Autochladnička

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Woita
Kontaktovat uživatele:

Autochladnička

#1 Příspěvek od Woita »

Ahoj všichni,
máte zkušenost s chladničkou do auta? Rád bych si pořídil chladničku do auta, na cestování v létě k moři apod.
Nejdříve se mi líbila autochladnička Lidl s cenou okolo 3000 kč, napájení 230V/12V autozásuvka/akumulátor, líbila se mi tam ta možnost aku, na takovou tu univerzální akubaterii Lidl co se používá při všechno Lidl-nářadí.
Ale jak jsem se ponořil do problematiky, tak ty termoelektrické nevím jestli je to to pravé, asi je lepší kompresorová. Ty bývají trochu dražší, ale opravdu chladí a energeticky jsou na tom líp.
Mimochodem, dneska přes den v e-shopu Lidlu byla ta chladnička 24l na výběr ve třech variantách - bez baterie (u té varování že už zbývá jen pár kusů), s baterií LiIon 4 Ah, s baterií LiIon SMART 4 Ah, a teď večer už tam není žádná :o

Používáte někdo, máte zkušenost, poradíte?
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
pepin

Re: Autochladnička

#2 Příspěvek od pepin »

Mám jak kompresorovou, tak i peltierovou, se spotřebou elektřiny je to v létě v podstatě uplně jedno,

--peltierová si za 24h vezme z 12V cca 50Ah,-.-standartně setrvale berou je jedno jaká velikost cca 3A ---teplotu srazí tak max o 20 stupnu oproti okolí-

kopresorová nejspíš stejně, bo páč máš u kompresorový možnost nastavit nižší teplotu, v létě a na sluníčku bude žrát v podstatě stejně, jako ta obyč peltierová, jen bude víc chladit.

Mám něco takového--
https://www.kaufland.cz/product/4925676 ... h0QAvD_BwE

jen jsem na ní ještě dodělal nadstavbu z polyše aby se do ní vubec něco vešlo--problém jsou ty petky--cola, sodovka, pokud se to do ledničky nevejde na stojáka, tak ty petky šikmo zabírají hrozně místa.

výhoda kompresorový--chladí víc, trochu ekonomičtěji, ale kuli kompresoru je bedna veliká ale uložný prostor docela malý---pár plechovek ,sejra, salám a je to plný, pokud petka, tak jedna šejdrem.
bez přípojky 230V nemáš absolutně šanci je jedno jakou ukrmit ani 24h, lednička automaticky předpokládá bud přípojku 230V nebo minimálně 100W solár, plus nějaká trakční baterie .

JInak mám vyzkoušeno, že nejchladnější místo je na podlaze hned za přednima sedačkama--asi nějaká přirozená cirkulace vzduchu

loni jsem si koupil ještě malou obyč na přesně 6 plechovek. u ní je fajn, že manželka z ní nemá pocit že muže udělat do kempu nákup jak na vánoce a když si koupím v sámošce vychlazený plechovky, i když není zapnutá, chvilku to v ní vydrží vychlezený--v podstatě ji spíš využívám jen jako termobox jen na ty plechovky.

já mám teda na střeše auta solár 400W, ale ono to tak trochu postrádá stejně smysl--první lok se sice napiješ vychlazenýho, ale další lok už je to v létě stejně teplý jako chcanky pokud s tím poiřád neběháš do ledničky a z ledničky, ale tu malou právě není problém si vzít--přenést třeba k židličce a po napití tu plechovku zase vrátit do tý pidilednice.

https://www.datart.cz/bazar/prenosna-ch ... VkQAvD_BwE

V principu ale u autoledničky je zásadní problém ženská, jak ví, že má lednici, nakoupí tunu píčovin co ve finále stejně odveze nenačatý z dovolený domu, ale strašně jí v tý lednici vadí to tvoje jedno pivo bo když si p=ro něj jdeš, komplet jí zpřeházíš ty její srovnaný mozarely a jiný nepoživatiny.

Ale pořád platí, žádnou elektrickou autoledničku neukrmíš ani 24 hodin bez 230V nebo soláru a na 3 dny s přehledem stačí a nejlíp poměr výkon a využitelná velikost funguje polyš krabice s naledovanýma kostkama .
Naposledy upravil(a) pepin dne stř 12.03.2025 0:33, celkem upraveno 1 x.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od TomasC »

pepin píše: úte 11.03.2025 23:56 ono to tak trochu postrádá stejně smysl--první lok se sice napiješ vychlazenýho, ale další lok už je to v létě stejně teplý jako chcanky pokud s tím poiřád neběháš do ledničky a z ledničky
Doporučuji !!! Objeveno v Austrálii, kde je to v podstatě povinnost.
Přílohy
dc280119-0b68-41e2-9fa5-d30840a4b9a8.png
pepin

#4 Příspěvek od pepin »

TomasC píše: stř 12.03.2025 0:31 Doporučuji !!! Objeveno v Austrálii, kde je to v podstatě povinnost.
přesně netuším o co jde--pokud o obyč termoobaly,tak to používám--teda modelářsky, něco jako obaly na křídla.

mě by se líbilo něco, jako klidně peltierem se spotřebou cca 1A chlazený box pouze na jednu plechovku třetinku, zkoušel jsem si to vyrobit, ale nezadařilo se aby to bylo malý --problém je to chlazení a odfuk tepla z druhé strany peltieru --prostě to nejde vyrobit jako že do většího hrnku co chladí strčíš třetinkovou petku, to by smysl mělo--jdeš si otevřít pivo, strčíš ho doto chlazeného hrnku--zapneš baterku, piješ a chladíš, dopiješ, vypneš.

já si takto udělal ze dvou peltieru obal na ohřívání v zimě a mrazu zmrzlý plynový kartuše kempinkového turistického plynového vařiče, to funguje, bo ven to chladí a teplo z peltieru odebírá zmrzlá kartuše, ale v létě a obráceně to teplo musí chladit ventilátor a to už je problém.

Ale funkční pidi lednice na jednu plechovou třetinku, to vymyslet, tak jsem milionář.

zkoušel jsem i experimentovat s obyč termoflaškou--neskutečný oser to vymejvat, prostě to od coly, nebo piva poměrně rychle zasmrádne a nejde to zevnitř dostat--hlavně neskutečný šachování, jak to přelejváš, tak to pění, tak na desetkrát, prostě to taky nefunguje.

v principu--auto a lednička je kloudně neřešitelný problém už jen díky tomu, jak je to koncipované, že se do té lednice leze víkem zezhora--to, co potřebuješ vždy vyndat je vždy až uplně dole a když to zespodu vyndáš, všechno se do toho místa sesype a už tam nejde vrátit to, co jsi vyndal.

ta polyšová krabice s led kostkama to je fakt super jak je to veliký, ta malá lednička na 6 plechovek taky super, ikdyž tam místo jedný plechovky napchám třeba salám, abych tam zase vrátil jednu třetinku šachuju jen s tím salámem, ale ta kompresorovka 20 litru, to je jak když chceš v pískovišti vyhrabat čtvercovou díru, cokoli z toho jdeš vyndat, vrátit to tam zpět znamená komplet to znovu přeskládat----teda když tam máš jen ty třetinky, tak je to v poho, ale ty ženský to s tou mozarelou fakt dost fest komplikujou.
prikrylm

#5 Příspěvek od prikrylm »

Jestli jsem TO správně pochopil, tak ty obaly na plechovky, co tu Tomáš preferuje, jsou "nasákavé", vnitřek se navlhčí a k chlazení se "zneužívá" skupenského tepla. Používalo se (používá se?) ve formě vlhčeného filcového obalu na čutoru.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
pepin

#6 Příspěvek od pepin »

prikrylm píše: stř 12.03.2025 7:38 Jestli jsem TO správně pochopil, tak ty obaly na plechovky, co tu Tomáš preferuje, jsou "nasákavé", vnitřek se navlhčí a k chlazení se "zneužívá" skupenského tepla. Používalo se (používá se?) ve formě vlhčeného filcového obalu na čutoru.
To jsem taky zkoušel, hodit přez tu polyš termokrabici mokrýručník. No určitě to funguje ale jen když to necháš na přímem slunci. Nemá potom to pivo teplotu 40 stupnu ale pouze 39 stupnu.

U těch ruzných termoobalu a třeba jak jsem zkoušel to přeliti do termoflašky. Ono je to potom takový divný to pít. Asi by nikomu moc nechutnala třeba plzen pokud ny mu ji někdo nalil do hlubokýho polývkovýho talíře a dal mu k tomu lžíci.

S jidlem je to v kempu podobný, není problém hodit do hrnce rajskou s kolinkama a ohřat to komplet. Ale na svíčkový se šesti vše ohřátý v kastrolu by si asi málokdo pochutnal.

Ale určitě ten třeba vlhčený nebo jen termoobal přez vychlazenou plechovku funguje. Já to hlavně použivam když jedeme na výlet na koloběžce že si dám pití do toho termoobalu do batohu a okolo ještě třeba mikinu. Vydrží to potom znatelně déle chlazené. Ale smysl to má jen pokud je ten nápoj vychoazený třeba na 4 stupně. A když ho potom piješ tak má teplotu třeba 10 / 15 stupnu.

Dát ale do toho termoobalu plechovku teplou 25 stupnu a čekat že se v navlhčeném obalu ta teplota sníži na 10 stupnu tak to opravdu takto nefunguje.
Naposledy upravil(a) pepin dne stř 12.03.2025 9:01, celkem upraveno 1 x.
Úsměv

#7 Příspěvek od Úsměv »

Zkoušel jsem oba typy chladniček a je to ve finále hodně podobné. Peltierka je slabá i na síti. Používám to jako termobox a k petkám s pitím do nich vkládám pár mražených potravin. Něco na rychlou spotřebu. Například guláš, krabici se zmrzlinou a podobně. Když to takhle nejde, mám nakoupené mrazící vložky a ty tam naláduju. Ve finále to je daleko účinnější než zabudované chlazení. Možná by se v Prúseru měli věnovat takovýmto věcem a auta a víčka pustit k vodě. :D
S úsměvem jde všechno líp.. :D
pepin

#8 Příspěvek od pepin »

Joo to je základ, nákup udělat minimálně den předem a co jde, nacpat doma před odjezdem do mrazáku. Prostě do termoboxu nebo i lednice dat všechny věci předchladit.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od TomasC »

pepin píše: stř 12.03.2025 1:02 přesně netuším o co jde--pokud o obyč termoobaly,tak to používám--teda modelářsky, něco jako obaly na křídla.
Pokud bych to měl k něčemu přirovnat, tak je to takový 5-7mm neoprén s látkovým potahem zvenku. Izoluje to plechový povrch plechovky. Zabraňuje orosení, atd. Rozhodně je to velmi znatelný rozdíl.
pepin

#10 Příspěvek od pepin »

TomasC píše: stř 12.03.2025 11:02 Pokud bych to měl k něčemu přirovnat, tak je to takový 5-7mm neoprén s látkovým potahem zvenku. Izoluje to plechový povrch plechovky. Zabraňuje orosení, atd. Rozhodně je to velmi znatelný rozdíl.

To jo, určitě to funguje, ale základ je, že to jen a pouze funguje jako izolace, nikoli že to ochlazuje. Utčitě třeba super v rodinnem domku. Vyndáš plechovku z ledničky, zasuneš do obalu a jdeš na zahradu grilovat. Blbě se do toho sle už bude strkat sklenička s vinem nebo pulitr s pivem. Je to prostě jen na ty plechovky.

Při kempování pak nakonec zjistiš že všechny ty ruzný jednoučelový věci jsou docela nepraktický bo to není kam dát, když už to někam zastrčíš třeba mezi po ponožky za hodinu to hledáš v tašce kde máš neopreny nebo v batohu na kolo jestli jsi to tam náhodou nezapoměl včera a pokud se ten obal nahřeje když ho necháš zapomeneš na vypitý plechovce na sluničku, další vychlazenou plechovku kterou do toho zasuneš si v podstatě tim nahřatym obalem nejdřiv trochu ohřeješ.

No prostě pokud jezdíš často kempovat postupně začneš zjištovat kolik je na světě blbosti co v podstatě nic moc prakticky nefungujou.

Samozřejmě pokud jedeš do kempu jen a pouze pit chlazene napoje a kuli ničemu jinemu tam nejedeš, na nějaký ideálni zpusob jak udržet chladny nápoj alespon o stupen studenější než okolní teplota nakonec přijdeš.

Prostě obytný karavan, připojka na 230 v v karavanu puštěná klimatizace aby klasická kompresorová lednička pod kuchynskou deskou byla v okolní teplotě max 25 stupnu v lednici nastaveno chlazeni na 4/8 stupnu, ano, takto to fungovat bude.

Jenže o když máš dodávku, nechceš mit uvnitř v autě zapnutou lednici která ven tedy v autě ještě navíc topí bo není na zadku lednice z auta odfuk toho tepla, navíc je hlučná. Vstupem do auta chceš byt zaparkovaný směrem ke sluníčku kam lednici dát na sluničko nemužeš, ale do lednice za auto do stinu nikoho nebaví pořad běhat do lednice aby se napil z plechovky a zase ji tam vrátil.

Prostě nakonec zjistíš, že zvyknout si na to, že v létě když je v kempu teplo tak je teplý i pití je vlastně ta pravá kempovací pohoda bo jinak tam jen litáš okolo těch ruzných stejně né moc funkčnich počovin.

Na studený si pak nakonec dojdeš někam do kiosku nebo restaurace a ve finále to je o levnější než ten nákup těch nefunkčnich elektronickych hovadin.

Ono by to bylo docela smysluplý, pokud by bylo možný si udělat cosi jako přenosnou kuchyn na tažny zařizení. Jenže na kouli na tažný musi byt všechno homologovaný, prostě tam nejde něco dobastlit. Nosič na kola je na kola, ale nesmíš na něj ani hrábnout abys ho upravil třeba na koloběžky nebo abys na nosič na kola nějak přikurtová třeba bednu s nářadim.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od TomasC »

Chápu, zkušenost je nepřenosná. Jde o to, že je to kromě chlazení také zdrojem vzpomínek a u mě součást výbavy kufru s vysílačem.

K ledničce. Jednoznačně kompresorová. Jako ideální vnímám utratit 100 Kč za 5kg kostkového ledu.
Přílohy
20250312_121246.jpg
pepin

#12 Příspěvek od pepin »

Ten vzpominkovej obal jeti tak to je snad jasný. Tady vubec nejde o to, jestli to má smysl na tu plechovku navlíknout, prostě to na tu plechovku navlikneš a když to vezmeš do ruky, je ti u srdce dobře.

Já třeba takto rád občas koupim nějaký nuž, skleničku někde na blešáku, burze starožitnoctví. Když to pak vezmu do ruky, zavzpomínám u toho-to jsme koupili když jsme tehdy byli tady v tom nebo tady v tom kempu.

Je to takový přijemnější než když to koupíš třeba doma za barákem v makru.

Jinak když jsě narazil na to makro, neskutečně suprově se osvědčilo rávě z makra takový to nerezový nádobí jak je to v jidelnách ponořený do horký vody. Hlavně jak je to čtvercový tak to nezabira mrtvý prostor v ruzných přepravkách jako kulatý kastroly, poklice jsou na to placatý a je možnost koupit i poklice s výřezem aby z toho mohla koukat lžíce. A přez ty hranatý rohy se to i dobře vylejvá třeba olej do prázdný petky.

Pokusem omylem se ale časem ty věci tak nějak vyselektuji.
Přílohy
46C90DB7-EC48-4FFB-9BA0-4FE787E3E3F4.jpeg
4A0AF091-E509-44EB-9971-8C2C83912BD5.jpeg
C86EF708-A044-496E-8A85-7C7DCF6FBDBB.jpeg
B260720F-8700-4894-8B06-DA8A0D87CE48.jpeg
pepin

#13 Příspěvek od pepin »

TomasC píše: stř 12.03.2025 12:16

K ledničce. Jednoznačně kompresorová. Jako ideální vnímám utratit 100 Kč za 5kg kostkového ledu.
Tome, jak jsem psal, kompresorovou mám, takže nějakou reálnou zkušenost, jak funuje komresorová v kombinaci s kempováním také, si myslím, že až odejde, novou komresorovou už rozhodně kupovat nebudu---zázrak se prostě s kompresorovou ledničkou nekonal.

spíš bych to řešil tak, a v podstatě jen čekám na to, až to zase někde v kempu vyplave u popelnic, že tam někdo po reálné zkušenosti vyhodí tu obyč peltierovskou --kyblík, nahoře s tím chlazením, že si vyrobím pod auto --pod podlahu auta polyš krabici, která se vejde pod auto--pod práh a do ní na první 4 dny dám z domova namražený kostky a na další dny budu mít možnost na její vrchní víko prdnout právě to víko z obyč peltierovské kyblíkové, pod tím autem je vcelku chládek--rozhodně větší chlad než na sluníčku, bude ta lednice hned pod bočníma šoupačkama dodávky--tedy po ruce--- bude ta polyš krabice opravdu prostorná a tak nějak to bude z ní pořád víc chladnější než někde přímo venku na sluníčku .

někdy jde fakt o blbosti, který ti prvotně vubec nedojdou---pokud bude slejvák, na lednici která je pod autem fakt pršet nebude a pokud budu mít před šoupačkama vytaženou roletu, nebude pršet ani na mě až si pro něco pujdu do té lednice.

zatím si ale vystačím s ruznejma kombinacema podle toho kam jedu s tím co mám.
Bel Mondo

#14 Příspěvek od Bel Mondo »

pepin píše: stř 12.03.2025 1:02

Ale funkční pidi lednice na jednu plechovou třetinku, to vymyslet, tak jsem milionář.

Kdysi jsem koupil (asi v Lidlu) takové chlazení na jednu plechovku s peltierem. Dodělal jsem si k tomu ještě malou kostku z polystyrenu a používám to v práci, když dělám venku na slunci. Z autobaterky to vydrží běžet celou směnu. A v zimě to dokáže plechovku přihřívat, což se dá taky využít.
pepin

#15 Příspěvek od pepin »

Jako ta malá se mi nakonec zdá super a v pohodě ta hyunday na 6 plechovek. Pokud tam dam jen 3 plechovky tak se mi tam potom vejde i ta namražená kostka tak ji nemusim ani zapínat. Právě jsem ji koupil po mem neuspěšnem pokusu si vyrobit samo domo malou z peltieru.

Jen jsem si myslel že když koupim origo malou, když bude malá, bude mit i nižší spotřebu ale bohužel.

I ta malá si bere ty cca 3A.

Pokud ta tvoje na jednu plechovku vydrží na autobaterku cca 8 h tak to bude asi spotřebou stejný. Prostě pokud na peltier tak 3 A a je jedno jak veliká. Jen čim menší tak asi bude to chlazení efektivnejší.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“