Gama 2100 problém s motorem - otáčky

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
jankult87

Gama 2100 problém s motorem - otáčky

#1 Příspěvek od jankult87 »

Dobrý den, mohl bych se optat ohledně otáček motoru u Gamy (reverzace). Asi se mi zbláznil regulátor. Motor točí obráceně (točí se po směru hod.ručiček když koukám na model z předu). Dá se nějak jednoduše změnit směr otáčení. Přehozením drátku mezi sebou (stejně jako je to u velkých 3fáz.motoru kde stačí mezi sebou prohodit fáze)?. Nevím, co se stalo, ale před tím točil motor správně a po půl roce co jsem s tím nelétal, točí obráceně. Mám u toho Optic 5 vysílačku, 6ch přijímač a 35A regulátor.

Otázka mám přehodit fáze a nebo regulátor vyměnit za nový?? Děkuji
Naposledy upravil(a) jankult87 dne pon 28.08.2023 11:29, celkem upraveno 1 x.
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: Gama 2100 problém s motorem - otáčky

#2 Příspěvek od DAF »

Ano, pokud se motor točí obráceně, stačí prohodit libovolné dva kabely mezi reglem a motorem. Jsi si jistý, že jsi se v tom nehrabal a omylem nepřehodil kabely? Osobně to dělám tak, že po zapojení a ověření správného směru si dám na kabely barevnou smršťovačku, abych to při případné montáží zapojil zase správně.
Ale pokud jsi se v tom nehrabal a "vono se to zbláznilo samo", asi bych uvažoval o výměně. Kdysi se mi stalo, že servo se přesunulo do jiné středové polohy. Myslel jsem, že se mi při špatné manipulaci posunul drát táhla. Přesunul jsem to a pak si ve vzduchu servo vzpomnělo, že to je vlastně jinak a vrátilo se do původní polohy, výsledek uhodneš sám.
Hitec Aurora 9X
prikrylm

#3 Příspěvek od prikrylm »

Jak píše DAF, pokud TO jde, tak u motoru přehodit dva drátky. (i pokud jsou 3 drátky k motoru, tak prohodit 2).
Teoreticky je možné, že regulátor umí programově otočit směr otáčení motoru a časem se mohlo stát, že se tato informace ztratila. Takže druhá možnost je zkusit se podívat na návod k regulátoru a zkusit otočit směr otáčení nastavením regulátoru.

Pokud regulátor "točí motorem" a poskytuje napájeni pro palubní elektroniku (přijímač, serva, ...), tak nevidím důvod regulátor měnit.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od DAF »

Stalo se mi (tedy správně klukovi z kroužku), že spadl asi z metru, rána nic moc, oprava rychlá, a přestal chodit regl, jen cukal tam a zpátky. Prohlídka u pana Hnízdila, výsledek? Regl "zapomněl" nastavení a stačilo provést novou kalibraci plynu. Tím neříkám, že to pomůže i tobě, ale jen že i elektronika může blbnout a zapomínat.
Jinak pokud víš, jakou programovací kartu k reglu potřebuješ, asi bych to přes ní projel, protože samovolné otočení chodu opravdu nemusí být sranda. Pokud by si regl při letu vzpomněl, tak aby se po přidání plynu nezačal točit "správně", což by mohlo skončit nedobře.
Hitec Aurora 9X
jankult87

#5 Příspěvek od jankult87 »

Právě že jsem se v tom nehrabal. Ještě v loni se motor točil správně a když jsem ho před týdnem vytáhl tak točil na opačnou stranu. No zkusím přehodit dva drátky mezi sebou a budu doufat, že se jen regulátor resetoval do základního nastavení. Jen nevím, jestli si koupit nové spojky a nebo jestli to půjde přepájet na motoru. Dneska to přehodím a budu doufat že si regulátor ve vzduchu nevzpomene jak se točil , to by byla asi rychlá brzda.

Nemohl jsem směr otáček přeprogramovat pomocí vysílačky ??
DAF
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od DAF »

Asi bych začal tím, že si najdeš ve svém okolí (nemáš v profilu uvedenou oblast, kde se vyskytuješ) někoho zdatného v elektronice, který má příslušnou programovací kartu a nechal bych zkontrolovat nastavení, nebo nakontaktovat odborný servis.
Bývá zvykem, že na kabelech reglu a motoru jsou dutinkové konektory, takže by se nemělo nic pájet. Ale přiznávám, že s Gamou se osobně neznáme, tak nevím.
P.S. Nemyslím, že by se dal směr otáčení změnit na vysílačce, tam změníš jen směr přidání a ubrání plynu, případně křivku apod., ale nevím, že by šel změnit směr.
Hitec Aurora 9X
jankult87

#7 Příspěvek od jankult87 »

JJ děkuji. Mrknu se to je tam za regulátor a asi se po nějaké kartě podívám ktrá bude kompatibilní. Naprogramovat regulátor bych asi zvládl jen na to nemám to vybavení které bych k tomu potřeboval.
prikrylm

#8 Příspěvek od prikrylm »

jankult87 píše:...Nemohl jsem směr otáček přeprogramovat pomocí vysílačky ??

Mohl. Jedna z možností, jak programovat regulátor otáček je právě přes rádio. Viz návody k regulátoru.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
guchar

#9 Příspěvek od guchar »

@jankult87 Jestli můžeš zkus doplnit typ reglu, co v té Gama 2100 je. FOXY R-25B (FOXY R-35B) jsou střídavé regulátor 35A air/heli. Kartou nebo vysílačem nastavitelné, a to včetně směru otáčení FOXY R-25B střídavý regulátor 25A air/heli
1. Zkusil bych reset do továrního nastavení 2. Několikrát (tam a zpět) zkusit nastavit obrácený směr otáčení.
3. 10 až 20 opakování na zemi. Mezi každou změnou nastavení zkusit vypnout - zapnout 1) model 2)soupravu.

Výše psané vynechat. Za půl litru pořídit nový régl. Některé eshopy praví, že jsou skladem. A prodejce píše:
Pokročilé možnosti programování a nastavování s pomocí vysílače nebo programovací karty FOXY Card prikrylm byl rychlejší
Na RCManii je celé vlákno k GAMA 2100 - RTF. Ale jeho přečtení (s cílem programování ESC pomocí TX nebo Karty) jsem zatím vzdal. Většina zdánlivých "zázraků" se děje mezi hlavou a židlí = Jde o chybu člověka.
jankult87

#10 Příspěvek od jankult87 »

Dobré ráno, tak jsem včera koukal na to co je to za regulátor a není označený je tam je P a 35A. Takže to bude nějaká setovka od pelikána. Co mne trošku zaskočila je to že když jsem ho vytahoval z letadla. Tak sem v trupu našel odpadlí kondenzátor 30uf (rozběhový). Naštěstí šel zpět na desku naletovat. Ale asi ten regulátor vyhodím a koupím něco jiného. Po přehození fáze se motor točí správně, ale nevím, jestli to chci riskovat.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od DAF »

Odpadlý kondenzátor mohl být jen špatně připájený, ale pro bezpečnost souhlasím s výměnou, nemá cenu riskovat. Bohužel tohle spadá do kategorie "spotřebního zboží", takže se to běžně neopravuje.
Hitec Aurora 9X
guchar

#12 Příspěvek od guchar »

jankult87 píše: ... je tam je P a 35A ... kondenzátor 30uf ... šel zpět na desku naletovat ...
Leteckých regulátorů AC (BLDC motory) 35 ampér se moc nedělá. Většina typů má řadu ... 20, 30, 40 ,... A (ampér).
Pelikán v ND (a řada eshopů) má tento ESC FMS střídavý regulátor 35A Kde jsou na kraji patrny dva elety. ((FMS Hobby) Flying Model https://www.fmshobby.com/pages/about-us)
Po základním přezkoušení (toho starého) a do něčeho (auto - člun) kde nehrozí pád, by byl použitelný. (S vědomím být ve střehu, a nachystán na záchrannou akci.)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od DAF »

Tenhle https://www.peckamodel.cz/hw80060022-sk ... -regulator má sice až 40A, ale má slušně silný BEC a je levnější. Koupili jsme ho klukovi na kroužek, takže sice jen krátká, ale zatím dobrá zkušenost.
Hitec Aurora 9X
guchar

#14 Příspěvek od guchar »

Pokud vystačím s BEC tři ampéry a budu honit minimální cenu lze zkusit 40A Střídavý regulátor ESC/3A prodejce Allegro 292,-
nebo za ještě míň (záruka jen 1 měsíc ne 24. A jiní odesílatelé Čína) další nabídky 162,- Chtělo by to někoho kdo od těchto prodejců něco kupoval
Linj

#15 Příspěvek od Linj »

U 6-ti servového letadla bych byl s BEC 3A, notabene čínskými, docela opatrný.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“