Škubání serv

Diskuze o modelech o rozpětí nad 2metry. Toto doporučení berte s rozumem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Radek1980
Kontaktovat uživatele:

Škubání serv

#1 Příspěvek od Radek1980 »

Zdar,
Zkouším jestli náhodou toto někdo už neřešil.
Mám 2,5m Bellancu s motorem ZDZ 40. Když běží motor na volnoběh je vše ok. Ale jakmile dám víc jak půl plynu začnou kmitat některá serva.
Ovládání je přes FrSky s redundancy busem. Mám to i v jiném letadle a tam je vše ok.

Budu rád za každý postřeh.

Díky a letu zdar
Radek
Radek

Špatná zpráva je ta, že čas letí. Dobrá zpráva je ta, že vy jste pilot.
Libor
Kontaktovat uživatele:

Re: Škubání serv

#2 Příspěvek od Libor »

Kabel zapalování svíčka?
guchar

#3 Příspěvek od guchar »

Vzhledem závislosti úkazu "nastává za 1/2 plynu" "u modelu A) ano u modelu B) ne" bych se zaměřil na 1) trasy vedení přívodů 2) délku přívodů 3) možnou ztrátu kapacitu elytů v přívodech mezi vodiči napájení serv 4) A jak psal Libor na možnost zdroje rušení od zapalovací soustavy, často to bývají koncovky svíček respektive jejich stínění, případně přerušení spojů některých stínících prvků, taky ukostření kabelů u motoru. Někdy zabere výměna svíčky za mne ne právě jasná příčina možné závady. Viz vlákno RCMania: Rušení od spalovacího motoru 26ccm. I když ten motor měl magneto. Zatímco ZDZ 40 (pokud se nepletu) má zapalování řízené procesorem.
Pro snížení vlivu rušení se používají i tlumivky (2 až 3 závity na feritovém toroidu) v + a - vodičích těsně u přijímače. A pokud to ZDZ 40 už nemá tak i Dálkový spínač zapalování, oddělující zdroj zapalování, od napájecího zdroje elektroinstalace RC v modelu O bezpečnosti modelů trochu jinak - Kabeláž - Odrušení motoru - elektronický vypínač /-/ Opticky izolovaný elektronický vypínač zapalování /-/ dálkové zapínání a vypínání napájení elektronického zapalování u benzínových modelářských motorů /-/ Diskuse zda tento e-vypínač vypínat mechanicky na modelu, nebo ovládacím prvkem na TX je někde na RCMania.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Celeron »

Bacha na ty spínače zapalování. Pokud nená opto oddělení zemí přijímače a zapalování, tak je to z bláta do louže. Já radši používám na chcípání servo na sytič.
Radek1980
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Radek1980 »

Na chcípání tam mám Kill Switch. Zapalování od ZDZ a přijímač mám v letadle cca půl metru od motorové přepážky. Jak poznám že je špatné to odstínění, nebo fajfka? Na první pohled se to zdá být v pořádku
Přílohy
IMG_20230615_082114.jpg
IMG_20230615_081957.jpg
Radek

Celeron
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Celeron »

Jestli je ten Kill opto poznáš ohmetrem, nesmí být propojenej vývod - pólu baterky zapalování s - pólem servokabelu. A že je stínění zápalka v pořádku zase poznáš tak, že - pól baterky zápalka by měl mýt nulový odpor přes krabičku zápalka, opletení kabelu je svíčce až na plechovej kryt fajifky.
Radek1980
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Radek1980 »

Díky moc za rady kolegové.
začal jsem postupně a měl jsem štěstí.
Hned na první dobrou...byla to svíčka. Ale každopádně si rady uložím kdyby náhodou.

Ještě jednou díky moc a ať vám to lítá.
Radek

guchar

#8 Příspěvek od guchar »

Radek1980 píše: ... Hned na první dobrou...byla to svíčka. ...
Je na té svíčce, co působí rušení něco viditelně jinak? Případně je na ní měřitelná nějaká odchylka? Napadá mne snad jen větší přeskokové napětí, v důsledku větší mezery. Nebo taky jiný výboj a) odlišná dráha daná svody na keramice případně nevodivé úsady či koroze na elektrodách. Každopádně bych se drátěným kartáčem pokusil očistit keramiku. Ostrým předmětem (šábrem) oškrábat elektrody a zkontroloval seřídil mezeru.
Otázkou taky je zda výměna svíčky nezpůsobila pokles odporu (zlepšení vodivosti) propojky stínění s kovem motoru. Nebo spoje opletení kabelu s plechem stínění na fajfce, v přívodu vn na střední elektrodu svíčky.
Odpovědět

Zpět na „Větší motorové modely“