Futaba T16IZ

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
prikrylm

Re: Futaba T16IZ

#331 Příspěvek od prikrylm »

Relax píše:... směřuje do skupiny s rizikem vyschlých kondenzátorů u starších skladovek, říkal mi to jeden elektronik který mi tím loni razantně rozmluvil T14SG která se navíc už čas nevyráběla.

Pravda, T14SG jsem rozdělanou neměl, ale co současného jsem viděl zevnitř, tak bych tipnul, že i v T14SG bude těch "vyschnutelných" kondenzátorů přibližně 0. Takže "razantně" mi přijde možná zbytečně emotivní(?).
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Relax

#332 Příspěvek od Relax »

Jasně, je to názor člověka, který se pohybuje v elektronice celý život profesně i aktivně modelářsky což je výhoda. Ví o tom hodně, sestavil sobě i jiným řadu elektroniky, zná proto součástky, rizika a preventivně se vždycky vyhýbá tomu o čem jenom tuší že to z povahy materiálu a věku nemusí být nebo záhy nebude 100%. Model spadne jenom jednou. Znám řadu lidí co lítají s T14SG mnoho let i teď, jsou v pohodě. V situaci kdy se T14SG skutečně pár let nevyrábí mi řekl - když už nechceš jít do JETI jako já, zohledni, že Tvoje modely nestojí pět tisíc, stavíš to měsíce tak si kup něco novějšího aby Ti to zase vydrželo třeba 8-10 let.

Jsem ještě před upgradem, T16IZ jsem kupoval loni v listopadu u Houšky v Praze nevím už s čím, dával tam 4.0E. Při telemetrii pro HobbyWing regl 130A V4 ve vrtulníku to mluví z malého repráku uvnitř, hláskuje to změny odebrané kapacity apod. Jinak vibrace, pípání.
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
prikrylm

#333 Příspěvek od prikrylm »

OK, jen že pár vyschlých elytů jsem měnil, ale v rádiích jsem je nenašel, takže i ta T14 podle mě vydrží ještě fakt dlouho a nebudou to kondenzátory, na co rádio "umře".

..a mluví i rádia za 1700 Kč, takže mluvená telemetrie už je dnes (snad?) standard. :)
Relax

#334 Příspěvek od Relax »

Já tomu s těma kondenzátorama vůbec nerozumím, nevím ani jak vypadají, otevřenou jsem měl jenom T8FG před 10 lety při nutné mechanické změně módu z 2 na 1 pro oba kniply. Elektronika prostě není můj obor, sice se v tom nadšeně vrtám resp. rád něco zapojuji, akorát je to stylem intuice + tužka + papír + pokus omyl. Zdeněk se pak směje když mi to nefunguje a musí zasáhnout, někdy se naopak diví jak jsem na něco přišel. Třeba s propojením 6S + 2S a taháním napětí pro jednotku světel NF32 z libovolného balančního konektoru a pozice dvou článků mi to mělo podle fyzikálních zákonů dávno shořet, nestalo se ( naštěstí !!! ). Musí to bát pouze v jediné pozici na kraji aby nenastal zkrat a pád modelu.

S T14SG jsem chtěl primárně ušetřit, jasně že je to výborné rádio, modernější než stará dobrá T8FG. Ta mi bohužel 2x spadla a pak jí trefil list dotáčejícího se rotoru což dopadlo naštěstí dobře, jenomže kombinací těchto akcí plus stáří 9 let jsem do inovace preventivně šel. Za pár hodin jsem si na dotykový barevný displej z něhož jsem měl spíš obavy rychle zvykl a bez Zdeňkovy nutné pomoci to i sám naprogramoval s tím že vrtulník není zrovna jednoduché letadlo, tady mám řadu mixů a nestandartek. Navíc s telemetrií k reglu HobbyWing o které jsem loni ještě nevěděl bych měl s T14SG zřejmě smůlu, což ale nevím na 100%.
culi

#335 Příspěvek od culi »

[quote="aviatika"]Aktualitácia sw vysielačov FUTABA
Futaba dnes vydala novú aktualizáciu.

Z akej adresy si sťahoval aktualizáciu?
Ďakujem
Milan
aviatika
Kontaktovat uživatele:

Futaba T16IZ

#336 Příspěvek od aviatika »

Pokiaľ viem aktuálne sú len dve možnosti buď z domovskej japonskej stránky Futaba tu som sťahoval ja,
alebo s Futaba USA. V Európe som ešte nikde nenašiel.
Luboš - www.aviatika.sk
bahora

#337 Příspěvek od bahora »

aviatika píše:Pokiaľ viem aktuálne sú len dve možnosti buď z domovskej japonskej stránky Futaba tu som sťahoval ja,
alebo s Futaba USA. V Európe som ešte nikde nenašiel.

Echt Germany http://www.ripmax.com/Futaba_Upgrades.aspx

Akorát kouklám, že se na aktualizace u mého T16SZ už japonec vykašlal na Engliš verze:(
Naposledy upravil(a) bahora dne stř 18.10.2023 21:13, celkem upraveno 2 x.
bahora

#338 Příspěvek od bahora »

prikrylm píše:OK, jen že pár vyschlých elytů jsem měnil, ale v rádiích jsem je nenašel, takže i ta T14 podle mě vydrží ještě fakt dlouho a nebudou to kondenzátory, na co rádio "umře".

..a mluví i rádia za 1700 Kč, takže mluvená telemetrie už je dnes (snad?) standard. :)

Baví tě to? Mám doma Frsky i FS-6 za 900kč s OpenTX a nerypu s tím ve Futaba vlákně.
Naposledy upravil(a) bahora dne stř 18.10.2023 21:04, celkem upraveno 1 x.
bahora

#339 Příspěvek od bahora »

aviatika píše:Nie, zvuk ide z vysielača. 16iZ má zabudovaný reproduktor. Ešte doplním, že teraz je možnosť v menu Warning setting / Nastavení výstrah na druhej strane zapnúť pre aktívne výstrahy tiež hlasový výstup.

Děkuji za odpověď, tím pádem jsem schopen "slyšet" přepnutí přepínače, např letové režimy.

Ještě bych se zeptal, zda je schopna říci i hodnotu z telemetrie, například třeba napětí baterie.
Relax

#340 Příspěvek od Relax »

U mě T16IZ s Hobby Wing modulem pro regl 120A V4 od dosažení limitu soustavně opakuje ( v nastaveném intervalu měření ) aktuální kapacitu, možná je tam nepatrné zpoždění. Takže hodnoty to umí.

Akorát to u něčeho ukazovalo nereálnou hodnotu, řádově nižší. Byl tam sice posun nahoru ale výsledek neseděl, nejspíš to byla zrovna ta kapacita. Na displeji 3500 ale hlášení 2500. Teď to do jara už nevyzkouším, musel bych se podívat do mailů klukům kde jsem nejspíš referoval. Měsíc bez lítání a úplně mi to vypadlo z hlavy :-). Asi jak to mám jenom chvilku + výpadek.
aviatika
Kontaktovat uživatele:

Futaba T16IZ

#341 Příspěvek od aviatika »

Ještě bych se zeptal, zda je schopna říci i hodnotu z telemetrie, například třeba napětí baterie.

Ale veď hlasový výstup z telemetrie funguje "odjakživa". Napätie príjmača (k tomu nepotrebuješ žiadny senzor) si môžeš nielen zobraziť, ale aj vypočuť.
Je to potom len o konkrétnom nastavení. Základní menu/Telemetrie/Příjmač/klik vpravo hore/Hlas. Tu si vyberieš čím chceš oznam zapínať.
Potom v Nast.telem. si zvolíš interval opakovania. Hlasitosť si nastavíš tak ako Ti vyhovuje v Systémové menu/Hlasitost. No a ak máš ďalšie aktívne senzory rovnako si nastavíš hlas. výstup pre ktoré chceš.
Ja telemetriu využívam takmer u každého lietka. U vetroňov hlavne vario, aj pípanie a výšku. U elektro motorákov čo mi konkrétny senzor umožňuje - napätie, prúd, spotrebovanú energiu, teploty .. Pretože mám veľa aktívnych modelov s telemetriou zvykol som si priradiť vždy rovnaké prpínače pre konkrétnu veličinu. Napr. vyp. SD - dopredu vario, k sebe výšku. SA - dopredu pípanie varia. Zápis údajov na kartu vyp. SF. Aj keď dostať potom protokol je ako "pôrod". T16iZ nemá reálne meranie času, takže identifikácia súborov je problém. Preto som nato rezignoval, len v prípade naliehavej potreby to použijem. Ale o tom možno inokedy.
Takže konkrétne počas letu si prepnem a vypočujem to čo ma zaujíma. Hlasový interval mám nastavený na ca 5 s. v prípade, že chcem mať dlhšie výstup aktívny aby ma to stále neobťažovalo.
V praxi som vyskúšal viaceré senzory, samozrejme originál Futaba, ale potom aj hodne rozšírený UNISENS, alebo telemetriu z regulátorov, ktoré podporujú výstup pre SBUS2. Strávil som pri tom už veľa času a moja skúsenosť, že pokiaľ niečo nefunguje potom je to hlavne o správnom nastavení.

Táto posledná aktualizácia nemá "nič" spoločné s telemetriou, takže zopakujem pre konkrétnu polohu konkrétneho prepínača si zvolíte vybranú frázu, ktorá sa prečíta. Samozrejme pre prepínače môžete mať zvolené aj ďalšie funkcie - mixéry, stopky, let. režimy ..
Luboš - www.aviatika.sk
aviatika
Kontaktovat uživatele:

Futaba T16IZ

#342 Příspěvek od aviatika »

Akorát kouklám, že se na aktualizace u mého T16SZ už japonec vykašlal na Engliš verze:(

Nemyslím si. Pokiaľ viem aktualizácie pre T18SZ/T16SZ/ a FX-36 sú vždy spoločné. Anglickú verziu najnovšej aktualizácie aj pre T16SZ si môžeš stiahnuť aj z domovskej stránky Futaby.

Len som zvedavý ako bude fungovať podpora Futaby po poslednom prerozdelení priamych zasúpení v Nemecku. Starý pán Westerteicher/ACT ohlásil odchod do dôchodku (po 52-och rokoch v branži a spolupráci s Futabou od roku 1987), stál za mnohým čo robbe dokázalo. Licenciu postúpil na švédsku firmu Minicars, ktorá má tým pádom pod sebou celé Nemecko, Benelux a Rakúsko. Anglický a tým aj nemecký Ripmax stratil licenciu pričom ho nahradila írska firma J Perkins. Čiže v Nemecku už NIČ. To je aktuálny stav, určite sa to utrasie. Myslím si, že šancu by mohol využiť Pelikán/Kavan. Len by musel niečo viac preto urobiť. Doteraz na webe nemá nič. Žiaľ. Aj keď v oblasti hlavných modelárskych aktivít robí veľa a dobre. Len ten "support" stále chýba.
No a potom ak sa chcete niečo dozvedieť, získať podporu učte sa po japonsky.. Veľmi peknú podporu má po novom Futaba USA. Nie vždy to tak bolo. Prehľadné, aktuálne, kráčajú s dobou.
Luboš - www.aviatika.sk
prikrylm

#343 Příspěvek od prikrylm »

bahora píše:prikrylm: OK, jen že pár vyschlých elytů jsem měnil, ale v rádiích jsem je nenašel, takže i ta T14 podle mě vydrží ještě fakt dlouho a nebudou to kondenzátory, na co rádio "umře".

----

Baví tě to? Mám doma Frsky i FS-6 za 900kč s OpenTX a nerypu s tím ve Futaba vlákně.

Chtěl jsem jen sdělit, že i starší Futaba T14SG v sobě s vysokou pravděpodobností nemá nic vysychajícího a že bych se nebál, že by "skladové" kusy již nevyráběného přístroje nefungovaly ještě dlouhou dobu. Pak že "mluvená telemetrie" je dnes, chvála bohu, normální a příjemná vlastnost rádií. Jestli jsem tím někoho popudil tak se omlouvám.
aviatika
Kontaktovat uživatele:

Futaba T16IZ - dual RX

#344 Příspěvek od aviatika »

Nový duálny príjmač od Futaby alebo evolúcia pokračuje. Futaba dnes predstavila nový DUÁLNY príjmač R7306SB. (7206SB) Po rôznych krokoch týmto smerom - najprv možnosť pripojenia dvoch príjmačov cez vysielač,pripojenie pomocou účelových zariadení (FDLS-1), neskôr komunikácia samostatných príjmačov R7208SB sa dnes tento proces zavŕšil. Príjmač má 6 výstupov, ktoré sa dajú rôzne naprogramovať - buď len kanálové výstupy, alebo kombinácia s SBUS/SBUS2. Je možnosť pripojenia aj ďalšieho 920 MHz príjmača R9001SB.
Tak fajn, logicky mne z toho vychádza, že ďalším krokom by mal byť vysielač s integrovanými 2,4 / 920 frekvenciami. A verím, že raz príde aj niečo také dnes bežné ako WIFI a Bluetooth..

[album]7347[/album]
Luboš - www.aviatika.sk
Petronel

#345 Příspěvek od Petronel »

[quote="aviatika"]Aktualitácia sw vysielačov FUTABA
Futaba dnes vydala novú aktualizáciu. Týka sa to hlavne vysielačov T16iZ a T16iZS - v.5.0. Menšie doplnenia pre ostatné vysielače T32MZ - v.3,8, T118SZ, T16SZ a FX 36 - v.4.3. Pri vysielačoch T16iZ je doplnená možnosť priradenia k jednotlivým prepínačom a ich polohám zvukové oznámenie. K dispozícii je 104 predvolených fráz z ktorých si môžete vybrať. Hlasový oznam je v jazyku, ktroý máte nainštalovaný, u mňa je to angličtina.

Ahoj,
nastavení zvukových hlášek u přepínačů funguje, ale mám češtinu a hlášení jsou pouze v angličtině. Poradíš jak to změnit nebo to bohužel nejde? Jsem u Futaby nový, měl jsem za to, že CZ hlášky by mohly fungovat.

Díky za info.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“