Vlies, Primalex, disperze, žehlička, Sokrates
Re: Vlies, Primalex, disperze, žehlička, Sokrates
jyrry a zkoušel jsi X panty z Vliesu, které se používaly na upoutancích? Já ano, také to drží.
steno1883, já to ředil a relativně dost (asi 1/5 - 1/4 vody), protože to dělá poměrně silnou vrstvu hned. Musíš vyzkoušet někde bokem. Prostě to není jako nitrolak. Ale zatím jsem s tím ve fázi zkoušek, takže také moc zkušeností ještě nemám. Na dřevo ideální, na Vlies také, na papír ne.
steno1883, já to ředil a relativně dost (asi 1/5 - 1/4 vody), protože to dělá poměrně silnou vrstvu hned. Musíš vyzkoušet někde bokem. Prostě to není jako nitrolak. Ale zatím jsem s tím ve fázi zkoušek, takže také moc zkušeností ještě nemám. Na dřevo ideální, na Vlies také, na papír ne.
Hitec Aurora 9X
Vdaka za velmi zaujimave vlakno. Presne taketo nieco som zhanal na nete. Rad by som skusil potahnut lietadlo vliesom, ale dielnu mam doma a smrad si nemozem dovolit. Chel by som sa opytat, ci nemaju doskove kostrukcne plochy (napr. smerovka lazy bee) pri lakovani nejaku tendenciu sa krutit. Predsalen je to na vodnej baze.. Lakujete obe plochy naraz, alebo postupne a nechavate schnut v nejakej sablone?
Nitrolak má větší tenzi. Vlies je vypnutý teplem, ale pokud je konstrukce správně slepena a hlavně dimenzovaná, tak se mi ještě nezbortila. Sokrates tolik natáhne, aspoň to jsou mé dosavadní zkušenosti.
Hitec Aurora 9X
steno1883 píše:... Snad se potah na spodní, hodně klenuté straně křídla nebude chtít odlepovat, když je herkules i lak na vodní bázi.
Když je Vlies dobře přižehlený na celé délce žebra, na autostabilních profilech dovnitř klenutých na horní straně se mi to nijak neprojevilo, Sokrat schne poměrně rychle a zřejmě nestihne "rozmočit" ten Herkules pod Vliesem.
jyrry.webnode.cz
steno1883 píše:... jak kapičky nitrolaku prolézají strukturou vliesu a dělají prípadně neplechu...
S neředěným jsem prolínání nepozoroval.
Sokrat je nutné důkladně promíchat před natíráním, zvlášť ten polomat mi rád "sedá" ke dnu. Je to na něm i napsané.
jyrry.webnode.cz
robo j píše:... Chel by som sa opytat, ci nemaju doskove kostrukcne plochy (napr. smerovka lazy bee) pri lakovani nejaku tendenciu sa krutit. Predsalen je to na vodnej baze.. Lakujete obe plochy naraz, alebo postupne a nechavate schnut v nejakej sablone?
Zatím mám ověřeno, že slabé lehké konstrukce malých modelů deformuje hlavně první, "penetrační" nátěr tím že balzu namočí, zvlášť lehkou, měkkou. V tom případě by nejspíš pomohlo ten první nátěr udělat nitrem. Nebo možná neředěnou disperzí, to jsem ale nezkusil.
Natírám obě strany současně, šablona by asi pomohla, ale to jsem také nezkoušel.
Třeba tenká křidélka jsem po uschnutí rovnal pomocí horkovzdušné pistole.
jyrry.webnode.cz
Vyzkoušel jsem lepidlo na kreativní tvoření z KIK , něco jako balsalock a finančně za hubičku. 50,- kč
Po prvním nátěru jen trochu vylezli chlupy. Balsa se nekroutila a zpevnila.
Druhým nátěrem /lepícím/ se vlies dal pěkně přižehlit .
Po prvním nátěru jen trochu vylezli chlupy. Balsa se nekroutila a zpevnila.
Druhým nátěrem /lepícím/ se vlies dal pěkně přižehlit .
jyrry píše:Zatím mám ověřeno, že slabé lehké konstrukce malých modelů deformuje hlavně první, "penetrační" nátěr tím že balzu namočí, zvlášť lehkou, měkkou. V tom případě by nejspíš pomohlo ten první nátěr udělat nitrem. Nebo možná neředěnou disperzí, to jsem ale nezkusil.
Natírám obě strany současně, šablona by asi pomohla, ale to jsem také nezkoušel.
Třeba tenká křidélka jsem po uschnutí rovnal pomocí horkovzdušné pistole.
Dakujem vemi pekne. Idem vyskusat. Rovne plochy su lišty z 5 mm hrubej standard balzy, tak snad sa to krutit nebude.
Já to taky zkusím. Mám obavy tak jako tak, to Káně má celkem subtilní konstrukci.
První potahování pomocí Herkula Puzzle a s lakem Sokrates Tango Plus mám za sebou. Postup přesně jak popsal jyrry, dvakrát nalakovat Herkulem styčné plochy, samozřejmě jsem nechal řádně jednotlivé vyschnout. Přižehlování šlo bez problémů. Jen bych asi doporučil vyzkoušet v případě potahování klenutých profilů přidat na vydutou část ještě jednu vrstvu (mnou potahovaný profil byl mírně vydutý, ale třetí vrstvu jsem nedával, protože tohle byl první pokus, vyzkouším přístě). Prostě na vydtuou část profilu je potřeba si opravdu dát pozor na přižehlování. Já mám žebra z balsy 1,5, takže styčná plocha není až tak moc velká.
Lakování běžným způsobem, jen, jak jsem uvedl už výše, jsem lak trochu víc naředil. Roztírání jde snad lépe, než s nitrolakem. Po první vrstvě jsem na křídlo nakreslil fixou (0,3 mm) křidélka. Fixa se při další vrstvě nerozpíjela. Ač mám lak s dovětkem "lesklý", tak výsledný povrch je matný. Na křídlo jsem dal tři vrstvy laku. Nemyslím si, že by lak měl nějaké větší vypínací schopnosti, připadá mi, že to zůstalo tak, jak jsem potah vypnul teplem.
Lak jsem také použil na kostru trupu a ocasky. Lak na dřevěné konstrukci nedělá potíže. Kde ovšem potíže dělat může jsou díly z plné balsy, tedy SOP a VOP z plné desky. Při schnutí měly oboje plochy tendenci se kroutit, bude proto na místě je nějak vhodně fixovat, aby zachovaly tvar.
První foto je (skoro celé) křídlo, druhé spodní plocha a třetí horní plocha.
Lakování běžným způsobem, jen, jak jsem uvedl už výše, jsem lak trochu víc naředil. Roztírání jde snad lépe, než s nitrolakem. Po první vrstvě jsem na křídlo nakreslil fixou (0,3 mm) křidélka. Fixa se při další vrstvě nerozpíjela. Ač mám lak s dovětkem "lesklý", tak výsledný povrch je matný. Na křídlo jsem dal tři vrstvy laku. Nemyslím si, že by lak měl nějaké větší vypínací schopnosti, připadá mi, že to zůstalo tak, jak jsem potah vypnul teplem.
Lak jsem také použil na kostru trupu a ocasky. Lak na dřevěné konstrukci nedělá potíže. Kde ovšem potíže dělat může jsou díly z plné balsy, tedy SOP a VOP z plné desky. Při schnutí měly oboje plochy tendenci se kroutit, bude proto na místě je nějak vhodně fixovat, aby zachovaly tvar.
První foto je (skoro celé) křídlo, druhé spodní plocha a třetí horní plocha.
Hitec Aurora 9X
Divné. Já s pololeskem musím při focení opatrně, blýská se to. Možná to je tím Primalexem, že víc zavře i drobné póry. A natírám neředěným Tangem.DAF píše:... Ač mám lak s dovětkem "lesklý", tak výsledný povrch je matný.
Chová se jako disperze, ty taky při schnutí nesmršťují. I když, někdy by se to hodiloDAF píše:... Nemyslím si, že by lak měl nějaké větší vypínací schopnosti, připadá mi, že to zůstalo tak, jak jsem potah vypnul teplem.
Ale fajn pokus, jsem rád že to funguje.
jyrry.webnode.cz
Napsal jsem to blbě, je to spíš polomatné, ale možná, že kdybych ještě vrstvu přidal, lesklo by se to víc. Z fotek je snad výsledek patrný. Ale ocasky to při schnutí zkroutilo dobře. Pokud to někdo bude také dělat, bude dobré to zafixovat v požadované poloze. Na trupu, a tedy i ocaskách, mám vrstvy 2.
Ještě poznámku, samozřejmě je potřeba místa, kde při potahování dojde k překrytí Vliesu, je potřeba to podmáznout Herkulem. Stačila už jen jedna vrstva.
Ještě poznámku, samozřejmě je potřeba místa, kde při potahování dojde k překrytí Vliesu, je potřeba to podmáznout Herkulem. Stačila už jen jedna vrstva.
Hitec Aurora 9X
Další zkušenost se Sokratem, potvrdilo se mi, že konstrukce (konstrukční křídlo a trup) a silnější díly (trupová gondoka, plně broušené křídlo) se lakují dobře a celkem bezproblémově. Ale třeba ocasky z plných a tenkých desek mají snahu se kroutit jako silnice v horách. Chce to hlídat a případně vhodně fixovat.
Hitec Aurora 9X
DAF píše:... třeba ocasky z plných a tenkých desek mají snahu se kroutit jako silnice v horách. Chce to hlídat a případně vhodně fixovat.
Jojo, prohýbají se mi tenké odtokovky z lehké balzy; napravit to ale jde, stačí nahřát žehličkou a potvarovat dle libosti.
Ještě jedna věc - kormidla u malých modelů zavěšuji na proužek Vliesu, přilepený stejně jako potah. Z horní strany proužek po celé délce, zespoda (do "V") 2-3 kousky délky 10-20mm - zamezí odlupování horního proužku.
jyrry.webnode.cz
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Je Sokrates z hlediska složení a vlastností totéž, co Polyurex? Budu potahovat výškovku a Polyurex mam doma. A ještě jeden dotaz-zpevní potah Vliesem konstrukci srovnatelně jako když potáhnu papírem?
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...