Nekázeň bezpilotních prostředků
- daber
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nekázeň
Přátelé pilot,
Musím také reagovat, protože patřím mezi modelářské piloty, kteří chodí létat na letiště Vodochody, nebo na modelářské letiště v blízkosti Vodochod. Asi před deseti lety jsem si kvůli tomu zakoupil ručku v leteckém pásmu a udělal zkoušky na Radiokomunikacích. A musím konstatovat, že s dispečery na Vodochody věž jsme se vždy na provozu domluvili včetně na povolení různých výšek. Dispečer během našeho modelářského létání upozorňuje piloty na provoz modelářů v předem domluvené oblasti. Ovšem chci upozornit, že pokaždé není na vině jenom pilot modelu. Mockrát se nám stalo, že při deaktivaci řízení provozu Vodochody a povinnosti pilotů velkých letadel hlásit i na slepo jejich úmysl, prováděli piloti průlet různě nad letištěm bez jediné informace. A je to docela mazec když vám přes hlavu přeletí velké éro se staženým plynem. Ale bohužel takový incident bude trestat zase jenom modeláře a zakážou nám vstup na letiště. Tak že díky všem modelářům, kteří nám to takovým létáním ještě více poser……
Musím také reagovat, protože patřím mezi modelářské piloty, kteří chodí létat na letiště Vodochody, nebo na modelářské letiště v blízkosti Vodochod. Asi před deseti lety jsem si kvůli tomu zakoupil ručku v leteckém pásmu a udělal zkoušky na Radiokomunikacích. A musím konstatovat, že s dispečery na Vodochody věž jsme se vždy na provozu domluvili včetně na povolení různých výšek. Dispečer během našeho modelářského létání upozorňuje piloty na provoz modelářů v předem domluvené oblasti. Ovšem chci upozornit, že pokaždé není na vině jenom pilot modelu. Mockrát se nám stalo, že při deaktivaci řízení provozu Vodochody a povinnosti pilotů velkých letadel hlásit i na slepo jejich úmysl, prováděli piloti průlet různě nad letištěm bez jediné informace. A je to docela mazec když vám přes hlavu přeletí velké éro se staženým plynem. Ale bohužel takový incident bude trestat zase jenom modeláře a zakážou nám vstup na letiště. Tak že díky všem modelářům, kteří nám to takovým létáním ještě více poser……
- Kuba78
- Kontaktovat uživatele:
ano, klidne to mohlo byt jinak nez je v incidentu vykladano, ale to se asi nedozvime dokud by nekdo nepodal podrobnejsi informace.
jinak o letecke nekazni "dospelych" pilotu, zejmena vetronu, bohuzel take neco vim. Idealni je vzdy vzajemna domluva, ale na blbce muze clovek narazit ve vsech taborech.
jinak o letecke nekazni "dospelych" pilotu, zejmena vetronu, bohuzel take neco vim. Idealni je vzdy vzajemna domluva, ale na blbce muze clovek narazit ve vsech taborech.
-
radek munzar
Re: Nekázeň bezpilotních prostředků
No s touto hypotézou bych byl opatrný.
1) Předpokládám že během toho incidentu probíhala komunikace mezi letounem a věží a že policii na předpokládané místo činu poslal director z věže, páč je to jeho povinnost a ne posádka letadla. Takže tady asi žádná dohoda nebyla.
2) ano můžeme tady lamentovat nad tím, že piloti velkých ptáků taky nedodržují předpisy, ale kde není žalobce, tam není soudce. V tomto případě se žalobce našel .......... .
1) Předpokládám že během toho incidentu probíhala komunikace mezi letounem a věží a že policii na předpokládané místo činu poslal director z věže, páč je to jeho povinnost a ne posádka letadla. Takže tady asi žádná dohoda nebyla.
2) ano můžeme tady lamentovat nad tím, že piloti velkých ptáků taky nedodržují předpisy, ale kde není žalobce, tam není soudce. V tomto případě se žalobce našel .......... .
- Kuba78
- Kontaktovat uživatele:
pozor, ale ja nerikam ze to tak bylo. Jen jsem se ptal, jestli vi nekdo nejake blizsi informace. 120m mi prijde dost nizko, jak na vetron tak na to dospele letadlo. A pro rozptyleni pochybnosti by asi neskodilo uvest vicero detailu. Napriklad ten dalsi incindent v prezentaci, kdy policajtum se propadl mavic o pet metru, je popsan o dost detailneji.
Podle mě je to o dodržování pravidel všech zúčastněných. Párkrát ročně jezdím na aeroklubácké letiště, kde platí jiná pravidla než na která jsem zvyklý ze svého domovského letiště (UL + modeláři). Vše je podle mě o vzájemné toleranci a respektování pravidel jak ze strany "malých" tak i ze strany "velkých" křídel. A to je vše 
VTjr píše:Problém je spíš v tom, že ti co to tady čtou a diskutují, takové kraviny nedělají a poučovat je je nošením dříví do lesa. Ti mají svedomí čisté.Naopak ti, co by fakt potřebovali poučit, sem nechodí.
![]()
Ale stejně je dobré aby jsme i my byli o takových případech informováni.To hlavne proto, abychom nebyli překvapeni, když zas bude chtít někdo něco zpřísňovat, či jinak sahat na naši svobodu.
Já si říkám, že když se o tom bude bez emocí hovořit, tak to uslyší alespoň jedny uši, které se vytvarují maléru a to je SUPER. Možná by to mohlo zaznít i na kroužcích ,kde už mladí vlčáci krotí RC. Ideálně k tomu vzít kamarád z aeroklubu. Dozvědět se co je NOTAM, CTR...
Pořád se učím létat rovně akobatickou cochcárnu a nejpomalejší pylony.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Zcela souhlas, je o tom třeba mluvit. A také bych přivítal více informací.
O kolizním kurzu a vzdálenosti 50m si myslím svoje, když sedím v letadle, které letí 180km/h (odhad) = 50m/s.
Ale když jsem si to četl celé, tak největší nebezpečí pro letadla jsou auta na letišti.

O kolizním kurzu a vzdálenosti 50m si myslím svoje, když sedím v letadle, které letí 180km/h (odhad) = 50m/s.
Ale když jsem si to četl celé, tak největší nebezpečí pro letadla jsou auta na letišti.
- Kuba78
- Kontaktovat uživatele:
jo, to bylo vtipny.. auto, zabrzdeny ruckou, se zahadne odbrzdi a rozjede na uplne rovny plose dopredu tak rychle ze naboura letadlo.. uplna zahada. nebo ta cessna v Tel Avivu - znicehonic dira v letadle, az kamerovy zaznam zjisti ze tam nejaky pilot voziku nacechral prazakovi cessnu.. a urcite si toho nevsim. takovy pekny pohadky ovci babicky na dobrou noc, az si prave clovek rika, jak to presne asi bylo s tim modelem letadla, kdo byl kde jak vysoko..
na druhou stranu jsou tam vysloveny prasarny - oslnovat laserem piloty, to mi hlava nebere. I kdyby treba z nejakeho duvodu byla cast tech utoku falesny poplach, tak porad 28 incidentu je hodne. a ten Mavic 2km vysoko nad Bilou horou.. no comment.
na druhou stranu jsou tam vysloveny prasarny - oslnovat laserem piloty, to mi hlava nebere. I kdyby treba z nejakeho duvodu byla cast tech utoku falesny poplach, tak porad 28 incidentu je hodne. a ten Mavic 2km vysoko nad Bilou horou.. no comment.
Mají fotku toho letadla /modelu/???? Pokud ne tak jsou to pohádky. Dnes si nahrává každý i svůj prd....
romi59 píše:Mají fotku toho letadla /modelu/???? Pokud ne tak jsou to pohádky. Dnes si nahrává každý i svůj prd....
Koukám, že pán je chytrej jak rádio. Takže pokud je třeba oslepovali laserem a nemají fotku, tak se také nic nestalo a piloti si to vymysleli? Až ti ukradnou třeba autorádio a ty nebudeš mít jeho fotku, nejlépe s pachatelem, jak ti ho krade, jak dokážeš, že sis to nevymyslel?
Hitec Aurora 9X
DAF píše:Koukám, že pán je chytrej jak rádio. Takže pokud je třeba oslepovali laserem a nemají fotku, tak se také nic nestalo a piloti si to vymysleli? Až ti ukradnou třeba autorádio a ty nebudeš mít jeho fotku, nejlépe s pachatelem, jak ti ho krade, jak dokážeš, že sis to nevymyslel?
Ano dafe, jsem chytrý jak radio a nevěřím každé pič... V letadle žák a instruktor ??? Nemají tam kameru? Trochu přemýšlej než něco napíšeš.
-
radek munzar
A k čemu by jim tam ta kamera byla?
Předpokládám, že to bylo míněno jako informace k zamyšlení, ale stačí jeden chytrolín a vše se posune směrem k žumpě. Sorry, ale cítím to tak.
-
radek munzar
Asi tak nějak.
místo toho aby se to přijalo jako fakt a vedlo to k ponaučení a prevenci, tak se tady spekuluje že to bylo určitě všechno jinak, nebo si to někdo vymyslel.
místo toho aby se to přijalo jako fakt a vedlo to k ponaučení a prevenci, tak se tady spekuluje že to bylo určitě všechno jinak, nebo si to někdo vymyslel.
Zatím jsem se naštěstí s "velkým" eroplanem nablízko nesetkal, ale určitě bych se otočil a mazal pryč. Ale setkal jsem se s tím, že velké eroplány létaly v blízkosti registrovaného modelářského letiště, na kterém mohli jejich piloti registrovat provoz (minimálně byla na ploše vozidla modelářů), přesto velká letadla přelétávala přes a navíc v relativně malé výšce. Na druhou stranu havárie modelu je zcela určitě nesrovnatelná s havárií letadla s posádkou.
Romi59, po přečtení posledních příspěvků si přeber, kdo přemýšlí a kdo ne.
Romi59, po přečtení posledních příspěvků si přeber, kdo přemýšlí a kdo ne.
Hitec Aurora 9X