RX MF trafa zapojení primárního vinutí

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
VTjr

Re: RX MF trafa zapojení primárního vinutí

#46 Příspěvek od VTjr »

A jak jsem to hledal v tom sklepě, tak se mi podařilo náhodou najít hotový plošný spoj mé 4-kanálové WP23. Zde je náhled:
DPS_WP23_4-kan_20240526_235612m.jpg

A taky 2ks plošáku jednokanálového Davida:
David.jpg

Kdyby zakladatel vlákna chtěl stavět tu 4-kanálovou WP23 podle mé již odzkoušené konstrukce, tak zde je schéma, klišé, rozpis a rozložení součástek.
Sch150dpi.pdf
(663.18 KiB) Staženo 35 x
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#47 Příspěvek od VTjr »

Pro bastlíře jsem našel ještě jeden velmi jednoduchý návod jednopovelové spupravy:
AR-A-05-1980.pdf
(287.25 KiB) Staženo 47 x

Vysílač je přímo primitivní, pouze klíčuje nosnou bez modulace a přijímač jen rozlišuje zda je tam superreakční šum, či ticho při nosné.
Ale vůbec nechápu k čemu je tam potom v přijímači ten vyhodnocovací LC obvod. :o V článku se o tom nedočtu ani slovo, :roll: snad mi to tu někdo vysvětlí. :wink:
Honza323

#48 Příspěvek od Honza323 »

Díky VTjr za nabídku, ale v tuto chvíli jsem už trochu dál, doma kompletní sada součástek na 2-kanál WP-23 , navržená DPS na vysílač a přijímač (foto v příloze) a teď zvažuji , jestli ty desky zkusit vyrobit doma, nebo si je radši nechat vyrobit. A pak přijde to, na co se tak těším a to kalafůna a 60/40 a oživování. Dám nějaké fotky ze stavby, ale to už je na nové vlákno asi.
Přílohy
DPS RX WP-23.png
DPS TX WP-23.png
VTjr

#49 Příspěvek od VTjr »

Pokud si vyrábím DPS (už dlouho ne) tak dávám přednost návrhu s dělícími čarami, aby tam zbylo co nejvíc mědi. To se pak ocení hlavně při oživování. Protože ty návrhy s malými kulatými pady a tenkými spoji moc opakovaného pájení nevydrží, však to pak poznáš. :roll:
Ty moje návrhy sice vypadají trochu amatérsky, ale rozhodující je funkčnost. Návrhy s tenkými spoji samozřejmě nevadí, když jde o sériové opakování již fungujícího zapojení, které se nemusí už nijak dodatečně oživovat. I takových jsem navrhl stovky, schemata v OrCADu a spoje v CadStaru. Na doaldění postprocesů je pak dobrý ještě i Gerber Tool. To jsou moje oblíbené nástroje. Možná nejsou nejlepší na světě, ale na ty jsem zvyklý. 8)
Ale tu desku pro 4-kanálový WP23, to jsem navrhoval ještě v době před nástupem PC, tužkou/gumou na papír a pak dělící čáry tuší na pauzák. Jelikož fotocitlivá hmota používaná na cuprextitu reaguje negativně, tak to co je na pauzáku černé se odleptalo a bílé zůstalo. Ideální a nejlevnější způsob právě pro vývoj, večer jsem načnáral pauzák, ráno cestou do školy zanesl do výrobny, kde ten pauzák bez nutnosti přefocování plácli rovno pod UV osvit a odpoledne, po vyučování jsem si už odnesl hotovou desku. :D
Léta to takhle fungovalo a leptáním doma jsem se nemusel zabývat. Pak se to trochu zadrhlo, výrobnu přestěhovali z centra na kraj města, to už nebylo tak po cestě, tak jsem si začal malovat cestičky trubičkovým perem a acetonovou barvou v spreji a leptal si to doma sám. FeCl3 jsem neměl možnost sehnat, ale používal jsem směs HCl a H2O2, tyto chemikálie se daly běžně koupit v každé drogerii. Jinak ta směs kyseliny solné a peroxidu (ale musí být technický, koncentrovaný aspoň 10%) leptá rychleji než chlorid železitý. Kyselina se moc nevyčerpává ale peroxid se musí do lázně dolévat a musí se dávat pozor na podleptání, které u chloridu tak moc nehrozí.
A taky jsem používal i metodu dělících čar, to se deska pomocí žehličky pokryla vrstvou odolného adhézního vosku (v AR byl takový návod, pamatuji, že se to vařilo ze svíček, krému na boty a voskových pastelek) a do něj se pak pletací jehlicí vyškrábaly dělící čáry, které se pak odleptaly.

Ještě jsem se díval jak si dodržel polaritu cívek v MF trafech, zdá se mi že dobře. 8) Kolektory tranzistorů napájíš konec LC obvodu primáru a odbočku vedeš na plus, a na sekundáru to máš asi správně prohozeno, horní konec na AVC a dolný budí bázi dalšího stupně. To by asi mělo fungovat. :)

Tak hodně zdaru. Moje destička si tedy počká na někoho jiného. :wink:
Honza323

#50 Příspěvek od Honza323 »

Pro VTjr: Díky za reakci a za to, že jsi si dal práci s kontrolou připojení těch MF Traf, cením si toho. Rozhodně jsem nechtěl nějak znevažovat tvoje desky, jen jsem chtěl ukázat, že už jsem dál a v tuto chvíli se mi Tvé desky už nehodí.
S těmi cestami máš naprostou pravdu, ještě to nejsou finální návrhy na výrobu, ještě budu cesty zesilovat tam kde to jde, ale zejména v přijímači moc místa není. Tyto návrhy slouží hlavně ke kontrole, lépe je vidět , jestli jsem něco nezapomněl propojit. On to sice KiCad umí ukázat, porovnává schéma zapojení s deskou, ale někdy je zmatený, jde-li např. o nepřipojené konce cest ( přívody k cívkám a právě na ty trafa ap.)
Jasně taky jsem to dělal s deskami v dřevních dobách jako Ty, pak je v kůlně leptal chloridem železitým a všechno mi tam pěkně zrezivělo, ale tyhle desky dám vyrobit, cena za výrobu i s postříbřením je nižší, než kdybych dneska nakupoval všechno potřebné a patlal se s tím doma s nejistým výsledkem.
Jinak s těmi MF Trafy jsme tady již asi hotovi a aby to tady nezačalo být trochu "off topic" , založím nové vlákno s průběhem stavby. Jakékoli připomínky ke stavbě budou samozřejmě opět vítány.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od Celeron »

Nedávno jsem odzkoušel pro mě "novou" technologii výroby plošáků. Na řezacím ploteru Sihuete Cameo vyříznu do reklamkový fólie motiv, to co se má vyleptat, vytrhám a přenašečkou přenesu na plošák a vyleptám. Dělící čáry jsou naprosto v pohodě, ale i spoje 0,8 mm široký s tím jdou. Dokonce to dokáže vyřezat i 0,8 ďubky na vrtání. Teda ty ďubky pak špendlíkem vyďoubat fólii je strašná pakárna ale jde to, viz vzorek. Je na tom DIL40 a čtyři sedmisegmentovky. I průchod spije mezi dvěma padama s šířkou 2,54mm to jak vidno zvládá.
Přílohy
IMG_20240528_113319.jpg
guchar

#52 Příspěvek od guchar »

● @Celeron Použity spoje typu čáry. Pokud to není tajné, co je na straně součástek (2 velké + jeden menší IO)? Jsou tam i spoje? Schéma? Vedení zemí GND a + Ucc? Užívaný SW pro a) návrh zapojení b) pro návrh PCB? Čím leptáš? Čím vrtáš? Kdy použiješ vlastní výrobu PCB? Kdy si PCB necháš vyrobit %PCB s nepokovenými a % pokovenými otvory. Jaké Pájecí péro? Jaký (přikládaný?) trubičkový cín? Případně založ nové vlákno: DIY moje postupy zhotovení a osazení PCB (zkušenosti).
● V letech mého dětského modelářského bastlení se cuprex přelepil izolepou, a plochy bez mědi se, po obtažení skalpelem, slouply. Nejvíc to vyhovovalo u spojů typu "dělící čáry" vedené mezi plochami s mědí.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od Celeron »

Je to teploměr s ICL7107 a displejema HDSP-5501. Doporučený zapojení z datašítu. Ten malej šváb je 4049, gener -5V. Zbytečnost, to samý umí jeden tranzistor. Všecko ostatní je zcela normální, proč bych na to měl zakládat vlákno?
VTjr

#54 Příspěvek od VTjr »

Můj plošák je na úrovni končícího gymnazistu, který ještě neuměl pořádně kreslit tuší na pauzák. Proto bylo nutno při stavbě mnoha součástkám "narovnávat" nohy, někdy i za pomocí dávkovaného násilí. :lol: Takže jisté znevažování, tedy spíš kritiku, si to i zaslouží. :mrgreen:
Honza323 píše:...cena za výrobu i s postříbřením je nižší, než kdybych dneska nakupoval všechno potřebné a patlal se s tím doma s nejistým výsledkem.

Ty spoje, jak jsou bílé, nejsou postříbřeny, ale pocínované. :!:
Ten galvanický cín je důsledkem technologie výroby spojů, kde se požaduje vyšší přesnost. :wink:
Motiv se nasvítí na film ve fotoploteru, a to tak, že cestičky jsou černé a to co má jít pryč průhledné. V tomto stavu se to nasvítí UV na cuprextit s fotocitlivou maskou. Maska reaguje tak, že to co se osvítí polymerizuje a to co bylo zakryto (černé cestičky) ne. Nepolymerizovaná maska se vymyje a tím pádem máme cuprextitovou desku s odkrytými cestami a zakrytým okolím. Pak se deska dá do lázně, kde se na ta odkrytá místa nanese vrstvička cínu. Nakonec se maska umye nějakým rozpouštědlem a máme desku kde na měděné ploše jsou vykresleny cínové cestičky. No a to se pak dá do leptací lázně s FeCl3, kde se místa nezakrytí cínem odleptají. Cím v tomto případě funguje jako maska. Pak jde deska na tzv HAL, kde se horkým vzduchem za pomoci speciálního tavidla ten cín přetaví aby měl době pájitelný souvislý lesklý povrch. A ještě jde deska na souřadnicouvou vrtačku. Nakonec se na desku síťotiskem vytlačí zelená nepájivá maska a případně bílou barvou potisky s pozicemi a čísly součástek. Technologie má ale řadu odboček, tohle je postup pro obyčejnou jednostrannou DPS, pokud je oboustranná s prokovenými dírami, tak se nejprve provrtá a ješte v neosvíceném stavu jde do prokovovací lázně, kde se galvanicky nechá narůst měď do otvorů, pak se postupuje podobně. Případně když se jedná o vícevrstvé desky, tak se nejprve vyleptají motivy vnitřních vrstev, pak se ty vrstvy slepí a pak se vrtá a prokovuje a nakonec stejným postupem cínuje a leptá.
Ale nevylučuji to, že dnes se postupuje jinými metodami a možná se i opravdu používá to stříbro, nevím kam šel vývoj. Já jsem s poznáním skončil v téhle fázi. :wink:
Honza323 píše:... Jinak s těmi MF Trafy jsme tady již asi hotovi a aby to tady nezačalo být trochu "off topic" , založím nové vlákno s průběhem stavby. Jakékoli připomínky ke stavbě budou samozřejmě opět vítány.

Já bych to nehrotil, ono to zas až tak moc OT není. :lol:
VTjr

#55 Příspěvek od VTjr »

Celeron píše:Nedávno jsem odzkoušel pro mě "novou" technologii výroby plošáků. ...

Každý vaří tím co má doma! :wink:
Já jsem zas úspěšně odzkoušel technologii výroby Leptací masky pro DPS s využitím CO2 laserového plotru. Cuprextit jsem lehce přebrousil jemným smirkem, řádně odmastil a nastříkal souvisle automobilovou sprejovou barvou. Do Corelu jsem si importoval motiv návrhu z CadStaru. Ten jsem na CO2plotru pak inverzně vypálil do té nabarvené destičky. Laser odpálil pryč barvu a obnažil holou měď. Po umytí zbytku zplodin po pálení barvy lihem šla deska do leptací lázně. Fotku nemám, ale výsledek vypadal docela profi. :mrgreen:
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od Celeron »

Jo, to rastrování laserem je samozřejmě lepší přesnost a odpadá pakárna s vytrháváním fólie. Ale furt lepší vyřezat, než brečet nad poloprůhlednejma fóliema z laserky tiskárny, který tak akorát zařídí kvalitní podleptání. Ani to přežehlování toneru už nefunguje jako dřív, před asi 10 lety se změnila chemie pudru do toneru a nemá už ty vlastnosti co dřív.
Jo a k těm fabrickejm plošákům. Desky se nejdříve vrtají, pak oboustranky galvanicky prokoví a pak teprve maskují emulzí a dál jak píšeš. Klišé nesmí mít ďubky vrtání, protože se pak osvětlí a podleptávají prokovy a při pájení pak spoje bublají. U jednostranejch by se to nemuselo nejdřív vrtat, ale vzhledem k tomu, že se to dělá vše jednou technologií, tak se pro jednostranný jen některý operace přeskočí. Aspoň v Přelouči, chvíli jsem tam do plošákovny docházel.
VTjr

#57 Příspěvek od VTjr »

Napsal jsem to narychlo a trochu chaoticky, soustředil jsem se na jednostranku a tam je vcelku jedno kdy se to vrtá.
Při oboustrankách se pochopitelně začne vrtáním, aby se mohlo prokovovat, stejně tak u vícevrstvých, kde ale vrtáni ještě předchází to přesné zlaminování vice vrstev dohromady do jedné desky. Ale vnitřní vrstvy už musí být vyleptané (většinou jen ty měsíčky a kroužky pokud se vevnitř vede pouze napájení).
Ale to jsem přece takhle přesně i napsal. :o

Ale jak jsem už psal, když improvizace, tak nejlépe s tím co mame po ruce. :)
Já mám laserové stroje, ale řezací plotr nemám.
Nemohu pak posoudit co je lepší. :|
Každopádně těm zoufalostem s použitím laserové tiskárny jsem se vyhnul, vždy jsem volil lepší způsoby. Ale i to bylo podřízeno snaze využít to co bylo doma, i když často s pochybným výsledkem.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“