Elektrocentrála na barák
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: Elektrocentrála na barák
jag42:
Už to chápu rozumim dává to smysl děkuju Ti za vysvětlení myslel jsem si že to nebude tak jednoduchý...
Už to chápu rozumim dává to smysl děkuju Ti za vysvětlení myslel jsem si že to nebude tak jednoduchý...
Naposledy upravil(a) Dáva dne úte 04.01.2022 20:12, celkem upraveno 1 x.
Skyfun pulse projekt a pár poletuch
Celeron píše:Jo tak tu ruční kuželovku znám, máme to na klubový chalupě jednoho spolku. Po dvou příhodách, (ne mých) co skončily v Chrudimský nemocnici mě nikdo nedonutí na tom dělat. Vyloženě nebezpečná věc, pokud to nemá nějaký strojní přidržení polena.
Tak musíš dávat pozor a používat hlavu. Na cirkularce hlavně tý stolový musíš taky dávat bacha nebo se pořežeš.Jak se ti na kuželový štípačce opře klacek dole o vzpěru tak není problém. Základ je aby nikdo nestál vlevo ani vpravo(smrtelná zóna) a nesmí ti roztočený kužel chytit rukáv nebo rukavici to byl konec prostě Ende.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Dáva píše:Jedná se o varimatic 300.Schéma El. zapojení je v manuálu PDF. Na netu jsem obrázek nenašel abych ho sem nahrál. PDF nevím jak sem dostat jsem prostě blbej.
Každopádně PE je připojeného na rám stroje. N vede do nějaké cívky - nebo co to je nerozumím tomu..
Koukal jsem na to schéma a ten pracovní vodiče je použitý jen na transformátor 230/24V pro ovládání. Klidně by se dal nahradit trafem 400/24V, pak by nebyl pracovní vodič potřeba. Bude to ale už zásah do stroje a tím pádem ztráta záruky, nová revize…
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
Přijít o záruku na stroji za 110tis Kč je blbý a nevím jak by s k tomu stavěl výrobce/prodejce potažmo případný servis.
Já bych si udělal redukci ze čtyřkolíku na pětikolík a v ní bych provedl bod rozdělení. Kdybych chtěl být hodně svatej tak bych tam ještě dal krabičku s proudovým chráničem a nazval bych to "podružný rozvaděč". Možná to existuje i hotové pro jednofáz se takový chránič v redukci prodává a používám to.
https://www.shopelektro.cz/prumyslove-v ... da-cervena
Myslíš tohle třeba? Do tyhle zásuvky přijedu 4žilovým kabelem, v ní ze zelenožlutýho udělat PE a N ? A ze zásuvky už odjíždím klasický 5ti žilovým do štípačky.Ten jistič schodí všechny fáze nebo jen N?
Omlouvám se jsem natvrdlej moc tomu nerozumím ale určo to pochopím děkuju.
Myslíš tohle třeba? Do tyhle zásuvky přijedu 4žilovým kabelem, v ní ze zelenožlutýho udělat PE a N ? A ze zásuvky už odjíždím klasický 5ti žilovým do štípačky.Ten jistič schodí všechny fáze nebo jen N?
Omlouvám se jsem natvrdlej moc tomu nerozumím ale určo to pochopím děkuju.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
To je nějaký divný. Ještě jsem neviděl trojfázovej (čtyřpólovej) chránič na 32A, kterej zabírá jen dva moduly. Řekl bych, že v tom je klasickej jednofázovej (dvoupólovej) chránič. A navíc tam píšou, že má svorky 10mm2, to se do dvoumodulu nenacpe ani náhodou.
Tomuhle https://new.abb.com/products/2CMA168300R1000/432rpr6 bych už věřil spíš.
Tomuhle https://new.abb.com/products/2CMA168300R1000/432rpr6 bych už věřil spíš.
Celeron píše:To je nějaký divný. Ještě jsem neviděl trojfázovej (čtyřpólovej) chránič na 32A, kterej zabírá jen dva moduly. Řekl bych, že v tom je klasickej jednofázovej (dvoupólovej) chránič. A navíc tam píšou, že má svorky 10mm2, to se do dvoumodulu nenacpe ani náhodou.
Bohužel já nerozumět řeči Tvého kmene.Dvoumodul atd..
Já nevím co v tom mají. Na štítku píšou 3P+N. Ale u Číňana je možné všechno. Prostě potřebuješ 4 pólový proudový chránič. Přes něj povedeš 3 fáze a N. Vodič PE odbočíš před chráničem a půjde mimo něj.
OK2BUH píše:Já nevím co v tom mají. Na štítku píšou 3P+N. Ale u Číňana je možné všechno. Prostě potřebuješ 4 pólový proudový chránič. Přes něj povedeš 3 fáze a N. Vodič PE odbočíš před chráničem a půjde mimo něj.
Ok rozumim dekuju
A jak silný má být ten proudový chránič?
Štípací procesor má 5kw motor štípačky a 4kw motor řetězové pily. Na baráku mám hl. Jistič 3x25A děkuji
Hele Dávo(pokud jsi z JBC) proč si neskočíš přímo do ELPRAGY (ABB) předpokládám že by ti tam poradili z "úst do úst"
A dokonce se různé redukce 4/5prodávají
Dáva píše:Ok rozumim dekuju
A jak silný má být ten proudový chránič?
Štípací procesor má 5kw motor štípačky a 4kw motor řetězové pily. Na baráku mám hl. Jistič 3x25A děkuji
Tak jako ten jistič. Víc není na škodu.
dratek píše:Hele Dávo(pokud jsi z JBC) proč si neskočíš přímo do ELPRAGY (ABB) předpokládám že by ti tam poradili z "úst do úst"![]()
A dokonce se různé redukce 4/5prodávají
Plachý...Né si dělám srandu přímo z JBC nejsem nám to 40km ale nemám problém tam zajet nebo zavolat samozřejmě. Tak modeláři jsou šikovný lidí tak jsem to chtěl prodiskutovat přes forum a něco se víc dozvědět. Takže asi tak.
Bel Mondo píše:
Tak jako ten jistič. Víc není na škodu.
Dekuju
@Dáva,
pro tebe malá informace o proudovém chrániči: Proudový chránič je elektrický přístroj, který odpojí chráněný elektrický obvod , pokud část přitékajícího proudu uniká mimo obvod.
Udávaný proud chrániče 25 A je jmenovitý proud ( jednoduše řečeno, jako ochranu před úrazem el.proudem ho můžeš zapojit do zařízení, které odebírá pro svůj provoz max. proud 25 A, třeba cilkulárka, kde motor bere 4,5 A) a s proudem jističe nemá nic společného, protože nechrání před zkratem.
pro tebe malá informace o proudovém chrániči: Proudový chránič je elektrický přístroj, který odpojí chráněný elektrický obvod , pokud část přitékajícího proudu uniká mimo obvod.
Udávaný proud chrániče 25 A je jmenovitý proud ( jednoduše řečeno, jako ochranu před úrazem el.proudem ho můžeš zapojit do zařízení, které odebírá pro svůj provoz max. proud 25 A, třeba cilkulárka, kde motor bere 4,5 A) a s proudem jističe nemá nic společného, protože nechrání před zkratem.