Vestavba TREX550E do maket. trupu Hughes MD-530 ThunderTiger

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Relax

Re: Vestavba TREX550E do maket. trupu Hughes MD-530 ThunderT

#2641 Příspěvek od Relax »

Měl jsem tam asi 15 drobných defektů které bylo potřeba ještě vytmelit a abych top dobře viděl, nezaprášili trup ani stabilizátory černou barvou. Tmelení se povedlo většinou napoprvé, stabilizátor shory kde to bylo kdysi ulomené jsem musel vzít dvakrát. Zítra jim to tam dám na barvu, potom trup linky a lak. Teď už je to jednoduché ale oprava trupu až před plnič mi zabrala odhadem 25 hodin, možná o něco víc.
Přílohy
IMG_3256.jpg
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Relax

#2642 Příspěvek od Relax »

Lakovna zatím nic, zkoušel jsem dát linky široké 1/1,5/1,8mm na sklo, drží překvapivě dobře a to je silná jenom 0,035mm. Čím je linka užší tím hůř se trefuje čistý oblouk.

Vyzkoušel jsem je i na Helisiku, schválně nějaké rozpětí šířky. Milimetr je tak akorát ale přijde mi to stále příliš výrazné. Scott dává šedou na bílý trup, tady by byla středně nebo tmavší šedá taky lepší.

Folie Oracal 751 jsou docela drahé, kupovat metr a nařezat z toho nula nula nic.... Zkusím jestli nemá grafik Martin nějaké zbytky. Stejně k němu pak musím pro polepy na R503 které se budou upravovat, tehdy jsem to dost odfláknul. Pruhy jinak, nápis POLICIE byl o něco větší.
Přílohy
IMG_3257.jpg
P_20221210_121841 (2).jpg
Relax

#2643 Příspěvek od Relax »

Nalepení milimetrové linky z folie Oracal 751. Zítra to dostane lak, v pátek k vyzvednutí. Linka dala docela dost práce, předělávání oblouků. Drážka která zůstala na krytech v hrbu nahoře vypadá rozhodně líp ale něco jako dveře tam být musí. Další polepy a detaily to snad eliminují.

Barva mi přijde světlejší, roli hraje i odraz bílého sněhu. Bez laku to prý "klame tělem" :-).
Přílohy
P_20221214_143311.jpg
P_20221214_143250.jpg
P_20221214_143237.jpg
Relax

#2644 Příspěvek od Relax »

Na podruhé jsem barvu trefil mnohem líp. Před čirým lakem mi to přišlo světlé, dost jsem se toho obával ale měli pravdu že barva teprve dostane hloubku. Teď na sněhu převažují odrazy, to klame.

Linky nevypadají úplně marně. Dnes ještě lehounce naříznout lak na kabinách a sundat vymaskování, pak to bude do konce ledna schnout a lak vyzraje. Stejně na to nebudu mít dřív čas.
Přílohy
tzrzerwwww.jpg
hgsdfffffgs.JPG
P_20221216_110040.jpg
P_20221216_110022.jpg
P_20221216_110009.jpg
P_20221216_105956.jpg
Relax

#2645 Příspěvek od Relax »

Než lak vyzraje procházím stará data a hledám chyby. Pár věcí se vyjasnilo, tehdy jsem si toho vůbec nevšiml. Maďaři měli čtyři stroje MD500E s imatrikulací R501 až R504. Kolik jich lítá ještě teď nevím, letku modernizovali. Ty čtyři stroje neměly stejně řešené bílé pruhy, pravděpodobně si je pořizovali na dvě dodávky 501 a 502, později 503 a 504. Proto se odlišují, starší mají bílé pruhy víc naležato, novější víc svisle s menším rádiusem zakřivení do vodorovných linií vpřed a vzad. Maďarský znak má potom jinou polohu vůči pruhům.

Ještě nevím co nakonec zvolím, jestli zůstanu u původního řešení kde byla ale chyba v čísle, nemělo tam být R503 ale 501 nebo 502. Na Hughesech s typicky vejčitým tvarem se mi nikdy nelíbily řešení s dělením svisle, proto jsem asi vybral bílé pruhy víc naležato.

I tak jsem tam nějaké chyby měl, hlavně ten radius bílých pruhů nahoře. Na fotkách je taky vidět jak má model podvozkové nohy nepatrně víc směrem vpřed než předloha, to se tehdy ještě změnit dalo protože jsou zalepené do žeber.

Většina Hughesů používá listy s bílým středem, i Maďaři to tak částečně měli u novějších stojů. U starších měli černý střed a celkem čtyři bílé pruhy, druhý od konce byl širší. Vždy měli červené konce. U pětilistu od pana Vorla z MSC jsem měl dvakrát úzké listy SpinBlades ( černé a bílé ), potom krátce lamináty z MSC, s těmi lítala mechanika po opravě teď na podzim. To jsem při pádu v Klecanech poškodil a de facto zničil černé listy Helitec. Byly ještě z doby než začali inovovat výrobu řešení bílé spodní strany, psali že to má zajistit stabilitu a pevnost ve vysokých teplotách, smysl mi to nedávalo. Mám je na Helisice. Bílý vnitřek od kořene, černý střed a červené konce. Spodní část chci polepit folií, ta bílá se mi nelíbí.

Poslední dobou je vidět jak výroba v Německu stagnuje. Dřív byla spousta listů dostupná i v druhé jakosti, tam je vymeteno a v té první mají leckdy méně než polovinu typů barevnosti, z nich sotva jeden typ skladem. Před dvěma dny jsem zkoušel něco objednat ale nepovedlo se mi to dát do koše. Tak jsem jim napsal dotaz, zda by bylo možné znovu vyrobit kompletně černé listy, k tomu vrtulka 105mm a další sadu na AS350 kde ještě nejsem rozhodnutý jestli bude nebo ne. Dnes přišla studená sprcha. Od 1.1.2023 budou doručovat zboží pouze v rámci Německa. Na chalupě mám souseda ze Stuttgartu který by mi to mohl dovézt nebo poslat ale nic pozitivního to není.
Přílohy
Model a reál.jpg
R501 vs R503.JPG
Relax

#2646 Příspěvek od Relax »

Helitec nevypadá vůbec dobře. Scott mi k tomu poslal detailnější info.

Z webových stránek Kai Rathmann:

Od 1. ledna 2023 se v některých zemích EU změní licenční předpisy pro obaly. Proto můžeme v současné době zasílat naše zboží pouze v rámci Německa. Aby toho nebylo málo, existuje navíc ještě zákon o zeměpisném blokování, který nám ukládá, že pokud odesíláme do některé země EU, musíme dodávat i do dalších zemí EU. To by následně znamenalo, že v každé další zemi EU bychom museli mít také licenci na obaly pro příslušnou zemi. Každá země má jiná pravidla, limity výjimek a předpisy. V současné době zkoumáme, jak můžeme provádět licencování pro jednotlivé země. Pokud se nám nepodaří dospět k řešení, budeme naše zboží zasílat pouze v rámci Německa. Takové omezení by však mohlo znamenat, že odbyt nebude stačit na to, abychom mohli rotorové listy dále ekonomicky vyrábět, a my pak výrobu zastavíme.

U Spin Blades mají ve světě výhrady na kvalitu, setkal jsem se s tím i u jednoho českého prodejce který listy marně reklamoval. Zdá se že na vícelisté vrtulníky začíná být problém to dostat do vzduchu....

Výroba v MSC v Tursku už skončila dřív, navíc to byly pouze souměrné laminátové listy. Jednu sadu ještě mám, na letovém projevu je to dost znát a model je příliš gumový, s Helitec je model stabilnější a let předvídavější. Na kolektivu nemá takovou tendenci pérovat. Kdysi s dvoulistem byly lamináty dobré, s pětilistem moc ne. Navíc jsou listy dost mohutné a průřez posiluje odpor takže vytváří vyšší reakční moment který má 105mm vrtulka problém zvládat.

Koncové stabilizátory budou z polykarbonátu 2,3mm. Uhlík doma nemám, destička 40x25cm což je 0,1m2 vyjde na hodně financí a vzhledem k tomu že použiju 1/26 plochy, výtěžnost je směšná. Chci je udělat snímatelné, buď samořezné šroubky jako dřív nebo zalepenou tyčku M2 a zvenku matičky. Na bílé ploše to zase tak moc rušit nebude. Nesmím pospíchat při stříkání aby vypadaly oblé hrany slušně. I kdyby to nemělo dokonalý lesk.
švíco

#2647 Příspěvek od švíco »

Ahoj, koukni k hořejšímu, má tam výprodej spinblades listů. Jsou to sice 4 listy, ale má více sad. Možná by z toho nebyl problém složit sadu 5 listů... záleží jak jsou si sady podobné...
Relax

#2648 Příspěvek od Relax »

Díky za typ, zvážit by se to dalo. Jsou to přesně ty listy se kterými jsi tehdy lítal ( akorát byly černé ). Já je potom bohužel zničil v Klenčí nebo na Bambousku. Obratem jsi mi poslal typ na stejné bílé listy taky u Hořejšího, ty jsem pak poškodil po delší době.

Jsou hodně uzoučké a velmi pružné, možná až moc. Odstředivá síla je sice zpevní jenomže na ty moje těžší vrtulníky to nebylo v pohodě, heli hodně pérovala a chovala se podobně jako s laminátama, vlastně ještě o něco hůř protože lamináty jsou mnohem širší a tvrdší. Musel bych vzít minimálně dvě ale spíš všechny tři sady a z nich sestavit při troše štěstí jednu nebo dvě pětilisté sady. Je otázka jak je to vybrané, jestli se neliší nějak zásadně. Cena je hodně lákavá ale to je jediná tutovka.Musel bych ale počítat s tím že na letovou váhu s plným bambi vakem, rozmetadlem nebo plným postřikem jdu z 6,5kila na 9-10 kilo podle typu a je otázka jestli to ty úzké listy listy vůbec utáhnout, Helitec mají 43mm což je +8mm. Dejme tomu že ano. Ale bude to pérovat, to mi dělalo i s normálním vrtulníkem, Aeropower vážil 5,5 kila takže o kilo míň než samotná Helisika a Maďar.

Nové Helitec vyjdou s poštou na stejnou cenu jako tyhle tři zlevněné čtyřlisté sady Spin. Pokud bych neměl šanci získat Helitec z Německa přes známého tak asi vůbec neváhám, na druhou stranu uvidím co mi Kai po svátcích napíše. Jestli mi ty černé listy vůbec vyrobí nebo alespoň něco jiného Když ne tak mi nic jiného než Spin Blades nezbude.

Úzké Spiny mají výhodu malého odporu s menším reakčním momentem, pro účinnost vrtulky dobrá věc. Tehdy jsem tuším neměl V1 ale V2 kde je to jenom 3,75 místo 4,5 a celkem to vrtulka stíhala.

Sestavit z toho třílist do AS350 by taky šlo, navíc ta má šedé listy, možná o něco světlejší. Akorát že mi trew123 radí šířku 53mm a nikoliv 43mm ( oboje Helitec ) tzn. že 35mm u Spinů je asi špatně. Musel bych držet výrazně vyšší otáčky abych udržel stejný vztlak. On tam má motor 1000KV a lítá na 6S, já plánuji opět 670KV a 8S aby to zvládalo bambi vak i rozmetadlo.

Ale ještě nevím jestli to budu stavět. Stavět to jenom proto abych měl tři makety, takže když se něco sesype neskončím s lítáním tak rychle mi nepřijde jako zásadní věc, člověka to musí bavit stavět. Ale Funkey trupy jsou parádní, to mě láká dost.

Kromě Demona na AS350 nic nemám, regulátory JIVE HW 80A jsou i přes svoji kvalitu na tyhle produkce slabší a musel bych kupovat další regl HW130A za 7700. Plus motor, listy, vrtulku, sadu třílisté hlavy a s trupem je to přes 30 tisíc. A to mám komplet mechaniku, není to z nuly.
Relax

#2649 Příspěvek od Relax »

Neuhlídal jsem rádius ostřejších konců tak si to dám ještě jednou.
Přílohy
IMG_3261.jpg
IMG_3263.jpg
Relax

#2650 Příspěvek od Relax »

Drobný ale cenný posun, sehnal jsem listy Helitec. Konec laborování nad zlevněnými Spin Blades z Plzně, musel bych je tam jet převážit což je půl dne pryč a benzin navrch. Ty listy jsem měl poměrně dlouho, vím že Helitec byly výrazně lepší resp. vhodnější na moje ne úplně standardní lítání a hmotnosti. S prvními Spiny jsem dal 247 startů, s druhými 47 startů tak o nich něco vím. Při šířce 35mm což je o 8mm míň by určitě neměly stejnou nosnost a výkon.

Helitec jsem objevil na radu Pkotatka ve Vídni, jsou zabalené a zítra je odešlou. Vzal jsem k nim znovu vrtulkové HD-G-105, snad mi vydrží déle než ty dvoje poslední. Pokud je to stejný typ listů jako posledně a to bez bílé spodní strany, stačí doplnit bílé pruhy z folie a je to hotové. Měli i šedé jenomže ty bych musel stříkat a to nedělám vůbec rád :-).
Přílohy
Helitec AT.JPG
Relax

#2651 Příspěvek od Relax »

Listy dorazily za dva dny :-).

Akorát jsem povoral výběr vrtulky, neprošel jsem to až dolů kde bych jí našel v bílé barvě. Tahle šedá se hodí přesně na AS350 kde ještě nejsem rozhodnutý. Kvůli téhle blbosti se to lehce posunulo k variantě to postavit. Musel bych to objednat ještě jednou a křížem, světle šedý rotor 600/53 pro AS350 ( na něj dát červené pruhy ) a bílou vrtulku pro Hughese R503. Holt znova poštovné 10,30EUR. Mají tam ještě pěkné maketové kryty zábleskových světel.

Hlavní listy mají oranžové konce, jenom shora. Na snímku jsou původní listy s částečně sundanou folií pruhů, ty byly černé až do konce. Takže dám červené konce, tři bílé pruhy a bude to hotové.
Přílohy
hb-zis-heli-bernina-eurocopter-as-350b-3-ecureuil_PlanespottersNet_351606_f013f57738_o.jpg
hb-zis-heli-bernina-eurocopter-as-350b-3-ecureuil_PlanespottersNet_120715_d558348042_o.jpg
IMG_3264.jpg
Relax

#2652 Příspěvek od Relax »

Celý loňský rok se mi stupňovaly problémy s balancování při nabíjení. Mám podobné starší nabíječe, Raytronic C60 a novější Robbe Power Peak TWIN. Jejich balanční destičky pro JST XH postupně odcházely. Dvě jsem si nechtěně zkratoval na portu 2S a protože zrovna 2S dost používám jako doplnění k 6S a na auto Traxxas, chyběly mi. Navíc narůstal stav kdy se nabíjení rychle ukončovalo hláškou Open Circuit a ani opětovné zapojení to neřešilo. Prostě některé destičky jsou už nepoužitelné, některé jenom na 2S, další dvě vůbec.

Hledal jsem na webu, nic moc. Obě nabíječky už se neprodávají, pak jsem se servy a ESC na AS350 našel něco na stránkách RCprofi.cz. Přišlo mi to v pohodě tak jsem vzal rovnou 4 kusy, tři budu posílat zpátky. Nešlo jenom o to že deska i konektor jsou jenom na 6S přičemž nabíječe zvládají 7S, konektor se dá posunout, rozteč samic seděl ale konektor byl rozměrově vyšší. Ani po opatrném zásahu bruskou a nožem se to nepovedlo propojit , nabíječe žádnou baterku nevidí. V RCprofi nic jiného neporadili.

Potom jsem našel jako příslušenství nabíječe od Robbe s trochu jiným designem něco od Hitec u Conrada. Proti 145 korunám víc jak trojnásobek, 509 korun. Je to hodně, pokud to udrží podstatnou funkci nabíjení jiná možnost není. Objednal jsem jeden kus, funguje perfektně tak budou tři další a snad se to tím na delší čas vyřeší.
Přílohy
IMG-20230127-WA0003.jpg
Hitec Balance.jpg
JST XH.JPG
IMG_3272.jpg
Relax

#2653 Příspěvek od Relax »

Hlavy s gripy jsou připravené na změření a kontrolu. U Helisiky byl ohnutý jeden z pěti čepů, list chodil 12mm pod ideální stopou listu. Výměna za poslední slušný původní kus z MSC se povedla, akorát jsem si to zkomplikoval broušením dvou protilehlých plošek aby se to dalo případně povolit 10 klíčem a neorvat to sikovkama jako kdysi. Na to nebylo při výrobě úplně pamatováno. Abych eliminoval vzniklý rozdíl 0,16gramu, na dřík jsou nalepené vteřinovým lepidlem dva obdélné ohnuté plíšky s touhle rozdílovou váhou.

Původně jsem chtěl vytáhnout z trupu pouze samotnou hřídel a zbytek nechat na místě, nepovedlo se. Loni při jedné z montáží jsem horlivě zakápnul samojistící matku M3 do lůžka v autorotačním kole 180T na V1 Loctitem, často zapomenu že ten co mám drží víc jak řídká klasika a "hlavně aby to drželo". Když jsem to pak příště povoloval, bylo to tak tak a načal jsem to lůžko, matka se v něm jednou protočila. Tak jsem to zalepil znovu a dnes už to povolit nešlo vůbec. Bylo jasné že na jakoukoliv chirurgii musí mechanika ven a na poličce bude tedy měsíce torzo trupu. Protože chci předělat celé stabilizátory s hnusnými defekty při hledání kde je poškozená měděná páska k bílé koncové diodě, bude tak komplet broušení a od plniče všechno znova, metalíza se snad alespoň přibližně trefí, naštěstí je to samostatný díl s jiným tvarem než trubka trupu. Dost možná dokončím dřív Maďara, alespoň bude nějaká motivace.

Řezák, mikrofrézka s diamantovou kuličkou, odřezání plastové manžety aby se tam dal nasadit trubkový klíč, ten matku neudržel, jako svařené. Došlo na akuvrtačku a odstranění imbusové válcové hlavy šroubu na opačné straně. Nakonec jsem to ven dostal ale autorotační kolo je na výměnu, teď už stojí 562,00.

Pětilistá hlava by měla být podle záznamů v pořádku, jenom se přes hodinky zkontroluje. Tam byl po pádu taky ohnutý jeden čep a celé se to předělávalo i přeměřovalo. Jistota je jistota.
Přílohy
IMG_0068.jpg
IMG_0071.jpg
IMG_0065.jpg
Relax

#2654 Příspěvek od Relax »

Vybroušení stabilizátorů mi zabralo pět hodin, jsem rád že to mám za sebou. Lakovna je ale do konce března passe, asi nestíhají. Přitom náledí minimum, na druhou stranu bouraček je hodně pořád.

Trefit intenzitu lazury nebude snadné, u auta se stříká vždycky komplet celá karoserie, i kvůli menšímu defektu. Ke stabilizátorům musím vyrobit tři až čtyři testovací čtverce 50/50mm, všechno se stříkne plničem i se stabilizátorama, vybrousí pod vodou. Pak se to komplet všechno nastříká hrubým stříbrem, po uschnutí se stříkne všechno lazurou ale raději méně. Jeden čtverec dostane lak a porovná se to se vzorkem - hodí se na to kabina abych tam netahal celý trup. Když to sedne dostanou lak i stabilizátory. Pokud to bude světlé, přidá se lazura na stabilizátory a zbývající čtverce, na jeden z nich přijde opět lak a porovná se. A takhle se bude postupovat dál. Bez laku je to naprosto nevýrazné, matné a vypadá to mnohem tmavší než s lakem, změna je obrovská. Proto se to nedá trefit.

Napájení koncové bílé diody kablíkama kopíruje verzi z R503, nebylo co inovovat. Místo origo tenkých vodičů z Nightfly jsem použil servokablík. S nastavením pátého gripu na pětilisté hlavě u Pavla rozhodně není kam spěchat.

Souběžně jsem slepil a vytmelil loni rozlomenou anténu, to mě tehdy málem trefil šlak když se zadrhla o svetr a praskla :-).
Přílohy
IMG_0075.jpg
IMG_0074.jpg
IMG_0073.jpg
IMG_0072.jpg
Relax

#2655 Příspěvek od Relax »

K dokončení opravy Maďara R503 je to ještě dost věcí ale opožděná lakovna pro stabilizátory Helisiky přehodí pořadí prací. Rozlámaná IR jednotka je opravená, zítra zapojím kablíky k bílé diodě a začnu stříkat bílé koncové stabilizátory z polykarbonátu. Přebroušení 360 pod vodou, bílý plnič a barva, střídavě obě strany.

Helisika už má naprogramované všechny varianty ve vysílači T16IZ, při jejich přehození například z rozmetadla na postřik nebo bambi vak, tedy při všem co používá jiné spínače jinak, se musí vždy znova spárovat Master přijímač. U rozmetadla taky pokud se použije na Helisice a potom v budoucnu na AS350. Jediný Maďar může lítat na jednu paměť, bambi vak lze odpojit přes servo ovládání zvlášť.

U všech modelů / pamětí jsem zrušil problematické dvojité výchylky což může vést pouze ke komplikacím s nedostatečnou odezvou při něčem vypjatějším. Naopak expo tam nechávám, tradičně vždy a za všech poloh spínače který to ovládá -40 pro směrovku, pro křidélka a výškovku je tam možnost aktivace nebo absence expo. Hodnota -50 je dost vysoká, vyzkouším -40 a -30 kde už může být ale efekt dost malý, hlavně v situacích čerpání vody z nádrže.
Přílohy
IMG_0076.jpg
Odpovědět

Zpět na „Heli - makety“