Elektromobil na dálnici

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zamčeno
Zpráva
Autor
OK2BUH

Re: Elektromobil na dálnici

#1366 Příspěvek od OK2BUH »

Bildy píše:
Proboha, fááákt už příští měsíc 40/L ????....je 30-týho, tak musím hned vzít všechny kanďáky, prázdný plastový láhve, hrnce z kuchyně a vanu....a jedu pro béňo !
No, já bych ale měl v tvým případě větší starost vo cenu elektriky, který začíná bejt tak akorát a její nedostatek je už za dveřmi

To ti pomůže na chvilku. Ropáci kteří to myslí vážně mají daleko větší nádrže. Já vím, elektřina taky bude zdražovat, proto mám svoji. Ropa překročila 90 USD a jede nahoru. Benzin za 40 Kč v únoru je tutovka, další prognózy radši nehledejte. Ale jak jsem psal nemám z toho radost ani nejsem škodolibý. A nemůže za to EU ani zelení.
novfra

#1367 Příspěvek od novfra »

OK2BUH píše: Benzin za 40 Kč v únoru je tutovka, další prognózy radši nehledejte.

No a co? Jako by se nedělo něco, co už tady bylo. Podívej se na ceny PHM v roce 2012. To byl benzín přes 40Kč na spoustě čerpaček. A přestalo se tehdy jezdit? Zhroutilo se hospodářství?

A další vývoj?
Třeba v roce 2016 jsem tankoval naftu pod 25Kč/l.
A dál?
Historicky nejlevnější PHM v ČR byly na jaře loňského roku. Nikdy od druhé světové války nešlo za průměrný měsíční plat koupit vetší množství benzínu, nebo nafty.
A co se stalo? Hospodářství snad začalo viditelně akcelerovat? Byly snad levnější nějaké výrobky oproti roku 2012? Třeba potraviny? A co cena dopravy? Sem si nějak nevšiml...
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1368 Příspěvek od Celeron »

OK2BUH píše:Vždyť už to píšu výše, že počítám se silniční daní. Ale z km a ne z kWh, to by byla kravina.

Mícháš hrušky a jabka. Silniční daň se platí paušálně jednou za rok z objemu válců, případně počtu náprav, u elektriky to bude z výkonu motoru. U mě to je třeba 3600,- Tu musí platit všichni, co používají firemní auto a nebo soukromý auto na cesťák.
Na paliva do motorových vozidel se platí spotřební daň z objemu paliva. Jsi naivní, pokud si myslíš že až se začne snižovat výběr spotřebky z benzínu a nafty (ale třeba taky z i metylu) tak že to nebudou chtít nahradit výběrem spotřební daně na "palivo pro elektroauta" tedy kWh. Je jen otázka, kdy to vypukne.
A buď si jistej, že si vyběr spotřební daně finančák dobře ohlídá. Vždy platilo, že na velký nemůže, protože by to byla politická záležitost a tak se zahojí na kmánech.
OK2BUH

#1369 Příspěvek od OK2BUH »

Já vím, že se nic neděje a bude se jezdit dál. Pořád je to v poměru k platu levnější než když jsme za mlada jezdili za 4 Kčs. To bylo pro nás drahé a nikoho by nenapadlo jezdit autem do práce nebo courat po městě. Ale toto zdaleka nebude konečná částka. Kolik bude stát v roce 2035 neřeknu ale docela bych se vsadil, že už žádné zakazování spalováků nebude potřeba.
OK2BUH

#1370 Příspěvek od OK2BUH »

Celeron píše:
Na paliva do motorových vozidel se platí spotřební daň z objemu paliva. Jsi naivní, pokud si myslíš že až se začne snižovat výběr spotřebky z benzínu a nafty (ale třeba taky z i metylu) tak že to nebudou chtít nahradit výběrem spotřební daně na "palivo pro elektroauta" tedy kWh. Je jen otázka, kdy to vypukne.

A jak bys to měření chtěl technicky provést?
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1371 Příspěvek od Celeron »

Už jsem to tu psal, samostatný elektroměr, jako je u tepelných čerpadel. Možná podružák, možná samostatný odběrový místo. A nebo přímo dálkovej odpočet přes GSM z auťáku či nabíječky. Děláš, jako kdybys ho doma už u FVE neměl.
novfra

#1372 Příspěvek od novfra »

OK2BUH píše:A jak bys to měření chtěl technicky provést?

Už je dávno hotovo :lol:
Otevřená dělostřelecká příprava začala už před rokem 2017, v roce 2017 už otevřená.
https://www.autoforum.cz/zivot-ridice/eu-musi-byt-silena-od-roku-2021-chce-online-sledovat-spotrebu-vsech-aut/

A tady je výsledek. Teď už jen stačí jednotlivým autům přiřadit konkrétního plátce. Tedy podepsat do teď anonymní data.
Ale to už je detail, to se podá :lol:
https://www.autoforum.cz/zajimavosti/eu-zacala-tise-sledovat-spotrebu-kazdeho-noveho-auta-za-par-dnu-dostane-data/
OK2BUH

#1373 Příspěvek od OK2BUH »

Celeron píše:Už jsem to tu psal, samostatný elektroměr, jako je u tepelných čerpadel. Možná podružák, možná samostatný odběrový místo. A nebo přímo dálkovej odpočet přes GSM z auťáku či nabíječky. Děláš, jako kdybys ho doma už u FVE neměl.

Měřit to elektroměrem je nesmysl protože mohu nabíjet z kterékoliv zásuvky. Třeba v hotelu nebo u tebe na návštěvě. To by musel být měřič přímo v autě, samozřejmě certifikovaný a zaplombovaný. A co s těmi auty co mají solární střechu? Sice je to prd výkon ale není to zdanitelná energie. To co píše novfra je samozřejmě možné. Firemní servery mají dnes statistiku spotřeby i km každého novějšího auta.
Ale jak jsem psal, jako uživatel pozemních komunikací se zdanění nebráním.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1374 Příspěvek od Celeron »

A bude hůř, brzo se bude bonzovat kdy a kam online.
MPml

#1375 Příspěvek od MPml »

OK2BUH píše:A jak bys to měření chtěl technicky provést?

Nic ti měřit nebudou - prostě ti to napočítají do sazby. Nic složitého.
A nebo (to je podstatně pravděpodobnější - hraničící s absolutní jistotou) - to zaplatíš rovnou minimálně 3x :mrgreen: - poprvé v silniční dani, podruhé v základní sazbě a potřetí v konkrétní sumě, co se vyčte z OBFCM. Ona totiž překvapivě :mrgreen: si elektronika v každém autě ukládá cykly - kolik, jak, kdy a kam nateklo.
Myslet si, že si výpadek daně nechá stát ujít :mrgreen:, si může akorát tak tříleté dítě.
MPml

#1376 Příspěvek od MPml »

OK2BUH píše:Měřit to elektroměrem je nesmysl protože mohu nabíjet z kterékoliv zásuvky. Třeba v hotelu nebo u tebe na návštěvě. To by musel být měřič přímo v autě, samozřejmě certifikovaný a zaplombovaný. A co s těmi auty co mají solární střechu? Sice je to prd výkon ale není to zdanitelná energie. To co píše novfra je samozřejmě možné. Firemní servery mají dnes statistiku spotřeby i km každého novějšího auta.
Ale jak jsem psal, jako uživatel pozemních komunikací se zdanění nebráním.

No a jestli to chceš nutně slyšet,. jak se to dá triviálně a pro stát i jednoduše a levně udělat u těch aut co mají panel - tak stejně třeba jako u stočného - úplně stačí, když se v legislativě prosadí, že odebraná energie u pkw s panelem se ze zákona násobí sumou odpovídající tabulkovému koeficientem podle plochy panelu.
OK2BUH

#1377 Příspěvek od OK2BUH »

To už tady taky bylo když se snažili namontovat elektroměry ostrovním elektrárnám. Brokovnice to vyřešila. :) Ale jak jsem říkal, je mi to jedno, ze solidarity daň zaplatím. Ale určitě se v tom právníci povrtají když někdo bude nabíjet auto z ostrovní elektrárny, vůbec nevyjede na silnici a všechno protopí na dvorku. Stejně je to obdivuhodné s jakým předstihem řešíte zdanění když těch aut máme 1 promile. Tomu se říká zdravá iniciativa. :)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#1378 Příspěvek od DAF »

OK2BUH píše:To už tady taky bylo když se snažili namontovat elektroměry ostrovním elektrárnám. Brokovnice to vyřešila. :) Ale jak jsem říkal, je mi to jedno, ze solidarity daň zaplatím. Ale určitě se v tom právníci povrtají když někdo bude nabíjet auto z ostrovní elektrárny, vůbec nevyjede na silnici a všechno protopí na dvorku. Stejně je to obdivuhodné s jakým předstihem řešíte zdanění když těch aut máme 1 promile. Tomu se říká zdravá iniciativa. :)

Nemusíš, ale pak nechtěj dotace a další služby od státu.
Hitec Aurora 9X
OK2BUH

#1379 Příspěvek od OK2BUH »

DAF píše:Nemusíš, ale pak nechtěj dotace a další služby od státu.

Dotace dávají jenom ve vyspělejších státech, třeba v Rumunsku. V závistivém Česku to nepůjde ani kdybychom na to měli.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#1380 Příspěvek od DAF »

Dotace jsou na FVE, kotle, zateplení a další věci. A k "dalším službám státu" patří mimo jiné výstavba silnic, které užíváš, chodníků, po kterých chodíš a další a další. Prober se ze své naivity.
Hitec Aurora 9X
Zamčeno

Zpět na „Smetiště“