Treningový kříž

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
4li3n

..

#46 Příspěvek od 4li3n »

Já sem sice začal bez kříže 1 se mi to nevyplatilo , ale co sem se dočetl tak je to horší lítat s křížem ...
trey
Kontaktovat uživatele:

Re: ..

#47 Příspěvek od trey »

4li3n píše:Já sem sice začal bez kříže 1 se mi to nevyplatilo , ale co sem se dočetl tak je to horší lítat s křížem ...

horší to není akorát reakce sou pomalejší ale zas je to stabilnější
Aleš Březina

#48 Příspěvek od Aleš Březina »

Chtěl bych požádat o radu zkušenější. před prvními skoky s Protosem chci pořídit cvičný kříž, mám několik variant, ale netuším, která je ta správná.
1) nejdřív jsem chtěl pořídit tohle: http://www.rcshop.eu/treninkovy-kriz-ve ... 13807.html prvotní dojem byl, že díky tvau a velikosti může dost pomoc při případném pádu, ale přeci jen jeho cena není úplně malá a jeho rozměry jsou možná až moc velké (samozřejmě by šel zmenšit, ještě mě napadlo dát na konce větší míčky (třeba z molitanu)

2) http://www.rcshop.eu/340m-vrtulnikovy-c ... 4847.html; tady ty rozměry tak monstrózní nejsou, ale nevím, jestli není zas moc slabý...

3) bambusová tyč 1m rozdělená na půl + molitanové míčky na konci (nebude to malé??)

4)uhlíková trubka 1mx5mm rozdělená na půl + molitanové míčky na konci, opět se mi zdá jestli to nebude malé...

Co na to zkušenější? Šetřit nebo koupi profi (obzvlášť rozdíl mezi křížem od Pelikána a variantou 4 není nijak velký), obzvlášť když vezmu v úvahu cenu heli???
raging

#49 Příspěvek od raging »

ja bych rekl,varianta c.4 :roll:
rohe
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od rohe »

Taky souhlasím s variantou č. 4, ale spíš bych tam dal pinpongové míčky, ať to lépe klouže po zemi.
michalval

#51 Příspěvek od michalval »

Řešil jsem podobné dilema s tím, že už mám nakoupené uhlíkové tyčky, pinpongáče a epoxy. Co je lepší: nepůlit tyčky, překřížit a udělat "nějak" :?: oblouk nebo rozpůlit a spojit uprostřed "něčím" :?: V těch kupovaných křížích je vždy plastový výlisek- čím to lze nahradit doma? Díky za radu. Michal
Protos, Blade 400, Blade mCX, Spektrum DX7, Phoenix RC
diver
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od diver »

já měl na koncích takový ty futrály z kindervajíček, dobrý je dát je mírně navolno a zajistit proti sklouznutí, dal jsem před a za elektrikářský stahovací pásky a ty jsem zakápnul sekunďákem, když se můžou konce protočit, míň se brousí a líp to klouzne, akorát ta délka se mi zdá pro začátek málo, ale to je jen můj názor...
Diver (Sniper, Ricco, T-rex 600ESP, Rotorshape, Y-ufo, MaxirSE, 2Cool, EasyGlider, Toro 900, LongShot)
vaio
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od vaio »

V nedávné době jsem kříž sundával - opravdu, pokud vrťase udržíte ve visu a dokážete s ním přistát a odstartovat bez výrazných bočních posunů, dejte kříž dolů. A na tvrdé a hladké podložce (asfalt, beton, podlaha, ...) vrtulník snese i mírné nepřesnosti bez kříže.

Já měl kříž na trexu450 takhle: metrovou uhlíkovou trubičku o průměru 4mm přeříznutou na půl, pomocí 5 stahovacích pásek jsem ji připevnil k vrtulníku (4x na lyžinách, 1 uprostřed, utaženo fest). Do pinpogáčů jsem teplem vypálil dírky (jsou hladké) a každý pinpongáč jsem aretoval z obou stran stahovací páskou. Vydrželo to moc a taky jsem byl překvapený, o co lépe se vrtulník ovládá bez kříže.
Bývalo: ALIGN T-REX 500 ESP 3G, DX7, Phoenix RC

Nejlepší věci na světě nejsou věci.
michalval

#54 Příspěvek od michalval »

Hmm, takže rozhodně tyčky rozpůlit a po nasazení na lyže slepit k sobě.Jo, jo už se těším až kříž sundám, ale nejdřív ho budu muset vyrobit a zkusit poprvé vzlítnout s jednorotorem :)
vaio
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od vaio »

Ne, tyčky nelepit - jen pevně stáhnout plastovými páskami!

A opravdu stačí metrovou trubičku rozpůlit. Taky se připrav na to, že s křížem se vtulník více kývá a je o něco těžší jej udržet ve visu. Taky je lepší s křížem lítat na pevné ploše, na trávě se to tolik nechce klouzat a spíše se to zasekává.

Ale na to brzy přijdeš sám a bude to v pohodě.
Bývalo: ALIGN T-REX 500 ESP 3G, DX7, Phoenix RC

Nejlepší věci na světě nejsou věci.
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od AdamProg »

No kdyby byl zajem, tak mam jeden kriz k dispozici(ala varianta 4).
Ale mel jsem ho na Maxirovi, takze je vhodnej na neco maleho. Je to slepena uhlikova kombinace: 3mm trubka + 2mm tycka + pinpongace. Trubky sem nepulil, ale mel sem je pres sebe(zvysi se tim tuhost krize). Ostatni upevneni jsem mel izolackou.
Aleš Březina

#57 Příspěvek od Aleš Březina »

Jde mi hlavně o rozměr kříže, zdá se mi, že 500mm na heli velkosto 500 je málo... 1000mm kříž zas moc, je nějaké pravidlo jak má být kříž velký?
nostromo

#58 Příspěvek od nostromo »

Mel by mit delku rot. listu + micek
michalval

#59 Příspěvek od michalval »

Zkusím se na ten první pokus domluvit na tělocvičně - aby to klouzalo, jak píše Vaio. Možná to moc řeším, ale ten respekt jaksi pociťuju. No buď bude za pár dní nějaká radost nebo se budu ptát, jak se co k sobě montuje (ND nějaké mám) :)
AdamProg
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od AdamProg »

Nevim jak by mel byt velkej, ale rozhodne nesmi pri letu kmitat. takze cim delsi ho udelas tim ho musis delat masivnejsi a tim vic ovlivnuje letove vlastnosti. Ja ho mel velkej tak 60% prumeru rotoru(vybrace jsem poladil kombinaci trubek a tycek)
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“