Zlin Z50 z 3D tisku

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Zpráva
Autor
dudaj

Re: Zlin Z50 z 3D tisku

#16 Příspěvek od dudaj »

Gratuluji k záletu.
To rozkomíhání bylo větrem, ale myslím že posunutí těžiště dopředu, by to řešilo.
Podvozek neměl v trávě v Lipencích (předpokládám) šanci.
Dural bude asi těžší. Já bych ho udělal širší a ne z ASA, ale ASA 275, nebo PetG. Oba materiály jsou znatelně pružnější.
Já co tisknu podvozky, tak vždy mohutné a nemaketové.
A nebo přistávat na asfalt. Tam je to v pohodě.
Taky dost pomůže uhlíkový roving přilepený po obvodu a prosycený vteřiňákem. Na petku ale vteřiňák moc dobře nedrží.
Ten dural to vyřeší, ale přidělal bych ho na gumy a podobně, aby sebou nevzal kus trupu.
pavel123

#17 Příspěvek od pavel123 »

Zenair píše:To chce gratulaci, vypadá to na vydařený první let :)

Díky, řekl bych opatrně, že byl "potenciálně vydařený" :-). Ukáže se to v klidnějším počasí a s menšíma výchylkama, hlavně na křidélkích.
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
pavel123

#18 Příspěvek od pavel123 »

dudaj píše:Gratuluji k záletu.
To rozkomíhání bylo větrem, ale myslím že posunutí těžiště dopředu, by to řešilo.
Podvozek neměl v trávě v Lipencích (předpokládám) šanci.
.
.
.

Díky. Podvozky už jsou z duralu tl. asi 1,8, ale bohužel jsem nohy zapomněl zvážit, vzpomněl jsem si až s namontovanými koly a už se mi nechtělo je sundávat. Teď už jsou našroubovaný na éru.
Ty vytisklý byly silný cca 5mm, vypadá to, že byly na jedné straně špatně slepené. Tiskl jsem je ze 4 dílů . pravou a levou nohu, každou ze dvou, dělené byly uprostřed ve svislé rovině. Obě nohy, pravá a levá, jsou pak spojené dvěma uhlíkovými čepy. Rozlomilo se to u kola, ale ve spoji. Ale i kdyby to bylo špatně slepené, tak myslím, že dlouho by nevydržely.
Máš pravdu, že ASA 275 je gumovější, PET-G nemám, takže nevím.
Zkouška nebyla v Lipencích, ale plocha tam byla v podstatě stejná.
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
pavel123

#19 Příspěvek od pavel123 »

Ahoj,
včera odpoledne mělo foukat minimálně, tak jsem vyrazil na další letovou zkoušku, podvozky jsou už duralové a snížil jsem výchylky křidýlek - zjistil jsem, že jsem je po dokončení modelu jaksi zapomněl ve vysílači upravit a byly nesmyslně velké.
Udělal jsem 2 lety, nakonec foukalo úplně stejně jako při prvním letu, ale menší výchylky křidýlek zafungovaly a stalo se z toho docela hodné éro. Nechá si to hodně líbit, nemá snahu padat do vývrtky, jenom neumím přistávat. Asi 15 let lítání s helinami je znát, éro si ve vzduchu nezastavím, ale mám tendenci ho zpomalit tak, že přistání je spíš pád. Jedním kotrmelcem jsem prověřil, že konstrukce je docela pevná :-)
Podvozkové nohy jsou upevněné na dílech z ASA. V trupu je 6 upevňovacích bodů z ASA, první pár asi 50mm před podvozkovýma nohama, druhý pár v místě podvozků a třetí pár v místě spojky křídel. A díly v každé trojici jsou společně spojené uhlíkovou kulatinou 4mm, takže se podvozky jen tak nevylomí.
Takže celkem spokojenost, ještě to chce nějak oživit, vybrat nějakou jednoduchou variantu zbarvení s bílým základem.
P.
dudaj

#20 Příspěvek od dudaj »

konec dobrý, všechno dobré.
Koukám, že sis neudělal klapky, tak si alespoň naprogramuj flaperony.
Dej si třeba 3 polohy na přepínač, ať můžeš laborovat ve vzduchu.
Pro začátek neřeš výškovku. Často není potřeba a někdy jen velice malý mix.
Na přistání to pomůže.
pavel123

#21 Příspěvek od pavel123 »

Ahoj,
padesátka snad ani klapky nemá. Flaperony by asi bylo zajímavý zkusit, nikdy jsem je na ničem neměl. Bude to ale chtít najít někde manuál od vysílače a podívat se jak to nastavit. Nevím jak novější Futaby, ale ta moje prastará FF-9 moc intuitivní není. Momentálně mám serva křidýlek připojený k jednomu kamálu klasickým "Y" kabelem.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od RiMr »

Ahoj Pavle,
nebyla by data k padesatce na prodej?
To je samý Edge, samá Extra...
Předem díky za info.

#23 Příspěvek od Zenair »

RiMr píše: ned 20.07.2025 9:39 nebyla by data k padesatce na prodej?
Tak k téhle prosbě se s chutí připojuju také.
Předem díky
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“