Kompozitový nosník BOHDAL ???

Modely od vypuštění neřízené. Házedla, gumáky i volné motoráky. Jak soutěžní, tak rekreační
Zpráva
Autor
Azy
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Azy »

u té originální je 8\4 takže jsme dělaly dvě lišty 4\4 k sobě a plynule ke konci zůžení :D
MK Katoda Sokolov :-)
Azy
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Azy »

tak ještě teda k řešení trupu u origo kariny - špička je z Topolu 4mm který navazuje na balsu č.5 a pak je onen nosník bohdal - na horní straně trupu je smrková lišta 2/5 a teď boky trupu v plánu je napsáno že bočnice na špicii jsou z duralu 1mm což se mi teda jako zdá divný hned za bočnicema je brzdná klapka o který do dneška nevim jak bch ji jako měl sestrojit takže ji neděláme ale možná by jste ji někdo mohl mít na svojem házedle a poučit mě já to předám dál na kroužek :-) a za brzdnou klapkou je trup přes celou nástavbu olaminovaný - pokud by se udělal takhle origo musí neskutečně držet :D
MirekZ

#18 Příspěvek od MirekZ »

Klapky na čumáku házedla nemám, ale Vlado mi to ukazoval přímo na Karině. Klapky jsou dvě, po obou stranách trupu. Když se na klapku koukneš zepředu, je ohnutá do U - nahoře a dole je pacička s dírou, těmi prochází struna - otočný závěs. V trupu (v balse) je zhruba v 1/3 délky klapky (odpředu) kousek struny - asi je ohnutá do rozevřeného U - když klapku zavřeš tak mírně pruží.
Při přípravě omotáš klapky gumou, která je drží u trupu a dole pod gumu dáš doutnák. Po přepálení ta U pružina klapky mírně rozevře a zbytek už vykoná proud vzduchu - klapky se otevřou a model přechází do střemhlavého letu.

Důležitý je tvar klapky vzadu, tam kde je závěs. osa otáčení je posunuta za zadní hranu klapky - tím docílíš toho, že se otevřená klapka zarazí o bok trupu a zůstane otevřená.

Sám jsem používal jako D/T klapku na odtokovce křídla - podobný výsledek, model jde skoro střemhlav k zemi. Pozor - moc velká klapka stáčí model až na záda.
Aby při dotyku se zemí nedošlo k odlomení křídla, dělám hlavici tak, že k balsové hlavici přilepím smrkový nosník ocasních ploch a to celé z obou stran polepím balsou 0,8 až 1 (podle tvrdosti) s léty na výšku. Možná by to stačilo v kroužku dětí jako jednodušší varianta olaminování hlavice a smrku nahoře. V přední části je místo balsy 1mm překližka.

Snad je to odpověď na to, na co jsi se ptal.
Mirek
albisko
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od albisko »

pridam aj ja cosi
trup robim jednoducho
z bazly 5mm ,vpredu z nejakeho tvrdsie dreva spicka na miesto s olovom
nalepim ruru zadnu
potom na astralon(folia 0,2-0,3mm) nalaminujem zbytky uhliku a to na pravu a lavu polovicu
neham zavednut epoxyd
potom to pricapim z boku na ten balzovy trup
dam este na to styrodurove 5mm pasky a cele to stiahnem dokopy cim polepim trup zboku uhlikom
rozoberem to a zabrusim tvar trupu ,urobim uhol nabehu a je to
na 600mm rozpatie trup ma 10-12g komplet!
Azy
Kontaktovat uživatele:

Determatizátor u házedla

#20 Příspěvek od Azy »

MirekZ píše:Klapky na čumáku házedla nemám, ale Vlado mi to ukazoval přímo na Karině. Klapky jsou dvě, po obou stranách trupu. Když se na klapku koukneš zepředu, je ohnutá do U - nahoře a dole je pacička s dírou, těmi prochází struna - otočný závěs. V trupu (v balse) je zhruba v 1/3 délky klapky (odpředu) kousek struny - asi je ohnutá do rozevřeného U - když klapku zavřeš tak mírně pruží.
Při přípravě omotáš klapky gumou, která je drží u trupu a dole pod gumu dáš doutnák. Po přepálení ta U pružina klapky mírně rozevře a zbytek už vykoná proud vzduchu - klapky se otevřou a model přechází do střemhlavého letu.

Důležitý je tvar klapky vzadu, tam kde je závěs. osa otáčení je posunuta za zadní hranu klapky - tím docílíš toho, že se otevřená klapka zarazí o bok trupu a zůstane otevřená.

Sám jsem používal jako D/T klapku na odtokovce křídla - podobný výsledek, model jde skoro střemhlav k zemi. Pozor - moc velká klapka stáčí model až na záda.
Aby při dotyku se zemí nedošlo k odlomení křídla, dělám hlavici tak, že k balsové hlavici přilepím smrkový nosník ocasních ploch a to celé z obou stran polepím balsou 0,8 až 1 (podle tvrdosti) s léty na výšku. Možná by to stačilo v kroužku dětí jako jednodušší varianta olaminování hlavice a smrku nahoře. V přední části je místo balsy 1mm překližka.

Snad je to odpověď na to, na co jsi se ptal.
Mirek

ta klapka je na plánu rozkreslená že by to funguvalo jen takhle jednoduše ???? já jsem teda determák nikdy neudělal - je fakt že jsem toho už hodněkrát litoval ale u nás v klubu to nikdy nebylo nějak tradicí tekže maximálně co jsem viděl byla gumička která drží olovo který po přehoření vypadne a model se rozhoupe přijde mi to jako zajímavý téma do budoucna .......... :D
Andrew.DC07
Kontaktovat uživatele:

Re: Kompozitový nosník BOHDAL ???

#21 Příspěvek od Andrew.DC07 »

Ahoj, nenašel by se u někoho originál plánek na Karinu? Mě zůstal pouze fragment plánu a podle něj se toho moc postavit nedá. Budu rád za jakoukoli podporu. Děkuji mnohokrát.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od veka1 »

Andrew.DC07 píše:Ahoj, nenašel by se u někoho originál plánek na Karinu? Mě zůstal pouze fragment plánu a podle něj se toho moc postavit nedá. Budu rád za jakoukoli podporu. Děkuji mnohokrát.

Na tenhle odkaz uz si koukal?

https://www.rajce.idnes.cz/veka1/album/ ... ci-hazedla

... pozn. klidne prosmejdi vsechna moje alba ( neco pres 280) , mozna najdes i jine zajimave poletovadla, nebo stavebni ci opravarske postupy :wink: .
Jirka Schifi Zatec

#23 Příspěvek od Jirka Schifi Zatec »

Ahoj hazedlari a vsichni co se jeste venujete volnemu letu,take se trochu podelim o stavbe trupu na hazeci kluzaky neboli hazedla.Ja stavim trupy takto a je jedno jestli je to hazedlo klasicke a nebo na kruhovy hod-hlavici vyrezu z balsy tl.4.m\m a to z tvrde balsy,cumak delam tak 160.m\m dlouhy a kridlo ma hl.105.m\m u korene neboli uprostred,za kridlem v delce cca 40 az 50 m\m uz se trup serizne dolu k uhlik.trubce.V te hlavici vyrezu prostor pro olovo v delce cca 50.m\m a udelam jakousi prepazku pro hlavni oluvko deteru a ta druha schranka slouzi na pripadne dovazeni,v teto fazi tam jeste olovo samozrejme nedavam.Ze spodu hlavice udelam vyrez na uhlik.trubku ocasnich ploch o prumeru 4.m\m,trubku se snazim nalepit rovne se spodni hranou hlavice,nesmi byt nalepena nijak krive jinak hazedlo se hodne spatne zaletava,pozor na krivost trubky s tim je treba pocitat,a kdyz uz je malinko kriva tak ji nalepit smerem do te zatacky kam bude ero pozdeji zatacet.Po te hlavici z trubkou ze predu polepim z obou ztran preklizkou tl.1.m\m ktera konci cca v polovine hloubky kridla,serizla na sikmo a zbytek trupu samozrejme taky z obou stram polepen balsou tl.1.m\m,balsu je mozne pouzit nejakou tvrdsi.Rozmery uhlik.trubky a trupu jsou na ero o rozpeti 600 m\m,po te trup vybrousim a zaoblim hrany ale opatrne ne uplne do kulata jinak by se trup hodne zeslabil,tak nejak brousit nebo zaoblit primerene,spise jen ztrhnout hrany.Trup lakuji cirim naredenym lakem cca pet krat a potom hlavici striknu bilou barvou,ale jen malinko kvuli vaze,trubku jiz nestrikam take kvuli vaze,vse lepim vterinovym lepidle stredni hustoty,ale je zvykem modelare ze lepi treba jinym lepidlem,jeste dodam ze trubka konci nekde v prvni tretine kridla,takto zhotovene trupy v podstate klasickou metodou vydrzi opravdu hodne.Na hazedlo treba o rozpeti 450 m\m se da pouzit trubka o prumeru 3 m\m tam je ctyrka prumer uz moc.Tyto uhlik.trubky se daji koupit snad v kazde modelarske prodejne ale pozor nektere se tvari jako uhlik-jsou taky cerne ale uhlikove nejsou,uhlikove se poznaji podle toho ze nejsou na rozdil od laminatovych tolik ohebne,a kdyz snima tuknu o sebe tak jako-by zvoni a ta tvdost je slyset,trubky jsou jedno-smerne.Z celeho zvazku trubek na prodejne samozrejme vybiram ty rovne,trubky nejsou konicke,asi pred dvema roky se mne postestilo kdesi na internetu sehnat konicke uhlik.trubky.Jsou to v podstate spicky rybarskych prutu.Jsou sice malinko mekci ale plne vyhovuji.Tot asi vse, :D :D :D .Ahoj Jirka Sifi .
Jirka Schifi Zatec

#24 Příspěvek od Jirka Schifi Zatec »

Jeste doplnim ze takto stavene trupy jsou pro oluvkovy deter,znamy jako -bymbas-takto se tomu rikalo,oluvko je privazano na tenke kevlarove niti a slabe gumicce ktera je ukotvena cca 5.cm za kridlem na uhlik.trubce.Gumicka je mirne napnuta aby po prepaleni doutnaku to oluvko z cumaku vytahla,bez te gumicky se stava ze oluvko ani nevypadne,staci trosku hliny a nic.Delaji se tzv.lamaci trupy a jine omezeni doby letu.Ja zkousim vyklapeci kridlo jako determalizator a funguje to bezvadne a dalsi vyhodou je odnimatelne kridlo a tudiz i skladnost modelu,a dalsi vyhoda je ze se da presne nastavit uhel kridla. :D :D :D
Andrew.DC07
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Andrew.DC07 »

veka1 píše:

... pozn. klidne prosmejdi vsechna moje alba ( neco pres 280) , mozna najdes i jine zajimave poletovadla, nebo stavebni ci opravarske postupy :wink: .

Ahoj, moc děkuji za odkaz. Nicméně Karina která je zde v odkazu je z publikace modeláře a nemá doplňující informace. Fragment plánku jsem kdysi dostal v modelářském kroužku, ale bohužel je ho jen polovina.
Přílohy
8437c813-314f-4208-bc6b-a1afaa5e716f.jpg
Andrew.DC07
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Andrew.DC07 »

veka1 píše:

Ahoj, moc děkuji za odkaz. Nicméně Karina která je zde v odkazu je z publikace modeláře a nemá doplňující informace. Fragment plánku jsem kdysi dostal v modelářském kroužku, ale bohužel je ho jen polovina.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od veka1 »

Andrew.DC07 píše:

Jen pro uplnost se zeptam ... o jake doplnujici informace jde? Po opakovanem shlednuti vykresu mi neprijde ze by neco chybelo( delku trupu adalsi rozmery mas na svem planku. Domalovat obe placacky na chvostu s vyuzitim obou podkladu nemuze byt pro bezneho modelare zadny problem. Mj.dost obecnych informaci je u dalsich hazedel , nebo starsi povidani o treninku s hazedly je schovano i v tomto odkazu : http://www.vekamodel.cz/modely-pro-rado ... i-starych/
Andrew.DC07
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Andrew.DC07 »

veka1 píše:
Jen pro uplnost se zeptam ... o jake doplnujici informace jde? Po opakovanem shlednuti vykresu mi neprijde ze by neco chybelo( delku trupu adalsi rozmery mas na svem planku. Domalovat obe placacky na chvostu s vyuzitim obou podkladu nemuze byt pro bezneho modelare zadny problem. Mj.dost obecnych informaci je u dalsich hazedel , nebo starsi povidani o treninku s hazedly je schovano i v tomto odkazu : http://www.vekamodel.cz/modely-pro-rado ... i-starych/

Dokreslit do měřítka SOP a VOP je asi ten nejmenší problém. Tento model a mimo jiné i další konstrukce ing. arch. Macury mají asymetrické poloviny křídel, i středové části jsou rozdílné a na mém výkrese chybí rozměr pravého ucha. Ať to kdo chce považuje klidně za zbytečný rozmar, ale rád stavím modely jak byli zkonstruovány a z kompletní dokumentace.
Odpovědět

Zpět na „Volný let“