Zlin Z50 z 3D tisku

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Zpráva
Autor
pavel123

Zlin Z50 z 3D tisku

#1 Příspěvek od pavel123 »

Zdravím,
váhal jsem, jestli vlákno zakládat, protože tisk celých modelů je už asi celkem častý, ale třeba se další zkušenosti můžou někomu hodit.
Stavbu celotištěného letadla beru spíš jako experiment. S tiskem moc zkušeností nemám, zatím jsem tiskl jenom trup na vrtulník (Agusta Koala), takže neumím odhadnout jak dalece životaschopný model z toho nakonec bude. Nechám se překvapit :-)
Zvolil jsem rozpětí 1000mm, možná by bylo lepší větší, ale uvidíme.
Už během vytváření modelu v počítači jsem začal experimentovat s konstrukcí a tiskem křídla - vzal jsem profil z mé osvědčené dvoumetrové padesátky, zmenšil jsem ho na polovinu a začal experimentovat. Nejdřív jsem zkoušel tisk z klasického PLA, protože LW_PLA_HT nemá takové mechanická vlastnosti, které by mi na letadlo vyhovovaly (nebo je má a mně se nepovedlo je z něj vyloudit) - znatelně se smršťuje a vrstvy na sobě nedrží nějak extra silně. Pro tisk trupu Agusty v pohodě, pro křídlo letadla nevím nevím.
Klasické PLA - vzorek křídla byl poměrně dost těžký.
Pak jsem zkusil klasické LW_PLA od Colorfabb, to bylo lepší oproti LW_PLA_HT v tom, že nevykazuje smrštění (nebo jen velmi malé). Pak jsem zkusil koupit PolyLight od SD Labprint, nabízel se v nějaké akci, a z ten mi přijde z hlediska tisku nejlepší, protože (aspoň u mých vzorků) nejlíp drží vrstvy a možná i malinko víc napěňuje. A koupený v té akční nabídce je výrazně levnější.
Zkoušel jsem různé způsoby vnitřních výztuh - výztuhy vytvořené v 3D modelu a výztuhy generované PrusaSlicerem a nakonec jsem zvolil výztuhy ze sliceru - váha nízká, pevnost dostatečná, minimálně vylézají na vnější povrch a dost podstatná je jednoduchost, která se projeví hlavně pokud bych éro chtěl někdy tisknout v jiné velikosti.
Zatím mám vytisklou jednu polovinu křídla (profil pro malé éro jsem zvolil NACA2412) včetně křidélka a zatím jsem díly nelepil, s tím chci začít co nejdřív.
Váha dílů křídla vychází docela slušně, ale ještě naroste o uhlíkové výztuhy v místě nosníku. Díly na jedno polovinu křídla váží 81g. Křídlo je tištěné 2 perimetry, křidélko jedním.

P
Přílohy
IMG_20240307_143407.jpg
IMG_20240307_143725.jpg
IMG_20240307_142956.jpg
IMG_20240307_143216.jpg
Kridlo__konstrukce_1.JPG
Sestava_1.JPG
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Zlin Z50 z 3D tisku

#2 Příspěvek od TomasC »

Moc pěkné. Nevím, zda bych vybral akrobatické letadlo, ale Z-50 je srdcovka.

V čem to maluješ?
pavel123

#3 Příspěvek od pavel123 »

TomasC píše:Moc pěkné. Nevím, zda bych vybral akrobatické letadlo, ale Z-50 je srdcovka.

V čem to maluješ?

Jak jsem psal, beru to jako experiment, jsem sám dost zvědavý na výsledek. Máš pravdu, padesátka je srdcovka. Stejně jako v případě před lety konstruované dvoumetrovky, tak ani tady při poloviční velikosti neměním proporce, uvidíme, co to udělá.
Dělám to v Cinemě.
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
pavel123

#4 Příspěvek od pavel123 »

Trochu jsem pokročil, slepil poloviny křídla, jedna je už komplet s křidélkem.
Je to asi po funkční stránce životaschopné, ale úplně to nesplňuje moje nároky na vzhled. Původně jsem si vůbec nevšiml, že i LW_PLA se asi trochu smršťuje, takže vznikají povrchové nerovnosti - na mírně zaoblených plochách, jako je např. přední část profilu mezi, nosníkem a náběžkou, je povrch mírně propadlý oproti prvním a posledním vrstvám. Takže pokud se to nějak nesrovná (trošku to jde srovnat promačkáním mezi prsty) a nebo nepodlepí, vznikne v místě spojů jednotlivých dílů výstupek. S tím jsem se v trochu větší míře potýkal už u heli trupu a materiálu LW_PLA_HT, vyřešil jsem to právě podlepením v místě spojů dílů. Tím se povrch srovnal natolik, že už bylo možné ho přebroušením srovnat v podstatě dokonale. Navíc u trupu na maketu vrtulníku tak nezáleží na váze, takže případně nerovnosti by šlo vytmelit.
U křídla jsem to podlepení udělal tam, kde to bylo nejmarkantnější, podlepil jsem propadlá místa balsou 1,5mm, dost to pomohlo, ale neudělal jsem to všude. Funkčně to nijak nevadí, dokud bych křídlo nenabarvil, aby povrch byl jednotný, tak to není ani vidět. kdybych ale chtěl povrch natřít, asi by to vylezlo a zviditelnilo by se to.

Zajímala by mě zkušenost někoho, kdo letadla tiskne, ať už ze svých 3D modelů a nebo podle gcodů od 3DLlabprintu a nebo od někoho jiného - jestli tam tenhle nešvar taky je a nebo jestli jenom něco dělám špatně.

P.
dudaj

#5 Příspěvek od dudaj »

pavel123 píše:LW_PLA se asi trochu smršťuje, takže vznikají povrchové nerovnosti - na mírně zaoblených plochách, jako je např. přední část profilu mezi, nosníkem a náběžkou, je povrch mírně propadlý oproti prvním a posledním vrstvám.

P.

Pavle povrch s výztuhami a bez výplně dopadne vždy špatně.
Dělám 1 perimetr 0,6 mm šíře s výplní tak, aby vždy podepřela tak mezi 1.5 až 2,2 cm plochy křídla.
Na tlustej profil o rozpětí 1 m nejsou potřeba výztuhy z uhlíku.
Používám medový plástve, ale přejdu na gyroid. Vyjde s ním rychlejší tisk.
pavel123

#6 Příspěvek od pavel123 »

dudaj píše:Pavle povrch s výztuhami a bez výplně dopadne vždy špatně.
Dělám 1 perimetr 0,6 mm šíře s výplní tak, aby vždy podepřela tak mezi 1.5 až 2,2 cm plochy křídla.
Na tlustej profil o rozpětí 1 m nejsou potřeba výztuhy z uhlíku.
Používám medový plástve, ale přejdu na gyroid. Vyjde s ním rychlejší tisk.

Ahoj Honzo,
díky.
Já tam mám výplň generovanou Slicerem, ale asi je jí málo - jen 1%. Takže na užších částech křídla, což jsou vlastně všechny kromě té 1.od trupu, už nevyjde výplň před nosník a tam právě je povrch mírně propadlý. Možná by stačilo přidat u těch užších dílů další procento. Gyroid jsem tisknout nezkoušel, vyzkouším.
Zatím nechám křídlo jak je, je to funkčně dobrý, uvidím jak vyjde váhově trup. Nejlepší na 3D tisku je to, že se dá s jedním základním 3D modelem téměř bez další práce zkoušet spousta variant konstrukce.
pavel123

#7 Příspěvek od pavel123 »

Zdravím,
éro je hotové, tedy bez povrchové úpravy, čekám na bezvětrné počasí na letovou zkoušku.
Vypadalo to dlouho, že to bude docela lehké, ale nakonec to není žádná hitparáda - tak jak to je na fotkách a s baterkou 850mAh 3s, což bude asi málo, to má 825g. Kdyby to mělo být opravdu pěkné, musel by se povrch stříknout plničem a pak lakovat a obávám se, že na to už není rezerva hmotnosti.
Padesátka má poměrně široká křídla, ale i tak je plošné zatížení cca 55g/dm2, což mi přijde na metrové éro dost. No, uvidí se, co to bude dělat ve vzduchu.
Přikládám pár fotek. Kabina je provizorní, aby vydržela i v černé barvě a nezdeformovala se jakmile vysvitne slunce, je tištěná z LW_PLA_HT, jinak je éro kromě asi 2 výztuh, podvozkových nohou a vrtulového kuželu celé z LW_PLA Polylight.
Nohy jsou z Prusamentu ASA, kužel z ASA 275, páky ovládacích ploch jsou z klasického PLA.

P.
Přílohy
IMG_20240424_185634 - kopie.jpg
IMG_20240422_181659 - kopie.jpg
IMG_20240422_181551 - kopie.jpg
IMG_20240422_181541 - kopie.jpg
IMG_20240403_175105.jpg
IMG_20240403_172153 - kopie.jpg
IMG_20240403_172137 - kopie.jpg
IMG_20240315_112947.jpg
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od TomasC »

To je hodně pěkně namalované. Hmotnost vyšla za mě trochu větší, ale to je daň za snadnější malování.
dudaj

#9 Příspěvek od dudaj »

Vypadá to pěkně. Hmotnost vůbec neřeš. Můj první a ještě " lehký" Albik měl plošné zatížení 85g/dm2, ale s baterkou 3200 Ah 3s.
Rozpětí bylo 70 cm a házel jsem ho z ruky jak nic.
Opticky se mi zdá u tebe hodně velký motor k velikosti modelu. Podle mne by stačil poloviční.
pavel123

#10 Příspěvek od pavel123 »

TomasC píše:To je hodně pěkně namalované. Hmotnost vyšla za mě trochu větší, ale to je daň za snadnější malování.

Ahoj,
díky. Dělal jsem různé pokusy s modelováním výztuh v křídle, hledal jsem řešení co nejlehčí a co nejjednodušší a nakonec zvítězila jednoduchost (použití výplně generované Slicerem), kdy v použité hustotě výplně 1 nebo 1,5% byla váha nízká a povrch nejlepší, protože mnou namalované výztuhy vždycky vylézaly na povrch, což výplň ze Sliceru (mřížka pootočená 45°) nedělá. Plošné zatížení samotného křídla mi vyšlo něco málo pod 10g na dm2, asi 9,8g/dm2.
Navíc takhle by bylo celkem jednoduché model zvětšit, zatímco kdybych si vnitřní konstrukci maloval, tak by to tak snadno nešlo (a nebo to neumím udělat tak, aby to šlo :-) ).
Jak níže píše dudaj, asi by stačil menší motor, k němu menší regl, menší vrtule, čímž by se váha ušetřila.
Regl jsem kvůli těžišti umístil těsně za motor, baterky taky. Abych vůbec mohl spojit konektory baterek a reglu, musel jsem nastavit kabely a neměl jsem doma jiný kabely, než takové, jaké bych s klidným svědomím použil do heli velikosti 600 :-). Takže dalo by se na váze ušetřit.
Zapomněl jsem prve napsat, že kompletní drak modelu má něco málo přes 500g, takže rc vybavení včetně té baterky 850mAh má cca 300g - čekal jsem míň.

P.
Naposledy upravil(a) pavel123 dne ned 28.04.2024 20:08, celkem upraveno 1 x.
pavel123

#11 Příspěvek od pavel123 »

dudaj píše:Vypadá to pěkně. Hmotnost vůbec neřeš. Můj první a ještě " lehký" Albik měl plošné zatížení 85g/dm2, ale s baterkou 3200 Ah 3s.
Rozpětí bylo 70 cm a házel jsem ho z ruky jak nic.
Opticky se mi zdá u tebe hodně velký motor k velikosti modelu. Podle mne by stačil poloviční.

Ahoj, díky. Nejspíš to poletí, když ne, tak váhou to nebude :-) spíš jsem myslel, že váha bude nižší a bude prostor pro nějakou povrchovou úpravu. Ale třeba nakonec bude.
Motor by asi stačil i menší, já jsem vybral tenhle s tím, že výrobcem udávaný tah by měl být značně vyšší, než bude váha éra. Možná jsem to přepískl, uvidíme.

P.
dudaj

#12 Příspěvek od dudaj »

pavel123 píše:
spíš jsem myslel, že váha bude nižší a bude prostor pro nějakou povrchovou úpravu.

P.

LW mateirál hodně saje a to docela hmotnost letí nahoru.
Spíš vždy uvažuji model potáhnout, než tmelit. 50 sklo dokáže spoustu věcí snadno zakrýt a povrch nepotřebuje tolik vrstev barvy, jako když použiji tmely. Jinak já tmelím jenom šlehaným tmelem. Pevnostně úplně postačí a je lehký.
Potahové papíry jsem ještě netestoval, ale asi by fungovaly taky.
pavel123

#13 Příspěvek od pavel123 »

dudaj píše:
LW mateirál hodně saje a to docela hmotnost letí nahoru.
Spíš vždy uvažuji model potáhnout, než tmelit. 50 sklo dokáže spoustu věcí snadno zakrýt a povrch nepotřebuje tolik vrstev barvy, jako když použiji tmely. Jinak já tmelím jenom šlehaným tmelem. Pevnostně úplně postačí a je lehký.
Potahové papíry jsem ještě netestoval, ale asi by fungovaly taky.

Šlehaný tmel je dobrý nápad, ten neváží skoro nic a není po zatvrdnutí nijak zvlášť křehký. Chci zkusit vytisknout půlku křídla a vytmelit ji, aby se srovnaly ty nerovnosti, co jsem popisoval dřív a pak to celé stříknout plničem, prostě na tom udělat pěkný povrch. Zajímá mě o kolik to ztěžkne.
pavel123

#14 Příspěvek od pavel123 »

Včera ráno byl 1. let s padesátkou. Mám z toho trošku rozporuplné pocity. Bylo to ve vzduchu takové rozkomíhané, ale přitom si to nechá hodně líbit, i bez motoru to letí v pohodě, nikam to nepadá, umí to letět i pomalu. A nevím, jestli to rozkomíhání bylo větrem, který dost foukal, a zbytečně velkýma výchylkama výškovky a křidýlek a nebo jestli je chyba v konstrukci, jestli jsem neměl proti maketovosti trošku prodloužit trup - napadlo zvětšit směrovku, která by mohla mít malou aerodynamickou mohutnost, danou právě tou maketovou délkou (spíš krátkostí) trupu.
Ale čím víc na to myslím, tím spíš se mi zdá, že problém byl ve větru a velkých výchylkách. No, uvidí se, až bude bezvětří.

No, a na závěr, při přistání, který nebylo nijak zvlášť tvrdé, jen jedna noha zapadla do prohlubně v ploše, se odlomil konec podvozkové nohy vytištěný z ASA Prusamentu. Takže nohy to chce naohýbat z duralového plechu 1,5mm, ten mám, takže to nebude problém, navíc myslím, že budou lehčí..

Pozitivní je spotřeba, i s baterka a 850mAh, o kterých jsem si myslel, že jsou moc malé, to letělo přes 7 minut a vybily se akorát na storage.

Takže jestli bude celková spokojenost, se teprve uvidí :-)

P.
Zenair

#15 Příspěvek od Zenair »

To chce gratulaci, vypadá to na vydařený první let :)
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“