty.
Pokud potom není v modelu připojeno více senzorů snímajících výšku a vario, registrace není nutná, ale musí se manuálně zadat na kterém slotu vario bude. Myslím, že cestou Registrace je to jednodušší, tam se o nějaké sloty nemusíš zajímat.
Pak už se připojí senzor k SBUS2 portu na Rx.
Na Tx se ještě musí telemetrie povolit v Linkage menu, položka System, Telemetry nastavit na ACT.
Doufám, že jsem to takhle "nasucho" nepoplet....
Jo a ještě jsem zapomněl. Pokud se bude senzor používat ve více modelech, je nutno ho registrovat v paměti každého modelu zvlášť.
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Ďakujem veľmi!
Vario sa bude (zatiaľ) používať iba v jednom vetroni.
Asi sme nedávali tú registráciu opakovane...
Vyskúšame a dáme vedieť!
Vario sa bude (zatiaľ) používať iba v jednom vetroni.
Asi sme nedávali tú registráciu opakovane...
Vyskúšame a dáme vedieť!
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Môžem pripojiť aj 5V BEC, či to musí byť baterka?
Dávám vždycky baterku, ale nenapadá mě důvod, proč by to nemohl být BEC. Asi bych raději zvolil externí napájení toho BECu a ne z vysílačové baterky, aby to bylo galvanicky oddělené. Ale netuším, jak je to zapojené uvnitř Tx.
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Všetko sme urobili, ako si písal.
Keď sme skúsili registráciu viackrát, tak pri kliknutí na Register píše - Already exists - čo značí, že už je zaregistrovaný.
Ale keď vario pripojíme k prijímču, nič neukazuje.
Po kliknutína Register píše Communication error.
Aj sme čosi nastavili v Telemetry, ale nič nevidíme...
Keď sme skúsili registráciu viackrát, tak pri kliknutí na Register píše - Already exists - čo značí, že už je zaregistrovaný.
Ale keď vario pripojíme k prijímču, nič neukazuje.
Po kliknutína Register píše Communication error.
Aj sme čosi nastavili v Telemetry, ale nič nevidíme...
Když se při kliknutí na REGISTER objeví hláška Communication error a senzor je připojený k Rx, je to v pořádku, protože při registraci má být připojený k Tx.
Po registraci a připojení senzoru k Rx, byste měli senzor vidět v Linkage menu - strana 2 - Sensor - strana 1-6 (nejspíš na první nebo druhé). Pokud ano, je zaregistrovaný. Pokud ne, tak nevím....
Hodnoty ze senzoru by měly být vidět v Linkage menu - TELEMETRY. Lepší je samozřejmě si je nechat posílat do sluchátka. Slovenčina ani čeština, bohužel, není k dispozici. Mě to mluví jen anglicky.
Interval hlášení a jiná nastavení se dělají v Linkage menu - TELEM.SET.
Nastavení alertů a limitů je v Linkage menu - TELEMETRY, kde se kliknutím na příslušný senzor otevře menu nastavení.
Jestli vám to takhle nechodí, tak netuším, kde je zrada. Ona Futaba má tu telemetrii hodně nešikovně dělanou, ale už jsem si zvyknul
Ještě mě napadá, jestli jste nehledali hodnoty ze senzoru v TELEM.MONI (levé tlačítko HOME/EXIT). Tam to zobrazit nejde nebo to aspoň neumím.
Po registraci a připojení senzoru k Rx, byste měli senzor vidět v Linkage menu - strana 2 - Sensor - strana 1-6 (nejspíš na první nebo druhé). Pokud ano, je zaregistrovaný. Pokud ne, tak nevím....
Hodnoty ze senzoru by měly být vidět v Linkage menu - TELEMETRY. Lepší je samozřejmě si je nechat posílat do sluchátka. Slovenčina ani čeština, bohužel, není k dispozici. Mě to mluví jen anglicky.
Interval hlášení a jiná nastavení se dělají v Linkage menu - TELEM.SET.
Nastavení alertů a limitů je v Linkage menu - TELEMETRY, kde se kliknutím na příslušný senzor otevře menu nastavení.
Jestli vám to takhle nechodí, tak netuším, kde je zrada. Ona Futaba má tu telemetrii hodně nešikovně dělanou, ale už jsem si zvyknul
Ještě mě napadá, jestli jste nehledali hodnoty ze senzoru v TELEM.MONI (levé tlačítko HOME/EXIT). Tam to zobrazit nejde nebo to aspoň neumím.