Futaba T14SG
Re: Futaba T14SG
Marně se snažím zprovoznit teplotní senzor T125 od MAV Sense (s nálepkou Kavan) na T14SG. Podle popisu by měl umět Fasstest a měl by se dát připojit jako jiný futabí senzor k S.Bus2. Ale nic to nedělá. Když ho chci zaregistrovat do TX, hází communication error. Postupuju úplně stejně, jako s futabíma senzorama i s Unisens-E, které všechny chodí OK. Připojil jsem ten MAV Sense k Jetiboxu a normálně ho vidí, měří teplotu, dá se nastavit. Ale s Fasstestem ani ťuk. Co dělám blbě? Máte to někdo funkční?
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
Vyřešeno. Chybu jsem dělal v tom, že jsem se snažil senzor zaregistrovat v Tx. To není třeba. Stačí v "Linkage Menu" - "Sensor" na slotu č. 1 vybrat z nabídky TEMP125 a potvrdit ho. Toť vše.
Včera se mi stala zvláštní věc, respektive zvláštně načasovaná. Po letu jsem normálně a kupodivu i měkce přistál a v ten moment mi umřel vysílač T14SG. Na stojánku jsem už nedojel. Hází mi to hlášku viz obrázek. Vyp/zap, ani odpojení baterie nepomohlo, výměna SD karty taky ne. Ihned po zapnutí se objeví hláška, rádio pípá a nesvítí RF. Rádio nevysílá. Nesetkal jste se s tím už někdo?
V manuálu, na straně 22 píšou, že by TO mohlo být nějaké ne úplně prima poškození nějakého vnitřního zařízení. Možná jen nějaký "bordel". Zkusil bych rozebrat, vyfoukat, složit a zkusit. Třeba TO pomůže.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Ocividne nejsi prvni:Asek píše: pon 08.09.2025 7:48 Včera se mi stala zvláštní věc, respektive zvláštně načasovaná. Po letu jsem normálně a kupodivu i měkce přistál a v ten moment mi umřel vysílač T14SG. Na stojánku jsem už nedojel. Hází mi to hlášku viz obrázek. Vyp/zap, ani odpojení baterie nepomohlo, výměna SD karty taky ne. Ihned po zapnutí se objeví hláška, rádio pípá a nesvítí RF. Rádio nevysílá. Nesetkal jste se s tím už někdo?
https://www.helifreak.com/showthread.php?t=590575
https://www.rcuniverse.com/forum/futaba ... error.html
https://www.futaba-forum.net/forum/mode ... 14sg/8773-
https://www.youtube.com/watch?v=D898oj_EjPg
Zda se, ze resenim je to poslat do opravy. Nekteri uzivatele meli uspech s vyjmutim akumulatoru na delsi dobu.
Dokazu si predstavit, ze se data ukladaji do nejake externi SPI flash (nebo EEPROM) a ta odesla. Pokud to tak je, je treba najit nekoho kdo to umi opravit. Pokud ne, tak originalni servis, ale to se pro to radio asi nevyplati.
Vevnitř jsem byl. Tam je to jak nové. Žádný prach, nečistoty, nic.
Taky si to tak nějak představuju, že za letu jsou data natažená do RAM, takže když ta EEPROM odejde, nic se neděje, ale jen do vypnutí Tx. Zvláštní je ale to, že jsem normálně přistál a pak už jsem letadlo neovládal. Mezitím jsem vysílač nevypnul. Je to divné.....warhawk píše: pon 08.09.2025 12:57 Dokazu si predstavit, ze se data ukladaji do nejake externi SPI flash (nebo EEPROM) a ta odesla. Pokud to tak je, je treba najit nekoho kdo to umi opravit. Pokud ne, tak originalni servis, ale to se pro to radio asi nevyplati.
Servis asi už ne, to by se nevyplatilo. Dneska jsem na DE Ebayi koupil stejné rádio za velmi slušný peníz.
Stalo se mi to samé. Ale 14-tku používám už jen velmi zřídka.
Stalo se to po delší době vypnutí. Zapnul jsem, hlásila to samé co tobě. Tak jsme si jen řekl že je asi až moc vybitá, vyndal jsem aku, nabil, vrátil myslím až druhý den a už zase chodila. Tím jsem to považoval za vyřešené a už to neudělala.
V
Stalo se to po delší době vypnutí. Zapnul jsem, hlásila to samé co tobě. Tak jsme si jen řekl že je asi až moc vybitá, vyndal jsem aku, nabil, vrátil myslím až druhý den a už zase chodila. Tím jsem to považoval za vyřešené a už to neudělala.
V
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
www.vpmodel.cz
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
https://www.modelbouwforum.nl/threads/f ... sg.284929/Asek píše: pon 08.09.2025 13:38 Taky si to tak nějak představuju, že za letu jsou data natažená do RAM, takže když ta EEPROM odejde, nic se neděje, ale jen do vypnutí Tx. Zvláštní je ale to, že jsem normálně přistál a pak už jsem letadlo neovládal. Mezitím jsem vysílač nevypnul. Je to divné.....
Servis asi už ne, to by se nevyplatilo. Dneska jsem na DE Ebayi koupil stejné rádio za velmi slušný peníz.
Já si dokáži představit, že ten osmipinový chip poblíž mikroprocessoru je právě ta paměť. Pokud je tvůj vysílač již nahrazený, mohl bych jej zkusit vyměnit (mám na to vhodnou kvalifikaci) a zkusit, zdali to pomůže. Měl bys pak druhé rádio, nebo jej mohl darovat třeba DAF děckám do kroužku v Praze.
To by šlo. Přejděmež do SZ, dohodnem to.
Na to jsem zvědavý. Pak se pochlubte, jak to dopadlo. Držím palce.
Třeba bude lokální servis na Futaby.
Třeba bude lokální servis na Futaby.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
On zase tak lokální neníprikrylm píše: úte 09.09.2025 7:48 Na to jsem zvědavý. Pak se pochlubte, jak to dopadlo. Držím palce.
Třeba bude lokální servis na Futaby.![]()
Už jsme domluvení, uvidíme.
Tak to jsi měl víc štěstí. Zkusil jsem baterku odpojit ještě jednou, tentokrát asi na 12 hod (dobitá je) a nic.....Papir píše: pon 08.09.2025 14:32 Stalo se mi to samé. Ale 14-tku používám už jen velmi zřídka.
V
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj všichni, konečně jsem se dostal k nějakému update ohledně opravy zmiňované T14SG. Bohužel, nemám dobré zprávy. Podařilo se mi koupit velmi podobnou paměť od stejného výrobce a vlastně jsem vyzkoušel tři různé FLASH. Jedna nefungovala vůbec a rádio se vůbec nezaplo. To je dobrá zpráva, protože jsem tím mohl ověřit, že s těma ostatníma komunikuje a zřejmě neověřuje chip ID.
S dvěma dalšími se rádio zaplo, ale cesta ke kýženému vysledku nevedla. A nejsem z toho moc chytrý.
Má se to takhle: Když rádio několikrát zapnu, třeba třicetkrát za sebou, někdy najede. Dostal jsem se dokonce do stavu, kdy jsem mohl vytvořit nový model, vybrat přenos (FASST, FASStest) apod. Ale po chvilce klikání opět začne řvát tahle otravná hláška.
Rovněž se mi podařilo pomocí staré SD karty opakovaně updatovat firmware, ale stejný problém. Paměť se nijak neinicializovala. Rovněž se mi nepodařilo se dostat do žádného systémového menu, kde bych mohl rádio vrátit do továrního nastavení.
Když jsem si s tím zoufale hrál, tak se mi zdálo, že tlak (nebo odpor mých rukou) v okolí konektoru pro učitel - žák dělá rozdíl. Několikrát se mi podařilo dokonce nabootovat v řadě zasebou. Ale pak zase třeba dvě hodiny nikoliv. Rovněž volba modelů se rovnala volbě rozsypaného čaje. Názvy modelu neseděly (byly tam jen dva) a byly tam různé znaky.
Původní FLASH se mi podařilo přečíst pomocí BUSpirate a moc ke čtení tam není. Ani v Hex. Ale zajímalo by mě, jestli má původní majitel model ION.
Čtení proběhlo vpořádku, detekce paměti také. Bude zřejmě OK.
Co mě zaujalo nejvíce je asi zpráva, že tento problém se týkal už T8FG. Jeden by řekl, že Futaba, která už tehdy vyměňovala celé desky, ten problém opraví. Z hlubin internetu jsem vypátral, že k problému dochází při použití kabelu učitel - žák.
https://rchelicopterhub.com/hangar/2019 ... g-problem/
Jedna z mých domněnek je ta, že celý ten Filesystem není jen v externí flash, ale také v interní flash. Ten Renessas MCU má flash pro emulaci EEPROM. Je tedy pravděpodobné, že vnitřní flash v MCU ukazuje na nesmysly v externí flash a proto to umře.
Ještě existuje možnost se připojit k tomu MCU a zkusit přečíst/vymazat tu flash pro data. Je velká otázka, jestli je zamčená a taky to může být konečná toho rádia v případě, že poškodím firmware totálně. K tomu se musí vyjádřit majitel.
S dvěma dalšími se rádio zaplo, ale cesta ke kýženému vysledku nevedla. A nejsem z toho moc chytrý.
Má se to takhle: Když rádio několikrát zapnu, třeba třicetkrát za sebou, někdy najede. Dostal jsem se dokonce do stavu, kdy jsem mohl vytvořit nový model, vybrat přenos (FASST, FASStest) apod. Ale po chvilce klikání opět začne řvát tahle otravná hláška.
Rovněž se mi podařilo pomocí staré SD karty opakovaně updatovat firmware, ale stejný problém. Paměť se nijak neinicializovala. Rovněž se mi nepodařilo se dostat do žádného systémového menu, kde bych mohl rádio vrátit do továrního nastavení.
Když jsem si s tím zoufale hrál, tak se mi zdálo, že tlak (nebo odpor mých rukou) v okolí konektoru pro učitel - žák dělá rozdíl. Několikrát se mi podařilo dokonce nabootovat v řadě zasebou. Ale pak zase třeba dvě hodiny nikoliv. Rovněž volba modelů se rovnala volbě rozsypaného čaje. Názvy modelu neseděly (byly tam jen dva) a byly tam různé znaky.
Původní FLASH se mi podařilo přečíst pomocí BUSpirate a moc ke čtení tam není. Ani v Hex. Ale zajímalo by mě, jestli má původní majitel model ION.
Co mě zaujalo nejvíce je asi zpráva, že tento problém se týkal už T8FG. Jeden by řekl, že Futaba, která už tehdy vyměňovala celé desky, ten problém opraví. Z hlubin internetu jsem vypátral, že k problému dochází při použití kabelu učitel - žák.
Jedna z mých domněnek je ta, že celý ten Filesystem není jen v externí flash, ale také v interní flash. Ten Renessas MCU má flash pro emulaci EEPROM. Je tedy pravděpodobné, že vnitřní flash v MCU ukazuje na nesmysly v externí flash a proto to umře.
Ještě existuje možnost se připojit k tomu MCU a zkusit přečíst/vymazat tu flash pro data. Je velká otázka, jestli je zamčená a taky to může být konečná toho rádia v případě, že poškodím firmware totálně. K tomu se musí vyjádřit majitel.
No, pokud to generuje nahodilé chyby a je to citlivé na deformace desky, tak první, co bych udělal je slušný bino mikroskop a pečlivě prohlédnul pájení na celé té desce. Protože to je z doby (pokud se nepletu) kdy už bylo leadfree, ne zrovna dlouho a pokud se v tom už měnily desky, tak je to obvykle víc než silný signál (dle mě sázka skoro na jistotu). Hledá se to celkem blbě, upřímnou soustrast.warhawk píše: úte 07.10.2025 20:48 Když jsem si s tím zoufale hrál, tak se mi zdálo, že tlak (nebo odpor mých rukou) v okolí konektoru pro učitel - žák dělá rozdíl. Několikrát se mi podařilo dokonce nabootovat v řadě zasebou. Ale pak zase třeba dvě hodiny nikoliv. Rovněž volba modelů se rovnala volbě rozsypaného čaje. Názvy modelu neseděly (byly tam jen dva) a byly tam různé znaky.
Původní FLASH se mi podařilo přečíst pomocí BUSpirate a moc ke čtení tam není. Ani v Hex. Ale zajímalo by mě, jestli má původní majitel model ION.Čtení proběhlo vpořádku, detekce paměti také. Bude zřejmě OK.
Jinak to rozhodně (to najít - ten utržený a nebo špatně udělaný spoj) není práce na 10 minut, ale spíš na celý večer - teda pokud zrovna nemáš náhodou štěstí.