První letadlo

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: první letadlo

#31 Příspěvek od jyrry »

Ještě že v dobách mých začátků nebyl internet. Kdoví jestli bych vůbec začal... :?
jyrry.webnode.cz
prikrylm

#32 Příspěvek od prikrylm »

dratek píše:...zdlouhavou stavbou a následným zdlouhavým čučením do PC a když vezme vysílač v reálu tak je to oproti PC úplně jiné ...

Tady si dovolím nesouhlasit. Třeba FunCub je v Multiplex sim hodně věrný (včetně ohýbání nožiček orig podvozku) a třeba takový 450 vrtulník s FBL jednotkou se v reále chová stejně. Tedy pokud máš v simu aspoň trochu podobné letadlo/vrtulník (prostě dron :) ) tak začátečníci a mírně pokročilí rozhodně ušetří za opravy.

V reále je, pravda, trochu víc adrenalinu, ale příprava na simu je znát.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
dub
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od dub »

Koukám , adept se zájmem o modelařinu dal dotaz. Už jsou toho 3 stránky a žádná reakce z jeho strany . Vypínám upozornění :-)
Jeti DC-24,DS-12,VBar,PsychoHammer,CrossAlps2.8,Sir Edmund Race,Samba 2.6,Ultra 3.5,Logo700,Logo 200
dub
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od dub »

"jyrry"
Když vzpomenu na mé začátky před zhruba 45 lety. Viděl jsem kluky jak na hřišti poletuji s modely letadel. Matně si vzpomínám, že to byl asi Kolibřík na gumu :-) Strašně se mi to líbilo a tak jsem se zeptal odkud jsou a že by se mi to také líbilo. Dostal jsem kontakt do modelářského kroužku a už to začalo. Vyrobit si brousítko, sehnat tubu od šamponu na lepidlo a jiné drobnosti. Podle mě i to byla součást cesty k modelařině .
Proto jsem dotyčnému poradil aby se podíval po okolí :-)
Ale nic , dle jeho zájmu soudím, že to byl jen výstřel do tmy :-)
Jeti DC-24,DS-12,VBar,PsychoHammer,CrossAlps2.8,Sir Edmund Race,Samba 2.6,Ultra 3.5,Logo700,Logo 200
DAF
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od DAF »

Začít modelařit jde v podstatě jakkoliv. Kolibříků jsem měl nepočítaně, Vos také, pak přišly na řadu další modely. Protože jsem nikam do kroužku nechodil, nějakou dobu mi trvalo, než jsem pochopil, proč mi modely nelétají (těžiště). Ano, byla jiná doba (nejen politicky), ARFka nebyla, rozsypy také ne, všechno se pižlalo a rádia téměř ne (tedy někdo se k nim dostal přes Svazarm, jiný si něco postavil, další měl možnost koupě přes Tuzex, pár šťastlivců mělo dovoz z kapitalistické ciziny).

Také trvám na tom, že osobní jednání je lepší, než čtení tisíců textů (někdy dokonce protichůdných). A není třeba sedět hodiny u PC. Když se dotyčnému vysvětlí, jak se řídí, tak za dvě - tři odpoledne už to začíná zvládat. Může si k tomu sednout v zimě, kdy se stejně ven moc nechodí, když prší, nebo když večer není nic lepšího v bedně. pro základy to stačí a zbytek už je třeba vyzkoušet v praxi. Mimochodem, jsou velmi dobré simy, které jsou velmi věrné a je možné na nich cvičit i termiku, akrobacii a některé dokonce umožňují provádět úpravy na modelu a ověřovat změny chování (nemám takový, ale četl jsem, že existují).

Petře (dratek), brzo si budeš moct přečíst, co jsme s kluky dělali přes zimu. Nemyslím, že toho pro ty své kluky - začátečníky, dělám málo. Když se ozval někdo z okolí, a mohl jsem, také jsem mu vyšel vstříc. Pokud je tazatel z blízkého okolí a ozve se, klidně mu pomůžu v začátcích, nemám s tím problém.
Hitec Aurora 9X
prikrylm

#36 Příspěvek od prikrylm »

Ať se (kdo chce) vydá jakýmkoli směrem tak souhlasím, že:
DAF píše:... trvám na tom, že osobní jednání je lepší, než čtení tisíců textů...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
dratek

#37 Příspěvek od dratek »

Nikde jsem nepsal že osobní kontakt odsuzuji,naopak pokud ta možnost je naprosto souhlasím.Taky jsem Dafe nikde nepsal že odmítáš komukoliv kdo by tě požádal pomoc a to s čímkoliv.Jen se dovedu vžít do plachého kloučka,kterého pro nedostatek času nemůže nikdo z rodiny vzít za ruku a někam ho dovést protože sám třeba nemá odvahu a tak hledá anonymní pomoc zde a je okamžitě zasypán spoustou informací co musí dobrý modelář umět a to spousty adeptů "vyděsí ,odradí, znechutí" To může být ten kámen úrazu,všichni chcete mít dokonalé modeláře ale osobně jsem se přesvědčil že i nedokonalost dokáže udělat velkou radost a i zábavu. Zrovna tak se někde psalo o tom kdo vlastně je modelář.Kdo staví podle hlavy? Ze stavebnic ? Kupuje hotové modely?Staví podle plánku?V mých názorech asi zůstanu osamocen,osobně mi to nevadí protože jsem samouk a i s tím samonaučením jsem jednoduchou metodou naučil základní lítání naostro za cca 1hčistého letu a to pár kloučků a 2 ženy středního věku s vlastnoručně sesmoleným érem .Pokud by to byla profi stavebnice tak si troufám říct že by se ten čas možná i zkrátil.Jde mi jen o to neodradit příliš náročnýmí požadavky nové adepty
danielhouda1

#38 Příspěvek od danielhouda1 »

omlouvám se že jsem neodepisoval nešla wifi natočil jsem simulátor ale přistát jsem museel v jiné scenárii strašně se mi simulator seká video mi sem nešlo dát takže jsem ho dal na uschovnu a tady je kod WHFKCC6E7ZZK7BHJ-LZ5 budu rád když posoudíte díky
DXS

#39 Příspěvek od DXS »

danielhouda1 píše:omlouvám se že jsem neodepisoval nešla wifi natočil jsem simulátor ale přistát jsem museel v jiné scenárii strašně se mi simulator seká video mi sem nešlo dát takže jsem ho dal na uschovnu a tady je kod WHFKCC6E7ZZK7BHJ-LZ5 budu rád když posoudíte díky

Po shlédnutí videa bych doporučil dopsat do profilu bydliště pro případ blízkého kontaktu ze zdejší komunity a mrknout na plackolety od RCFka https://www.rc-factory.cz/
Obzvláště ty s rozpětím 80 - 100cm, váhou do půl kila v kombinaci s nastavením menších výchylek a vysokou trávou či podobným měkkým porostem ti dávají šance dostat létání do ruky.
danielhouda1

#40 Příspěvek od danielhouda1 »

aha já už koukal na 125" Extra 300 V4 - červená/černá/bílá 3,35m tak jo díky jdu objednat nějaké 80-100cm rozpětí u rc factory děkuji
Zelí19

#41 Příspěvek od Zelí19 »

Zdravím,jestli můžu taky pse podělím o zkušenost.Cca před dvanácti lety jsem začal podobně jako tazatel.Bez jakékoliv zkušenosti jsem si koupil helinu T-Rex 450, první let a rána za 3000,-.Dokoupil jsem simulátor Phoenix a trénoval a postupně přecházel do reálu.Kde jsem už dokázal létat osmičky po předu i po zadu.Jelikož to bylo dosti finančně náročné a k tomu jsem měl ještě jeden koníček na peníze taky nákladný,tak to šlo k ledu.Loni na podzim jsem na YT náhodou našel kanál jednoho modeláře,kde návody a pak létání vypadlo strašně jednoduše(realita byla byla o dost horší),tak jsem se do toho pustil.Doma jsem měl zbytek XPS desek pod plovoučku,6-ti kanálové rádio a elektroniku jsem dokoupil.Oprášil jsem simulátor,kde létání s letadlem mi za chvilku celkem šlo.Když došlo na první let tak byla čumákovka,oprava předku, druhý let to samé.Samozřejmě jsem si v návodu nevšiml kde je GC a vlastně jsem ani nevěděl co to znamená.Pak jsem zavítal sem na fórum k tomu Google a už to létá.Určitě je dobré to vidět na živo a mít někoho zkušeného kdo poradí.Létání venku je celkem adrenalin.
https://youtu.be/VABKCAQmtu4
JonathanSVK

#42 Příspěvek od JonathanSVK »

Zdravím,
potreboval by som poradiť od skúsenejších kolegov. Pár krát som niekoľko rokov do zadu lietal ale viac menej som úplný začiatočník. Po prečítaní množstva tém na viacerých fórach mi prišlo ako najvhodnejšie lietadlo na učenie a potom ďalej lietanie vetroň Gama 2100. Keďže by som chcel do budúcna aj upgradovať lietadlo o telemetriu tak asi nemá význam kupovať teraz RTF model takže by som šiel skôr do ARF modelu a dokúpiť baterky 2x2200 11,1V a nejaký vysielač + príjmač. a tu som sa zasekol. Keďže by som chcel časom telemetriu v podobe variometra+výškomera tak neviem vybrať vysielač. Zatiaľ ma zaujal RadioMaster TX12 alebo Radiolink AT10 ii. a pri prijmačoch už vôbec netuším ktorý :D
Ďakujem za každú radu
macil

Re: První letadlo

#43 Příspěvek od macil »

Jardátor

#44 Příspěvek od Jardátor »

Místo Gamy se raději podívej na něco od Multiplexu-Solius,Heron...ano,vyjdou tě dráž,ale kvalita a letové vlastnosti jsou podstatně lepší...
Jiri

#45 Příspěvek od Jiri »

Pokud to má být víceméně pro začátečníka, tak určitě spíše EasyStar
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“