Občas se stane, že člověk získá nějaký starší motor v bezútěšném stavu po haváriích a podobně. Většinou s odlomenými kousky patek, zlomenou ojnicí proraženými karteru, odlomenými žebry a pod. Možností je hodit to do šrotu, ale taky existuje možnost jak to opravit.
Zabývám se už téměř 35 let laserovým gravírováním. Často gravíruji různé texty do ocelových dílů vstřikovacích forem na plasty. Většinou se jedná o formy nové, ale nezřídka formy používané, kde potřebují jen změnit nějaká označení s tím, že to staré vyvařili a vybrousili. Na to mají některé firmy laserovou svářečku, kde do daného místa prskají laserové impulsy a přidávají tam stejný materiál, který mají ve formě tenkého drátu, buď v návinu, nebo ve formě tyček (sily 0,3 až 1mm). Do místa svaru se fouká z dýzy argon. Napadlo mne zeptat se zda umí tím vyvařovat taky Al slitiny. Řekli, že jó a že i odlitky, na které mají tyčky s obsahem křemíku. Tak jsem na zkoušku dal vyvařit přírubu výfuku pro připojení rezonanční roury od ruského motoru MDS-3,5 Marine, který jsem získal v dost žalostném stavu. Zde je bohužel dost nekvalitní foto motoru a zde trojpohled na tu přírubu, do které bývalý majitel dost humpolácky vyvrtal několik 4mm děr (asi aby pojistil připojení roury - no dělá se to samozřejmě jinak). Tu výfukovou přírubu jsem zvolil jen kvůli zkoušce, jako díl, který bu mi moc nevadilo zničit. Tady je pak foto po vyvaření a opracování povrchu na soustruhu. Kdo neví, ten si ta vyvařená místa ani nevšimne, je tam trochu drsnější povrch.
Já tedy takový typ laserového stroje nemám (bohužel, to bych si mohl takové věci opravovat ve vlastní režii). Protože ty firmy si za podobné práce řeknou i 40€/hod, tedy dá se i kamarádsky dohodnout cena nižší, ale stále se to vyplatí jen u vzácných kousků. U toho MDS rozhodně ne. Tak to berte spíš jako informaci, že i taková možnost existuje.