Multiplex Lentus Thermik
Re: Multiplex Lentus Thermik
Taky o něm uvažuji místo cularise.
Cularise jsem roztahnul na rozpěti 3m nástavci z depronu.
Cularis je ale stará multiplexácká konstrukce křidel s dvojici uhlikovych kulatych nosniku, pruhyb třeba při přemetu by zase až tak nevadil ale těžší a na tychlosti křidla chytí fluter.
Lentus už má trochu jinou koncepci nosniku křidel a vahově by se určitě dalo dostat pro termiku na nižši váhu.ocelová kulička a servo směrovky si myslim by nutně ve směrovce byt nemuselo bo na termičení musí stačit nějaký 3 článek tvrdšich 1500 ma lipolek.
Cularise jsem roztahnul na rozpěti 3m nástavci z depronu.
Cularis je ale stará multiplexácká konstrukce křidel s dvojici uhlikovych kulatych nosniku, pruhyb třeba při přemetu by zase až tak nevadil ale těžší a na tychlosti křidla chytí fluter.
Lentus už má trochu jinou koncepci nosniku křidel a vahově by se určitě dalo dostat pro termiku na nižši váhu.ocelová kulička a servo směrovky si myslim by nutně ve směrovce byt nemuselo bo na termičení musí stačit nějaký 3 článek tvrdšich 1500 ma lipolek.
mior: na rcgroups som zachytil, ze niektori startuju lentusa na tom origo "podvozku" zo zeme, jedine obmedzenie je potom priemer vrtule, aby si neskrtol
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Áno, toto som zachytil, vrtuľa je menšia, vtedy používajú 4-článok.
Stále mi to ale nerieši štart z nespevnenej cesty, spomínaný v tomto vlákne:
viewtopic.php?f=23&t=93053&p=1555503#p1555503
Holt, prišli sme o trávnaté letisko - vďaka diviakom a býkom...
Stále mi to ale nerieši štart z nespevnenej cesty, spomínaný v tomto vlákne:
viewtopic.php?f=23&t=93053&p=1555503#p1555503
Holt, prišli sme o trávnaté letisko - vďaka diviakom a býkom...
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
viete mi povedať, či v tom kite Lentusu sú obe vrtule,alebo len jedna alebo žiadna?
Vďaka!
viete mi povedať, či v tom kite Lentusu sú obe vrtule,alebo len jedna alebo žiadna?
Vďaka!
mior píše:Zdravím,
chcem sa spýtať, či ste od posledného príspevku nabrali ďalšie skúsenosti s týmto modelom.
Totiž už dlhšie o ňom rozmýšľam...
Mám pár otázok:
Napíšu zde odpovědi, co vím.
1) Dá sa v pohode odhadzovať z ruky? (už nemám ten švih ako za mlada, mám určité bolesti v rukách...)
v pohodě, ale chce to pohon, který to utáhne (já mám cca 700W příkon a startuje dobře)
2) Skúšal niekto tento model z pomocného vozíka? Ak áno, tak z akého?
Osobně jsem to nezkoušel, určitě by to šlo
3) Má niekto praktické skúsenosti štartu vlastným pohonom z trávy alebo betónu? (pri zmenšenej vrtuli)
Já nemám, viděl jsem to na YT
4) Riešil niekto podvozkové kolečko iné, ako dodáva Multiplex?
Já ne, žádné kolečko tam nemám
5) Skutočne je nutné podložiť tú výškovku spredu? (či zozadu?)
Je nutné si změřit úhel náběhu, u mě byl moc velký tak jsem jej snížil podložením VOP vepředu. Měl by být cca 1,5 stupně.
6) ako sa správa, keď je ovládaný nielen krídelkami, ale aj klapkami súčasne, teda spôsobom "zakrivenia odtokovky" ?
Mám mix při natažení VOP jde dolů celá odtokovka - cca o 3mm na plné výchylce. Podrží to model v zatáčce.
6) Ako sa správa pri použití butterfly?
Podle očekávání - klesá a je stabilní.
7) Dali by sa (nejakým spôsobom) predĺžiť krídla (a teda zväčšiť rozpätie)?
Proč? Není důvod - je to odzkoušený a funkční koncept.
8 ) Ak ste stavali z kitu, akú výbavu ste použili?
Motor a regl "ze šuplíku" MVVS Redliner 5,6, 3SLiPo 4000mAh - proud kolem 70A na plný plyn, regl Foxxy 80A - BEC 8A, serva Blue Bird BMS-126WV+ 11g/0,07s/5,3kg (je potřeba trošku upravit připravené otvory na serva v modelu. Ale lze použít jakákoli podobná serva
9) Poprosím o celkové vyhodnotenie doterajšieho lietania s ním (či sa vlastne vôbec oplatí)
Já jsem spokojený - líbí se mi, je velmi rychle sestavený a rozebraný (pro mě VELKÉ plus) létá i základní akrobacii, v termice se chytá pěkně. Jestli se vyplatí - to je věc subjektivní.
Vopred ďakujem!
Futaba T16SZ
Energic, Thowt, FunRay, Nimbus 3600, Glasflügel H-206 HORNET
Yak55 1.8m, FunCub
Energic, Thowt, FunRay, Nimbus 3600, Glasflügel H-206 HORNET
Yak55 1.8m, FunCub
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Pre Miky001:
Srdečná vďaka za Tvoju komplexnú odpoveď.
Taká drobnosť:
Ako si meral uhol nábehu?
Srdečná vďaka za Tvoju komplexnú odpoveď.
Taká drobnosť:
mior píše:
Taká drobnosť:
Miore já to dělám u stavebnicových letadel kde je dáno usazení výškovky výrobcem a je ho třeba upravit takto----nejdřív divetest a najít těžiště--podle typu modelu se rozhoduji zda má vybírat, nebo být neutrální.
po tomto seřízení už vidíš na výškovce jak se pere výškovka sama se sebou---klapka výškovky není v ose a podle toho jak moc se rozhodnu zda měnit uhel pevné části výškovky nebo je to přijatelný a zbytečný to upravovat.
mior píše:Zdravím,
chcem sa spýtať, či ste od posledného príspevku nabrali ďalšie skúsenosti s týmto modelom.
Totiž už dlhšie o ňom rozmýšľam...
Mám pár otázok:
1) Dá sa v pohode odhadzovať z ruky? (už nemám ten švih ako za mlada, mám určité bolesti v rukách...)
Start z ruky s dodávaným motorem (RR) naprosto bez problému, bez jediného kroku. Akumulátor 3S 2600. Sám mám 70+
2) Skúšal niekto tento model z pomocného vozíka? Ak áno, tak z akého?
Vzhledem k bezproblémovému startu z ruky, zbytečné.
3) Má niekto praktické skúsenosti štartu vlastným pohonom z trávy alebo betónu? (pri zmenšenej vrtuli)
4) Riešil niekto podvozkové kolečko iné, ako dodáva Multiplex?
Přikládám foto. Pro start ze země je málo vystrčené. Chrání spodek trupu při přistání.
5) Skutočne je nutné podložiť tú výškovku spredu? (či zozadu?)
Nic jsem nepodkládal. Neměl jsem potřebu.
6) ako sa správa, keď je ovládaný nielen krídelkami, ale aj klapkami súčasne, teda spôsobom "zakrivenia odtokovky" ?
Pužíval jsem pouze řidélka. Klapky jen pro přistání.
6) Ako sa správa pri použití butterfly?
Naprosto bez problému. Bez klapek hodně klouže.
7) Dali by sa (nejakým spôsobom) predĺžiť krídla (a teda zväčšiť rozpätie)?
Vzhledem ke konstrukci křídla by to již nešlo. Navíc zbytečné.
8 ) Ak ste stavali z kitu, akú výbavu ste použili?
9) Poprosím o celkové vyhodnotenie doterajšieho lietania s ním (či sa vlastne vôbec oplatí)
Na bublinky létá opravdu pěkně.
Vopred ďakujem!
zdravím, tak sem si po dlouhém rozmýšlení pořídil Lentuse. Zatím tak nějak střádám díly na složení a chtěl sem se zeptat na jednu věc, jak nejlépe rozpohybovat klapky na křídlech a výškovce. Bohužel nemám CZ manuál a ten v cizí řeči sem si zatím nepřekládal, tak ani nevím jestli je tam nějaká zmíňka o tomhle. Má se to nějak jakoby pomalu nalámat až ten závěs změkne ?
http://mara126.rajce.idnes.cz/
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Mára126 píše: jak nejlépe rozpohybovat klapky na křídlech a výškovce. Bohužel nemám CZ manuál a ten v cizí řeči sem si zatím nepřekládal, tak ani nevím jestli je tam nějaká zmíňka o tomhle. Má se to nějak jakoby pomalu nalámat až ten závěs změkne ?
Odpoj páku serva a každú plôšku niekoľkokrát poohýbaj do obidvoch strán. Najprv menej, potom na doraz.
Neboj, ono to vydrží a záves naozaj zmäkne...
Ahoj, tak už mám s Lentusem pár startů a trochu bojuju s nastavením. Původně sem nastavil těžiště podle návodu, ale letadlo dost houpalo a byl problém ho nějak ustálit. Po konzultaci s klukama u nás v klubu sem část dovážení vyndal a o chlup se to zlepšilo. Koukal sem tady na příspěvek ohledně vypodložení výškovky, používá to někdo ? Jak máte těžiště, přesně na značce ? já ho teď mám možná 10mm za značkou a i tak když ho pošlu šikmo dolů tak celkem rychle vybírá. Jinak super letadlo, přijde mi že má radši vítr nad 5m/s. Lítám s 3S 4000mAh, celkovou váhu sem zatím nezjišťoval.
http://mara126.rajce.idnes.cz/
To multiplexácký těžiště mi vždy na jejich modelech vyšlo že je hodně vepředu.
Seřid to tak, aby to ideálně jen trochu vybíralo, opravdu jen trochu,pokud bude vybírat víc než trochu
bude hlavně problem se sudovitými výkruty, bude to vrtat sudy za přitaženou výškovkou a s tim nic nezmužeš ani diferenciací. Ale je to kuličkolet co si tak trochu bude žit vlastnim životem hlavně v závislosti na teplotě, tak to vybirani jen trochu je lepší než neutrálni seřizeni kdy se změnou teploty muže potom stát že třeba v zimě v mrazu bude ted neutrálně seřizeny model naopak přez výškovku tlačit.
Seřid to tak, aby to ideálně jen trochu vybíralo, opravdu jen trochu,pokud bude vybírat víc než trochu
zdravím, nemá někdo rozměry originální krabice (A x B x C), kvůli poště, moc dík
-
hrábě
cca 160x32x29 cmjudas píše: pát 11.07.2025 9:29 zdravím, nemá někdo rozměry originální krabice (A x B x C), kvůli poště, moc dík
-
hrábě
Dobrý den, někde jsem se dočetl že v RR verzi je nějaké závaží v ocase. Lze toto závaží nějak z modelu vyndat pokud tam je?