nabíječka IMAX B6

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
kubis11

Re: nabíječka IMAX B6

#136 Příspěvek od kubis11 »

nerozumím tomu, ale měl jsem za to, že 2S značí trochu něco jiného. To, že v té NiMh je fyzicky 6 buřtů souhlasí. Ale například u té LiPol 7,4 co tu mám, je servisní kablík, který na napíječce pasuje do zdířky 2 cells (3piny) mimochodem i na te baterii je napsáno 2S....možná při stejném napětí mají jiný počet článků LiPol a jiný NiMh, ale fakt nevím. Tápu.
jio

#137 Příspěvek od jio »

Odpověď je poměrně lehká.
6 x 1,2 = 7,2 - to je 6S
2 x 3,6 = 7,2 - to je 2S
Oba případy vyžadují jiný program nabíječky. V obou případech je výstupní napětí baterie cca stejné. To cca píšu proto, že se průběh napětí na baterii může lišit v průběhu vybíjení. Plus k tomu je třeba vědět, že LiPol jsou háklivé na podvybití. Jinak řečeno, když už to pojede pomalu, tak baterku vyndat a nechat nabít. Nevyjíždět do zastavení.
Miro_V

#138 Příspěvek od Miro_V »

kubis11 píše:nerozumím tomu, ale měl jsem za to, že 2S značí trochu něco jiného. To, že v té NiMh je fyzicky 6 buřtů souhlasí. Ale například u té LiPol 7,4 co tu mám, je servisní kablík, který na napíječce pasuje do zdířky 2 cells (3piny) mimochodem i na te baterii je napsáno 2S....možná při stejném napětí mají jiný počet článků LiPol a jiný NiMh, ale fakt nevím. Tápu.

Ano , maju ine napetie na jeden clanok.
NiMh ma zhruba 1.2V , LiPol a Li-Ion zhruba 3.6-3.7V (nominalne napetie) . Tak ako klasicke nenabijatelne baterie maju 1.5V. Ide o rozne technologie , preto to ine napetie.
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
kubis11

#139 Příspěvek od kubis11 »

stále jsem nezjistil, jak poznat, že je baterie nabitá. U té NiMh 5000mAh jsem dal discharge/charge 0,5A "auto V"...napětí sjelo do nuly a pak se operace přerušila s hláškou "něco" break. Dal jsem nabíjet zase 0,5A a nyní po 140min je tam 8,45V ale za chvilku mě přeruší čas 180min. Miliampery(nebo co to je na displeji vpravo dole) jsou aktuálně na hodnotě 840. Chytrá hlava by jistě spočítala, jaký by byl teoretický čas nabíjení, kdyby tedy průběh byl lineární. Alespon cca.
HONZIK 22

#140 Příspěvek od HONZIK 22 »

Delta peak, ti nabijeni prerusi pri poklesu 20 mV u nastavenych bateriich typu NiMH. Takze nemusis pouzivat ani nasobilku. Kdyz vyrusis to casove omezeni vypne se ti to samo. A na displeji uvidis, kolik ma baterie voltu a jakou kapacitu. Taktez konecny cas nabijeni. Pro priste, kdyby jsi neveril delte peaku si ten cas muzes nastavit.
prikrylm

#141 Příspěvek od prikrylm »

Asi bych z počátku vypnul bezpečnostní prvky typu dodaná energie nebo max čas nabíjení. Už jen proto, že dobíjením 0,5A po 180 minut dostanu do baterky max 1,5 Ah. Pokud je baterka 5000 mAh, tak se tak nějak za 3h proudem 0,5A prostě nenabije.

Polopaticky:
- NiMH baterku (5000 mAh?) - nastavit NiMH, proud 0,5A je asi OK, i když jsem přesvědčený že by baterka mohla snést i víc. Pustit nabíjení a počkat cca 12h při 0,5A, dokud nabíječka sama neukončí nabíjení. Nabíječka pozná zmíněným "delta peak", kdy je baterka nabitá. Laicky je baterka nabitá, když se začne zahřívat - energie už se jen mění v teplo. Pokud máš, můžeš nastavit hlídání teploty. Určitě by neměly články překročit, řekněme 45°C. Výsledná dodaná energie by se pro vybitý akumulátor měla po nabití blížit těm 5000 mAh. Vybitý NiMH článek bude kolem 1V (0,9V?), nabitý tuším kolem 1,25V. Celá baterka pak patřičný násobek.

- LiPol baterku (5000 mAh?) - nastavit LiPol, patřičný počet článků, proud klidně 5A, (co vím, tak pohonné LiPol snáší nabíjení "1C" běžně). Pustit nabíjení a přibližně po 1h by měl být akumulátor nabitý. Nabíječka pozná podle napětí článků, kdy je baterka nabitá. U LiPol je potřeba dodržet napětí, baterka by se neměla hřát prakticky vůbec. Vybitý LiPol článek má kolem 3V*, nabitý 4,2V. Celá baterka pak patřičný násobek.

----
* LiPol článek, aby vydržel co nejdéle, musí udržovat napětí na nezatíženém článku v rozmezí 3,0-4,2V (decentně se liší některé varianty). Při překročení povoleného rozsahu napětí (nahoru, či dolů) se ničí - rozkládá se. Proto se doporučuje baterku šetřit a nevybíjet "úplně do mrtě". "Na slušno" vybitá baterka má naprázdno 3,6-3,7V. Zbývá v ní ještě nějakých 15% energie, ale citelně se prodlužuje životnost. Nabít pak nabíječkou na LiPol - ta zaručí pohlídání horní hranice. Plus zmíním, že dlouhodoběji skladovat ideálně v chladu a při skladovacím napětí (režim nabíjení).
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
kubis11

#142 Příspěvek od kubis11 »

tak prvně mi zasáhl deltapeak 20mV a odpojil akumulátor NiMh 1800mAh s hláškou "full", jenže to už jsem byl hodně nervozní a tímto způsobem nabíjet si nejsem jist, že je to správně. Jde o to, že všude se píše, že článek NiMh má mít maximálně 1,4V x6 je 8.4V, ale na nabíječce jsou hodnoty i 9.02V a baterie je teplá, ne že by nešla udržet v ruce. Nabíjel jsem tedy proudem 1,8A (jak se uvádí desetinou kapacity). Takže NiMh 5000mAh můžu nabíjet 5A proudem a LiPol 8000mAh taky 5A(víc mi Imax B6 snad ani nedá). Když jsem nabíjel tu LiPol s nastavením 2S a balancováním, tak jsem jí u 8.4V manuálně stopnul aby se nepřebila(v autíčku mám bzučák nastavený na 3.6V). Nechtěl jsem vidět na displeji zase 9V, jako u NiMh. Je těch 9V při nabíjení problém? Jako že při zátěži spadne napětí třeba o 1V a při nabíjení naopak je o něco vyšší? V podstatě to asi nemůžu ovlinit, pokud to nehlídám nebo nevychytám čas, ale ten se může měnit v závislosti na stupni vybití.
jirinovo

#143 Příspěvek od jirinovo »

Zdravím, co člověk to názor.
Jak to že při zátěži spadne napětí třeba o 1V a při nabíjení naopak je o něco vyšší? Při zátěži se z baterie energie odebírá, tím pádem klesá napětí. Při nabíjení se energie do baterie dodává, tím že baterií prochází nabíjecí proud, napětí je dané tímto proudem a vnitřním odporem baterie. U NiMh vyšší napětí tolik nevadí, většinou je to ale signál, že baterie už není ve formě. U Li-Pol napětí při nabíjení nesmí být vyšší, než stanovené, může to skončit opravdu špatně. Je potřeba to hlídat, koukat i na jednotlivé balancované články. Také bych byl opatrný u Li-Pol, pokud tomu moc nerozumím, pro začátek s nastavením velkých nabíjecí proudů. Stačí 1A, a sledovat baterku, jestli nehřeje, koukat na napětí, jestli roste aspoň trošku lineárně, jednotlivé články hlídat, zda jsou balancovány. Pokud bude vše v pořádku, za pět hodin máte 5000 mAh nabito.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#144 Příspěvek od jyrry »

kubis11 píše:... Když jsem nabíjel tu LiPol s nastavením 2S a balancováním, tak jsem jí u 8.4V manuálně stopnul aby se nepřebila...

To mělo proběhnou tak, že zprvu nabka nabíjí nastaveným proudem a když se napětí přiblíží k 4,20V na článek, začne ubírat proud, ale stále drží těch 4,20V na článek. Proud musí postupně klesat na řádově desítky mA a když klesne pod jistou úroveň (nevím jak B6, ale některé nabky to mají na 1/10 původně nastaveného proudu), nabíjení se samo musí ukončit.
Jsou to fáze CC (constant current - stálý proud) a CV (constant voltage - stálé napětí).
jyrry.webnode.cz
kubis11

#145 Příspěvek od kubis11 »

ted jsem dobíjel tu LiPol a nabíječka ukončila proces na 8.4V, takže dobrý. Ale članky to ukazuje 4.00V a 4.01V....no, to mi přijde divný. Nemám přesný měřák, abych to zkontroloval. Bzučák na autíčku ukázal 7,9V (3,9V+4,0V).

Dal jsem tedy nabíjet ještě jednou 1A a už ten součet napočítala správně na 7.9V a pokračuje v nabíjení.
macil

#146 Příspěvek od macil »

kubis11 píše:tak prvně mi zasáhl deltapeak 20mV a odpojil akumulátor NiMh 1800mAh s hláškou "full", jenže to už jsem byl hodně nervozní a tímto způsobem nabíjet si nejsem jist, že je to správně. Jde o to, že všude se píše, že článek NiMh má mít maximálně 1,4V x6 je 8.4V, ale na nabíječce jsou hodnoty i 9.02V a baterie je teplá, ne že by nešla udržet v ruce. Nabíjel jsem tedy proudem 1,8A (jak se uvádí desetinou kapacity). ...

Desatina z 1800 mAh je180mA, nie 1,8A.
HONZIK 22

#147 Příspěvek od HONZIK 22 »

Takže NiMh 5000mAh muzu nabijet 5A.....
. No nevim nevim..........
Tady bude taky neco hrat a poradne.
Ty baterky tak snesou proud odpovidajici tretine kapacity bez hlidani teploty.
Miro_V

#148 Příspěvek od Miro_V »

Na 5000mAh je 5A nabijaci prud strasne vela , ako tu uz bolo pisane vyrobcovia dopoprucuju 1/10 kapacity , takze 0.5 A. Z uplneho vybitia 12-15 hodin.

Vacsi prud len ked sa ponahlam , a pod dohladom , na baterke musim udrzat ruku.
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
HONZIK 22

#149 Příspěvek od HONZIK 22 »

Tak tak. Kolegovi ,,kubis11,,, v jeho vypoctech jen stale lita desetinna carka.
kubis11

#150 Příspěvek od kubis11 »

hřeje zdroj nabíječky. Lipol se mi vůbec nezdála teplá, ale ta NiMh se trochu hřeje. Takže to nabíjím špatným proudem? Ne že bych tak baterií nabíjel vždy, ale měl jsem za to, že doporučený proud je pro 5000mAh 5A, pro 1800mAh 1,8A atd. Čím menším, tím je to šetrnější. Na té Lipol 8000mAh mám uvedeno max.nabíjecí proud 5C. Co tu mám NiMh, tak na nich napsáno konkrétně nic není, ani na prodejně, pouze "Exkluzivní LRP články, Rychlonabíjecí". Jen vybíjecí proud. Mimochodem z originál nabíječkou, co k modelu přišla, byla NiMh 1800mAh nabitá cca za 40min (červená dioda se změnila na zelenou, out 8,4V 500mAh) NiMh 5000mAh ještě dřív. Přijde mi to jako nesmysl a že zkrátka něco u té baterie není cajk.
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“