Někam jsem zasel fotky, ale kopii článku z Amara někde určitě mám
edit: Tak to byl přece jen Modelář
sozda píše:Koukám pánové , že Vás pohled na střeva starého serva docela zaujal
jyrry píše:Nostalgie a chlubení se dávnými činy
Na s1.jpg vidím dva černé kloboučky. Až na s2.jpg vidím čtyři lesklá břicha pouzder oněch Транзистор П201 Транзисторы П201, П201А, П201Э, П201АЭ - германиевые - (Транзисторы ГТ124)MPml píše:prototyp serva od Honzy Hajiče ... 4x ty šišatý černý ruský germaniový P201
guchar píše: Na s1.jpg vidím dva černé kloboučky. Až na s2.jpg vidím čtyři lesklá břicha pouzder oněch Транзистор П201 Транзисторы П201, П201А, П201Э, П201АЭ - германиевые - (Транзисторы ГТ124)
guchar píše:@MPml: "4x ty šišatý černý ruský germaniový P201" Z tohoto popisu jsem hádal, a očima hledal jiná pouzdra než měly P201 obdobné pouzdrům OC30. To se už, předpokládám, vyřešilo. Na obr. S2 (strana motorku kde na osičce není pastorek) jsou vidět drátové přívody napájení motorku, jdoucí skrz plechové čelo. Takové provedení motorku jsem dosud neznal. Mám dva dotazy (pokud budeš vědět): 1) Co to je za motorek? 2) Měl vestavěné odrušovací kondenzátory?
edit02 Ještě k: Co jsem tam čekal jako "černý šišatý", když ne P201. Třeba Так вот П8, П9, П10, П11 являются комплементарными к транзисторам П13, П14, П15, П16
K П201 komplementární byly П313А případně П313Б?
Dík za ochotu. Stačí víc než bohatě. Ta klasická trojice odrušovacích keramických kondenzátorů, s krátkými vývody hodně blízko u sběracích kartáčů na přívodech 2ks 10 až 22 n, druhý vývod kondenzátorů připájený na plechový plášť motorku. Ještě 47 až 100 n mezi oba přívody. Bylo to, na čem jsem si nabil hubu hned z kraje. Nějaká malá 280 Mabuchi, 6 V, 6 W, cca 12 000 rpm. Nová, ale dle návodu zaběhnutá. Ani pozorování ve tmě neukázalo nějak velké jiskření. Přitom RC souprava nechodila, nechodila a nechodila! (Nebyla dřevěná!) Ale kartáčky na styku s komutátorem, nebyly odrušeny. Možná pří řízení krouceným párem vodičů, a s logickými prvky relé s cívkami 100V by tam to odrušení motorku nebylo nutné. Relé s 2 vinutími (pracovní a přidržovací) na 100 V, výrobek Aritma n. p., přepínací doba 5 až 10 ms. Byly v SAPO, které vyrobil, a v roce 1957 zprovoznil Ústav matematických strojů Praha.MPml píše:...Odrušovací kondenzátory uvnitř v tom motoru - a v té době - to jako bylo myšleno vážně?...