Edge TX

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: Edge TX

#301 Příspěvek od Woita »

Tak jak jsem studoval všechno možné ohledně SD karet pro EdgeTX (viz např. předchozí příspěvek), tak jsem to přivolal :lol:
Včera jsem letěl větším vrtulníkem, a najednou na displeji hláška "SD card error". A nic jiného na displeji, jen tento nápis. To zrovna člověk s helinou ve vzduchu nechce vidět...
Vrtulník šel normálně řídit, tak jsem přistál, vypnul/zapnul rádio a všechno bylo zase O.K.

Nevím jak u Edge TX, ale u Open TX to bylo tak, že SD karta je potřeba jen pro načtení dat po spuštění rádia (plus myslím pro MP3 kvůli přehrávání písniček, a pak třeba na printscreeny a asi na logy), ale jinak je možné jí za letu i vyndat. Toto jsem vyzkoušel na Open TX, na Edgi to také vyzkouším. Takže hurá, případná porucha SD karty není fatální. Budu si s tím hrát a když něco zajímavého zjistím, napíšu sem poznatky.

Mimochodem, ta včerejší selhaná karta byla Sandisk Extreme (ta červeno-zlatá), to by měla být kvalitní karta. Stará cca rok nebo dva roky.
SanDisk.jpg
Rádio je Horus X12s.

Už před týdnem jsem si objednal 8 GB kartu "Industrial grade" od Kingstonu, ty by měly mít největší výdrž a spolehlivost.
https://www.kingston.com/en/memory-card ... d-uhs-i-u3
Kingston Industrial Grade.jpg
Zde citace od výrobce:

Kingston’s Industrial microSD card is designed and tested to withstand the most demanding environmental factors. With an operating temperature of -40°C to 85°C, it can operate normally even in extreme desert heat and sub-zero conditions. The card utilises industry-leading pSLC mode to provide top transfer speeds of up to 100MB/s read and 80MB/s write1. It is rated up to 1920 TBW2 with 30K P/E cycles and has a built-in feature set specific to endurance, performance and industrial needs. Kingston’s Industrial microSD ships with a UHS-I SD adapter and is available in capacities from 8GB-64GB3.

Dneska mi dorazí, tak hned půjde do rádia, to je asi max co pro spolehlivost můžu udělat.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Pip

#302 Příspěvek od Pip »

Kingston MicroSDHC 8GB Industrial používám víc než 5 let. Zažila Otx a nyní na ní je Etx. Doposud s ní nebyl žádný problém. Jednoduše jsem ji strčil do Tx "a zapoměl jsem na ni" .
https://www.alza.cz/kingston-microsdhc- ... 713538.htm
Pokud něco nefunguje, tak je čas pročíst si návod k obsluze ...
prikrylm

#303 Příspěvek od prikrylm »

Moje zkušenost je taková, že stačí libovolná jiná SD, jak ta, co dodali číňani. Vyhodil jsem (tuším) 3SD z FrSky a dvě z RM. A nemusí být zrovna "Industry". Ještě je dobré z SD sundat všechny sundatelné nálepky.

Že lze řídit i bez SD vím, několik zkušeností už mám. Ono to rádio jen pak nemluví. Ale rádio vrní a pípá stále.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Woita
Kontaktovat uživatele:

#304 Příspěvek od Woita »

Tak proběhnul test "Industrial" karty....
V PC se chová vzorně, ale v Edgi (Horus X12s) ať dělám co dělám, skončím chybovou hláškou.
Formátování a nahrávání karty jsem zopakoval několikrát, na dvou SanDisk kartičkách a na té Industrial Kingston.
Zkoušel jsem různé velikostu partition i různé velikosti clusterů.
SanDisky se chovají normálně, rádio naběhne a funguje, ale s tou Kingstonkou to po zapnutí naběhne do této chybové hlášky:
Těžko říct, proč rádiu ta Kingstonka nešmakuje.... mrzí mě to, protože jsem jí kupoval kvůli spolehlivosti. :(
Karty.jpg
Warning.jpg
EDIT: Tak Kingston jsem nerozchodil, ani když jsem naklonoval 1:1 z funkčního SanDisku. Napadá mě jedině, že by to mohlo být tím, že Kingston má nějaký vnitřní management, CRC součty, management vadných bloků, samoopravné prostředky... (dočetl jsem se to v jeho datasheetu) - to se asi rádiu nelíbí, protože zachází s kartičkou jako s normální SD. Počítač to zkousne, rádio ne-e...

EDIT2: Ještě poznámka k velikosti klastrů: Když naformátuju s klastrem 4 kB, tak celková velikost zabraného místa na disku je 590 MB. Když naformátuju s klastry 32kB, tak celková zabraná velikost je 910 MB. (Mám tam totiž spoustu malých souborů ve složce IMAGE - mapy pro Yaapu widget.)
Naposledy upravil(a) Woita dne úte 06.08.2024 7:02, celkem upraveno 5 x.
tondas2

#305 Příspěvek od tondas2 »

Kolegové možná divný dotaz, ale přesto to zkusím . Vzhledem k tomu že jsem školu opustil před mnoha desetiletími a učili nás jen ruštinu tak se snažím dát dohromady nějaký návod na programování v tomto systému v rodném jazyce, nemá někdo takový návod? Něco už jsem dohromady dal a klidně to dám k dispozici, přidá se někdo?
prikrylm

#306 Příspěvek od prikrylm »

Woita píše:Tak proběhnul test "Industrial" karty....
Tipnu, že X12S může mít spíš problém s rychlostí, jak s "druhem" FAT. Provozuju v X12S jakousi "SP" (noname?) SD, značenou jako 4MB/s přenos, tedy mnohem pomalejší, jak vyobrazené testované "industry" a nevím, že by někdy dělala problémy.

Přece jenom X12S není nejmladší...
---
Edit: To s tou rychlostí je trochu nesmysl, bo tam je CLK, žejo... Takže podivné kontakty na straně X12S?
Přílohy
WIN_20240806_07_55_54_Pro.jpg
Naposledy upravil(a) prikrylm dne stř 07.08.2024 8:08, celkem upraveno 1 x.
prikrylm

#307 Příspěvek od prikrylm »

EdgeTX je v mnoha ohledech stejný, jako OpenTX, takže bych zkusil návody na OpenTX, které v češtině určitě existují. Např Opentx.cz.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#308 Příspěvek od Woita »

Nedávno (před 4 dny) vyšla verze Edge TX 2.10.3.
https://github.com/EdgeTX/edgetx/releases/tag/v2.10.3" onclick="window.open(this.href);return false;

FW pro multimodul (1.3.4.0) se kvůli velikosti kódu a nedostatku paměti v multimodulech rozdělil na 4 firmwary, každý pro jiné použití:
Air, Surface, LBT a FCC.

Nějak jsem nepochopil, jak tohle je myšleno? Nevím jestli v ČR pro letadlo mám použít FW "Air" nebo "LBT"?

Pochopil bych, kdyby byly tyto 4 firmwary:
- Air FCC
- Air LBT
- Surface FCC
- Surface LBT

Tady jsou ke stažení:
https://downloads.multi-module.org/" onclick="window.open(this.href);return false;

Tušíte někdo, jaký FW pro multimodul kdy použít?
Naposledy upravil(a) Woita dne stř 07.08.2024 8:52, celkem upraveno 1 x.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#309 Příspěvek od Woita »

Odpovím si sám, už jsem k tomu našel info.

Akorát teda ty názvy fakt pomatlali jak nejhůř to šlo. Např. "FCC" jsou všechny 4 možnosti v jednom, ale jen pro modul, do kterého se to vejde (obsahuje v sobě FCC, EU, Air i Surface).

U nás bychom podle všeho měli použít LBT firmware, který splňuje naši legislativu a obsahuje jak letadla, tak lodě a auta.

There are now four firmware type options:

Air - includes core protocols plus protocols used in airborne craft.
Surface - includes core protocols plus protocols used in ground or water craft
FCC - includes surface, air, and EU/LBT protocols. Only available for CC2500 modules, where flash space permits all protocols to be included.
EU (LBT) - includes all air and surface protocols which adhere to the European Union's Listen-Before-Talk directive and should be used in countries where this is required.
Notes:

Air, Surface, and FCC firmware builds include both FCC and EU/LBT protocols.
'Core protocols' are the general purpose protocols for standalone receivers which could go in any type of craft and are included in both Air and Surface builds.
If you require a combination of air and surface protocols you must compile your own firmware build using the instructions here.

A podle té poznámky by se u nás dal použít i Air FW, protože obsahuje jak FCC tak LBT protokol. Prostě chaos...

Máte v tom někdo jasno?
blembondo

#310 Příspěvek od blembondo »

Když budeš mít v modulu Air tak tam máš k dispozici i EU/LBT.Ověřeno na CC2500.EU verze firmware vznikla aby se alespoň na oko splnila legislativa.V MTM je v současnosti až příliš protokolů pro Čínské hračky a ty zbytečně zabírají místo.Provozuji ještě dva MTM na AVR/Mega 328 a mám tam vše potřebné i s polovoční pamětí oproti STM.Jen to musím kompilovat ručně.
prikrylm

#311 Příspěvek od prikrylm »

4in1 FW rozdělení - moc protokolů jsem kdysi taky začal řešit tak, že jsem si vybral jen to, co chci, zbytek stejně jen plevelí menu. Tzn vlastní build.
Pak to rozdělení bych viděl tak, že třeba vezmu FCC, tak vyhážu všechno LBT a on se pak zbytek do těch 128kB STMka vleze, LBT verze podobně, surface moc nevím, tam je čistě surface asi 5 protokolů (ne?), air zase vyháže těch 5 surface a zase se TO do toho STM vleze....

Možná bude v budoucnu na download stránce nějaký "kofigurátor" s využitím nějakého toho buildserveru by si každý mohl stvořit něco, co mu vyhovuje... Sám jsem žádný buildserver nikdy nestavěl, ale už jsem TO párkrát viděl. :)
Woita
Kontaktovat uživatele:

#312 Příspěvek od Woita »

V PC se chová vzorně, ale v Edgi (Horus X12s) ať dělám co dělám, skončím chybovou hláškou.
Formátování a nahrávání karty jsem zopakoval několikrát, na dvou SanDisk kartičkách a na té Industrial Kingston.
SanDisky se chovají normálně, rádio naběhne a funguje, ale s tou Kingstonkou to po zapnutí naběhne do této chybové hlášky:
...
...
...
Tak vyřešeno..... Dneska mi přišla nová úplně stejná karta (nechtěl jsem to vzdát bez boje, tak jsem objednal druhou). Naformátoval jsem, nahrál stejná data a běží to jako z praku!
Takže zřejmě ta první byla nějaká vadná, v rádiu nefunguje (i když v počítači se chová vzorně).
Byla to holt smůla, jinak jí docela věřím po tom, co jsem o tom všechno přečetl.
Na RC Groups jeden týpek psal, že jich má 6 v šesti různých rádiích bez problémů. Tak já budu mít jednu v jednom rádiu a hýn sa hukáže...

Děkuju všem za podporu a omlouvám se, že jsem vám s tím zabral tolik času, přeju všem hezký den! :D
Woita
Kontaktovat uživatele:

#313 Příspěvek od Woita »

Narazil jsem na Roadmapu vývoje EdgeTX, koukám že procesory STM32Fxxx nejsou moc perspektivní, copak asi budou používat budoucí nadějná rádia? (Třeba dnes populármí Radiomaster TX16s MKII používá procák STM32F429....)
Roadmap EdgeTX.jpg
... a s přelomem roku zřejmě bude končit podpora pro rádia s procákem STM32F2, takže (STM32F205):

FrSky Taranis X9D Plus
FrSky Taranis Q X7
FrSky Taranis X9E
FrSky Taranis X-Lite
FlySky FS-i6X
chorche

#314 Příspěvek od chorche »

Těžko říct, proč rádiu ta Kingstonka nešmakuje.... mrzí mě to, protože jsem jí kupoval kvůli spolehlivosti. :(
Karty.jpg
Warning.jpg
EDIT: Tak Kingston jsem nerozchodil, ani když jsem naklonoval 1:1 z funkčního SanDisku. Napadá mě jedině, že by to mohlo být tím, že Kingston má nějaký vnitřní management, CRC součty, management vadných bloků, samoopravné prostředky... (dočetl jsem se to v jeho datasheetu) - to se asi rádiu nelíbí, protože zachází s kartičkou jako s normální SD. Počítač to zkousne, rádio ne-e...

EDIT2: Ještě poznámka k velikosti klastrů: Když naformátuju s klastrem 4 kB, tak celková velikost zabraného místa na disku je 590 MB. Když naformátuju s klastry 32kB, tak celková zabraná velikost je 910 MB. (Mám tam totiž spoustu malých souborů ve složce IMAGE - mapy pro Yaapu widget.)
Tak potvrzuji tvou zkusenost, jelikoz mam v posledni dobe problemy se svoji TX16s, kdy nahodne pada do "EMERGENCY MODE". Vymena karty za jinou, beznou nepomohla, tak jsem si rekl ze zkusim tutu Kingston Industrial 8GB - a bohuzel stejna zkusenost. V PC funguje, v radiu se chova tak jak jsi popsal. Zkusim s tim jeste laborovat....
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
blembondo

#315 Příspěvek od blembondo »

Woita píše:Narazil jsem na Roadmapu vývoje EdgeTX, koukám že procesory STM32Fxxx nejsou moc perspektivní, copak asi budou používat budoucí nadějná rádia? (Třeba dnes populármí Radiomaster TX16s MKII používá procák STM32F429....)
Roadmap EdgeTX.jpg
... a s přelomem roku zřejmě bude končit podpora pro rádia s procákem STM32F2, takže (STM32F205):

FrSky Taranis X9D Plus
FrSky Taranis Q X7
FrSky Taranis X9E
FrSky Taranis X-Lite
FlySky FS-i6X
Podpora pro tyto Tx už vlastně skončila.Viz. https://edgetx.org/supportedradios/" onclick="window.open(this.href);return false; .Jenže i tak to není konec definitivní.Pokud se najdou ochotníci jako teď viz. https://github.com/pfeerick/lang-firmwa ... ag/v2.10.3" onclick="window.open(this.href);return false; tak podpora bude pokračovat ale ne v oficiální línii.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“