KIWI - F3l/F5L

Dřevěné dvoumetrovky startované gumicukem. Modely řízené jen směrovkou, výškovkou a brzdícím štítem. Kategorie snadno dostupná a velmi vhodná pro kroužky a mládež.
Odpovědět
Zpráva
Autor
REX

Re: KIWI - F3RES

#1021 Příspěvek od REX »

Dneska poprvé konečně letělo i mé Kiwi (hodně dlouho čekalo rozestavěné na skříni)
Z letovými vlastnostmi jsme se synem spokojeni, hlavně teda s velmi pomalým kluzem :) rychlost stoupání v motorovém letu ale nic moc (pro naše pohodové relax létání bude ale v pohodě) napájení 2S, letová váha 482 gramů
Přílohy
IMG_20220215_163745.jpg
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
TomHlavinka

#1022 Příspěvek od TomHlavinka »

To jsi si dal na čas, je to jeda z úplně prvních stavebnic. Díry v odtokovkách byly jen na samotném začátku výroby. Nevím co máš za motor, ale jestli ten ode mně, tak 2S je opravdu málo. Optimální pohon do Kiwi je 2225 kv 1600 a 3S a 6,5x4.

Testuju teď pohony do elektro Wiki na 2S, motor nemá ani 20g a jde to velmi hezky nahoru!
Celý pohon se dá dotlačit na hranici 50g a nejdražší dílem sestavy je uhlíková vrtule s kuželem 25mm.
REX

#1023 Příspěvek od REX »

Začal jsem stavět a pak nějak nebyl čas, prioritou začly být jiné letadla a takhle to pak dopadá ;)
Jinak motor tam je nějaký Dualsky, označení teď přesně nevím, ale už jsem koukal že by snesl i 3S, jen musím koupit menší vrtuli abych ho neupekl a pak to bude jiná káva :)
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
tomashr

#1024 Příspěvek od tomashr »

Nějak tu nemáme vlákno WIKI :-) Tak holt galérie ze stavby sem: https://adobe.ly/3S38Ewl
Model je už kompletní, o víkendu na F5J přidělám fotky celku a pár letových.
mokris

#1025 Příspěvek od mokris »

tomashr píše:Nějak tu nemáme vlákno WIKI :-) Tak holt galérie ze stavby sem: https://adobe.ly/3S38Ewl
Model je už kompletní, o víkendu na F5J přidělám fotky celku a pár letových.

Díky, právě to mydlím doma a není to úplně "easypeasy, manuály nečíst". Rád půjdu cestou, kde mi napoví :-)

#1026 Příspěvek od tomashr »

Jojo, chce to promyslet. Jinak o víkendu model opravdu létal, vše vypadá slibně a bez velkých komplikací, jen jsem nějak zapomněl fotit :-( Ale napravím a doplním brzy.

EDIT - jinak co je v mém vláknu malinko atyp je držák VOP - rozhodl jsem se jít cestou "zcela pure" a tak mám dřevěný, ale není to alternativné sada od Toma Hlavinky, nýbrž vlastní představa (logicky ale podobná). Za mne funkční, víc nemám co dodat. Šrouby používám "tuningové" z RC aut, tedy M3 kovové, ale hliníkové, takže lehké, matky se dají také sehnat alu, ale ty jsem zrovna neměl v šuplíku. Jen změna - na fotce jsem matky přilepil jen epoxydem, to ale nestačilo, tak jsem pak předělal na už dříve osvědčené Alteco "3ton" - taková černá pryskyřice, která je proti běžnému epoxydu neskutečně pevná sama o sobě a hodně dobře se chytá na kov.
Naposledy upravil(a) tomashr dne pon 26.09.2022 7:42, celkem upraveno 1 x.
TomHlavinka

#1027 Příspěvek od TomHlavinka »

na Wiki vlákno se chystám již dlouho, ale né a né se k tomu dokopat.
Po roce a půl od začátku projektu už ani nevím kde začít. :lol:
tomashr

#1028 Příspěvek od tomashr »

TomHlavinka píše:na Wiki vlákno se chystám již dlouho, ale né a né se k tomu dokopat.
Po roce a půl od začátku projektu už ani nevím kde začít. :lol:

No ale možná bys to už udělat měl... Chce to, abys začal ty - na začátek úvod od výrobce o koncepci, verzích, pár fotek, odkaz na běžně odkazované galérie od L. Buška a teď třeba i ode mne a máš hotovo, dál ať už se projevují lidi sami :-)
TomHlavinka

#1029 Příspěvek od TomHlavinka »

Jo udělám to tedy ještě zpětně, hned jak bude MINIKiwi hotové. Hodně lidí se na to ptalo, ale na druhou stranu kdo Wiki chtěl už jej má hotové a asi i zalítané. Diskusní vlákno však udělám k příležitosti nového elektro trupu. Toto bude některé zajímat asi i více než RESka. Navíc technické parametry a použitá výbava, budou ve světe RES jedinečné a zatím nepoužívané.
Zenair

#1030 Příspěvek od Zenair »

To je určitě dobrý nápad, do té druhé skupiny jednoznačně patřím a sdílené informace se budou jistě hodit...
BF-109

#1031 Příspěvek od BF-109 »

Dnes mi došel elektromotor DYS z Ali,radostně ho tam jdu vyloženě narvat.......A...Musel jsem servat horní balzový potah,abych věděl co se tam s motorem děje.Vše totálně na pikaču!!!!!!
Výřez v překližkové krabici těsný,kabely od motoru natěsno na rotačním plášti motoru a ještě se trefit na montážní dírky bych musel bejt kouzelník.Když to zhrnu,tak ten skoro hotovej trup je tak na verzi jenom větroň...Taky jste tak dopadly???? asi budu muset objednat novej trup a neustále při osazování testovat vůle....Ten trup nešel udělat o 2 mm širší jak pro verzi tu a tu??J sem vytočenej jak dvoutakt. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
tomashr

#1032 Příspěvek od tomashr »

Doporučuji nejprve studenou sprchu a zklidnit se...
A následně to teprve jít řešit - pro příklad by mělo pomoci oddělat motorovou přepážku a pak vzít dremel s takovým tím válcovým šmirglpapírem a trochu si výřezy v překližkovém zesílení rozšířit (vyjde to). Kiwi elektro mám a dělal jsem to takto, motor tam pak sedne snadno. Bohužel to u Kiwi nafoceno nemám, ale to samé je trochu vidět v galérii pro Purito - https://adobe.ly/3uS0ayb .
Tady na této fotce je vidět, jak u motoru je výztuha bez úpravy - https://lightroom.adobe.com/shares/3bfd ... bb90a9af2f , tady je pak (bohužel hůře) vidět, jak se to upraví https://lightroom.adobe.com/shares/3bfd ... 29dec3688a .
U Kiwi to fakt bylo dost podobné...
Jinak to ale není jediná varianta, pokud je problém jen s kabely, tak jde upravit horní (či spodní) potah výřezem a pak zakrytím další vrstvou balsy (obrousí se do takové kapky) - prostě trochu modelařit :-)

No pak je tu ještě varianta triviální, totiž koupit tohle, tím zmizí úplně všechny komplikace bezpracně: https://horejsi.cz/Pages/DetailProdukt. ... cislo=4052 . Ale fakt to není nutné, sám v Kiwi mám také nezakrytou oběžku a není to nic extra složité.
TomHlavinka

#1033 Příspěvek od TomHlavinka »

To jsi fakt slepil trup i s motorovou přepážkou na hotovo, aniž by jsi tam vyzkoušel nasadit motor? To bych si teda netroufl ani u kompozitovýho trupu :lol:

Děláme to takto
1. když je trup F3L tak nejprve vyřezat pilkou označené oblasti (obdélníčky pro motor) Je tam na nich napsané ERES, nalepit překližky na balsu (slepit bočnice na hotovo) když je trup F5L, tak jsou bočnice již vyřezané.
2. slepit dno a bočnice
3. našroubovat motor na přepážku a !!!orientovat ho, tak aby byly kabely do rohu trupu!!! (do slepu bočnice a dna) - tam je nejvíce místa. Ten kdo dá kabely přímo dolů a nebo o 90st do boku bude mít málo místa.
4. přilepit přepážku s našroubovaným motorem
5. nalepit horní balsové uzavření trupu
6. obrousit dokulata pro pěkný přechod na kužel.
BF-109

#1034 Příspěvek od BF-109 »

Máš pravdu.unáhlil jsem se.Ale když jsem odřezával špicu u Siesty tak místa na rozdávání..Letoun jsem od tebe zakoupil asi před 3 roky a nyní ho dodělával.Vše parádní práce až na to unáhlení okolo trupu.Hold chybama se člověk neustále učí a občas si pěkně naběhne.Abych to tedy dotáhl do cíle,budu potřebovat od Tebe díly na nový trup,toto bych asi zpětně nedal bez destrukce...
TomHlavinka

#1035 Příspěvek od TomHlavinka »

Napiš do SZ co je třeba (pozice), pošlu obratem.
Odpovědět

Zpět na „Větroně RES“