Výdrž filtrů 3M

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: Výdrž filtrů 3M

#16 Příspěvek od Celeron »

To máš někde načtený, děláš protiplynovýho hasiče, nějakýho pracovního bezpečáka či to jsou jen doměnky?
Já jen že lepící lak Kavan dnes neobsahuje aceton ale jen N-butyl acetát. Ve vypínacím Kavanu je etyl-acetát, butan-1-ol a aceton. Do obojího při ředění nitroředidlem acetonu přibude ale i nitroředidlo dnes obsahuje jen 10-15% acetonu, dál butan-1-ol, toluen a etyl-acetát. Takže podle kámoše chemika to není možno řešit jako samotnej aceton ale komplexně. Navíc jsem cca 20 minut lakoval s běžící klimačkou jako tepelným čerpadlem, což zvládalo z cca 18 st. za tu dobu udělat 24 st. a pak klimačku vypnul, na 10 minut otevřel okno a šel z dílny pryč.
Taky jsem zkusil kuchnout A1 filtr použitej na lakování. Po expozici jsem ho vždy dal do igeliťáku na zip, takže plynotěsně uzavřenej. Zvláštní je, že když jsem do uhlí foukal horkovzdušnou pistolí, nic smradlavýho se neuvolňovalo.
Takže to bohužel moc nepasuje s tím, co jsi tu popsal. Asi ty filtry není zas tak jednoduchá záležitost. Docela mě překvapuje, že v tom segmentu prodejců ochranných pomůcek o tom skoro nikdo nic neví. A že třeba na podpoře 3M je takovej materiál, že se mu asi nedá moc věřit.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Celeron »

Včera jsem se bavil s jedním modelářským výrobcem a měl s polomaskou 3M, A2 filtrama a předfiltrama podobnou, jen o dost horší zkušenost. Po stříkání v dílně se mu cestou domů udělalo blbě, šíleně opuchnul v obličeji že se ani doma v zrcadle nepoznal. Zkusil nějaký prášky na alergii a nic. Tak si zavolal záchranku. V nemocnici ho napíchali a v jednu v noci ho vykopli před nemocnici. Sehnat si po půlnoci odvoz je docela problém. Po těch injekcích splasknul a při tý samý činnosti o pár dní později se stejným filtrem už žádnej problém.
guchar

#18 Příspěvek od guchar »

● @Celeron Imunologie a Alergologie resp. alergické reakce osob za různých podmínek je docela složitá a málo prozkoumaná džungle. Pokud se vůbec zkoumá tak jen jako vliv izolované NOXY (=škodliviny). Navíc zjištěné závěry jsou odvozeny jako statistiky interpretovány na hypotetickou průměrnou osobu (často s omezením v produktivním věku). Pro představu stačí vzít příbalový leták (od SÚKL) pro libovolný lék. Teoreticky je správná konzultace s praktickým lékařem. Prakticky jde !S VELKOU OPATRNOSTÍ a nějakou minimální vzdělaností! jít cestou pravěku medicíny (sám sobě pokusným králíkem NEDOPORUČUJI!). Kdy odvážní zájemci zkoumali účinky látek/léčiv nejdřív na vlastní osobě. Na jiných až když sami přežili s vysokou převahou pozitivních přínosů, nad těmi negativními.
● O složitosti, kdy působí víc než jeden vliv (normální v běžném životě), si lze udělat částečnou úvodní představu po nahlédnutí a porozumění něčemu kde se popisuje Multifaktoriální analýza. Další složitostí jsou komplikované tvary závislostí expozice (Exp = DÁVKA = INTENZITA krát ČAS - pokud se intenzita v čase mění nutno Exp počítat jako integrál). Mimo spojité nelineární tvary závislostí, máme i schodovité průběhy. Kdy se v některých bodech už nemění jen míra účinku ale nastávají i změny kvality. Účinek je vystřídán jiným. Nebo k původnímu účinku se přidávají další. Navíc, zase a opět, citlivost různých osob se může výrazně lišit od citlivostí uvažované PRŮMĚRNÉ osoby.
Honza71
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Honza71 »

Zdravím,

byť se již nepokládám za aktivího modeláře, stále se v modelařině pasivně angažuji a náhodou jsem narazil na toto zajímavé vlákno. Rád bych se k tomuto tématu vyjádřil a zároveň upřesnil některé zde uvedené informace.
Jsem totiž ten, který si zde vysloužil nálepku "nevzdělaného debila z 3M" :D (technická, produktová podpora 3M). Nevím kdo kdy s kým co řešil, ale na 100% to nebylo se mnou, protože dotazů od zákazníků z oblasti modelařiny nebo letectví obecně není tolik a vždy rád při takovýchto konzultacích uváznu za jazyk a splknu na dané téma. Nevím s kým Celeron hovořil, ačkoliv mě napadá určité vysvětlení, které zde nebudu rozvádět, pouze krátce zmíním, že ne vždy vše co se na internetu tváří jako 3M je 3M :)
Snažíme se pravidelně školit naše distributory, ale ne vždy jsou naše snahy korunované úspěchem.

Ale k věci - za 8 let, kdy řeším se zákazníky ochranu dýchání, jsem se ještě nesetkal s tím, že by někdo takto téměř zkolaboval při použití OOPP, ale samozřejmě může se stát. Vše je možné a to že o tom nevím neznamená, že to je vyloučené.

Již zde naprosto správně zaznělo, že při práci s nitrolakem je uživatel vystaven výparům acetonu, což je velmi těkavá látka, která vyžaduje AX filtr. Molekuly těchto těkavých látek se velmi obtížně adsorbují na aktivní uhlí běžných organických filtrů (jako 6051, 6055 ze sortimentu 3M) a vesele pronikají skrze filtr a uživatel je vdechuje. Ačkoliv výsledná koncentrace acetonu v laku je relativně nízká, v kombinaci s ostatními organickými výpary může způsobit, že i A2 filtr nemusí stačit.
Co je důležité u AX filtrů zdůraznit - většinou se kombinují POUZE s celoobličejovou maskou, nikoliv polomaskou. AX filtry 3M dokonce nelze ani nasadit na polomasku.
Účinnost AX filtrů se nepočítá na hodiny ale na desítky minut! Chemii neočůráte a prostě ty výpary acetonu dělají neplechu. Těch případů, kdy chtěl někdo ušetřit, nebo si neověřil s čím pracuje a pak si stěžoval, že filtry nejsou účinně, jsem řešil mnoho.

Dle dostupných informací - jaká se nabízí vysvětlení tohoto nepříjemného zážitku?
- kombinace organických výparů včetně acetonu a vytvoření vysokých koncentrací v daném pracovním prostoru (zmínka byla o odvětrání, otázka jak je řešeno pracoviště a zda výpary nejsou odsávány přes dýchací zonu)?
- netěsnost masky (velmi často se stává, že uživatel má špatnou velikost aniž si to uvědomuje, což způsobuje výraznou netěsnost, velkou roli hrají i vousy - někdy stačí i strniště, je to velmi individuální, ale ano, opravdu to není nezanedbatelný aspekt při použití respirátorů, masek)
- skutečnost, že Celeron nic necítil a pak blackout - věřím, že jsi aktivní modelář a dost času trávíš v dílně, kde si postupně zvyšuješ svůj čichový práh. Proto, kdy už se po chvíli nasytí filtr a výpary pronikají skrz, nemusíš nic cítit ..... ale to jen spekuluji, nemusí to být zrovna tvůj případ.

Problematika výměny filtrů je evergreen a věřte mi, že na to neexistuje žádná exaktní a spolehlivá rada. Máme k dispozici software, do kterého se zadají všechny proměnné mající vliv na životnost filtru a jsme schopni takto namodelovat alespoň orientační životnost. ALE k tomu vedle složení výparů musíme znát hlavně jejich koncentarace v pracovním prostředí, což mnohdy nemají ani velcí průmysloví zákazníci (čest vyjímkám! :)
Proto platí pouze standartní uverzální rada měnit filtr ve chvíli kdy cítím byť jen náznak kontaminantu, ačkoliv, jak jsem uvedl výše, je zde mnoho aspektů degradujících toto pravidlo, jako např. zvýšený čichový práh apod.
Výjímku tvoří filtry AX nebo např. filtry proti formaldehydu, rtuťovým výparům, kde legislativa mluví jasně a každý výrobce OOPP ji musí respektovat a adekvátně uživatele v návodech informovat .

No, exaktní odpověď nejsem bohužel schopen poskytnout, ochrana dýchání je velmi komplexní téma, ale snad jsem alespoň přispěl k osvětě ochrany zdraví v modelářskáých dílnách. Jsem rád, že Celeron neutrpěl větší zdravotní újmu a přeji všem, aby se Vám takového nepříjemné zážitky vyhýbaly, což hodně také odvisí od Vaší vlastní odpovědnosti při používání a v neposlední řadě i výběru OOPP.

Pokud byste měly jakékoliv dotazy na toto téma, rád pomohu, poradím, klidně můžete napsat i SZ.

Zdravím Honza
Odpovědět

Zpět na „Dílna“