Záhadný chování serv Emax ES9051

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Záhadný chování serv Emax ES9051

#1 Příspěvek od Celeron »

Do haloletu Juka jsem osadil 3 serva ES9051. Je to 4,1g digitál.
Na stole s nasazenejma a zašroubovanejma pákama chodily na servotester naprosto bez problémů.
Po namontování do Juky jsem šel zkoušet křidýlkový servo zase na servotester. Zapnu a servo s křidýlkama začalo rajtovat kolem střední polohy tak možná 20 st na každou stranu. Zkusil jsem pohybovat na testeru směrem k 1mS a nebo ke 2 ms a to kmitání se v krajových polohách zmenšilo a v určitým okamžiku i zastavilo. Servo směrovky a výškovky se chová naprosto stejně. Přišel jsem na to, že když zatlumím páku serva prstem, tak kmitat přestane.
Myslel jsem, že mám vybitou baterku a servo kmitá kvůli podpětí a nebo velkýmu odporu baterky. Na jinou 4S NiCd 1700SCR to dělá taky, rovněž pokud je i jen jedno servo připojený na přijímač napájený z 4A SBEC reglu.
Pokud ze serva sundám páku tak to nekmitá ani když jsou připojený všechny tři, jezdí naprosto plynule. Když zahýbám odpojenejma kormidlama, mají jen naprosto nepatrný odpor.
Vůbec nechápu, v čem je dílo. Servo má 0,8kg/cm a 0,09s/60. Programovatelný asi není, že by se zvětšilo pásmo necitlivosti. Slabý určitě není, pokud ho tlumím prstem má síly dost.
Nesetkal jste se tím někdo? Jiný serva ve velikosti 19,7 x 8,3 x 23,2 na odzkoušení nemám. Serva jsou navíc zalepený Uhu Porem takže jen tak z plezíru je vyndávat taky není ideální... No a reklamace? Na stole se hejbou, tak nejspíš nebude uznána. :cry:
Díky za případnou radu.
Papir
Kontaktovat uživatele:

Re: Záhadný chování serv Emax ES9051

#2 Příspěvek od Papir »

Zkus je ještě klasicky na přijímač, ne servotester.
Velmi podobně se mi chovali taky malinký digitály a dělal v tom bordel právě servotester. Na přijímači fungují dodnes normálně.
V
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Celeron »

Já to ale na přijímač zkoušel, viz prostřední odstavec mýho dotazu. Úplně stejný chování. Přijímač Futaba na halolety na R6004FF, regl Maytech MT12A, SBEC 5,5V/2A, baterka 2S 380mAh. Kámoš Petr mě mezi tím taky potvrdil, že s malejma digiservama z Hobbykingu (typ nevím) měl podobnej problém a snad se řešil i zde na RC-manii. Já k tomu ale nic nenašel.
ES9051 mají psáno napájení 3,6-5,3V. Zkoušel jsem je na 4S NiCd, což je 4,8V. Ale nabitý baterky můžou mít víc, tak možná problém dělá že napětí je vyšší než 5,3V. No a ten SBEC 5,5V vreglu MT12A je opravdu moc, uvědomil jsem si to až teď, co to zkoumám ze všech stran. Kouknu, jestli regl nejde nastavit na menší napětí a nebo dám do červenýho kabelu z reglu do přijímače propustně křemíkovou diodu, co sežere cca 0,7V. Pak mě ještě napadlo, zda přívody k servu nejsou moc dlouhý a malej průřez a vzniká na nich proudovejma špičkama úbytek napětí.
Doteď jsem ve všem malým měl digitály EMAXy ES08xx a žádnej takovejhle problém jsem neměl.
Teď jsem našel na stránkách Jino, že v popisu je u ES9051 napsáno tučně Maximálně 5,3V a tak je možný, že o problému ví a zde je zakopanej pes. No uvidíme zítra.
Pokud ne, naštve mě to, v sobotu odpoledne máme naposled v tomhle roce pronajatou halu a všechno na pytel. :(
Naposledy upravil(a) Celeron dne pát 17.12.2021 23:05, celkem upraveno 1 x.
Papir
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Papir »

Celeron píše:Já to ale na přijímač zkoušel, viz prostřední odstavec mýho dotazu. Úplně stejný chování. ...... :(

aaaa, přehlédl jsem, sorry.
www.vpmodel.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Celeron »

Ještě jsem něco dopsal do předešlýho příspěvku. Doufám, že problém je moc velký napájecí napětí.
Papir
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Papir »

Tak to mám zase jiný příběh :-)
Mně jedno servo na halovém taky divně poskakovalo vysokým napětím, ale to bylo jen jedno z více stejných. Poznal jsem to tak, že na čerstvou batery blblo a pomalu se skliďovalo s vybíjením. Jen prostě chvilku kolem nuly lehce kmitalo. Divný mi bylo, že napájení šlo přes BEC, tak proč by to jako mělo dělat?
Přesto rozdíl kdy ano/ne bylo 0,2V, ale kolik dával bec už nepamatuju, musel bych jít změřit.
Moc sem to neřešil, nehledal, před tohle jedno servo jsem dal prasácky diodu (srazil napětí) a je klid, lítám :-)
V
www.vpmodel.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Celeron »

První, co zítra udělám, dám napájení přijímače na jednu LiIon 18650. Ta má nabitá kolem 4,15V a hned to bude jasný. Ovšem pokud to bude kmitat dál, nevím co s tím budu dělat.
guchar

#8 Příspěvek od guchar »

_ Pro HiTec HS-85BB napájené z 2S1P (? 1650mAh) CR17335 popsáno zde
servos started jittering
HS-85BB má napájecí napětí 4.8V až 6.0V HS-85BB
Oproti EMAX ES9051 4.3g Submicro Digital Servo /-/ Operating Voltage: 4.0V~5.5V Ucc
_ Což by ovšem při napájení zejména přes 4A SBEC regl, mělo kmitání eliminovat.
Navíc serva mívají vlastní vestavěné stabilizátory (VVStab).
Právě VVStab bych podezíral, že v některých kusů serv mohou šumět zakmitávat
u nepatrně vyšších Ucc, což se pak projeví záškuby serva (vibration/jittering) u takového kusu.
_ Řešení problematické servo vykuchat nebo mu srazit napětí o 0.3V (0.7V), zaleží od požadavků
na servo v daném modelu na daném místě (rychlost + síla).
_ Četl jsem to 4x, abych se ujistil, že jsou to všechny tři serva. Takže zde to není kusem, ale typem serv.
mior
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od mior »

Netvrdím, že to musí byť presne ono, ale čo ak?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2FsmbVZyW5M[/youtube]

Pokus:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Q5JHW8TCbCA[/youtube]

Bližšie tu: http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... vaju-serva
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Celeron »

Tak problém s kmitáním je stejný v rozsahu 3,6-5,2V u všech tří serv. Dělá to úplně stejně na křidýlkách, kde jsou jen cca 10 cm dlouhý táhla, tak na směrovce a výškovce, kde jsou táhla dlouhý 38 cm. Kormidla jsou depronový, zavěšený po celý dýlce na 3M izolepě, zcela volný, svojí váhou přepadávají z jedný strany na druhou. Takže přetížením serv to nebude, právě naopak, když se zatíží, přestane to kmitat.
Jedno servo jsem z Juky vykuchal a rozebral. Zkusil jsem osově tahat za šroubek výstupní páky, zda není problém s dotykem běžce potenciometru a žádná vynechávka. Na plošáku jsem nenašel žádnej filtrační elektrolyt a protože je v servu celkem místo, nabastlil jsem tam tantal 10M/6V na napájecí přívod.
Znova jsem servo vsadil na volno (je tam vůle cca 0,5 mm) do výřezu trupu, zapojil táhlo směrovky a zkusil na přijímač. No a nic, chodí. Jenže jak jsem servo přimáčkl za krabičku do trupu a nasimuloval tím zalepení, ihned to zase začalo kmitat.
Takže opravdu nějaká rezonance s kterou si mizerná regulační smyčka serva neporadí. Jsem pěkně nas.an. Pěknej shit to v YIN YAN MODEL vyrobili. :evil: Koupím do Juky nějaký obyčejný analogový serva a určitě bude klid.
Tady jsem to natočil. Málo rukou, takže jen na servotester.
[youtu_be]https://youtu.be/q7OWnYN3T5w [/youtu_be]
Kdyby mě někdo tvrdil, že má takovejhle problém, tak bych mu nevěřil. :roll:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jyrry »

Mám Emaxy 9251, myslím že 4 použité někde, 4 ještě nerozbalené. Co vím, tak u těch instalovaných jsem nepozoroval žádné nepřístojnosti.
Jsou ale těžší, mají 5,6g.
jyrry.webnode.cz
guchar

#12 Příspěvek od guchar »

_ Otázka je jak by "rajtování" Emax ES9051 dopadlo v porovnání s jiným obdobným digi micro servem
_ Dle všeho parametry serva našponované příliš velkou zpětnou vazbou, kterou asi nejde uživatelem programovat
Připomíná mi to problémy typu downsizing u spalovacích motorů. Tam se už od něj dnes začíná ustupovat.

@jyrry: "Emax 9251, jsou těžší, mají 5,6g" V současné nabídce jsou tyhle Emax 9251 naopak lehčí ?upgrade?
PeckaModel.cz Micro Digitální /-/ JINO Serva > Micro a mini > digitální
guchar

#13 Příspěvek od guchar »

_ Pro HS5085MG se vrčení = neklidné ?rajtování?
Probíralo zde Vrčí serva HS5085MG
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Celeron »

Jasně, ty ES9251, o kterých píše jirry už nejsou k sehnání, nyní se dělají ES9251 II, který jsou o fous menší, lehčí a nejspíš i menší tah.
Jinak jsem vyhrabal servo TGY MX-95E, stejná velikost jako ES9051. Absolutně bez problému. Jenže mám jen jedno. No tak se bude lítat až po Novým roce.
Jsem zvědavej, co mi Pavel Stein z Emotors napíše až to budu reklamovat. Asi mě s tím vyhodí, protože UhuPor z toho beze stopy dostat nejde.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Celeron »

guchar píše:_ Pro HS5085MG se vrčení = neklidné ?rajtování?
Probíralo zde Vrčí serva HS5085MG

Viděls to mý video? Podle mě je dost podstatnej rozdíl vrčící analog nebo pískající digitál a tohle rajtování (neboli česky kmitání) serva, co řeším já.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“