Vyrazil jsem pod Lochkovský most na nádrž kde lítala loni Helisika s bambivakem, takové repete s mechanikou na AS350. První start v pohodě, 55% ESC se ukázalo jako zbytečně moc a heli zvládá 2,4 kila když je bambi naplněný i na 35% ESC zcela v pohodě. Na těch 55% govenor JIVE stejně neudržel podle Jlog2 otáčky v rovině, naopak na 35% už ano viz screen z toho letu.
S prázdným bambi to bere 28A, s naplněným podle výšky nastoupání okolo 34 až 38A. Na 35% se odběr sníží až k 25A s prázdným bambi vakem. Na screenu z logu je vidět jak se na 35%ESC pozitivně sníží červená linka PWM a otáčky jsou v linii.
Dal jsem druhou sadu baterek, při startu mi jedno lanko od bambi přeskočilo přes předek levé lyžiny tak jsem musel na zem a narovnat ho. Druhý start v pohodě jenomže začalo ještě víc foukat a pěkně v poryvech. Chvíli jsem váhal jestli to nezabalit ale člověk se tam trmácí oklikou půl hodiny protože okruh je na mašli tak holt to využít. Klesl jsem nad vodu, vítr šel zepředu přesně proti helině a začal mi jí pomalu tlačit dozadu ke břehu. Abych zůstal chvilku na místě na nabrání vody, stačí dvě tři vteřiny, musel jsem ji výškovkou nepatrně naklonit dopředu. To se mi hned málem vymstilo. Rotor jako disk s širokými listy dostal tlak shora vítr heli okamžitě tlačil dolů. Zareagoval jsem naštěstí správně a celkem rychle, i tak zajel podvozek do vody.
Hned přistání, bylo to ve vodě přesně po mezidesku, tedy na spodek bočnic. Voda se nedostala na žádnou elektroniku jako motor nebo regulátor, Denmon a RX jsou skoro nahoře. Koupačku dostal systému na ovládání bambi vaku včetně serva. To je naštěstí z expedičního Defendera od Traxxas kam jsem dával silnější servo a tohle bude tedy vodotěsné. Klika. Heli nikdy není úplně v rovině, ani ve visu, je nakloněná lehce na pravou stranu. V pravém dřevěném pylonu kam se dávala půlkilová závaží zůstala proto dvě jezírka vody
Hned jsem to zabalil a odjezd, ve větru nesmysl dál riskovat. Baterky jsem dolítal cestou domů. I tam vítr zesílil nicméně tahle velikost a váha s tím opravdu nemá problém. Vyzkoušel jsem variantu 35-45 a 65% ESC. Zatím to vypadá že 35% zcela stačí, když hodně fouká tak dát 45%. 55 a 65% už je dost, tam už PWM atakuje stovku.
Nechce se mi montovat pětilist, stejně žádnou Ameriku neobjevím a další desítka pastorek nejspíš potřeba není. Helina by měla lítat v oblasti PWM do 96 až 98%, co nejmíň atakovat hranici 100% a víc není třeba řešit. Opakovaným vyměňováním riskuju že někde na něco zapomenu a bude další úplně zbytečný karambol.
Když si zapnu starší rádio T8FG kde je ještě Helisika než dostala přijímač FASSTest k T16IZ, je vidět že s pastorkem 10T plus kolo 112T lítala bez zátěží navíc pěkně na 50%. A to byl letový projev obdobný s tím co vnímám jako pohodové u AS350 na 35% ve verzi 11T + 118T.
Až tam přijde regl HW130A tak jeho govenor bude vyšší otáčky zvládat třeba jinak, spíš líp než slabší Kontronik. Nouzově zjistím po připojení programovací jednotky maximální dosažené otáčky, to mi na kontrolu resp. porovnání s Jlogem musí stačit. Nevím jak bude vypadat komunikace HW s baterkama, na nějaké šetření těch slabších jako to má JIVE jsem v návodu k HW nenarazil.
Teď bude zase pauza, lakovna až za týden, popisky také nic.