Pájení mosazi
Pájení mosazi
Zdravím, doufám, že mně tu neukamenujete. Chci se zeptat, zdali je možné letovat čtyřhranou mosaz 5 * 5 mm .
Potřebuji sletovat vozík pro větroně.
Potřebuji sletovat vozík pro větroně.
Re: pájení mosazi
Ahojky - samozřejmě že to jde a to docela dobře, ale chce to větší pájedlo kolem 150 - 200W tak zv. kopyto. Určitě né pistolová pájka.
Teda pokud jsi neměl na mysli letování mosazí - jako plamenem, což samozřejmě taky jde, chce to jen trochu zručnosti a mít možnosti.
U toho pájení cínem je otázka pevnosti na tvoje uvažované použití. (5 kg větroň jak se hrne po hrbolech...)
Teda pokud jsi neměl na mysli letování mosazí - jako plamenem, což samozřejmě taky jde, chce to jen trochu zručnosti a mít možnosti.
U toho pájení cínem je otázka pevnosti na tvoje uvažované použití. (5 kg větroň jak se hrne po hrbolech...)
Určitě to půjde, ale jak poznamenal rakos, otázkou bude pevnost konstrukce. Osobně bych spíše použil trubky a na jejich spojení různé nátrubky, kolena a fitinky, nebo jak se to všechno jmenuje (spíše měděné, mosazné jsou odlevané a tudíž těžké). Trubka při stejné hmotnosti má větší pevnost. To samé se bude týká spojů, kdy trubka bude zasunutí do kolínka a zapájení bude mít pevnější spoj, než při spoji natupo. Ale viděl jsem vozík z plastových vodovodních trubek. Není moc těžký a přitom je bytelný. Kostru ti podle nákresy udělá instalatér a ty si je doděláš kolečka.
Hitec Aurora 9X
. . nevím jaké se dělají nejmenší průměry Cu trubek na ÚT, ale určitě 1/2" a topení se pájí cínem a měkým plamenem PB . Já jsem osobně pájel pár tlumičů na míru z mosaz plechu a trubek z AMATI HK . .výroba trumpet a tavidlo + drát Ag . . krásná práce
Jo existuje pájecí souprava na PB v brašně. Nevím kolik dnes stojí. Dá se mezi známými půjčit zejména mezi modeláři...
L
Jo existuje pájecí souprava na PB v brašně. Nevím kolik dnes stojí. Dá se mezi známými půjčit zejména mezi modeláři...
L
Z důvodů pevnosti jen tvrdé pájení plamenem nebo obloukem. Osobně bych uvažoval o z změně koncepce. Svařované nebo lepené (výše zmíněné) novodurové trubky, dávají značný výběr možností návrhu. Při jednoduché technologii spojování. Trubky a řada dalších návazných prvků.Olin píše:Zdravím, doufám, že mně tu neukamenujete. Chci se zeptat, zdali je možné letovat čtyřhranou mosaz 5 * 5 mm. Potřebuji sletovat vozík pro větroně.
guchar píše: Z důvodů pevnosti jen tvrdé pájení plamenem nebo obloukem. Osobně bych uvažoval o z změně koncepce. Svařované nebo lepené (výše zmíněné) novodurové trubky, dávají značný výběr možností návrhu. Při jednoduché technologii spojování. Trubky a řada dalších návazných prvků.
Děkuji všem za názory a rady
Na tvrdé pájení jsem si pořídil tohle https://www.hornbach.cz/p/letovaci-pris ... 00/907517/. Dají se k tomu dokoupit nějaké doplňky. Jediné, že jsem přestal používat kartuše na plyn, která je zobrazená na upoutávce. Vyměnil jsem ji z běžnou 2 kg bombu. Dají se s tím letovat podvozky o tloušťce drátu 5 mm (větší jsem neměl potřebu pájet, asi by šly i o fous silnější). Jako pájku kupuji toto https://www.hornbach.cz/p/letovaci-mosa ... p%C3%A1jka.
Jinak být tazatelem, nejdřív bych prostudoval odkazy, které sem dal jyrry. Pravda, tohle téma - startovací vozíky, jejich konstrukce a vhodné materiály, se tu řešilo opakovaně (na to jsem zapomněl).
No, pájení obloukem ještě neznám, můžeš to popsat
?
Jinak být tazatelem, nejdřív bych prostudoval odkazy, které sem dal jyrry. Pravda, tohle téma - startovací vozíky, jejich konstrukce a vhodné materiály, se tu řešilo opakovaně (na to jsem zapomněl).
guchar píše:... Z důvodů pevnosti jen tvrdé pájení plamenem nebo obloukem...
Hitec Aurora 9X
. .že jsem psal o tlumiči...
z mosaz plechu naohýbaný "jeklík", mosaz příruba 4mm. Hořák ze soupravy PB, flaška 2kg jak výše uvedeno DAFem a já jen drát Ag asi 1mm a tavidlo borax vodou proměněný v kaši.
Ano, z tej mosaz trubky musel chrom být obroušen na 100% .
Temně rudý elementy a se stříbrem opatrně, krásně to vzlíná. A jako prac deska šamotová placatá cihla
z mosaz plechu naohýbaný "jeklík", mosaz příruba 4mm. Hořák ze soupravy PB, flaška 2kg jak výše uvedeno DAFem a já jen drát Ag asi 1mm a tavidlo borax vodou proměněný v kaši.
Ano, z tej mosaz trubky musel chrom být obroušen na 100% .
Temně rudý elementy a se stříbrem opatrně, krásně to vzlíná. A jako prac deska šamotová placatá cihla
?
No, to co asi myslel Guchar je pájení pomocí oblouku mezi dvěma elektrodama z uhlíků - např. z promítaček. Tím obloukem - jeho teplem se nahřívá pájený materiál a pomocí boraxu a mosaz drátu se pájí. No je to taková samo domo kovařina, ale nepotřebuješ žádné hořlavé plyny. Jenom tu svářečku a držák se dvěma uhlíkama. Na nějakou jemnější práci asi ne.
[youtu_be]http://youtu.be/v2m9YOe2BsU[/youtu_be]
L.N.
No, to co asi myslel Guchar je pájení pomocí oblouku mezi dvěma elektrodama z uhlíků - např. z promítaček. Tím obloukem - jeho teplem se nahřívá pájený materiál a pomocí boraxu a mosaz drátu se pájí. No je to taková samo domo kovařina, ale nepotřebuješ žádné hořlavé plyny. Jenom tu svářečku a držák se dvěma uhlíkama. Na nějakou jemnější práci asi ne.
[youtu_be]http://youtu.be/v2m9YOe2BsU[/youtu_be]
L.N.
Dogfighter,Twinstar,Elan,Pirát,MarabuXL,ArsenalVB10, Super Chipmunk ,Sea Fury, Kawasaki KI-61, P-51D
-
HONZIK 22
To je strasne stradidelne. Tak si nejak predstavuju pajeni nekde v povodi Mekongu. 
Uhliky z promitacky uz nebudou k mani ani tam.
Jasný, že to není nic dle regulí svářecích zvyklostí. Uhlíkovou elektrodu má každá primární baterka s mínusem na zinkovém obalu. Aby se oblouk mezi uhlíkem a kovem zapálil a jakž takž hořel, je třeba stejnosměrný invertor. Mosazný drát a vrstva boraxu už to jen korunují. Že jde o naprostou ptákovinu je patrno. Jenže v některých omezených podmínkách, je to co je dostupné (byť jinak naprostá ptákovina), spásná záchrana. Diskuse je asi zbytečná. Demo video si zájemci určitě umí najít.HONZIK 22 píše:To je strasne stradidelne. Tak si nejak predstavuju pajeni nekde v povodi Mekongu. Uhliky z promitacky uz nebudou k mani ani tam.
HONZIK 22 píše:To je strasne stradidelne. Tak si nejak predstavuju pajeni nekde v povodi Mekongu.
Pro milovníky logických, jednoduchých a bezproblémových
https://ningheda.en.made-in-china.com/p ... tment.html
Ano, videa k nalezení na YouTube jsou. Také jsem něco našel, v nazvu bylo připsáno "pokus". Pak následoval návod na výrobu "svářečky", tedy přesněji páječky. Jsou tam k vidění i další videa s různými další "postupy". Je pravdou, že z provozu už jsem nějaký pátek, ale s touto technologií jsem se v praxi doposud nesetkal. PB hořák je dle mého lépe dostupný a zřejmě i praktičtější.
Hitec Aurora 9X
DAF píše:Ano, videa k nalezení na YouTube jsou. Také jsem něco našel, v nazvu bylo připsáno "pokus". Pak následoval návod na výrobu "svářečky", tedy přesněji páječky. Jsou tam k vidění i další videa s různými další "postupy". Je pravdou, že z provozu už jsem nějaký pátek, ale s touto technologií jsem se v praxi doposud nesetkal. PB hořák je dle mého lépe dostupný a zřejmě i praktičtější.
No, ono nalézt na trubce videa kdy autor sice "něco" předvádí, ale výsledek je pak čistá katastrofa, není zas tak obtížné. Respektive, je jich většina.
Jinak aby mosazí na tvrdo pájený spoj rozumně držel (a šlo to pájení tak trochu od ruky), tak je bezpodmínečně nutné, aby ta mosaz byla mosazí
Proto taky každý kdo někdy pájel natvrdo třeba autogenem, velmi dobře ví, že se hořák musí nastavit tak, aby ten plamen nebyl ostrý, ale měkký. No a ten oblouk z hlediska zdroje tepla je ještě daleko větší katastrofa - viz jaká teplota asi tak v tom oblouku je - proto se taky to pájení obloukem používá hlavně na youtube, urob si sám a v Dikobrazu
To samozřejmě guchar s svým googlem ani netuší, takže jako vždy najde "řešení" co nejnesmyslnější, nejnevhodnější a nebo alespoň nejdražší.
A to se fakt vyplatí