Pohony pro ERES - F5L, motory, regulátory, baterky a vrtule.
Re: Pohony pro ERES - F5L, motory, regulátory, baterky a vrt
Takhle sedí na mém trupu. Mezeru zmenším na cca 0,5mm, fotil jsem to neutažené.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Budu si muset zapnout ten pohon s kV2300 (mám to v modelu, který moc nelétám) a ověřit, ale přijde mi, že ti to žere nějak děsně moc (neukazuje ti měřák pohádky?).
Co si pamatuji, tak s 2s a malou vrtulí 6x4 mi žere cca 18A Dualsky XM2221EG-22 , což už je kV2900. Verze kV2300 pak s 7x4 bral ještě o něco méně.
Jinak aktuálně létám nejvíce Purito s https://horejsi.cz/Pages/DetailProdukt. ... cislo=3826 , tedy trochu větší s kV2700 a vrtulí Graupner 7x4, baterky Tattu 2s550mAh. Odběr asi 23A (malinko staženo na regulátoru) a naprosto tonemá chybu.
Co si pamatuji, tak s 2s a malou vrtulí 6x4 mi žere cca 18A Dualsky XM2221EG-22 , což už je kV2900. Verze kV2300 pak s 7x4 bral ještě o něco méně.
Jinak aktuálně létám nejvíce Purito s https://horejsi.cz/Pages/DetailProdukt. ... cislo=3826 , tedy trochu větší s kV2700 a vrtulí Graupner 7x4, baterky Tattu 2s550mAh. Odběr asi 23A (malinko staženo na regulátoru) a naprosto tonemá chybu.
Dnes mi dorazila Cam Folding Prop 7/4. Udělal jsem hned 3 testy odběru. 14A.
Zajímavě je, že s Aerounaut 7/4 to bylo 22A.
Taky Foxy 7/4 (prý ze stejných forem jako Cam folding prop) to odebíralo 18A.
Zajímavě je, že s Aerounaut 7/4 to bylo 22A.
Taky Foxy 7/4 (prý ze stejných forem jako Cam folding prop) to odebíralo 18A.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
A dnes dorazili 6" vrtule. Jak psal Tomáš, jsou to "čína", bez popisu výrobce a takhle to dopadlo: Nejedná se o žádný laboratorní test, tak všechno s rezervou.
S Motorem 2300KV na 2 článek 400mAh, trámec 29mm, kužel 30mm.
6/3" = 12A - (1. nejlepší)
6/4" = 14A - (2. nejlepší)
6/6" = 16A - (nejhorší)
6,5/3" = 10A - (ne, nespletl jsem se) A možná je ještě někdy zkusím, ať si jsem jistý.
6,5/4" =16,5A - (2. nejhorší)
A pak znovu Cam Folding Prop 7/4" = 14,5A - (bezkonkurenční, nejlepší)
Vrtule 6/6 a 6,5/4 měli až směšně malý tah. Ostatní, dejme tomu, ale nemůžou se nijak srovnávat s Graupner vrtulí a to ani když zohledním že je trochu větší.
Tah je pouze subjektivní, pocitový odhad. Neměřil jsem ho nijak.
Už po tolikáté se mi potvrzuje, že vrtule Graupner Cam Folding Prop, které používám víc jak 25 let nemají v levných vrtulích konkurenci. A to ani v jiných rozměrech co jsem kdy použil. A perfektně přilnou k trupu.
S Motorem 2300KV na 2 článek 400mAh, trámec 29mm, kužel 30mm.
6/3" = 12A - (1. nejlepší)
6/4" = 14A - (2. nejlepší)
6/6" = 16A - (nejhorší)
6,5/3" = 10A - (ne, nespletl jsem se) A možná je ještě někdy zkusím, ať si jsem jistý.
6,5/4" =16,5A - (2. nejhorší)
A pak znovu Cam Folding Prop 7/4" = 14,5A - (bezkonkurenční, nejlepší)
Vrtule 6/6 a 6,5/4 měli až směšně malý tah. Ostatní, dejme tomu, ale nemůžou se nijak srovnávat s Graupner vrtulí a to ani když zohledním že je trochu větší.
Tah je pouze subjektivní, pocitový odhad. Neměřil jsem ho nijak.
Už po tolikáté se mi potvrzuje, že vrtule Graupner Cam Folding Prop, které používám víc jak 25 let nemají v levných vrtulích konkurenci. A to ani v jiných rozměrech co jsem kdy použil. A perfektně přilnou k trupu.
Sorry, ale psát že 6x6 má směšně malý tah je zavádějící - všechny (nad)čtvercové vrtule s velkým stoupáním v poměru k tahu by měly dost ožít za letu, fungují až od jisté rychlosti, staticky jsou bídné. Mimochodem jim za letu s růstem rychlosti často dost podstatně klesne i odběr (zkušenost z F5F atd., kde jsem měl čidlo i v modelu).
Osobně bych to na RES asi stejně nedával, ale stojím si za tím, že konkrétně u tohoto rozměru vrtule jsou tvé závěry opravdu hodně zavádějící.
Jinak ale souhlas s poslední větou - taky mám už delší dobu pocit, že vrtule Graupner CAM folding jsou z těch běžných plastových listů velmi často nejlepší, Aeronaut je o něco horší (navíc jdou nějaké drby, že u Aeronautu šla kvalita dolů).
Osobně bych to na RES asi stejně nedával, ale stojím si za tím, že konkrétně u tohoto rozměru vrtule jsou tvé závěry opravdu hodně zavádějící.
Jinak ale souhlas s poslední větou - taky mám už delší dobu pocit, že vrtule Graupner CAM folding jsou z těch běžných plastových listů velmi často nejlepší, Aeronaut je o něco horší (navíc jdou nějaké drby, že u Aeronautu šla kvalita dolů).
K lepšímu přiblížení měření "vrtule za letu" je lepší (pokud to doma jde) ten tah měřit v improvizovaném větrném tunelu. Vrtuli umístit do proudu vzduchu s regulovanou rychlostí proudění. Dávný spor A) versus B) skupin modelářských zastánců. Statický tah versus Tah za letu. V "dobách" telemetrie: Napětí, Proud, Ustálená rychlost.
Jako fakt mám dělat větrný tunel v paneláku? Nezlobte se lidi, ale udělal jsem dost i pro další tím, že jsem všechny ty vrtule koupil a odzkoušel. Jestli dobře nebo ne, je mi jedno. Já mám své závěry, ze kterých (podobných) čerpám už od svých 15-ti let a funguje mi to.
Golfista: "Tah je pouze subjektivní, pocitový odhad. Neměřil jsem ho nijak." Pocitový odhad byl založen na dojmu, z chování letadla během letu? Odezvy na přidání plynu?Golfista píše:.............
Já zatím za letu testovat nemůžu. Letadlo kreslím, stavím a postupně vymýšlím. Takže hledám pohon, který by mi vyhovoval nejvíc a to i do budoucna.
Tah testuju vždy v ruce, pocitově. U takhle malého pohonu i podle toho, jak se hýbou bundy na věšáku. Možná divné, úsměvné, nebo klidně i praštěné. Ale jak jsem psal, funguje mi to.
Tah testuju vždy v ruce, pocitově. U takhle malého pohonu i podle toho, jak se hýbou bundy na věšáku. Možná divné, úsměvné, nebo klidně i praštěné. Ale jak jsem psal, funguje mi to.
Golfisto, ty doma ještě nemáš vlastní větrný tunel
? Já ano, jen se po jeho použití pak nedá dýchat
.
Guchare, studoval jsi někdy větrný tunel a co k tomu je potřeba? Různé váhy, sondy, snímače, k tomu nějaké zapisovací zařízení, pohon a mnoho dalšího. Nevím co by ti řekla tvá drahá polovička, kdybys jí postavil něco takového v kuchyni. Nebo jsi sám a bydlíš na nějakém statku, zámku, či jiné velké usedlosti, kde není nouze o místo.
Experimentování (viz Golfista) s pohony je běžná modelářská činnost. S pravděpodobností blížící se limitně jistotě takové experimenty vyjdou v závěru levněji, než stavba tunelu. Otestovaný pohon, nehodící se do tohoto modelu, může být použit v jiném, kam bude pasovat.
Guchare, studoval jsi někdy větrný tunel a co k tomu je potřeba? Různé váhy, sondy, snímače, k tomu nějaké zapisovací zařízení, pohon a mnoho dalšího. Nevím co by ti řekla tvá drahá polovička, kdybys jí postavil něco takového v kuchyni. Nebo jsi sám a bydlíš na nějakém statku, zámku, či jiné velké usedlosti, kde není nouze o místo.
Experimentování (viz Golfista) s pohony je běžná modelářská činnost. S pravděpodobností blížící se limitně jistotě takové experimenty vyjdou v závěru levněji, než stavba tunelu. Otestovaný pohon, nehodící se do tohoto modelu, může být použit v jiném, kam bude pasovat.
Hitec Aurora 9X
DAF píše:Golfisto, ty doma ještě nemáš vlastní větrný tunel![]()
![]()
?
Vlastně mám. Kabáty a bundy na věšáku proti dveřím dílny.