váhal jsem, jestli vlákno zakládat, protože tisk celých modelů je už asi celkem častý, ale třeba se další zkušenosti můžou někomu hodit.
Stavbu celotištěného letadla beru spíš jako experiment. S tiskem moc zkušeností nemám, zatím jsem tiskl jenom trup na vrtulník (Agusta Koala), takže neumím odhadnout jak dalece životaschopný model z toho nakonec bude. Nechám se překvapit
Zvolil jsem rozpětí 1000mm, možná by bylo lepší větší, ale uvidíme.
Už během vytváření modelu v počítači jsem začal experimentovat s konstrukcí a tiskem křídla - vzal jsem profil z mé osvědčené dvoumetrové padesátky, zmenšil jsem ho na polovinu a začal experimentovat. Nejdřív jsem zkoušel tisk z klasického PLA, protože LW_PLA_HT nemá takové mechanická vlastnosti, které by mi na letadlo vyhovovaly (nebo je má a mně se nepovedlo je z něj vyloudit) - znatelně se smršťuje a vrstvy na sobě nedrží nějak extra silně. Pro tisk trupu Agusty v pohodě, pro křídlo letadla nevím nevím.
Klasické PLA - vzorek křídla byl poměrně dost těžký.
Pak jsem zkusil klasické LW_PLA od Colorfabb, to bylo lepší oproti LW_PLA_HT v tom, že nevykazuje smrštění (nebo jen velmi malé). Pak jsem zkusil koupit PolyLight od SD Labprint, nabízel se v nějaké akci, a z ten mi přijde z hlediska tisku nejlepší, protože (aspoň u mých vzorků) nejlíp drží vrstvy a možná i malinko víc napěňuje. A koupený v té akční nabídce je výrazně levnější.
Zkoušel jsem různé způsoby vnitřních výztuh - výztuhy vytvořené v 3D modelu a výztuhy generované PrusaSlicerem a nakonec jsem zvolil výztuhy ze sliceru - váha nízká, pevnost dostatečná, minimálně vylézají na vnější povrch a dost podstatná je jednoduchost, která se projeví hlavně pokud bych éro chtěl někdy tisknout v jiné velikosti.
Zatím mám vytisklou jednu polovinu křídla (profil pro malé éro jsem zvolil NACA2412) včetně křidélka a zatím jsem díly nelepil, s tím chci začít co nejdřív.
Váha dílů křídla vychází docela slušně, ale ještě naroste o uhlíkové výztuhy v místě nosníku. Díly na jedno polovinu křídla váží 81g. Křídlo je tištěné 2 perimetry, křidélko jedním.
P