Ponořil jsem se trochu do historie, přivedla mě k tomu příprava polepů abych grafikovi vytvořil jasné požadavky na nápisy, jejich fonty a velikost, případně by zvážil co ještě plotter utáhne a co už bude na obtisk. Obloukem jsem se dostal k informacím o Pavlově stroji protože všechny ty mašiny měnily provozovatele, některé létají dodnes, jedna fatálně havarovala.
U HELIBERNINA jsou na výběr tři stroje.
Jako první měla HB-ZDA vyrobený jako s/n 3421 v roce 2001. Provozovali ho osm let s logem "Piz Palü" na přídi pod kabinou do března 2009. Stroj pak létal v Indii jako VT-JMD.
V roce 2007 koupili druhý AS350 HB-ZHY s/n 4220, provozovala ho pět let do prosince 2012 kdy přešel k AIR GLACIER SA / MX Management AG kde dostal pěkný červenobílý nástřik, ten který postavil Pavel. V roce 2016 přešel pouze pod AIR GLACIER AG, v roce 2020 dostal nový nástřik s výraznými hvězdami a takto létá dodnes.
Poslední AS350 pořídila HELIBERNINA v roce 2008 HB-ZIS s/n 4493, provozovala ho pět let do června 2013, pak přešel k AIR GLACIER SA / MX Management AG. po dvou letech 14. července 2015 havaroval a byl odepsán, pilot bohužel zahynul.
Od začátku jsem měl vybraný právě HB-ZIS. HB-ZDA má jakýsi hybridní nátěr s kombinací původní konzervativní linie v oranžové a červené, nahrazené později obloukovými paprsky na trupu i SOP a VOP které se mi už tolik nelíbí a hlavně existují na několika modelech s tím že já se snažím stavět zásadně co nikdo zatím jako model nemá a mám rád jednodušší verze, nic přeplácaného, pouťového nebo za každou cenu efektního co často i rozbíjí tvar stroje. V podstatě podobně uvažoval Pavel až si mohl vybrat poslední verzi s desítkami hvězd a vzal pěknou klasiku. S nástřikem si užil práce a maskování mnohem víc než já kdy jdu do jediné barvy a folie vyřeší zbytek, případně z toho můžu udělat jakýkoliv jiný žlutý AS350 a že jich lítá poměrně dost.
Nejsem sice pověrčivý ale čtení smutného protokolu o nehodě, několika chybách které se sečetly, k tomu i podíl pilota který pak zbytečně zahynul. Přepravoval střechu meteorologické stanice, vzali kratší lano, měl málo paliva, zvažovali tankování na trase s nákladem, letěl rychleji, spěchal. Střecha byla upevněná jiným způsobem než obvykle, důvěřoval obsluze na zemi. Za letu se sesmekla z vodorovné polohy na svislo a utrhla, lano se vymrštilo vzhůru a trefilo rotor i vrtulku. Náklon 50-60 stupňů na ocas, pirueta a prudký pád na ledovec, zranění neslučitelná se životem a požár.....
https://www.sust.admin.ch/inhalte/AV-be ... 2309_e.pdfTrochu mě to zaseklo jestli stavět zrovna stroj který takhle dopadl. Dal jsem sice už dohromady detaily které nápisy kde má, pokud bych šel do HB-ZHY tak to musím změnit a bohužel jeho nápisy jsou komplikovanější, drobnější a ručně psané, atypické. Ještě to zvážím.
U HB-ZIS jsem našel tzv. dodávací snímek kde jsou vidět barevně odlišení výrobci koncernu Airbus - typický znak této mezinárodní produkce. Taky je tam vidět že oboje dveře mají klasické lištové větračky, ještě i po nástřiku a ta obří bublina se tam objevuje až v prosinci, tedy po půl roce provozu. Úplně stejný progres to mělo u Pavlova HB-ZHY. ale i AIR GLACIER lítal pouze takto a Pavel to tam nedal, vůbec se nedivím

. On by byl problém to vyrobit a hlavně ve stavebnici jsou lehce kouřová skla, tohle by působilo rušivě.